Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Beurs Vandaag: Mineur Intel en IBM

Update 22:45: Weltrusten

Het is mooi geweest, ik sluit af. De koersen After Hours van Intel (nu -1,30%) en IBM (nu -3,23%) stellen teleur. ASML moet morgen denk ik om 07:00 én met meevallende cijfers en orderboek én een prettige outlook komen, anders kan de koers wel eens een tikkie krijgen, toch? De slotkoersen nog even:


Update 22:00: Mooie cijfers, rotkoersen

Zo, zijn jullie daar weer. Zijn we hier gezellig met de echte beursverslaafden onder elkaar. Lekker beursdagje gehad, 1-4 voor Oranje in de tas en kom maar op IBM en IBM met die KW3-cijfers. Ik link naar CNBC met de resultaten en eerste After Hours koersen. Kwestie van gewoonte, u vindt ze op alle Amerikaanse networks.

Mooi beursdagje ook in de VS trouwens. Apple +2,37% om de grootste en meest aansprekende naam te nemen. Ah, Intel is de eerste. Het fonds heeft mooie cijfers, maar de koers gaat nat op de outlook. Blijf de pagina verversen of F5'en, want ik werk steeds de boel bij.

 • Intel (nu -1,30% op fors volume): 58 Cents EPS on Revenue of $13.5 Billion vs. Estimates of 49 Cents, $13.23 Billion Revenue
 • IBM: (nu -3,23% ook op fors volume): $3.62 EPS vs. $3.61 Expected; Revenue Is $24.7 Billion vs. $25.36 Expected

Misschien leuk om vertellen: IBM is eigenlijk het meest invloedrijke fonds ter wereld. Hoe zit dat? De Dow Jones, waar zowel IBM als Intel in zitten, is zo ongeveer de meest beken en invloedrijke index ter wereld, toch? Deze oudste index ter wereld (anno 1896) werkt alleen anders dan andere indices, zoals de S&P 500 en de AEX.

Die indices worden samengesteld op basis van marktkapitalisatie en omzet. De Dow Jones bestaat uit precies één aandeel van ieder van de dertig fondsen die er in zitten en is volledig prijsgewogen. Kortom, het duurste aandeel weegt het zwaarst. Laat dat nou net met afstand IBM zijn. Kortom, het belangrijkste aandeel ter wereld :-)


Update 17:40 uur: Slot

Wat een mooie beursdag! Niks meer aan doen en niks meer over zeggen, want straks maken we de beren nog wakker. Hopelijk weten nabeurs Wall Street onder meer IBM en IBM die lijn door te trekken met meevalllende cijfers en gedurfde outlook. Tot dan, want uiteraard is IEX Beurs Vandaag er live bij.


Update: Fantasieloos KPN

KPN kan geen goed meer doen op de beurs. Weer is het fonds de daler van de dag en het is al het slechtste AEX-aandeel dit jaar (-35,29%). Fundamenteel valt er geen chocolade van te maken. Technisch is het een klassiek verhaal van een grafiek die linksboven begint, om zich gestaag een weg naar rechtsonder te banen.

Natuurlijk kan deze neerwaarste spiraal (lees: negatief sentiment) ieder moment als een dief in de nacht draaien, maar vooralsnog is dit de bekende waaghalzerij van het opvangen van een vallend mes. Behalve het slechte technische en fundamentele verhaal is er denk ik nog een reden waarom KPN het zo slecht doet:

Er zit geen fantasie meer in.

Tien à vijftien jaar geleden gonsde het van de kansen en bedreigingen rond deze (en andere) telecom(s). Langzaam is het stil geworden. Het enige wat er nog rest zijn verhalen over slechtere business en ruzies in de bedrijfstop. Hoezo visoenen van the sky is the limit? Zelfs die gedoodverfde overname komt er maar niet.

Naar mijn idee is dit bijvoorbeeld ook het noodlot van Philips. Ooit wereldspeler, nu een mooi AEX-fonds met een marktkapitalisatie van 18 miljard euro. Wat was de laatste grote uitvinding? De CD in 1983. Sindsdien is het concern vooral met zichzelf bezig en ook hier is de fantasie bij het publiek grotendeels verdwenen.


Update 15:15: Pssst, Fugro...

SNS-fondsmanager Corné van Zeijl heeft goed opgelet:

 

U kent misschien het pricipe van deze zogenmaade insider trades: bestuuders en comissarissen van een bedrijf weten natuurlijk altijd meer en vooral eerder dan doorsnee beleggers. Hun aan- en verkopen gelden daarom als belangrijke graadmeter hoe de onderneming er voor staat. Ze hebben ook een uitstekend trackrecord.

Dat is ooit de wetgever ook opgevallen en daarom is de handel van deze insiders aan strenge regels gebonden. Onder meer dat ze publiek zijn. U vindt ze op de AFM-site.


Update 14:15: Citigroup onthoofd

Verrassend nieuws: de top van Citigroup stapt op, een dag na de KW3-cijfers. He tis nog onduidelijk waarom. De koers doet nu pre-market -2,05%.

Er is al veel commentaar op Twitter, ik pik deze er uit van de gerespecteerde, doorgaans rustige, genuanceerde en door en door ervaren WSJ-columnist Barry Ritholtz van The Big Picture. Hm, als hij al naar de megafoon grijpt met die caps lock...


Update 14:00 uur: Big Time! 

Een handvol big boys van de Big Board komen nu door met cijfers. De updates zijn van CNBC en als u op de fondsen klinkt ziet u de pre-market koersen op die zender:

 • Goldman Sachs (nu -0,41%):reported quarterly earnings and revenue that beat analysts' expectations and the firm increased its dividend.
 • Coca-Cola (nu +0,34%): reported quarterly earnings that met Wall Street's expectations on Tuesday, though revenue fell short of estimates.
 • Johnson & Johnson (nu +1,31%): reported quarterly earnings and revenue that beatanalysts' expectations on Tuesday.

De Mini S&P 500 future doet nu +0,50%. En kijk die AEX eens: +1%!


Update 12:45: Auto mutilatie

"Beleg nooit op lange termijn in bouwbedrijven, vliegtuigmaatschappijen en autofabrikanten. Er is altijd wel wát." Ik weet niet meer wie, maar dit leerde in mijn prille beursjaren een oude rot in het vak mij. Voorbeurs was er de jobstijding van de Europese autverkopen over september en moest ik hier weer aan denken.

Ondanks dat intussen niemand nog echt op kijkt van slechte berichten over met name de Franse en Italiaanse autobedrijven, moeten de Europese auto-aandelen weer terug. Ondanks de stijgende markten. Een bescheiden rondje lang de stampvolle bedrijfsparkeerplaatsen met onverkochte modellen:

OK, dat arme Peugeot-Citröen komt wel met een remake van het legendarische Lelijk Eendje. In goede staat doen ze zo 15.000 euro, dus doe me een lol Peugeot-Citroën: recycle ook de mooiste auto evâh: de DS. Dan wil ik het liefst zo'n witte cabrio... De enige auto bij wie wit chique is en niet zo patjepeërig, toch? :-)


Update 12:15: HFT op z'n retour?

Jammer dat in Nederland huizen als IMC en Optiver niet beursgenoteerd zijn en hun doen en laten openbaar moeten maken, want dan kregen we vast een beter beeld. Zeker vanuit Nederlands oogpunt gezien. Volgens NY Times heeft de beruchte High Frequency Trading het moeilijk. Paar daagjes oud, maar citaat uit de krant:

"High-frequency trading firms are struggling to hold onto their gains. Profits from high-speed trading in American stocks are on track to be, at most, $1.25 billion this year, down 35 percent from last year and 74 percent lower than the peak of about $4.9 billion in 2009."

"While no official data is kept on employment at the high-speed firms, interviews with industry participants suggest that firms have been cutting staff, and in some cases have shut down. The firms also are accounting for a declining percentage of a shrinking pool of stock trading, from 61 percent three years ago to 51 percent."


Update 11:45: Ben ook altijd de pineut...

RBS' Erik Mauritz is goed bij de les vandaag, alweer een interessante tweet:

Klopt.

Is er ooit een Fed-president geweest die impopulairder is dan Bernanke? Zelfs sommige (Republikeinse) Congresleden zouden hem het liefst bij kop en kont pakken en in de rivier de Potomac gooien. Het was ver voor mijn tijd, maar wellicht dat ook begin jaren tachtig niemand inflatiedoder Paul Volcker kon luchten of zien.

Ik houd ook mijn hart vast bij zijn monetaire politiek, maar het is juist mijn irrationele houvast dat bijna niemand dat doet. Verguis hem maar, want vaak blijkt achteraf dat... Inderdaad, vul maar in. Bernanke's voorganger Alan Greenspan werd op handen gedragen met zijn goedkoop geldpolitiek en intussen weten we beter.

Kijk daarom niet raar op als over zoveel jaar er een standbeeld van Bernanke voor het Capitool én de Big Board op Wall Street staat, omdat hij nu ziet wat bijna niemand nu ziet. Ik hoop het maar, want hoe ik het ook wend of keer, hij zeilt scherp.


Update 10:30: Wie durft er nog te shorten?

Aardig statistiekje uit Amerika: de shorters sterven uit. Volgens ZeroHedge is de totale short interest (de uitstaande shortposities in de markt) op een dieptepunt in de laatste vijf maanden beland. De liquiditeitspomp van de Fed doet dus zijn werk; bijna niemand durft nog tegen de grote geldgolf in te zwemmen.

Vraag is wel wat het opwaarts potentieel voor aandelen nog is als iedereen long zit. Gelukkig is er de afgelopen jaren enorm veel geld richting obligatiemarkt gegaan, misschien stroomt dat nog een keer terug naar de aandelenmarkt. (PK)


Update 10:10 uur: "Schnell!"

Wat lees ik nu in de Dow Jones newfeed (van onder naar boven)? Duitsland krijgt hoe langer hoe meer haast, lijkt het wel...


Update 10:00: ASML in normaal Nederlands

Bij chippers zoals ASML verliezen analisten zich al gauw in onbegrijpelijk tech-jargon. Lekker verfrissend daarom deze vooruitblik van Theodoor Gilissen in Jip & Janneke taal. Ik copy-paste alleen de laatste alinea's, want u weet dat het bij tech altijd om orderboek en vooal outlook gaat:

"Over volgend jaar zal topman Eric Meurice nog niet veel zeggen. De pc-markt, een belangrijke afnemer van chips, staat er niet best voor. De leveringen daalden in het belangrijke derde kwartaal (‘back to school’) met 8% en volgens iSupply zal het volume dit jaar zelfs voor het eerst in elf jaar afnemen."

"De verkopen van zogenaamde Ultrabooks (Intel’s tegenhanger van de tablet) vallen tegen en het enthousiasme voor Windows 8 is gering. Daarentegen groeit de vraag naar smartphones en tablets wel hard. Die chips worden ook met de machines van ASML gemaakt, waardoor de verschuiving van pc naar tablets minder effect heeft op ASML."

"Daarnaast kan ASML volgend jaar de omzet van de nieuwe EUV machines voor het eerst meetellen. Dat levert circa Eur 800 mln aan omzet (circa 15% van de omzet).ASML zal morgen waarschijnlijk een voorzichtige toon aanslaan, maar reden voor al te veel zorgen is er niet. Wij herhalen ons Houden-advies en het koersdoel van Eur 40."

ASML en ASMI behoren met nu plusminus +2% tot de stijgers van de dag, na het de afgelopen handelsdagen voor de kiezen te hebben gekregen. Te hard afgestraft is blijkbaar de opinie, gelet op de cijfers die er vanavond en morgen aankomen (zie hieronder mijn blog om 8:05 uur)


Update 9:45 uur: Centraal geleide economieën

Niet de Fed, niet de BoJ, nee: de ECB. Al in vele varianten heb ik dit soort grafieken voorbij zien komen, maar iedere keer schrik ik er weer van. Deze twittert Robeco's Lukas Daalder net. Wat wordt het ECB-percentage als de bank ook de lasten van Spanje, Italië en misschien wel Frankrijk op haar schouders neemt?

Over Frankrijk gesproken, RBS's Erik Mauritz geeft een link van een huiveringwekkend verhaal in The Telegraph van de bekende journalist Ambrose Evans-Pritchard. Het Franse bedrijfsleven versus president François Hollande.

Update 12:15 uur: Belegger.nl's Joost van Kuppeveld twittert net commentaar van Morgan Stanley op die balansen.


Update: 9:30 uur: And now for something completely different...

Mooie, maar wel saaie beurs. De koersen en zelfs alle individuele aandelen blijven relatief dicht bij huis. Goed moment dus om jullie even mijn nieuwe werkplek te showen. Gigalomaan strak hé?

Uit dat raam rechts kijk ik uit over de Koffiekamer, waar de sfeer er alweer lekker in zit:

Laat jullie werkplekken eens zien? Gooi de foto's maar hieronder in de comments. We doen wie de meeste en grootste schermen heeft :-)


Update 8:50 uur: Iemand een Renault of Fiat?

De mysterie box verschilt niet veel van even na 8:00 uur:

Is er nog spectaculair nieuws? Nee. Wel een goed bericht! Oh jee, heb ik Green shoots boven mijn verhaal gezet? Hoest, kuch... Kijk mee.

Ik vis net een mooie chart uit weer zo'n cynisch stuk op Zero Hedge over de Europese autoverkopen, die inderdaad be-la-che-lijk slecht zijn. Vooral voor Europese autofabrikanten dan, met uitzondering dan weer van de Duitsers. Ja, deze crisis behelst meer dan alleen bankiersbonussen.

Goed, hier dus een Morgan Stanley grafiek over de Europese winst per aandeelverwachingen van de analisten. Ik val van mijn stoel, moet u KW3 maar vooral KW4 eens zien! Lijkt me erg ambitieus, maar ik heb er dan oook niet voor doorgeleerd.


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Meevallende data uit de VS, als nu ook de bedrijfscijfers de komende weken meevallen? Wat dat betreft blijft voor mij dat Chinese BBP KW3 donderdag hét cijfer van deze week, maar eerst vandaag. Bij ons is het rustig, maar in Amerika komt een hele waslijst aan bedrijven door met wat ze er in KW3 van bakten.

Nee, ik noem onderaan in mijn lijstje niet álle fondsen die vandaag cijferen. Alleen de écht grote en invloedrijke jongens. En dat zijn er al aardig wat, zo cijferen er vandaag alleen al vier van de dertig Dow Jones fondsen. Uiteraard trekken de cijfers van schattige goede doelenclub Goldman Sachs vast ook de aandacht.

Debat

Voor ons in de polder in de zijn de cijfers nabeurs van IBM, Intel (en AMD dat al een winstwaarschwuing gaf) wellicht het interessants met het oog op ASML morgen voorbeurs. Intussen zijn Europese giganten Roche en Rio Tinto al door met hun keurige omzetten geloof ik. De mijnbouwer lijdt zelfs niet onder China.

Wellicht is dat een keer goed nieuws voor aangeslagen Aperam en ArvelorMittal? Met uitzondering van de de Duitse ZEW index voor ondernemersvertrouwen is er geen interessant macro-economisch nieuws. Dat is wellicht wel het tweede debat tussen presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney vannacht.

Het blijft leuk, hier ziet u wat de aandelen Obama en Romney doen. OK, hoe staan de markten er bij?

 • Zo, de futures openen flink hoger. Zelfs de Amerikaanse na die toch mooie beursdag gisteren in New York. De Bund future daalt flink, dus alles klopt
 • Azië kleurt minimaal, maar wel helemaal groen. Japan heeft het als enige wel lekker op de heupen
 • EUR/USD schrukt opdringerig tegen 1,30 aan, gewoon doorgaan zou ik zeggen
 • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent stijgen ook, maar doen dat net even een tikkie minder hard

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Morgen voorbeurs cijfers van ASML, het beste AEX-aandeel van grofweg de laatste twee jaar. Nu nog kopen - op een lange(re) termijn - is dan altijd zo'n moeilijke vraag. Doe wat u denkt te moeten doen. Zelf ben ik dan geneigd eerder naar afgestrafte of achtergebleven fondsen te kijken, waar an sich niks mee mee is.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

 • 09:30 Nederland: detailhandelsverkopen
 • 10:45 Spanje: obligatieveilingen
 • 11:00 Duitsland: ZEW Index september (consensus: -15,0)
 • 11:00 EU: inflatie (CPI) september (consensus: +2,7% yoy)
 • 14:30 VS: inflatie (CPI) september (consensus: +0,5%)
 • 15:15 VS: industriële productie september (consensus: +0,2%)
 • 16:00 VS: NAHB Huizenmarktindex september (consensus: 41,0)
 • VS: tv-debat Barack Obama & Mitt Romney

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 18:15 Slotcall: En wie niet springt, staat niet op een all time high 1
 2. 12:10 En wat nu als u de dip koopt en dan in één dag -22,6% doet? 2
 3. 08:10 Hoe meer zorgen, hoe hoger de AEX, lijkt het voorbeurs en oh, wat een cijfers 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 handyman6 16 oktober 2012 15:21
  Het is nog niet zolang geleden dat er hierro in collums hardop beweerd werd dat de (Duitse) autoindustrie aan de varkenscyclus was ontstegen:struktureel!
  Zelf heb ik daar nooit aan geloofd,en voor bouwbedrijven en vliegmaatschappijen kan het ook wel kloppen.Mooie spreuk wel,AJK..grH6
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: beursblog

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 18:05
  805,47
  +0,37% +2,98
 2. 3,960
  -0,85% -0,034
 3. Aperam 17:35
  48,720
  -1,40% -0,690
 4. 28,045
  +0,99% +0,275
 5. 334,300
  -0,71% -2,400
 6. ASML Holding 17:38
  657,100
  -3,79% -25,900
 7. 85,320
  -0,99% -0,850
 8. Citigroup 19:34
  72,043
  +0,39% +0,283
 9. DAIMLER AG 19 okt
  82,140
  +0,50% +0,410
 10. Fugro 17:35
  8,800
  +2,94% +0,251
 11. 410,118
  -0,50% -2,042
 12. Intel Corp 19 okt
  55,210
  +1,36% +0,740
 13. 141,880
  -0,07% -0,100
 14. 164,290
  +0,26% +0,420
 15. 2,714
  +0,15% +0,004
 16. Renault 17:35
  31,355
  -2,78% -0,895
 17. ROCHE GS 17:30
  352,200
  -1,61% -5,750
 18. 16,808
  +0,15% +0,026
 19. VOLKSWAGEN AG 19 okt
  190,440
  -1,13% -2,180

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links