Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Verder omhoog

Deze week is belangrijk voor de technische situatie in de komende weken. Een aantal Amerikaanse indices zoals de Nasdaq 100 en de S&P 500 noteren dicht bij hun sinds juni stijgende bodemlijn en zouden in het kortetermijnbeeld nu ongeveer moeten draaien.

De neerwaartse ruimte is bij deze indices minimaal. Een diepere terugval zou een verdere daling triggeren richting de eerste Fibonacci-retracementniveaus vanaf het juni-dieptepunt. Dit zou voor de S&P 500 een terugval inhouden naar ongeveer 1395.

Maar ook in dat scenario is in het langeretermijnbeeld niets aan de hand, alleen in het kortetermijnbeeld ontstaat een andere situatie. Of het überhaupt zover komt, hangt dus af van de komende dagen.

  • Als deze indices geen opwaartse draai bewerkstelligen, komt dit scenario om de hoek kijken.
  • Als ik naar het trendkanaal kijk dan zouden de indices nu opwaarts moeten draaien.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: hogere bodem
In de AEX werd twee weken geleden het dieptepunt tot op heden op de borden geschreven bij de bodems van begin augustus van 321,80. Dit is het laatste vangnet tot aan de zone 316 tot 318.

Hier werden ook belangrijke omkeerpatronen gevormd:

  • een piercing line op de daggrafiek
  • een bullish engulfing op de weekgrafiek

Vooral het weekpatroon, komt geregeld voor bij de vorming van belangrijke bodems. Zolang de AEX boven de 321,80 blijft, zijn deze patronen geldig.

In de week hierna werd de scherp dalende toppenlijn vanaf de dubbele jaartop van 340,20 opwaarts gebroken. Medio vorige week werd deze teruggetest, waarbij ook de oude bekende 325 nog werd getest.

Is dit de eerste hogere kortetermijnbodem? Deze kans is zeker aanwezig, Maar dan zou de AEX in de komende week wel opwaarts door het niveau van de recente top en horizontale weerstand van 332,85 moeten breken.

Voor de komende periode verwacht ik een verdere stijging naar uiteindelijk de zone 346,85 tot 351. Dit blijft mijn visie zolang de AEX boven de zone van 316 tot 318 blijft. Hier liggen onder andere het 200-daags gemiddelde en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de juni-bodem van 281.

Bij koersen daaronder blijft het positieve langetermijnbeeld intact, maar zal een verheviging van de voormalige correctie worden gestart en zal de zone 346,85 tot 351 waarschijnlijk pas volgend jaar weer in beeld komen.

Interessant om te vermelden is dat de algemene opinie ook weer redelijk tot zeer negatief wordt met veel doom-analyses. Dit kan ook wijzen op een op handen zijnde opwaartse omkeer (contrair signaal).

  • De eerste weerstand ligt dus bij 332,85, daarboven ligt nog weerstand bij 335 en 337,30.
  • De eerste steun ligt nu bij 325, met nog beperkte tussenliggende steun bij 327.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Interessant en ondersteunend voor een positieve omkeer in het technische beeld en een beweging in de komende weken naar hogere jaartoppen is de divergentie die ontstaat.

  • De volatiliteitsindex (VIX) weet geen hogere toppen te maken en blijft binnen de grenzen van de dalende tendens en kan al snel opnieuw de zeer sterke onderkant van 13,60 onder druk gaan zetten.
  • Ook met de tienjarige rente in Duitsland zijn de nodige vergelijkingen te maken. Die brak uit de grote dalende wig en vormt alweer een volgende hogere kortetermijnbodem. In de rente is veel opwaarts potentieel.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Eugen III 15 oktober 2012 09:39
    quote:

    DownJones schreef op 15 oktober 2012 09:34:

    [...]

    Gebruik deze link van Apo:

    www.forexpros.nl/commodities/us-corn

    dank je down, maar dat bedoelde ik niet; mijn broker kon geen quotes doorgeven aangaande de turbo, niet aangaande de mais quotering zelf. Probleem bij RBS overigens inmiddels opgelost.
  2. [verwijderd] 15 oktober 2012 10:13
    quote:

    Apokathilosis schreef op 15 oktober 2012 10:06:

    [...]

    kd twijfel ik niet zozeer aan, maar het viel me op dat de fut mais vaak 's ochtends stijgt en 's middags daalt. Dus wellicht voor een gunstiger prijs sh bij-/terugkopen
    Wellicht ja.

    Ik probeer sites te vinden om mij wat meer in mais te verdiepen maar heb nog niet echt een bruikbare gevonden.

    Ik blijf zoeken.
  3. [verwijderd] 15 oktober 2012 11:28
    "Interessant om te vermelden is dat de algemene opinie ook weer redelijk tot zeer negatief wordt met veel doom-analyses. Dit kan ook wijzen op een op handen zijnde opwaartse omkeer (contrair signaal)."

    Bas, je zal de mening van je groep volgers toch niet verwarren met de algemene opinie? Volgens mij is er door heel wat partijen de afgelopen maanden en jaren op de dip gekocht (o.a. door de euforie van het "oplossen" van alle problemen in de eurozone) dus waar al het opwaarts potentieel vandaan moet komen?
194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links