Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: KPN, Tom2 & Qurius

UpdateL 17:40 uur: Slot

Tik, op de slotveiling levert de AEX nog wat in om met +0,4574% op 329,45 de dag uit te gaan. Veel valt er ook niet over te zeggen, behalve dan dat er behoorlijk wat - sorry, zo heet dat nou eenmaal in beursjargon - crap tot de sterkste stijgers van de dag behoren. Bij de dalers vallen vooral de chippers op.

Vanavond om 22:00 uur zijn er cijfers van Texas Intstruments, morgenavond om dat tijdstip Intel, IBM en AMD (dat vorig week winstwaarschuwde) en dan woensdag voorbeurs ASML. Zit er zo langzamerhand niet te veel somberheid in die koersen? Stof tot nadenken als u kort op de beurs handelt.


Update 17:30 uur: Manic Monday Indicator?

Dd beurzen doen het niet onaardig, maar daar is dan ineens de onvolprezen Queen_UK, een hilarisch twitter nepaccount van Our Beloved Queen:

 

Zucht, dan heeft blog Bespoke ook nog een naargeestig maadagtabelletje van de S&P 500:

Hoe zit dat met onze AEX? Ik duik ik de maandagslotuitslagen:

 • 8 oktober: -0,89%
 • 1 oktober: +1,34%
 • 24 september: -0,69%
 • 17 september: -0,33%
 • 10 september: -0,61%
 • 3 september : +0,79%
 • 27 augustus: +0,82%
 • 20 augustus: -0,57%
 • 13 augustus: -0,64%
 • 6 augustus: -0,01%
 • 30 juli: +1,65%
 • 23 juli: -2,13%
 • 16 juli: +0,44%
 • 9 juli: -0,46%
 • 2 juli: +0,96%

Verder ga ik niet terug hoor, te veel gedoe. Hoewel het aantal dagingsdalen in de meerderheid zijn gaat het veel te ver om van een Manic Monday Indicator te spreken.


Update 16:30 uur: Jan Kees de Jagers Top 40

Al een paar dagen oud, maar ik vis 'm net van Twitter. Het ministerie van Financiën heeft een - ja, zo heet het echt - een Top 40 van anti-megalomane banken en verzekeraars maatregelen "in gang gezet". Dit is het uitgangspunt van de minister:

"De overheid pakt de problemen en kwetsbaarheden in de financiële sector aan met een pakket van 40 maatregelen. De aanpak financiële sector is vooral gericht op:

 • Het gezonder maken van financiële instellingen, zodat zij minder snel in de problemen kunnen komen,
 • Het beter beschermen van de consument en centraal stellen van het klantbelang in de dienstverlening
 • Het versterken en uitbreiden van het toezicht op de sector.

De maatregelen moeten ook bijdragen aan de noodzakelijke cultuurverandering binnen de sector zelf."

Hier zijn al die veertig maatregelen, oordeelt u zelf. Ik scroll er nu zelf doorheen en verbaas me al direct over de nodige vrijblijvendheid:

8. Verbod op producten die het belang van de klant niet dienen.

Een definitie hiervan vind ik niet... maar ik weet er wel eentje: staatsobligaties :-) Het is toch niet in uw belang als "klant" dat u tegen een lousy percentage geld aan de staat leent, die dat bijvoorbeeld stuk gooit aan vertrekpremies van faalmanagers in de publieke sector? :-)    

Nog zo eentje:

25. Meer toezicht op beursspeculanten

Hier wordt ook geen defintie gegeven, maar worden wel kredietbeoordelaars en hedgefondsen genoemd. Dit is wel een goede: "Daarnaast verdient het onderwerp omgaan met geld een structurele plek in het onderwijs." Maak daar inderdaad maar een heus vak van!


Update 14:30: Babes, beurzen & botox

Is het de botox of zijn het de beurzen?

Moet u maar eens op foto's googlen. De money honey der money honeys Maria Bartiromo ziet er naarmate ze ouder wordt stééds jonger uit. Ik kijk net een CNBC-lunchfilmpje en de strenge (lachen lukt echt niet meer) Kelly Evans ziet er ook almaar jonger uit. Tip: laat het geluid uit, want u knapt af.

Hoogste tijd voor research en daarvoor kom ik uit bij het Amerikaanse aandeel Allergan (subtiele naam), dat onder meer in botox doet. Jemig, die grafiek staat strakker dan de meesthoogeblondeerdste PC Hooft-beroepshopster. Groen is de S&P 500 die toch ook geen misselijke uplift heeft gehad de laaatste jaren.


Update 14:00 uur: KW3's Citigroup

CNBC heeft de KW3's van Citigroup al te pakken. Ja hoor, dubbeltje beter dan de consensusverwachtingen (zie mijn 09:30 uur update):

"Citigroup Posts Earnings of $1.06, Ex-Items, on Revenue of $19.41B; Analysts Expected Citi to Earn 96 Cents a Share, Ex-Items"

De koers pre-market Wall Street doet nu +1,30% op nog verwaarloosbare omzet. De S&P 500 mini future staat op +0,51%


Update 13:45 uur: Binck

Leuk voor Binck dat ze vandaag ook eens haar eigen aandelenkoers groen ziet oplichten (nu +0,66%). ondanks dat KBC Securities langskomt om de slechte markten en daarmee de vervelende gevolgen voor Binck andermaal in te wrijven:

Het rapport plofte om 12:40 uur in mijn mailbox. Rond die tijd was er wat reuring in het aandeel, maar niet echt opvallend veel. Blijkbaar zijn Binck-beleggers al overal van doordrongen. Dat laat in theorie ruimte voor een meevaller, maar dit is wel heel, heel speculatief om te zeggen.


Update 13:15 uur: Griekenland, Spanje én België

Bijna dagelijks laat ik u de Griekse ASE Index zien, die de laatste maanden net zo hard stijgt als de Grieken zelf zinken. Hum, rond dit uur staat er maar een lousy +0,56%. Gelukkig er de Griekse obligatiemarkt nog, want de rentes gieren daar omlaag. Tsjakka, vandaag weer 61 basispunten minder op de tienjaars.

Nog maar een slordige 1600 basispunten en de Grieken staan voor op de Duitsers! Intussen daalt ook de Italiaanse tienjaars rente, maar stijgt de Spaanse... wacht ik geeft hele rijtje wel even:

Opvallend dat de Belgische rente daalt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen gisteren in Vlaanderen klonk zogezegd geen donderend applaus voor die Nobelrpijs voor de Vrede voor de EU... Nog meer opvallends: de volatilteit stijgt ondanks oplopende koersen en EUR/USD heb er weer sin an.


Update 12:45 uur: Lunchnieuws

Even wat losse snippers voor onder de lunch.

 • Allereerst krikt UBS het koersdoel voor Europese aandelen op (Dow Jones):

"UBS raises its year-end 2012 target for the Stoxx Europe 600 index to 270 from 250. Cuts its long-standing 2013 EPS growth forecast to 3% from 7%, but upgrades its fair value P/E target to 12x from 10.5x given the improvement in euro zone risk and the turn in global macro indicators."

 • Verdorie, ik kon het bericht vanochtend in de gauwigheid niet meer vinden. DFT is het wel gelukt. Sinterklaas lijkt dit jaar in november lekker in Spanje te blijven, want hij heeft zelf dringend behoefte aan cadeautjes. Pepernoten uit Frankfort vooral:

"Spanje gaat in november eindelijk noodhulp aanvragen bij Europa, waarna de Europese Centrale Bank via het noodfonds ESM Spaanse staatsobligaties op kan kopen en zo de rente omlaag drukt."

 • Goldman Sachs gooit zo'n beetje de hele Britse mijnensector in de aanbieding (Dow Jones):
 • Tot slot, het woord eindejaarsrally valt voor het eerst dit jaar. 'n Vroegertje :-)

Update 11:15 uur: Draai van Shanghai?

Zie ik daar draai in mijn vorige blog?

Interessant technisch verhaal op het Amerikaanse blog Dshort. Die noemt de Shanghai Composite een leidende index en het ding ligt al tijden op apegapen. Wereldwijd een van de slechtere indices, Misschien weet u nog dat deze index bijvoorbeeld de beroemde maart 2009 bodem een paar maanden vooraf ging.

Dhsort ziet nu een draai in Shanghai ontstaan, waarna... vult u de rest van dit technische verhaal zelf in.

Eén zwaluw denkt u wellicht, maar snuffel ook even het dagelijkse leukelinkjesfestijn van Robeco's Lukas Daalder. Hij heeft namelijk ook leukelinkjes en grafieken over China.


Update 11:00 uur: Volop fantasie

Joodse lezers kunnen het bericht hier opsnorren, want de Israëlische krant Calcalist schijnt de primeur te hebben. Ik vis het maar van Reuters: Amazon zou op de chipdivisie van Texas Instuments azen. Als het klopt én doorgaat, wordt de van origine boekensite een rechtstreekse concurrent van Apple en Samsung.

Ofwel het concern moet wel grootse plannen met haar Kindle-computer hebben, of wellicht ook een telefoon? Zeg het maar, maar dit bericht zorgt weer voor fantasie in een sector waar de ontwikkelingen sneller gaan dan Felix Baumgartner naar beneden kukelt en waar winnaars en verliezers elkaar snel aflossen.

Nog meer fantasie: Global Economy Distress 3.0 Looms as Emerging Markets Falter, schreeuwt het anders zo nuchtere, zakelijke, non-nonsense Bloomberg van de daken. U kent die beurswijsheid toch? Als de krantenkoppen in chocoladeletters Hosanna of Armageddon brullen, dan is een draai nabij...

Intussen neemt de Italiaanse premier Mario Monti - volgen mijn bescheiden inschatting het slimste jongetje van de hele EU-klas - alvast wat stellingen in voor de EU-top donderdag en vrijdag. Uit de Dow Jones-newsfeed:

 • *Italy PM Monti: EU Must Integrate Financial Markets Further
 • *Italy PM Monti: EU Must Follow Through On June Summit So ESM Can Directly Lend To Banks
 • *Italy PM Monti: EU Must Agree On Harmonized Rules On Bank Deposits, Resolution Scheme
 • *Italy PM Monti: EU Must Follow Through On June Summit So ESM Can Directly Lend To Banks

Update 9:45 uur: "KPN klem" en "Curieus Qurius"

SNS Securities is er vroeg bij vandaag. Niet alleen met TomTom dat u hieronder ziet, maar het huis zet KPN ook op een sell met koersdoel 5,60 euro. Uit het - excusez le mot - vernietigende bericht:

"Despite the string of bad news, the worst is not yet over for KPN. We expect a new entrant in mobile will eat into earnings, meaning that a new profit warning for 2013 will be inevitable. This will also put further pressure on the debt ratios. In the absence of a very sizeable disposal, KPN will have no other choice than skipping the cash dividend altogether."

"The European regulator seems to take a tougher stance towards in-market consolidation, reducing the prospects for a profitable sale of E-Plus. As consequence, the implied valuation of E-Plus may turn from an M&A premium to a “non-core” discount. We resume our rating at Reduce (pvs. Suspended) with a new price target of EUR 5.60."

Intussen schuimen het forum en mijn twitter timeline over de overname van Qurius (-26,92% nu, het gaat met vele procenten tegelijk):

SNS Secuities (hold - 0,01 euro) verwoordt het aanzienlijk diplomatieker, maar de boodschap verschilt niet veel:

"The Qurius shareholders are again worse off with the new deal. The initial bid left about EUR 7m for the Qurius shareholders, the lowered bid of two weeks ago EUR 1.5m and the current deal leaves about EUR 1m. The deal therefore seems in best interest of Qurius, Prodware and NIBC, whilst leaving next to nothing for its shareholders."


Update 09:30: Turbocijferseizoen?

Wat een mooi lijstje van superblog Bespoke. Alle (Amerikaanse) cijferkandidaten van deze week op een rij mét trackrecord over de laatste tien jaar. Het lijkt me dat met name de liefhebbers van Creatief met Hefboomproducten en statistiek hier meer dan voldoende inspiratie aan kunnen op doen.

Intussen kwakkelen onder meer ASML en ArcelorMittal. Dat kan te maken hebben met de koersdoelverlaging van 47 naar 43 euro (hold) van Citigroup voor de eerste en dito ingreep van 14,10 naar 13,70 euro (equalweight) van Morgan Stanley voor de tweede.

Internationaal valt vooral op dat Goldman Sachs BHP Billiton van haar roemruchte Conviction Buy List haalt.


Update 8:45 uur: Dráái :-)

Van Delfzijl tot Vlissingen en van Den Helder tot Maastricht gaat een siddering door het land: de futures draaien! OK, het is millimeterwerk, maar beter iets dan niets.

Verder nog iets? Niet veel. Ik ben geen ingewijde, maar wellicht dit bericht?

AFN: Qurius gaat toch akkoord met het verlaagde overnamebod dat Prodware eerder deze maand uitbracht op zijn resterende activiteiten. Dat maakte de automatiseerder maandag bekend. Het bod bleek in de huidige situatie ,,de best haalbare oplossing'', aldus het bedrijf.


Update 8:30 uur: Tamtam TomTom

Leuke research van Martijn den Drijver van SNS Securities, die TomTom van fantasie voorziet. Zouden analisten vaker moeten doen: schaduwspringen. Hij heeft er 28 pagina's voor nodig, maar het komt er op neer dat de grootaandeelhouders van TomTom samen met Apple de tent voor 6 euro van de beurs halen.

Uit het rapport:

"Apple has a serious issue with its map and navigation app. As a result, the shares are impacted as a navigation app is a crucial element of a smart phone. TomTom on the other hand has another issue, which is that its shares refuse to move beyond the EUR 3.30- 3.50 range, frustrating the founders."

"There is a solution. The founders make a bid for TomTom as a whole at EUR 6 per share, with financing provided by Apple. Post the transaction, Apple takes possession of the map database so it can rapidly solve the issues at hand while TomTom obtains a long term license contract (similar to what Garmin did with Navteq)."

"In such a scenario, we think the founders could easily offer EUR 6. As this scenario can become reality in the near term, we upgrade to Buy, price target EUR 5 (DCF based)."


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Derde kwartaalcijferseizoen dus. Op welke cijfers gaat de markt alleen het meeste letten? Inderdaad de rapportages van bedrijven die ondanks de al jaren durende ccrisis nog steeds netjes presteren? Of kijken de beurzen liever naar meer winstwaarschuwingen... en de tekorten en rentes van Spanje, Italië en de rest?

Deze week is er nog een aardig getal: donderdagochtend komt China met haar BBP-cijfer over het laatste kwartaal. Beijing maakt dan duidelijk hoe zij wil dat de wereld over haar economie denkt, want dat cijfer is bedacht. De verwachting is +7,4% en een afwijking kan er flink inhakken in deze ietwat ingekakte markt.

Vandaag is er alleen Citigroup, waarvan de cijfers meestal meevallen nadat ze in 2007-2008 even niet zo meevielen en de bank stuk was. De rest van de week komt er in de VS een stortvloed aan banken, tech en farma los. In Nederland zijn er ASML en AkzoNobel en nog wat kleintjes. De agenda vindt u hierrrrrrr.

TomTom-Apple

De winstverwachtingen van de analisten zijn in ieder geval met -2% verlaagd, de koersen hebt u vorige week lamlendig zien doen, ofwel er wordt niet veel van dit cijferrondje verwacht. Verder zijn er deze week

 • Een Eurotop (er zijn nog vrijkaartjes: liefhebbers?)
 • Spaanse en Franse obligatieveilingen
 • In de VS huizenmarktcijfers en de voorlopende New York en Phildelphia Fed indicatoren

Dan is er nog een hoogstorigineel TomTom-Apple scenario van SNS Securities, dat ik u zo nog ruim voorbeurs geef. Koop en koersdoel van 5 euro is in ieder geval de conlcusie van de bank. OK, zijn we er klaar voor? De markten!

 • Veel is het niet, maar de futures openen toch weer in maandagochtendmodus en de Bund future bevestigt dit. Of andersom natuurlijk
 • In Azië beween de koersen amper, maar op Japan, Singapore en Nieuw-Zeeland na wel allemaal lager
 • EUR/USD krijgt tikjes en staat te hoesten en te kuchen rond 1,29
 • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent hebben nu het momentum blijkbaar nog het meeste tegen - de hele wereld zucht, kreunt en steunt over groeivertraging en recessie - want ze dalen nog het hardst

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Geen cent te veel hoor, zou Zeeuws Meisje zeggen.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

 • 03:30 China: inflatie (CPI & PPI) september (consensus: +0,4% &+1,9%)
 • 06:30 Japan: industriële productie september (consensus: -1,3%)
 • 14:30 VS: detailhandelverkopen september (consensus: +0,7%)
 • 14:30 VS: NY Fed Index september (consensus: -3,0)
 • 15:00 Frankrijk: obligatieveilingen
 • 16:00 VS: bedrijfsvooraden augustus (consensus: +0,5%)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Het is groen voorbeurs en van plafond is het naar rentes en economie 1
 2. 31 mei Slotcall: AEX knijpt 'm vandaag met usual suspects weer in hoofdrol 5
 3. 31 mei AI-beleggen ná Nvidia: over Cathie Wood, Tesla, Exact, Teladoc, Twilio en UiPath 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 10:35
  757,50
  +1,15% +8,64
 2. Amazon.com 31 mei
  120,650
  -0,83% -1,010
 3. Apple 31 mei
  177,430
  +0,07% +0,130
 4. 23,615
  +1,66% +0,385
 5. ASML Holding 10:20
  676,700
  +0,77% +5,200
 6. 3.204,56
  -0,61% -19,65
 7. Citigroup 31 mei
  44,320
  -0,85% -0,380
 8. Corbion 10:10
  25,600
  -0,31% -0,080
 9. EUR/USD 10:35
  1,0673
  -0,14% -0,0015
 10. Intel Corp 31 mei
  31,490
  +5,00% +1,500
 11. 128,640
  -0,65% -0,840
 12. 3,202
  -0,50% -0,016
 13. 0,250
  0,00% 0,000
 14. 1,148
  +0,79% +0,009
 15. 451,76
  -1,07% -4,87
 16. TomTom 10:13
  7,100
  -0,56% -0,040

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links