Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

We hebben inflatie nodig!

Het IMF heeft gesproken. Gij zult inflatie krijgen! Niet dat ik schrik van de opmerking van het IMF, want ik roep al jaren dat alleen geldontwaarding ons nog enig soelaas biedt. Maar om van het IMF te vernemen dat de waarde van ons geld flink moet gaan verminderen, is toch wel een game changer. Game changers veranderen in hun markten de regels van het spel en laat het IMF nou net over ons financiële systeem gaan.

De groeiverwachtingen van het IMF voor diverse economieën zijn flink neerwaarts bijgesteld en vooral de zorgen over Europa zijn groot. Spanje en Italië staan in 2012 in z’n achteruit en voor alle Europese landen zijn de verwachtingen voor 2013 neerwaarts aangepast. Bezuinigen is terecht volgens het IMF niet de sleutel tot de oplossing.

Landen als Spanje en Griekenland zichzelf kapot laten bezuinigen lijkt een weinig heilzame weg uit deze crisis. Maar als bezuinigen geen optie is en de overheden door hun grote schulden niet of nauwelijks kunnen stimuleren, rest nog alleen de geldpers. De ECB heeft de plannen al uitgewerkt klaarliggen om landen te hulp te schieten. De ECB kan door middel van Outright Monetary Operations (OMT’s) in principe onbeperkte bedragen aanwenden om staatsschulden uit probleemlanden op te kopen.

Sterilisatie
Nu moeten landen zich wel eerst melden aan het ESM-loket voordat de ECB in actie kan en mag komen. Vervolgens komt er actie van de ECB echter de ECB staat, helaas, voor om de opkoopacties te steriliseren. De ECB wil dus zijn opkoopprogramma van staatsobligaties, die doorgaans een looptijd van nog maximaal drie jaar hebben, gladstrijken door hetzelfde bedrag op de lange termijn te onttrekken aan het financiële systeem.

De sterilisatie doet het verruimende effect teniet en zo levert de actie van de ECB niet of nauwelijks kans op geldontwaarding. Het IMF kan eigenlijk niet tevreden zijn met deze actie en zou de ECB meer op willen zien schuiven naar de Amerikaanse variant waarbij de Fed-obligaties, nu hypotheekobligaties, opkoopt en dat allemaal afrekent met nieuwe dollars. Alleen extra dollars, euro’s, yens en franken via de geldpers in het monetaire systeem hollen de waarde van deze valuta’s verder uit.

Geldontwaarding kan ook ontstaan door producten, via bijvoorbeeld belastingverhogingen, flink duurder te maken. Geldontwaarding door belastingverhogingen (kijk naar de btw-verhoging in Engeland in 2011) is een drama omdat er juist geld bij de consumenten wordt weggehaald en de rekening niet veel later zal worden gepresenteerd door middel van sterk terugvallende bestedingen.

Toenemende consumptie
De inflatie die het IMF in Duitsland en Nederland graag wil zien is looninflatie. Nederlandse en Duitse bedrijven moeten dus flink meer loon uitbetalen waardoor de werknemers meer te besteden hebben en de consumptie weer op gang kan gaan komen. Het IMF veronderstelt dat de hogere inkomens ook zullen leiden tot hogere consumentenprijzen. Dat laatste is maar de vraag nu we in een open wereld leven waarin grenzen nog nauwelijks handelsbarrières vormen.

Wat ik wel weet is dat hogere loonkosten zullen leiden tot hogere verkoopkosten waardoor bedrijven zich uit de markt prijzen. Het IMF hoopt dat door de hogere uitbetaalde lonen de concurrentiepositie van Nederlandse en Duitse bedrijven zal afnemen ten gunste van bedrijven in landen rond de Middellandse Zee. Wat het IMF dus eigenlijk wil is dat Nederland en Duitsland nog meer welvaart transporteren naar Zuid-Europa.

Dat het IMF stelt dat de consumptie in Nederland gaat toenemen, door de hogere lonen, zou dus wel eens heel anders kunnen uitpakken. Over dat transporteren van welvaart richting Zuid-Europa schreef ik al eens eerder. UBS constateerde in augustus al dat Oostenrijkers en Duitsers flink aan reëel besteedbaar inkomen waren kwijtgeraakt sinds de introductie van de euro.

Geldontwaarding
Finnen, Grieken, Portugezen en Spanjaarden gingen er tot 2010 (tot zo ver liep het onderzoek) juist flink op vooruit in besteedbaar inkomen. Volgens het onderzoek van UBS was het juist Nederland dat opviel. De Nederlanders met een laag inkomen hebben ingeleverd aan besteedbaar inkomen terwijl de hogere inkomens in Nederland wel profiteerden van de introductie van de euro.

Ik hoop dat het IMF begrijpt dat het verder overhevelen van welvaart vanuit Nederland en Duitsland niet de oplossing is. Dat we geldontwaarding nodig hebben is helemaal correct, maar laten we nu niet denken dat met het uithollen van het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven de oplossing gevonden is. De oplossing ligt in een grotere hoeveelheid geld die in omloop gebracht moet gaan worden waardoor uiteindelijk geldontwaarding zal gaan ontstaan en onze huizen weer in waarde kunnen gaan stijgen.

Dat er vervolgens weer een maatschappij gaat ontstaan met een wat gezondere verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen is het uiteindelijke doel. Consumenten met een spaarrekening zouden zo maar eens de kinderen van de rekening kunnen worden in het scenario dat ik verwacht. Consumenten die flink in de schulden zitten zouden juist veel baat hebben bij een flinke geldontwaarding.

Slim in goud
Juist omdat de overgrote meerderheid van de consumenten tot aan het nekkie in de schulden zit, lijkt de keuze om voor monetaire inflatie te gaan de meest logische. Om geen kind van de rekening te worden maar juist te profiteren van de besluiten die in de komende periode door centrale banken gemaakt zullen worden, dient u wel de trotse bezitter te zijn van aandelen in solide bedrijven en zouden een paar gouden muntjes ook zo maar eens uitkomst kunnen bieden. 

Dat er meer beleggers en ondernemers zijn die verwachten dat centrale banken een hoofdrol krijgen in de oplossing van de financiële crisis bleek gisteren toen Carlos Slim bekendmaakte voor 750 miljoen dollar enkele goudmijnen in Mexico over te nemen. Meneer Slim is niet dom en investeert nu flink in ondernemingen die moeten profiteren van een versnelde geldontwaarding.

Dat Carlos Slim eerder investeerde in KPN en Telecom Austria zal alles te maken hebben met het idee dat bij dit soort ondernemingen er makkelijker prijsverhogingen kunnen worden doorgevoerd indien de geldontwaarding toeslaat.  Best slim eigenlijk die laatste beleggingen van Carlos, tenminste als die geldontwaarding er inderdaad gaat komen.    


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 oktober 2012 11:07
    Dat klinkt wel leuk die geldontwaarding voor het verdampen van de schulden maar dat betekend ook dat de lonen mee moeten anders gaat de koopkracht onderuit en of lonen omhoog of koopkracht omlaag is niet goed voor de winst van de bedrijven, toch?

    Dus inflatie lost de schulden wel op maar is slecht voor de koersen, zeker omdat we dan te maken krijgen met stagflatie.

    Niet oplossen is ook geen oplossing, dan valt het schuldenkaartenhuis zeker in elkaar en dat is ook slecht voor de koersen.

    Kom ik maar tot 1 conclusie, het valt niet op te lossen op een voor aandelen gunstige manier.

    Waarom is men dan zo bezig om een wealth effect te creëren?, zo noemen ze het zelf.
  2. [verwijderd] 11 oktober 2012 11:24
    De voorspelling dat de lonen sneller zullen stijgen dan de prijzen zal niet uitkomen. Logisch ook, als je bedenkt dat er per saldo banen verdwijnen als we onze concurrentiepositie kunstmatig verslechteren door het verzwakken van ons monetair systeem, waar de ECB trouwens over gaat en niet het IFM zoals de auteur beweert. Minder banen, hogere prijzen, vooral doen hoor.

    De FED drukt helemaal geen geld bij, maar leent het geld en verkoopt 10-jaars papier. En zo staat er eigenlijk alleen maar onzin in dit artikel.
  3. [verwijderd] 11 oktober 2012 12:04
    Het gaat echt gebeuren, denk ik, ongebreidelde geldcreatie als laatste stuiptrekking o.a. als gevolg van het loslaten van de goudstandaard. Zeg binnen afzienbare tijd maar "dag met uw handje" tegen zorgvuldig opgebouwde pensioenreserves en (ander) spaargeld. Het worden interessante tijden voor edelmetaalliefhebbers/-verzamelaars..
  4. forum rang 6 !@#$!@! 11 oktober 2012 12:10
    Denken met oogkleppen op. Inflatie, want dan stijgen de huizenprijzen weer ? Wat een domme opmerkingen kunnen mensen toch maken.

    Schulden zijn alleen een probleem als er te weinig bezit tegenover staat. Wat hebben we aan inflatie als reeele huizenprijzen gewoon blijven dalen ? Net als onze reeele koopkracht ?
    Heel slim om een schuldencrisis op te lossen door de enige bezittingen die we nog hebben om zeep te helpen !(pensioenen,spaargeld,inkomen en andere bezittingen) Dat gaat onze schuldenpositie heel veel goed doen !
  5. Moneyball 11 oktober 2012 12:15
    Eigenlijk zou ik helemaal niet meer moeten reageren op de columns van dhr. Schaap, maar zijn schrijven irriteert me telkens opnieuw. De presumptie die in de column wordt gewekt dat 'de oplossing' bestaat is op zich al naief. De eurocrisis is een verdelingsvraagstuk en dientengevolge gaat het om de vraag 'what's best for who'. Als dat - gecombineerd met de onzekerheid over de effecten van verschillende strategieen voor verschillende spelers - nu eens als uitgangspunt wordt genomen zou dat op zich al een pluspunt zijn. Dat dhr. Schaap vervolgens zijn eigen normatieve standpunten tussen feitelijkheden door slingert zonder deugdelijke argumentatie is columnist onwaardig. Bij deze daarom het verzoek aan IEX om enige redactie te voeren in vervolg.
  6. Da Freeze 11 oktober 2012 12:42
    Geld bijdrukken vind ik een slecht idee. Je geld wordt minder waard wat vervolgens overal gecompenseert wordt door meer voor een product te vragen. Huizenbubbel 2.0 wordt hiermee gepresenteerd.
    Bezuinigen werkt echt wel! Betaal je schulden af en doe rustiger aan met bestedingen. De economie blijft prima draaien met "minder".
    Particulieren met schulden komen in een schuldsanering terecht. Waarom overheden niet?
  7. [verwijderd] 11 oktober 2012 13:04
    Sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw schiet iedereen in de stress bij het horen van het woord inflatie. Hoewel voor velen pijnlijk, is inflatie nu de enige manier om uit de huidige malaise te komen. Dat moet dan wel looninflatie zijn; geen importiflatie (die gevolg is van gestegen grondstof en brandstofprijzen). Niet zo lang geleden verklaarde Wolfgang Schäuble zich indirect hiervan een voorstander door flinke CAO looneisen van de vakbonden te steunen.Nu dus ook het IMF.
  8. Humans R underrated 11 oktober 2012 13:18
    Ik snap niet waarom men zo moeilijk doet over loonsverhoging.
    Concurrentieverbetering gaat voor het welvaart vd mensen blijkbaar tot in de oneindigheid.
    Het is zo'n voor de hand liggende oplossing. Permanente handelsoverschotten liggen aan de basis vd crisis, in China, Japan en ook in Duitsland en Nederland; als deze landen loonsverhoging toepassen, verbeteren de levens van hun inwoners, en verdwijnen mondiale discrepanties. The Economist pleit hier al jaren voor.
    Maar al die calvinistische zeveraars willen er maar niet aan. Dus moet in de PIGS landen maar de lonen omlaag totdat de discrepanties verdwijnen; en dat is toch tragisch.
  9. [verwijderd] 11 oktober 2012 13:29
    "There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved."

    Ik begrijp dat dhr. Schaap voor scenario 2 gaat.
  10. [verwijderd] 11 oktober 2012 13:41
    Kunnen we niet totaal anders??
    Euro crisis,

    Wat zou een mogelijkheid zijn om de Euro-crisis voor een groot deel op te lossen. Ik denk aan het volgende, al sinds jaar en dag zijn wij gewend met munten en papier geld om te gaan. Dit: terwijl de technische mogelijkheden klaar liggen om van deze middeleeuwse gewoonte afscheid te nemen.
    Stel je eens voor alles electronisch betalen in heel Europa, je leverd je papieren en munt geld in bij de bank en ontvangt een electronisch betaalsysteem terug, een chipknip mogelijkheid en een voor ieder kind erbij voor zakgeld en kleinere uitgaven etc.
    Zwart geld in heel Europa is verleden tijd, geen crimineel die nog iets heeft aan electronische diefstal van geld, hij maakt zich immers bekend. Alle wiet en drugs electronisch betalen geen pasjes diefstallen meer, zonder geldautomaten niet interessant, hoe overzichtelijk wil je het hebben.
    Onderling spulletjes kopen en verkopen direct bij en afgeschreven op je rekening. Landen zoals Belgie maar ook de zuid Europeesche landen hebben miljarden zwart in Zwitserland geparkeerd staan, evenals Nederland overigens, deze landen zijn ineens van hun begrotingstekort af.
    Ik denk zelfs dat de huidige belastingbetaler minder belasting hoeft te gaan betalen als we allemaal meedoen met betalen. De banken komen ineens in bezit van grote sommen geld en kunnen dat weer gaan uitlenen, daarom lijkt het me wel verstandig om daarvoor banken te nationaliseren, iets wat overigens al bijna zo is.


    Met vriendelijke groet,

    J. Konings.
    Zandzwaluw 44
    5658AS EINDHOVEN
    040-2554728
  11. [verwijderd] 11 oktober 2012 14:03
    Inflatie is de sluipmoordenaar van de welvaart die wij hier in Europa hebben. Dat landen zoals Griekenland , Spanje , Portugal, Ierland en Italië het nu moeilijk hebben is een gevolg van onjuist en in-effectief overheidsbeleid. Jarenlang boven de stand geleefd, en worden nu teruggeworden in de harde werkelijkheid.

    Het opteren voor inflatie, is eigenlijk zeggen "Sorry, Noordelijke landen, doordat jullie het te goed doen, moeten jullie nu gaan bloeden om de je zwakkere broeders te helpen om naar een min of meer gelijkspelveld te komen."

    In feite wordt er welvaart ingeleverd, om andere landen er bovenop de te helpen, terwijl het bewezen is dat compentief gedrag, juist meer innovatie en dus welvaart uitlokt.

    Jammer, Schaap, maar je spreekt weer eens voor eigen parochie. Je hebt het volledig aan het verkeerde eind.
  12. [verwijderd] 11 oktober 2012 16:28
    Het is geweldig om te zien dat de column de nodige commentaren oplevert. Als ik over geldontwaarding (inflatie) schrijf vliegen de nodige lezers zelf in de pen. Maar het is misschien geen slecht idee om eens te bedenken wat er gaat gebeuren als ons geld nu zelfs meer waard zal gaan worden (iets wat normaal zou zijn tijdens een kredietcrisis!). Op het moment dat tijdens een kredietcrisis geld meer koopkracht krijgt stijgt ook de koopkracht van de schuld en dat is zeer onwenselijk. Alles moet vermeden worden om deflatie te zien ontstaan. Japan is misschien een goed voorbeeld van een land waar af en aan geld aan koopkracht wint en dit tot groot ongenoegen van de Bank of Japan. De Bank of Japan wil ook geldontwaarding, net zoals ik. De BofJ wil er veel aan doen om dit te bewerkstelligen want Japan’s economie moet weer gaan groeien. Ik zou ook graag geldontwaarding zien omdat hierdoor de consumptie op gang zou kunnen komen en goederen (of bedrijven) met een intrinsieke waarde duurder zouden moeten worden omdat zij de geldontwaarding compenseren.
    Natuurlijk wens ik geen geldontwaarding van 10%+ maar een procentje of 5 lijkt mij prima. Dat ik voor eigen parochie preek (lastig als hervormde) is natuurlijk grote onzin, ik schrijf wat ik denk dat 80% van de mensen, die tot hun nek in de schulden zitten, zou kunnen helpen (mits ze wel een onderpand hebben met een intrinsieke waarde). Of ik vind dat het IMF altijd verstandig is, durf ik te stellen dat ik dat niet vind maar geldontwaarding wensen, zoals nu het IMF wil, vind ik interessant. Vandaar deze column.
    Overigens dat de Fed momenteel geen geld drukt is onwaar, dat de Fed geld leent is nog meer onwaar en dat de Fed obligaties verkoopt is op dit moment verre van waar. De Fed KOOPT obligaties en leent voor deze aankoop GEEN geld maar creëert voor de aankoop NIEUW geld. De Fed blaast dus zijn balans op. Wat wel waar is, is dat de Fed na de aankoop van de obligaties bij aflossing door de debiteur (of eerder als de Fed de belegging verkoopt) kan besluiten het vrijgekomen geld niet opnieuw te gebruiken voor de aankoop van nieuwe beleggingen, waardoor de eerdere verruiming ongedaan wordt gemaakt. Maar daar is nu nog geen sprake van.
    Denkt u overigens ook niet te klein over wat centrale banken kunnen met rentetarieven. De komende 3 jaar zal de ECB of Fed een lage rente aanhouden, waarschijnlijk zelfs tijdens een inflatietempo van 4-5%. Eerst moeten de onderpanden weer in waarde gaan stijgen en de consumptie weer op gaan moeten komen voordat de ECB (of Fed) zal gaan proberen om de rem er weer voorzichtig op te trekken. Dit laatste duurt echter nog wel wat jaren. Het is even lastig te wennen aan deze stellingen maar zo lijken ze, volgens mij, wel te zijn. Carlos Slim lijkt overigens al gewend te zijn aan wat hij moet denken over de toekomst en de rol van de centrale banken daarin want die goudmijnen koopt hij echt niet omdat hij denkt dat goud minder waard zal gaan worden. Carlos Slim rekent dus blijkbaar op een flinke geldontwaarding in de nabije toekomst.
    Nogmaals dank voor de commentaren en ik wens u veel leesplezier
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links