Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: AMG, Brunel, ASML & goud

Update 17:50: Slot

Klassieke draai van de markt dus vandaag. de AEX eindigt +0,8415% op 329,55. De volatiliteit daalde zelfs -8,04% naar 15,34 en ook EUR/USD tikt bijna een cent meer. De échte draai was er vandaag in 10-jarige Spaanse rente en de spread met Duitsland. Vooral de laatste: van een dikke plus naar een bescheiden min.

Het overtuigt mij eens te meer dat die onvermijdelijke Spaanse bailout al in de koersen zit. Hooguit dat de markten nog van de bedragen en lijken uit de kast schrikken, maar dat zien we dan wel. Vanavond is de agenda leeg op Wall Street. Duimen maar dat er geen grote winstwaarschuwers door de gevel komen zetten.


Update 17:15: "Niet meer meer meer, maar beter beter beter"

Geknipt uit de Elsevier van deze week. Hoodredacteur Arendo Joustra die zich uit laat over een betoog van ex-Robeco opperbelegger Jaap van Duijn. Rake opmerkingen van deze eminence grise van de Nederlandse beleggerswereld en Joustra zelf. Klik op het plaatje voor een leesbare versie.

Twee kritiekpuntjes:

  • Als u denkt dat er snel galopperende inflatie komt door de geldcreatie van centrale banken, kunt u ook lekker op uw schulden blijven zitten. Verdampen dan vanzelf
  • Dividendaandelen kopen kan op lange termijn bijna altijd. Omdat ze de laatste jaren (relatief) zo hard opliepen, is voorzichtigheid op korte en middellange termijn geboden. Dat vind ik niet alleen, maar ook bijvoorbeeld hoogdividend manager Jorik van den Bos van Kempen, die hiermee zeker niet voor eigen parochie preekt

Upddate 16:30: Advantage AMG!

Rare beweging AMG: even na 14:30 uur spoot het aandeel omhoog op... toch niet dat Amerikaanse banenrapport (zie hieronder)? Het forum weet het ook niet. Ik ben absoluut niet zeker, maar misschien is dit bericht rond dat tijdstip een betere verklaring?

"Global steel demand is expected to grow by +3,2% in 2013 but it would depend on recovery in key markets like China and euro-zone economies, the World Steel Association said today. For the current year, it has forecast a growth of +2,1, which is considerably lower than that of +6,2% growth of 2011."

Hoe ik de grafieken ook wend en keer, ik lees het nieuws weer niet af aan ArcelorMittal en Aperam. Als u een verklaring hebt, graag. Ik ben geen kenner van en specialist in deze sector en aandelen.


Update 14:45: Jobless claim-, name & shamegame

Ook wel eens leuk: goed nieuws. Die vermaledijde Amerikaanse weekly initial jobless claims - uitkeringsaanvragen van nieuwe werklozen - zijn flink gedaald deze week. Het wachten is op tweets van ex-General Electric CEO Jack Welch die weer manipulatie van de daken schreeuwt, net als vorige week bij het Payroll Report.

Dat zorgde voor een heuse rel in de VS, maar hoe hij links en rechts ook om zijn oren werd geslagen dat hij onzin praatte, een man als Welch geeft never nooit zijn ongelijk toe. Neemt niet weg dat een zekere Barack O. in een pittoresk wit geschilderde villa in Washington dit nieuws natuurlijk goed uitkomt.

Update 16:00 uur: lezers Hans Heijkers wijst in de comments op een bericht in WSJ dat het cijfer (mede?) zo laag uitvalt, omdat één staat nog niet is doorgekomen met cijfers. Het kan daarom goed dat volgende week het cijfer van nu wordt bijgesteld. Edoch één ding: de markt reageert daar nooit meer op.


Update 14:15 uur: Merkel doet weer jasje uit

Bedankt Dow Jones voor die paar quotes van Frau Merkel in de newsfeed.

Doe ons alleen één lol, Dow Jones. Vertel er in het vervolg bij welke kleur jasje ze aan heeft, want zo weten we nog niks. Het wachten is met smart op een gele (de enige die er niet bij is), want dat moet wel sein veilig betekenen, toch?


Update 13:30 uur: Uitzendkrrracht!

Rara, wat is (exclusief dividend) het best presterende hoofdfonds, ofwel aandeel uit de AEX en AMX dit jaar? Nee, geen TNT Express of Heineken, maar Brunel. Met afstand! Handig lijstje weer van Behr.nl:

Brunel is trouwens niet de enige uitzender die het dit jaar erg goed doet, kijk maar:

Mooie outperformance! Alleen de usual supect van de vaderlandse uitzendindustrie laat het er weer lelijk bij zitten:

U kent de beurstheorie over uitzenders: vroeg-cylisch, ofwel ze lopen vooruit op de economische muziek. Duiden die mooie koerswinsten dan op een betere economie? Was het maar zo simpel. Die winsten zijn grofweg geboekt in de eerste helft van dit jaar. Daarna vielen de koersen min of meer stil. Wat nu: kopen, houden of verkopen?

Een paar suggesties:

  • Als u denkt dat uitzenders van ver komen en economisch herstel just around the corner is, is (bij)kopen misschien een idee
  • Als u denkt dat ze mooi geprijsd zijn zo ten aanzien van beurs en economie, is houden misschien een idee
  • U kunt ze misschien verkopen, als u meent dat ze veel te ver op de muziek zijn vooruitgelopen en de economie nog langer of zelfs erger in recessiemodus gaat

Ja, ik zeg suggesties en zet overal misschien bij, want ik mag geen harde buys, holds en sells geven. Wil ik ook niet en kan ik ook niet. Roept u maar als u andere, betere of meer ideeën hebt.


Update 12:15: Lunch-update

Weet u nog hoe u misschien een paar geleden als argeloze turbo-, speeder- of sprinter-belegger ineens een "smerige speculant" was? Ja, want ú joeg de wereldvoedselprijzen op, waardoor er onnodig extra honger werd geleden. Dat kan de komende maanden zo maar weer gebeuren, volgens een Goldman Sachs rapport.

Dat neemt de prijzen van tarwe, maïs en soja onder én de invloed op de inflatie in de opkomende landen onder de loep. Het persbericht heeft een mooie beknopte samenvatting:

"Stijgende prijzen van basisvoedsel als granen zijn de belangrijkste motor van inflatie in opkomende markten en hebben gevolgen voor de wisselkoersen van de valuta van deze landen. De meest recente stijgingen van voedselprijzen – 30% sinds juni – zullen zich deze maand laten voelen in inflatiecijfers van de opkomende markten, verwacht Goldman Sachs."

"De jaar-op-jaar stijging van de voedselprijzen is minder hoog dan in 2010-2011 en meer geconcentreerd in tarwe, maïs en soja. Ook de inflatie is minder hoog dan in 2010-2011. Ook al is het moeilijk de implicaties hiervan in te schatten, uitgaande van het verleden verwacht Goldman Sachs dat valuta van opkomende markten door deze druk sterker worden."

Deze tabel vertelt het hele verhaal. Waar wij in het westen grofweg 15% van ons inkomen aan eten kwijt zijn, is dat elders veel en veel hoger. India de helft! Japan vind ik ook opvallend. Zal wel door de peperdure blauwvistonijn voor de sushi komen:

Volgens Goldman Buienradar moeten we daarom duimen voor een slechte winter, als ik deze grafiek goed lees :-)

Als ik dan toch aan het copy-pasten ben, pik ik deze tabellen ook maar mee:


Update 10:45 uur: Diepvriesstanden rentes

Bij van linksboven naar rechtsonder in de grafiek gillende aandelenkoersen of andere assets, spreek ik u als lezer altijd moed in met een technisch welgemeende: "Hou vol, steun op nul!" Er is één uitzondering: rentes. Kijk eens naar deze ECB grafiek uit een net verschenen saai rapport van die zo centraal staande bankiers.

Wat moet ik nu roepen bij dat blauwe lijntje dat zich dwars door de bodem of laatste steun der steunen heen boorrrt (ja, met drie R'en)?

"Houd moed, steun op nul kelvin!"


Update 10:30: Pimco adviseert... goud?!

Mijn collega's van De Tijd hebben goed opgelet. Roept u maar als ik het verkeerd heb, maar dit is voor het eerst dat ik Pimco over goud hoor. Laat staan dat het huis u adviseert er een partijtje van in te slaan. Voor de goede orde: Pimco, voluit Pacific Investment Management Company, is de grootste obligatiebelegger ter wereld.

Al met al heeft het huis (dat geen beursnotering heeft) een kleine 2 biljoen dollar onder beheer en dus heeft het recht van spreken. U kent vast wel boegbeelden Bill Gross en Mohamed el-Erian, die u te pas en te onpas in de Amerikaanse media tegenkomt met Hun Mening over werkelijk alles... behalve goud. Tot dusverre dan.

Check:

Mooi grafiekje trouwens:


Update 10:15 uur: Huizenmarkt verslechtert snel

Bedankt Mathijs Bouman, de NVM duikt op tussen de spreekwoordelijke schuifdeuren van die onverkoopbare woning. Versnelling van de verslechtering van onze huizenmarkt?

Hier het hele bericht, maar u kunt u zich tot de eeste en laatste alinea beperken.


Update 10:00: "Sell ASML"

Ah, vandaar nu die -1,62%. ASML opent woensdag voorbeurs het Nederlandse KW3-cijferseizoen. Deutsche Bank houdt nu al de duimen omlaag. De Duitsers onderstrepen andermaal hun sell en herhalen ook hun koersdoel van 35 euro. Vrijwel onleesbaar analistenproza, het gaat denk ik vooral om die laatste alinea:

"We continue to believe that declining memory Capex and moderating foundry spend will persist into 2013. This implies 2013 Reuters consensus expectations of ~16% revenue growth (to E5.7bn) and EPS of ~E3.35/+25% yoy are too optimistic. We model EPS declining 6% yoy to E2.5, which puts us ~25% below consensus and we are also 20% below consensus EPS for 2014."


Update 9:40: Up-dagje?

Even voor mijn beurt praten: die Spaanse downgrade, de hele week al beursdalingen en algehele malaise stemming: typisch zo'n dagje dat de beurzen wel eens omhoog kunnen sneaken. Kijk maar mee, om 9:37 uur rond sprong de AEX in het groen. En nu doorpakken, hé :-)


Update 9:15 uur: ING en de schapen over de dam

"Asian insurance sale begins", kopt SNS Securities enthousaist over de verkoop van de verzekeringsboedel in Maleisië van ING aan AIA Group. En nu komt het: als er één schaap over de dam is volgen er meer, meent het huis.

"Today’s announcement will have a positive impact on ING and is in line with our expectation. We are glad to see that the fetched price for ING’s Malaysian insurance business is at the higher end of our range and is expected to be used for double leverage reduction. We expect that more divestments will follow in 4Q12."

SNS handhaaft haar buy en koersdoel van 8,50 euro.


Update 8:45: Ogen dicht

Het is nog altijd niet veel soeps voorbeurs:

OK, ogen dicht. We gaan bij de 10-jarige Spaanse rente en de spread met Duitsland kijken. Omdat het moet. Ooh, maar dat valt mee. De rente staat maar tien basispuntjes hoger en de spread met Duitsland maar veertien. Dat heb ik wel eens veel erger gezien. Just another day at the office dus. Who's next?


Update 8:30 uur: D.E Master Blunders 2012

D.E Master Blenders 1753 serveert een net even wat betere Braziliaanse mélange dan een paar maanden geleden:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Tja, als Spanje zelf te trots is om een bailout-briefje in Brussel en Frankfort te halen, dan doet S&P het wel. Daar komt die kredietverlaging van BBB- naar BBB- wel op neer. Het land is één stapje van de junkstatus verwijderd. Kortom, zet de 10-jarige Spaanse rente en de spread met Duitsland bij uw favorieten vandaag.

Als die van 'm jetje geven, weet u hoe de markt denkt over wat Madrid te doen staat. Wat de beurs doet na de vervelende beursdag van gisteren, waarop bijvoorbeeld Wall Street zo'n beetje op het laagste punt de dag uit ging? Paar lichtpuntjes misschien: de Europese rentes en de volatiliteit bleven tot mijn verbazing liggen.

Misschien twee vroege zwaluwen voor een draai, of is dat wensdenken? Een haakse bocht met strepen op het asfalt is wel nodig, want technisch beginnen de grafieken haarscheurtjes te vertonen. Nog een dagje dalen en de AEX valt uit die trading range sinds eind juli van grofweg 325-340. Dan kán het hard gaan.

Weinig te doen

Van vooralsnog het nieuws en de agenda hoeft u het nu niet te verwachten. Behalve die afservering van Spanje en dat de koersen baggeren is er amper nieuws. Roeptoeterende politici, economen en officials over wat er moet gebeuren om de crisis op te lossen, reken ik niet meer mee. Vooruit, hier eentje en daar eentje.

Er is wat fröbeldata uit de EU en de VS vandaag, maar dat zijn geen macro's die deze markt echt beïnvloeden. Verder? ING verkoopt een Aziatisch onderdeel en waardeert Aperam af naar hold van buy. In Frankrijk boekt Carrefour een hogere omzet, misschien iets voor Ahold. Hup, we gaan koersen kijken.

Oei, ik zie weer rode lichtjes knipperen op mijn linkerscherm. Tja, oktober is historisch de slechtste beursmaand van het jaar en zo voelt het voor mij zeker.

  • De futures kleuren weer rood en de Bund future geeft er een snok aan. Say no more, Spanje natuurlijk...
  • Overal een nul voor de komma, maar wel allemaal rood: de beurzen in Azië
  • EUR/USD hangt halverwege de 1,28'ers, ofwel beweegt amper op die Spaanse afwaardering
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent plussen dan weer heel, heel voorzichtig

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Prachtige grafiek of tabel van de Europese en mondialeschulden, complimenten Zero Hedge. Eén kritiekpuntje: waarom staat Nederland er nou niet bij?

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

      • 08:00 Duitsland: inflatie (CPI) september (consensus: 0,0%)
      • 11:00 Italië: obligatieveilingen
      • 14:30 VS: handelsbalans september (consensus: -44,0 miljard dollar)
      • 14:30 VS: im- & exportprijzen september (consensus: +0,7% & +0,4%)
      • 14:30 VS: weekly jobless claims (consensus: 370.000)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 oktober 2012 09:42
    Spaanse downgrade positief voor de markt want dit maakt een aanvraag voor bailout meer waarschijnlijk.

    Tuurlijk, niets is meer negatief.

    ff kijken of we iets nog gekkers kunnen bedenken :

    Kernbom op Spanje positief voor spanje aangezien bouwbedrijven weer iets te doen hebben.

    Zoiets??

    Helemaal de weg kwijt.

    Ik moet duidelijk wat van dat spul hebben dat Schauble slikt.
  2. [verwijderd] 11 oktober 2012 10:36
    Beste Arend,

    Die 42 euro in dit rapport is de koers van 9 oktober, niet hun oude koersdoel.

    Zij, deutsche bank, hebben op 28 augustus hun advies gewijzigd naar sell, herhalen dit nu en hun koersdoel van 40 naar 35 en herhalen dus nu ook dit koersdoel.
    Dus er is geen verlaging van het koersdoel door Deutsche Bank vandaag.

    Niet dat ik positief ben op ASML.
    ASML heeft al aangegeven bij een investor dag bij Deutsche Bank dat ze het verwachte aantrekken van de NAND in Q4 inslikken, maar herhaalden toen wel nog hun verwachting voor heel H2 die 2 tot 2,2 miljard omzet bedraagt en dat ze 1,2 miljard gaan halen in Q3 en dus de verwachting voor Q4 1 miljard is.

    En 2013 gaat inderdaad niet aantrekken en de nieuwe orders liggen nog onder deze miljard.
    Als je dan voor 2013 een gelijkblijvende omzet zou aanhouden zoals Q4 dan kun je ook maar 1 kant op met de winst en dat is omlaag in 2013 tov 2012 net als 2012 al lager is dan 2011.

    De verwachtingen zijn inderdaad veel hoger met uitschieters zoals Susquahanna (of hoe je die ook schrijft) met $80 en Bernstein, toch ook geen kleintje, met 58 euro, maar dan ook wpa verwachtingen van boven de 4,50 euro.
    Kreeg natuurlijk geen reactie op mijn mails aan hun waar ze dat in godsnaam vandaan halen en kon dan ook alleen maar concluderen dat de Amerikanen weer bezig waren om contrair te handelen of gewoon hun eigen clienten portefeuilles vol proppen met de aandelen die ze zelf nog hadden, dat kunnen ze natuurlijk niet doen bij een sell advies.

    Niet voor niets hoor je nu in een paar dagen ook Wells Fargo, Goldman Sachs en JP Morgan roepen dat je nu in aandelen moet.
    Logisch met die bijna 5yr highs in Amerika en de economische wereld in puinhoop.

    En de CEO van ASML is ook niet gek en die verkocht bijna alles wat hij kon verkopen aan aandelen en opties die hij had in ASML rond maart dit jaar nog onder de 35 euro en sindsdien is de situatie alleen maar verslechterd.

    En dan moet ik als particulier de aandelen 20% hoger gaan kopen bij slechtere omstandigheden dan de CEO zelf verkocht heeft....

    WPA verwachting 2013 inderdaad 2.50 en dan is in de huidige omstandigheden de koers van ASML veel te hoog, maarja, eerst maar wachten op de cijfers volgende week en dan gaan hopelijk ook die Amerikaanse partijen met die waanzinnige koersdoelen dat ook inzien, of ik zit er zelf compleet naast, dat mag ik natuurlijk nooit uitsluiten.
  3. [verwijderd] 11 oktober 2012 10:58
    Die grafiek van Pimco snap ik niet.

    Wat is er zo aantrekkelijk aan het feit dat de koers nog 12% onder het achterlijke niveau van 1980 staat wat toen al een enorme spike was die nergens op sloeg.

    Als je kijkt naar wat toen een wat normaler niveau was zonder de extremen en je laat dan de inflatie los dan kom je echt niet in de buurt van de huidige goudprijs en kan ik de sceptici wel begrijpen.

    Maar mocht door al dat geprint de inflatie flink stijgen dan wordt goud natuurlijk aantrekkelijker.

    Maar waarom was in die grafiek de lijn zo dicht bij het niveau van 1970 zo rond het jaar 2000, we hebben toch geen deflatie gehad.

    Waar wordt allemaal rekening mee gehouden in die grafiek, ik heb het hele pimco stuk zelf ook gelezen maar ik snap het niet en hoop dat iemand mij kan uitleggen hoe ik die grafiek wel moet lezen.
  4. [verwijderd] 11 oktober 2012 14:52
    Beste Arend Jan,

    Het is geen grap, maar 1 staat heeft zijn cijfers niet ingeleverd en daarom vallen die jobless claims zo laag uit.

    Inderdaad erg convenient werd er al meteen geroepen met het vice presidents debate morgen.

    De vraag is natuurlijk om welke staat het gaat, californie heeft heel veel steun aanvragen, Alaska of Hawaii natuurlijk een stuk minder.

    Heb nog niet gezien welke het is anders kunnen ze mogelijk het gemiddelde van de afgelopen paar weken van die staat er bij op tellen en dan kom je aardig in de buurt.

    Maar er gingen inderdaad al meteen wat lampjes branden bij de mensen die de cijfers sowieso al niet geloven.
  5. [verwijderd] 11 oktober 2012 15:15
    Krijg het zelf niet gevonden maar op het Wall Street Journal moet dit gestaan hebben en dit staat weer op meerdere blogs en amerikaanse forums;

    From the WSJ: "A Labor Department economist said one large state didn't report additional quarterly figures as expected, accounting for a substantial part of the decrease."

    Heb nog geen link.
  6. [verwijderd] 11 oktober 2012 15:19
    Updated October 11, 2012, 8:43 a.m. ET
    U.S. Jobless Claims Fall
    Article
    Comments (5)
    MORE IN MARKETS »

    smaller
    Larger
    By SARAH PORTLOCK AND TOM BARKLEY

    The number of U.S. workers filing applications for jobless benefits fell last week, a hopeful sign for the job market following the recent drop in the unemployment rate to its lowest level since January 2009.

    Initial jobless claims--a measure of layoffs--were down by 30,000 to a seasonally adjusted 339,000 in the week ended Oct. 6, the Labor Department said Thursday. Economists surveyed by Dow Jones Newswires had forecast 365,000 new applications for jobless benefits last week.

    However, the report may not be as positive as the sharp drop indicates. A Labor Department economist said one large state didn't report additional quarterly figures as expected, accounting for a substantial part of the decrease.

    Claims for the week ended Sept. 29 were revised up to 369,000 from an initially reported 367,000.

    The four-week moving average of claims--which smoothes out volatile weekly data--fell to 364,000, the lowest level since the week ended March 31.

    Last week, the Labor Department reported the country's unemployment rate dropped to 7.8% in September, the lowest number since January 2009. That report also said payrolls--which are obtained in a separate survey of employers--increased by a seasonally adjusted 114,000 jobs last month.

    Thursday's jobless claims data showed the number of continuing unemployment benefit claims--those drawn by workers for more than a week--fell by 15,000 to 3,273,000 in the week ended Sept. 29. Continuing claims are reported with a one-week lag.

    The number of workers requesting unemployment insurance was equivalent to 2.6% of employed workers paying into the system in the week ended Sept. 29. The rate has remained constant since mid-March.

    The Labor Department report on jobless claims can be accessed at: www.dol.gov/opa/media/press/eta/ui/cu...

    Write to Sarah Portlockat sarah.portlock@wsj.com and Tom Barkley at tom.barkley@wsj.com.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links