Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Speeden met Diede

De één zweert bij opties, de ander bij speeders of turbo’s. Feit is dat beleggen met hefboom vaak is weggelegd voor de actievere, alerte handelaren. Gelukkig vallen veel Nederlandse beleggers in die categorie, wat de populariteit van hefboombeleggen in Nederland in ieder geval deels verklaart.

Hoe gaat de Nederlandse hefboombelegger eigenlijk te werk? IEX vroeg het aan een actieve belegger pur sang, Diede van den Ouden. Hij belegt veel en vaak in hefboomproducten en schrijft daar ook regelmatig over op Marktgevoel.nl.  

De cijfers laten zien dat Nederlandse particuliere beleggers tot de meest actieve beleggers van Europa behoren. Enig idee hoe dat komt?
“Ik heb daar niet echt inzicht in. Maar de meest voor de hand liggende reden lijkt mij het gegeven dat wij Nederlanders een welgesteld volk zijn, en dus behoorlijk wat geld te besteden hebben aan een hobby als beleggen.”

Hoe zou je je strategie omschrijven? 
“Mijn strategie is over het algemeen de handel op korte termijn. Bewegingen zijn vaak op korte termijn wel goed in te schatten, terwijl op de lange termijn zaken van buitenaf veel invloed kunnen hebben. Neem als voorbeeld de invloed die de eurocrisis op de koersen heeft, terwijl dit op echt lange termijn misschien slechts een strubbeling geweest blijkt te zijn.”

TA als uitgangspunt

Welke trades lenen zich bij uitstek voor hefboomproducten?
“Bewegingen in grondstoffen en de index lenen zich goed voor speeders. Futures beslaan vaak grotere bedragen, terwijl je met speeders met een kleiner bedrag kan inspelen op deze koersen. Ook speculeren op daling van individuele aandelen kan goed door middel van speeders, omdat je, als je dat direct via aandelen wil doen, vaak hoge margins nodig hebt, of het eenvoudigweg niet mogelijk is.”

Zijn opties een alternatief?
“Opties hebben tijdwaarde, wat zeer in het nadeel is voor de belegger. 90% van de opties loopt waardeloos af.”

Hoe kies je een bepaald hefboomproduct? Naar welke criteria kijk je?
“Ik neem in principe de TA-grafiek als uitgangspunt. Daarna zoek je een weerstand of steun uit, en vervolgens kies je een speeder uit met de stoploss rond dat niveau. Belangrijk is nog dat de spread tussen bied/laat niet te groot is; is die te groot dan kun je beter gewoon de aandelen kopen.” 

Kies je soms ook voor BEST of Limited-varianten in plaats van de plain vanilla-hefboomproducten? Zo ja, op welke gronden?
“Ja, ik ben zelfs voorstander van de best-variant. Je betaalt weliswaar een kleine opslag bovenop de stoplosskoers, maar je weet wel dat je nooit meer kan verliezen dan dat geïnvesteerde bedrag. In aandelen die risicovol zijn, en in afwachting zijn van richtinggevend nieuws, kan dit een uitkomst zijn. Als voorbeeld: ik zette net na de overname van TNT rond een koers van 4,80 euro mijn PostNL aandelen om in best-speeders met een stoploss op 4,50 euro. Het idee was, dat als de overname van TNT op korte termijn zou afketsen de koers van PostNL weer in 1 klap zou openen op 3,50. Bij de best-speeder zou ik alleen de kleine opslag kwijt zijn, terwijl je bij een turbo het gehele bedrag tot aan het financieringsniveau zou verliezen en bij aandelen zelf het hele bedrag tot de openingskoers. Dat de koersontwikkeling bij PostNL uiteindelijk anders uitpakte doet niks af aan de opgezette constructie.”

Spreiding met kleine portefeuille

Zijn deze producten voor alle beleggers geschikt?
“Ja. Maar beleggers moeten zich wel beseffen waar ze in handelen. Speeders zijn populair omdat de uitslagen zo groot zijn. Precies de reden waarom mensen zo veel geld verliezen met opties. In plaats van het kopen van 5000 euro in aandelen koopt men voor 5000 euro speeders of opties. Op die manier gaat het altijd mis. Je moet de hefboom in speeders zo gebruiken, dat het geinvesteerde bedrag veel kleiner is, waardoor je geld over hebt om andere speeders te kopen. Op die manier kun je zelfs met een kleine portefeuille aan spreiding doen. Speeders zijn dus juist interessant voor beleggers, maar ik vrees dat ze juist bij gokkers populair zijn.”

Er bestaan verschillende termen (speeders, sprinters, turbo's) voor hetzelfde product met dezelfde werking. Moet dat niet gelijk getrokken worden of is dat onderscheid juist wel handig?
“Gelijke benaming zou inderdaad wel handig zijn. Voor de klant maakt het niet uit in welk merk je handelt. De klant kijkt naar hoeveel spread er is en wat het aanbod op bepaalde financieringsniveaus is en kiest dan de aanbieder die het gunstigste product biedt. Het onderscheid tussen een gewone speeder en een best-speeder moet uiteraard wel duidelijk zijn.” 

“Wat de aanbieders van deze producten wel zouden moeten doen, is duidelijker aangeven wat de koers van het hefboomproduct is op het moment dat de de stoplosskoers bereikt is. Ik bepaal de grootte van mijn order namelijk op basis van hoeveel geld ik kan verliezen tot mijn stoploss geraakt is. Bij hefboomprocucten is dit vaak onduidelijk en moet je eerst naar de website van de uitgevende instantie om op te zoeken wat het financieringsniveau en wat de ratio is.”


Lees meer over Citi BEST Speeders


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links