Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX versus IBEX

Recent viel een opmerkelijk verschil in koersontwikkeling bij twee aandelenindexen te noteren:

Van 24 juli tot en met 8 oktober liep de IBEX 31,5% op en de AEX 5,7%! Dat opmerkelijk grote verschil in koersontwikkeling de afgelopen twee maanden biedt kansen. Wij hebben daar ook recent op ingespeeld voor onze cliënten.

Het lijkt erop dat de problemen in Spanje een tikkeltje groter zijn dan in Nederland. Zo bleek uit de stresstest onder de veertien belangrijkste Spaanse banken dat Spanje zoals verwacht een groot bedrag (59,3 miljard euro) nodig heeft om de bankensector in het land te herkapitaliseren.

Te optimistisch
Tevens werd de begroting voor 2013 door het Spaanse parlement goedgekeurd, maar achten wel veel analisten de geprognosticeerde economische krimp van 0,5% volgend jaar te optimistisch ingeschat.

Daarnaast vraag ik me af of Spanje op de langere termijn de huidige BBB-rating zal behouden. Die rating is van belang als het gaat om de rente die het land moet betalen over de leningen die het uitgeeft.

Er zijn in ieder geval genoeg mogelijke aanleidingen voor onrust de komende tijd in Spanje. Onrust die zijn weerslag op de Spaanse beurs kan hebben. Nederland lijkt met het regeerakkoord dat VVD en PvdA nu aan het optuigen zijn juist in rustiger vaarwater te komen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

IBEX harder onderuit
Bij Wijs & van Oostveen denken we dat als de onzekerheid in de eurozone terugkeert de IBEX een stuk harder onderuit zal gaan dan de AEX. Mede doordat zwaargewichten als Royal Dutch Shell en Unilever, beide defensief, naar onze verwachting beter zullen blijven liggen dan tegenhangers binnen de IBEX, waar bijvoorbeeld Banco Santander de grootste weger is.

Op 25 september dit jaar hebben we voor onze cliënten een pair trade opgezet om in te spelen op de uiteenlopende koersontwikkeling van de AEX en de IBEX. We gingen:

  • long op de AEX door de aankoop van de iShares AEX
  • short op de IBEX door de aankoop van de Lyxor ETF IBEX 35 Inverso

Altijd verdienen
De eerste tracker neemt in waarde toe als de AEX verder stijgt, de andere tracker neemt in waarde toe als de IBEX daalt. Wij achten de kans op een terugval van de aandelenbeurzen in Europa de komende periode reëel.

Waarbij wij dus ook verwachten dat de Spaanse IBEX harder zal dalen dan de AEX. In dat geval winnen wij meer met de tracker short op de IBEX dan we verliezen met de tracker long op de AEX.

Maar als de beurzen toch nog verder oplopen en de AEX een inhaalslag zal maken ten opzichte van de Spaanse IBEX, dan verdienen we ook aan deze trade.

Overigens, sinds 25 september is het verschil in koersontwikkeling van de AEX en IBEX iets verminderd, maar het verschil is nog steeds interessant genoeg om een pair trade op te baseren.

Let op Ga niet experimenteren met soorten van (combinaties van) financiële instrumenten. De waarde van beleggingen is immers aan kleine, maar ook aan grote fluctuaties (met name in het geval van opties) onderhevig. In het geval van een optiestrategie bent u verplicht voldoende margin aan te houden. Raadpleeg voor het maken van een beleggingsbeslissing daarom altijd eerst een beleggingsadviseur.


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 oktober 2012 20:42
    Leuk idee alleen met een short ETF ben je altijd in het nadeel. Als de index vlak blijft dan verlies je als nog geld in die ETF omdat er volatiliteit is. Dit kan behoorlijk oplopen.

    Coumpounded average of return = Simple average of return - 1/2*variantie

    Omdat simple average van de ETF gelijk is aan die van de index met een minteken ervoor én omdat de variantie van zowel de ETF als de index gelijk zijn krijgen we (als ik me niet vergis)

    Compounded average of return short ETF = - Compounded average of return index - variantie

    Dus alleen een positief rendement als compound average of return index groter is dan de variantie! Omdat de IBEX erg volatiel is is de short ETF dus ten zeerste af te raden! Beter met een turbo short.
  2. Nieuwe Belegger 10 oktober 2012 21:45
    Even voor mijn beeldvorming. Zijn jullie nu serieus bezig met vermogensbeheer of neem je gewoon een gokje op een niet te voorspellen koersbeweging?? Of beschikken jullie bij Wijs wél over een glazen bol? Ik hoop dat jullie je klanten goed voorlichten over dit soort "random" gokjes want met beleggen heeft het weinig te maken.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links