Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro in perspectief

Het valutalandschap ziet er duidelijk anders uit dan een maand of twee geleden en nu de grote gekte even uit de lucht is en de stofwolken enigszins optrekken werp ik weer een nieuwe blik op de verhoudingen onderling.

Die zijn wel degelijk anders nu de Fed de QE3-belofte of beter gezegd verwachting heeft ingelost, Draghi een tijdje zijn mond heeft gehouden en de Grieken gelukkig even minder de aandacht op zich vestigen.

Ondanks of dankzij deze en andere uitingen van de heren en dames die over valutaland regeren zijn sommige verhoudingen omgedraaid en is het bij andere verhoudingen niet heel veel anders.

Het is in ieder geval zo dat tot de maand augustus de wereld versterkte ten opzichte van de euro, en dat vanaf september dat niet meer geldt voor alle combismaken die we kennen met de euro. Bijvoorbeeld, de crosses met de zogenoemde safehavens:

  • Zweedse kroon (SEK)
  • Noorse kroon (NOK)
  • Australische dollar (AUD)
  • Singapore dollar (SGD)
  • Zwitserse frank (CHF)
  • en zelfs goud

Daarvoor geldt als ik alles op een hoopje gooi dat er niets veranderd is…

 

Euro-implosie
Ik laat even een paar regels leeg voor het dramatische effect. Inderdaad, de downtrends zijn zonder uitzondering gecorrigeerd in de afgelopen tijd, maar er is geen einde gekomen aan deze trends. Geen van deze crosses hebben een vorige top overstegen of een hogere bodem gemaakt zover.

Daarnaast zijn de trendlijnen niet doorbroken en hoogstens op bescheiden afstand benaderd. Op de weeksgrafieken van deze crossen is een aantal gestegen tot aan één van de fibonacciniveaus die we kennen en daar is het gaan haperen.

Een aantal laat een beeld zien waarbij de vorige bodem benaderd is en vervolgens is het daarbij ook opgehouden voorlopig. Allemaal correctief dus. Vrij vertaald betekent dit dat de wereld even de overdrijving van een directe euro-implosie deze zomer even te boven is gekomen.

Wél verandering
De spanning is er even af, maar echt overtuigd is men nog niet. Daar is blijkbaar meer voor nodig.

Als u een voorkeur heeft voor een valutapaar, laat dat aub even weten dan bespreek ik dat in de volgende column. Vandaag ligt de kern van de zaak ergens anders. Namelijk waar wel verandering in is gekomen, in het beeld voor de euro-dollar (EUR/USD).

En dat zet mij direct aan het denken. Allereerst wat er dan anders is daarna waar ik aan dacht.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Geen downtrend
Deze grafiek toont ons wat er gebeurt, hieronder wat ik er in zie. Er is ten eerste de discussie over de downtrend. Nu zeg ik, er is geen downtrend te bekennen want er is geen enkele lijn te vinden die drie raakpunten kent en de koersen er onder houdt.

Er is hoogstens weerstand op basis van twee raakpunten maar dat is niet meer dan weerstand, en daarom heet het ook zo.

  1. de groene bollen geven aan dat de huidige top hoger ligt dan de vorige.
  2. er is op een lager time frame sprake van hogere toppen en hogere bodems, ook bekend onder naam uptrend
  3. de RSI is overbought (OB) geworden hetgeen een bevestiging is van het feit dat de beermarktrange zoals we die sinds mei 2011 hebben gekend ten einde is gekomen

Corrigeren
Nu de koers niet meer in een beermarktrange beweegt is het niet direct zo dat de euro-dollar alleen maar omhoog kan. Sterker, om deze richting op structurele basis aan te kunnen houden is het van belang om de stijging te corrigeren.

Dit leidt er toe dat de RSI afkoelt en meer kracht kan opbouwen in de nieuw ontstane ruimte om de volgende hogere top te kunnen realiseren. Daartoe is het van belang dat er geen oversold (OS) ontstaat in de daling en dat de bodem hoger uitkomt dan de vorige.

De vorige bodem op het grotere time frame is in deze grafiek weergegeven door de paarse bol. Zolang de koers daarboven blijft is het proces gaande dat de euro per saldo boven de dollar prefereert. Echter, zo ver wil ik niet terug, anders hebben we een hellingshoek in de trend van niks.

Tussen 1,26 en 1,27
Het ideale scenario wordt gevormd als de koersen tijdens de reeds gestarte daling niet verder dalen dan de 1,26 maar wel even onder de 1,27 uitkomen. Hier liggen:

  • de te verwachten steun op basis van de toppen van juni en de bodems van januari
  • de 38,2%- en 50%-Fibonaccicorrectieniveaus
  • de prille trend, die de opwaartse richting in de afgelopen maand vorm heeft gegeven, houdt zich daar op

Daarmee is nog iets belangrijks gezegd, namelijk dat de koers nog maar een maand aan het stijgen is in het perspectief van de daling die vorig jaar zomer gestart is.

Er moet de komende maand rustig een hogere bodem gevormd worden om vervolgens met overtuiging de 1,35 en hogere koersen aan te kunnen vallen.

Liever safehavens
Tot slot, deze gedachtegang. Het verschil tussen het beeld tegen de safehavens aan de ene kant en de dollar - en meteen de Chinese yuan (CNY) en Hongkong dollar (HKD) - aan de andere kant betekent dat de safehavens ook de voorkeur blijven genieten boven die dollar.

De strijd om de zwakste kent weer een nieuwe leider namelijk de dollar. Door toedoen van QE3 en de aanstaande verkiezingen? Wie zal het zeggen, feiten zijn in ieder geval dat we er in Europa wel blij mee zijn en dat we het echt niet op eigen kracht hadden gekund.

Gracias, Grazie en Efcharisto (grieks) aan Mr. Ben is dus wel op zn plaats.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 30 september 2012 15:13
    "Europa moet kiezen voor groei"
    Hij noemt zichzelf wel de Nostradamus van de financiële wereld. En niet geheel onterecht. Want in 1999 voorspelde de Britse econoom Roger Bootle het einde van de internetbubbel en in zijn boek 'Money for Nothing' uit 2003 schreef hij al over een wereldwijde huizenmarktcrash.

    Bootle, inmiddels 60 jaar, doceerde aan de befaamde Universiteit van Oxford en was ook hoofdeconoom van de HSBC-bank. Nu runt hij zijn eigen consultancybedrijf. En opnieuw geldt zijn visie voor velen als absurd. Bootle voorziet namelijk dat de euro binnen enkele jaren uiteenvalt. "En voor de economische groei in de zwakke eurolanden is dat bijzonder goed nieuws", aldus Bootle.


    Terugkeer van groei

    Volgens Bootle is het een kwestie van tijd voordat zwakke landen uit de euro stappen. Met aanvankelijk grote rampspoed voor de vertrekkende landen. Per direct zal dan sprake zijn van een golf van faillissementen van bedrijven, banken en overheden en paniek op de beurzen.

    Maar die misere wacht de zwakke eurolanden sowieso, zo stelt Bootle. Door in de euro te blijven wordt die misere enkel wat meer over de tijd verspreid. Landen moet kiezen voor groei en een opsplitsing van de euro zal daar volgens Bootle opmerkelijk snel toe leiden.


    Schulden niet het grootste probleem

    De zwakke eurolanden hebben te maken met een tweetal problemen die nauwelijks oplosbaar zijn wanneer ze in de euro blijven. Over het eerste probleem praten politici veel: de flinke staatsschulden van bijvoorbeeld Griekenland en Italië die groter zijn dan de omvang van hun gehele economie.

    Over het tweede, eigenlijk veel ernstiger, probleem wordt veel minder gesproken. De PIIGS-landen - en dan vooral Portugal, Italië, Griekenland en Spanje - kunnen de concurrentie met sterke eurolanden als Duitsland amper nog aan.

    De oorzaak hiervan zit in een concurrentieverschil als gevolg van uiteenlopend loongroeitempo's. Tussen 1999 en 2011 stegen de lonen in Italië bijvoorbeeld met 3,4% per jaar. In Ierland met 4,1% en in Spanje met 4,3%. In Duitsland echter stegen de lonen slechts 0,9% per jaar. Hierdoor is een concurrentiegat ontstaan van 30 tot 40%.

    Als de genoemde zwakke eurolanden in de euro blijven dan zullen ze dit concurrentiegat moeten oplossen door een 'interne devaluatie'. Hoge werkloosheid moet dan zorgen voor dalende lonen, belastingen zullen flink omhoog moeten en overheden zullen fors bezuinigen. Dit proces duurt volgens Bootle tenminste tien jaar en zelfs dan is het nog maar de vraag of het gaat lukken.

    70% afboeken

    In de visie van Bootle zouden de zwakke eurolanden ervoor moeten kiezen om de euro te verlaten en hun oude valuta weer in te voeren. Schulden moeten dan in de nieuwe valuta worden omgezet en daarnaast moeten ze nog extra worden afgeboekt tot een draagbaar niveau van circa 60% van de economie.

    Onze banken, pensioenfondsen en overheid (indirect via het aankoopbeleid van rommelobligaties door de Europese Centrale Bank) verliezen daarop dan ongeveer 70%. Volgens Bootle maakt dat niet zoveel uit: "Dat veronderstelde bezit is er nu toch al niet".

    Een exit zou voor de zwakke eurolanden resulteren in een zwakkere munt en hoge inflatie. Lonen zullen stijgen, maar minder dan de prijzen vanwege de hoge werkloosheid. Aanvankelijk krimpt de economie sterk en loopt de werkloosheid fors op. Maar al binnen een jaar zal in de voorheen zwakste landen van de euro weer sprake zijn groei, gestuwd door gunstige exportontwikkelingen.


    Uiteindelijk wint de markt

    Landen die deel van de euro blijven uitmaken ondervinden wat nadeel van de aansterkende munt. Maar zij zullen straks wel profiteren van lagere importprijzen en hogere economische groei in wat eerder de probleemlanden in de euro waren.

    Volgens Bootle zullen uiteindelijk fundamentele economische krachten de uitkomst voor de euro bepalen. "Politici hebben het totaal verkeerd. Zij praten maar en met geld van de belastingbetaler kopen zij tijd. Maar uiteindelijk wint de markt altijd."

    "Voor mij is het opbreken van de euro beslist niet ondenkbaar, maar sterker zelfs de enige juiste keuze om de economische groei terug te brengen en Europa uit deze puinhoop te halen." Het uittreden van landen uit de eurozone kan wat Bootle betreft dan ook niet snel genoeg beginnen.


    Hendrik Oude Nijhuis
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links