Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ff bijtanken

Het wordt tijd om even bij te tanken als het gaat om de meest waarschijnlijke richting van de olieprijs en afgeleide beleggingsinstrumenten en –indices. De technisch meest in het oog springende ontwikkeling in de prijs van Brent Oil is de trendbreuk in de koersgrafiek eerder dit jaar.

De trendlijn die de bodems vanaf eind 2008 met elkaar verbindt, sneuvelde in mei van dit jaar. Het prijsherstel in de afgelopen maanden is stukgelopen op de voormalige steunlijn. Na de dubbele top in 2011 en 2012 is nu een lagere top gevormd. Deze indruk wordt gewekt via een daling van de olieprijs onder zowel het (blauwe) 20-daags als het (rode) 120-daags koersgemiddelde.

Beide gemiddelden vertonen een dalende hellingshoek, hetgeen per saldo wijst op verkoopdruk. In de DJ-UBS Petroleum index is de prijsdaling van afgelopen dagen mogelijk het startsein voor een correctiefase op Wall Street. Begin mei 2010 daalde deze index in drie dagen tijd met -8,2% en een jaar later in vier dagen tijd met -12,6% (zie verticale stippellijn grafiek).

Geen nieuwe hoogtepunten
Achteraf beschouwd bleken deze dalingen in de daaropvolgende weken de voorbode van prijsdalingen in de S&P 500 index (zie rode kaders).

Van de tien hoofdsectoren in de S&P 500 index was de energiesector gisteren de grootste verliezer. In dit kader gaat de denkrichting al gauw naar het aandeel Royal Dutch Shell om de opwaartse kansen tegen de neerwaartse risico’s te analyseren. Vanuit een trendvolgende benadering is er nog geen reden voor zorg, omdat het proces van hogere toppen en hogere bodems in de koersgrafiek nog intact is.

Maar bij nadere bestudering van de weekgrafiek blijkt in elk geval wel dat de rally vanaf het dieptepunt dit jaar is stukgelopen op de koerstop van dit jaar. Het ziet er niet naar uit dat het aandeel Royal Dutch Shell spoedig nieuwe hoogtepunten gaat opzoeken. De relatieve sterkte index, afgekort RSI, toont onderhuids een verzwakkend momentum.

De laatste koerstoppen in de RSI liggen lager dan de koerstoppen in de grafiek van de beurskoersen. Dit fenomeen heeft zich eind april vorig jaar voorgedaan in een periode van vier maanden. Nu zien we een vertraging ten opzichte van begin dit jaar.

Lagere pompprijs
De conclusie luidt dan ook dat de risico’s voor oliegerelateerde beleggingen toenemen en de brede beursindices zullen dan ook waarschijnlijk eerst gas moeten terugnemen voordat de rit naar nieuwe hoogtepunten kan worden voortgezet.

Automobilisten kunnen weldra aan de pomp gaan profiteren van een lagere olieprijs. Beleggers kunnen dat veel sneller doen via bijvoorbeeld een sprinter short op de Brent Oil Future (of Royal Dutch).


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. PingPong 20 september 2012 15:29
    Tenzij Israël een oorlog tegen Iran begint zal de olieprijs zal nog verder dalen tot de amerikaanse verkiezingen.
    Daar zorgen de saudis wel voor door de oliekraan wat verder open te zetten, want zij willen heel graag dat Obama herkozen wordt. De "machtigste man op aarde" heeft de afgelopen jaren een onvoorstelbaar slap buitenlands beleid gevoerd waar zij van profiteerden.
    Overal grijpen islamofascisten, gesteund met saudische oliedollars, de macht en flapdrol Obama kijkt de andere kant op.
    Dat hij er in de VS niets van bakt zal me worst wezen, maar dat zijn desastreuze buitenlandse beleid de halve wereld naar de bliksem helpt stoort me al jaren mateloos.
  2. [verwijderd] 20 september 2012 16:03
    Liefst krijgt Obama voor zijn baasjes hele Midden-Oosten kosher zonder bommen en granaten, maar de handen jeuken. Maximale provocatie van de locale religie via alle NETO landen is inmiddels onderweg. Alsof ze hopen op een nieuwe 911. De vorige keer dat ze erop hoopten (gewoon gedocumenteerd, en dan gekaapte vliegtuigen er goed in zouden passen, geen conspiracy theory) kregen ze die.
    Ja, tijdelijk zal tanken misschien goedkoper worden, even de yanks aan het stemmen krijgen. Die vinden drie eurokwartjes per liter voor benzine al veel geld. En reden om een ander (same difference) partij te stemmen.
    Vreselijke poppenkast. Was het in 1 tijd van de geschiedenis ooit zo erg? Alle informatie (en misinformatie) beschikbaar via internet, maar het gros volgt slaafs het nieuws zoals westerse propaganda dat verspreidt. Ergste is misschien : deel van de Islam gemeenschap gelooft het nog ook, en voelt zich geinspireerd door nep-broeders die false flag aanvallen deden, of die in hun naam gepleegd werden.
    Maar die olie, die moet en zal omhoog. EN, Omaba moet herverkozen. Romney moest de rep. kandidaat worden, want Ron Paul had Obama vernederd in debat.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links