Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: CS ETF on MSCI Emerging Markets

ETF van Tak: CS ETF on MSCI Emerging Markets
Structuur: Fonds
Beheerder: Credit Suisse
Onderliggend: MSCI Emerging Markets
Indexeigenaar: MSCI
ISIN Code: LU0254097446

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de MSCI Emerging Markets Index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is MSCI Emerging Markets Index. Deze index is in 1988 gelanceerd en bestaat uit ruim 800 onderliggende aandelen. Het is een zeer brede index waarin zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven zijn opgenomen uit een groot aantal sectoren en 21 landen. Deze landen zijn Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Peru (Zuid Amerika), Tsjechië, Hongarije, Polen, Turkije (Europa), Egypte, Marokko (Midden Oosten), Zuid Afrika (Afrika), China, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Filippijnen, Thailand, Taiwan (Azië). Het grootste aandeel is wordt gevormd door China (18%), Zuid-Korea (16%), Brazilië (13%) en Taiwan (11%).

Belangrijkste sectoren zijn Financials (24%), technologie (14%), Energie (13%)en Materialen (11%). Jaarlijks wordt beoordeeld of de landen nog wel onder de categorie opkomende landen vallen, en zo nodig wordt de index aangepast. Aardig is dat, volgens de website van MSCI, de aandelen uit deze index bij de start in 1988 ongeveer 1% van het wereld aandelenkapitaal uitmaakte, terwijl dat in 2010 is uitgegroeid tot 14%.

Structuur
De CS MSCI Emerging Markets heeft een fysieke structuur. Dat betekent dat in principe de aandelen van de onderliggende index worden gekocht. Aangezien dat tot minder optimale resultaten zou leiden (aantal onderliggende aandelen ruim 800), wordt de methode van optimal sampling gebruikt. Dat betekent dat slechts een deel van de aandelen uit de MSCI EM index worden gekocht. Het fonds noteert in dollars.

Securities lending
CS geeft de belegger geen informatie over de mogelijkheid en de voorwaarden van securities lending. Aangezien het fonds een fysieke structuur heeft, behoort deze activiteit om extra rendement te genereren (met daardoor de introductie van tegenpartijrisico) wel tot de mogelijkheden.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividend uit. De inkomsten worden binnen het fonds herbelegd.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de MSCI Emerging Markets Index total return, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en wordt herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is gebaseerd op de cijfers die in het (verplichte) document met essentiële beleggersinformatie. 



Het fonds heeft een TER ratio van 0,64% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door transactiekosten (negatief) of opbrengsten securities lending (positief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik  de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2011 en vooral 2009 boven de TER ratio. Opmerkelijk is dat het fonds in 2010 iets beter presteerde dan de index. Over de afgelopen drie kalenderjaren bedroegen de werkelijke kosten gemiddeld. 1,32%.

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 12,3 mln aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 1,3 mld euro. Op het moment van deze recensie was de bied en laatprijs gelijk aan 78,99 - 79,20, een verschil van 21 cent (0,27%).

Informatie
CS geeft beperkte informatie over deze MSCI Emerging Markets. Er wordt niets vermeld over de mogelijkheid van securities lending, en er is geen informatie over de index. Ook is er niets te lezen over de aandelen uit de index die momenteel in portefeuille zijn opgenomen. Het is erg jammer dat, behalve de essentiële beleggersinformatie, de website niet in het Nederlands is. Wel goed dat er duidelijk informatie wordt gegeven over de performance sinds de oprichting van het fonds. 

Opmerkingen
Deze in omvang behoorlijk grote ETF (1,3 mld dollar) is geschikt voor beleggers die een fysieke structuur belangrijk vinden. Bedenk wel dat door de methode van optimized sampling niet alle aandelen worden gekocht, en mogelijk zelfs andere aandelen dan die uit de index zelf. Dat betekent dat het risico op een afwijkend resultaat ten opzichte van de benchmark groter wordt. Dat is ook te zien aan het resultaat over 2009 (in negatieve zin) en in 2010 (in positieve zin). Voor de Nederlandse particuliere belegger schiet de informatie over deze ETF tekort.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere MSCI Emerging Markets ETF’s bekijken.

Vanguard MSCI Emerging Markets ETF
Lyxor ETF MSCI Emerging Markets
db x-trackers MSCI Emerging Markets
Amundi ETF MSCI Emerging Markets
iShares MSCI Emerging Markets


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links