Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Bartsch' blik op Europa

Maandag beschreef ik u hoe macro-econoom Elga Bartsch van Morgan Stanley over Nederland dacht. Maar ons gesprek ging vooral over de eurocrisis. Het goede van Bartsch is dat ze geen keiharde verwachtingen uitspreekt. Dat heeft ook geen zin; het politieke proces kan alle kanten op.

Het eerste onderwerp was het noodfonds en Spanje. Spanje wil wel hulp van het noodfonds, maar dan zonder de strenge voorwaarden. Muchos cracias, maar dat gaat niet gebeuren. Maar de ECB heeft wel een nooduitgang geschapen. Er is een mogelijkheid voor een hulpprogramma light.

Spanje zal dan wel wat meer maatregelen moeten nemen en in ruil krijgen ze beperkte kredietlijnen vanuit Frankfurt. Maar Spanje zal hulp moeten vragen en de overige landen moeten het willen geven.

Ook in Duitsland wordt het spannend. De verkiezingen zijn daar over een jaar. Hoe dichter bij de verkiezingen, hoe strenger Duitsland tegenover de zuidelijke landen zal zijn. Dat doet het goed bij de kiezers. Daardoor zal de eurospanning in het komende jaar eerder toenemen.

Redt Ierland het?
De grote test ligt volgens Bartsch in Ierland. De rente gaat daar de goede kant op, maar de spread voor tweejarige obligaties ligt daar nog steeds op 200 basispunten. Is dat te veel of niet?  Heeft een land met een 200 basispuntenspread versus Duitsland nog toegang tot de markt of niet? De ECB maakt bekend van welke landen ze obligaties heeft opgekocht.


De markt verwacht nogal eens dat ECB met een regel komt dat ze obligaties gaat kopen als de rente van dat land bijvoorbeeld boven de 7% komt. Dat lijkt haar onwaarschijnlijk. Omdat zuidelijke landen toch de neiging hebben om soepel met budgetregels om te gaan, verlies je hiermee de laatste troefkaart om die landen in het gareel te houden.

Verder kregen we een bijzonder inzicht in de positie van de Duitser en ECB-er Jurgen Weidman. Ja, hij heeft ongetwijfeld gedreigd met opstappen. Nee, het was niet verstandig van Draghi om Weidman zo uitvoerig te beschrijven in zijn persconferentie. Daarmee zet je alleen maar meer kwaad bloed in Duitsland.

Duitse exit
De meeste Duitse media hebben al geen goed woord over voor de Draghi-plannen. Als Weidman zou opstappen zou hij de derde Duitser op rij zijn die de ECB verlaat. Dat kan eigenlijk niet. Bovendien zijn er eigenlijk geen goede kandidaten meer na Weidman.

En Weidman is de gedoodverfde opvolger van Draghi. Verder verwijst Bartsch naar de columns van Marsch in de Financial Times. Hij blijkt hele goede contacten binnen de BundesBank te hebben.

Een Grexit, daar gaat Bartsch voorlopig niet van uit. Zij wijst op de diverse politieke problemen die je er bij krijgt. Wat doet het Griekse leger in zo’n geval? Verder is er nog het gevalletje Cyprus en de Navobasis in Griekenland.

Griekse hyperinflatie
Bovendien zal een land in verval een natuurlijk prooi worden voor criminele organisaties uit Rusland of andere landen. Die hebben dan een mooie uitvalsbasis in Europa. Ook economisch is het niet verstandig (voor Griekenland). De meeste pijn hebben ze al geleden. In de euro betekent deflatie en dat is ieder jaar een beetje pijn.


Uit de euro betekent hyperinflatie en dat is veel pijn in een keer. Griekenland importeert een derde van haar consumptie. Bij een devaluatie van 50% versus de euro krijg je alleen hierdoor al een inflatie van 16%. En dat zal daarna door de overloopeffecten snel verder oplopen.

Een kapper die 16% inflatie ziet zal ook zijn prijzen gaan verhogen. Voor de rest van de eurozone is het domino-effect van belang. Hoeveel kapitaalvlucht komt er dan vanuit Italië en Spanje? 
 
Maar duidelijk is dat als Griekenland een gewoon derdewereldland was binnen het IMG-noodfonds, de betalingen al lang waren gestopt. Enfin, Elga Bartsch maakte ons niet vrolijker. Maar ja, daar zijn Duitsers sowieso niet voor in de wieg gelegd. Nuttig was het zeker.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 september 2012 15:33
    quote:

    wijnboer schreef op 14 september 2012 14:25:

    Corné, wat kijk je toch negatief naar Duitsers? WO II trauma?

    Drie van de drie keer dat ik iets over Duitsers schreef, werd ik van anti-Duitse sentimenten beticht. Ook al ging het om neutrale informatie.

    De positieve kant daaraan is dat Duitsland en de Duitsers weer helemaal salonfähig zijn. In elk geval op iex.nl.
  2. [verwijderd] 14 september 2012 15:38
    Elders zijn de indexen vele %en hoger dan AEX. Hoe komt dat zij geen last hebben van crisis en Nederland wel. Reden genoeg dus uit Europa te stappen.Wat heeft Nederland aan dat paar rijken rijker worden van Europa
    en paar luien fors betaalde banen hebben in Brussel? Jammer ! Niemand luistert naar Wilders.
  3. [verwijderd] 17 september 2012 20:39
    quote:

    CAREX schreef op 14 september 2012 16:50:

    Corne,
    waarom solliciteer jij niet als opvolger van Draghi bij de ECB nu Weidmann volgens jou opstapt ?
    Veel toekomstperpectief bij je huidige werkgever is er niet gezien de stand van zaken bij SNS.
    nouw.....SNS heeft opnieuw de zilvervlootsparen weer in leven gebracht..dus afsluiten van spaarrekeningen voor kindertjes is ook een mogelijkheid
  4. [verwijderd] 17 september 2012 22:08
    daar zijn Duitsers sowieso niet voor in de wieg gelegd. , ik vind duitse humor zeer te pruimen , in tegenstelling tot franse humor of engelse die meestal ten koste gaat van iemand ,iets of zich beperkt tot muiletrekken .

    De russen die gaan gangsteren in griekenland :)
    Nooit gehoord van torenhuizen ?
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.