Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obama of Romney

Obama of Romney: wie is het beste voor de aandelenmarkten? Na de voor ons belangrijke verkiezingen vandaag in Nederland, zijn in november in de Verenigde Staten de presidentsverkiezingen. Mondiaal zijn die natuurlijk van enorm belang.

Net als veel anderen volg ik deze verkiezingen altijd met een enorme interesse. Voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn er nogal eens beschouwingen over de waarschijnlijke effecten van de twee laatst overgebleven kandidaten op de economie en de aandelenmarkten.

Wat zal het effect zijn op de Amerikaanse en mondiale economie en aandelenmarkten van een overwinning van Barack Obama of van Mitt Romney?

Absolute macht
Onlangs stuitte ik op interessante gegevens, waarmee bovenstaande vraag zich lijkt te laten beantwoorden. Het Amerikaanse kiesstelsel is wezenlijk anders dan het Nederlandse. The winner takes it all.

Natuurlijk, de president heeft geen absolute macht en moet samenwerken met de volksvertegenwoordigers in het Congres (de Senaat en het Huis van Afgevaardigden). Maar de Amerikaanse president heeft veel macht en invloed, zeker ook op het economisch beleid.

En hoe in het Congres de politieke verhoudingen ook zijn, de vuistregel lijkt: een Democratische president is goed voor de armere bevolkingsgroepen en een Republikeinse is goed voor het bedrijfsleven en voor de aandelenbeurzen.

Geen verschil
In weerwil van alle commentaren die in een presidentsverkiezingsjaar rondzingen over de invloed op de economie en de aandelenmarkten, is het toch wel verrassend dat het niets lijkt uit te maken of een Democratische of een Republikeinse kandidaat wordt gekozen!

Hoe weet ik dat? De Amerikaan Jeffrey Hirsch heeft in The Stock Trader’s Almanac een schat aan informatie bij elkaar gebracht met data van de aandelenmarkten over tientallen jaren. En hij heeft deze accurate verzameldrift niet van een vreemde, want zijn vader, Yale Hirsch, verzamelde ook al veel data over de beursontwikkelingen op Wall Street.

In de almanak staat onder andere informatie over de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen in 33 post-verkiezingsjaren van 1900 tot 2001. Er is ten eerste geen duidelijk patroon te vinden over die lange periode.

De Amerikaanse aandelenmarkten daalden na een verkiezingsjaar vanaf december (de presidentsverkiezingen zijn altijd in november) tot december van het volgende jaar 16 keer en stegen 17 keer. Maar ook welke partij de presidentsverkiezingen won had geen effect!

  • Republikeinse overwinningen leidden 10 keer tot een stijgende markt en 10 keer tot een dalende markt.
  • Een Democratische overwinning had 7 keer een stijgende markt tot gevolg en 6 keer een dalende.

Maar als je de gegevens bestudeert, zie je wel een uitzondering op deze constatering. Als de zittende president werd herkozen, stegen de markten in 13 van de 15 gevallen. En de 2 verliesjaren waren in dat geval erg mild. Als de zittende president verloor, daalden de markten 6 van de 9 keer, en doorgaans fors.

Een verklaring die bij me opkomt is dat een zittende president in dat geval tijd genoeg heeft zijn (economische) beleid voort te zetten. Of dat het bedrijfsleven en de financiële markten gebaat zijn bij continuïteit, omdat een nieuwe president weer een heel nieuwe regeringsploeg samenstelt.

Een herverkiezing van Obama lijkt dus het beste te zijn voor aandelenbeleggers. Ik ben benieuwd wie het zal worden!


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 september 2012 18:26
    'Een verklaring die bij me opkomt is dat een zittende president in dat geval tijd genoeg heeft zijn (economische) beleid voort te zetten.'

    Leuke hypothese, maar de echte reden is volgens mij anders:

    Een president wordt enkel herverkozen als de economie de betere kant op gaat, waardoor zijn 2e ambtstermijn stijgende aandelenkoersen kent. Indien de economie bergaf gaat tegen het einde van de termijn van een president zal hij zelden worden herverkozen, want het volk wilt dan verandering. De nieuwe president heeft vaak heel wat werk om de economie terug recht te trekken en dat neemt tijd, onderussen dalen de beurzen.

    Met andere woorden het is niet wie verkozen wordt die bepaalt hoe de aandelenmarkten reageren, het is de economie/aandelenmarkten die bepalen of mensen op zoek gaan naar verandering of continuiteit.

  2. geitenbreier 14 september 2012 11:07
    Romney lijkt me veel beter voor de economie. Met nog een termijn Obama gaan de VS Griekenland achterna gezien de enorme tekorten die hij maakt. Hij blaast veel te veel geld in uitkeringen en dergelijke en dat is vergif voor de economie, mensen gaan liever hun gratis Obama bucks ophalen dan dat ze een baan zoeken. Voor degenen die dat niet geloven omdat ze alleen naar de linkse NOS kijken:
    www.youtube.com/watch?v=Z5tqH7UrzOw

    Video is gemaakt door Alexandra Pelosi, dochter van Nancy en uitgesproken linkse democraat. Dit is dus zeker niet in scene gezet.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links