Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hausse van angst

In enkele weken tijd hebben beurskoersen in verschillende sectoren flink aan positief momentum gewonnen. Maar tegelijkertijd hebben veel professionele beleggers het lastig om de beurs bij te houden.

Daar zou wel eens de uitleg kunnen liggen voor de plotse stijging van verschillende groepen van beursgenoteerde ondernemingen. Zo valt op dat sectoren met toch mindere vooruitzichten het recent toch goed gedaan hebben op de beurs.

Iedere belegger weet natuurlijk wel dat aandelenkoersen een voorsprong nemen op de ontwikkelingen binnen een bedrijf of algemene economie. Door de sombere vooruitzichten heeft menig belegger er problemen mee om nu al cyclische bedrijven op te nemen in de effectenportefeuille.

De vooruitzichten zijn soms zo somber waardoor ik vermoed dat professionele beleggers eerder dit jaar zelfs short zijn gegaan in:

  • banken
  • staalbedrijven
  • onroerendgoedfondsen
  • uitzenders

Hoofdpijn
Maar de praktijk is weerbarstiger! Op het gezonde verstand aandelen kopen en andere aandelen weer verkopen (shortgaan) heeft menig fondsbelegger hoofdpijn bezorgd. Eind juli slaagden bijvoorbeeld 9 van de 10 Amerikaanse fondsbeheerders er niet in om de S&P 500 in 2012 te verslaan.

In Europa zal het niet anders zijn, ook daar hebben de professionals het lastig om de beurs te verslaan. Eén van de ontwikkelingen die nu zichtbaar wordt is dat vooral de beurswinnaars gekocht worden en versneld afscheid wordt genomen van verliesgevende (short)posities.

Banken en staal
Veel fondsbeheerders willen daarom aan het einde van dit kwartaal verlost zijn van de ankers in de portefeuilles. Bankaandelen worden weer gekocht en niet alleen door beleggers die enthousiast zijn geworden over banken maar ook door professionele beleggers die deze bankaandelen eerder short zijn gegaan.

Natuurlijk zijn er nog zorgen voor de toekomst van banken en dan met name over Zuid-Europese banken, maar nu met de Draghi-put op zak kunnen beleggers bedenken dat het failleren van een bank minder aannemelijk is geworden.

Ook over staalbedrijven is fundamenteel nog weinig positiefs te bedenken, maar shortposities voelen niet lekker omdat deze bedrijven in korte tijd zo maar op 10% hogere koersen kunnen noteren.

Hausse van de angst
We maken dus de afgelopen weken niet de hausse van de ratio mee maar beleven de hausse van de angst. Deze hausse is ontstaan omdat beleggers denken dat ze mogelijk de oplopende beurs gaan missen terwijl ze het al zo moeilijk hebben gehad eerder dit jaar.

De defensieve manier van beleggen die wij voorstaan bij Antaurus maakt dat ik momenteel voor relaties niet actief ben in bankaandelen, uitzenders en vastgoedfondsen.

Veel van mijn klanten bezitten wel aandelen ING, maar dat is fundamenteel prima te onderbouwen, zeker na de geslaagde verkopen van dochterondernemingen.

  • ING verkoopt al wat langer veel van zijn activiteiten nadat de Europese Commissie de bank-verzekeraar de opdracht gaf activiteiten af te stoten ter compensatie van de ontvangen staatssteun in 2008.
  • Ook heeft ING met beperkte verliezen zijn risico’s in Spanje al flink kunnen afbouwen.
  • De volgende stap voor ING lijkt de verkoop te zijn van levensverzekeringsactiviteiten in Azië.
  • En een mogelijke verkoop van ING Direct UK aan het Amerikaanse Capital One.

Omdat de verzekeringsactiviteiten van ING in Nederland worden losgekoppeld van de bankactiviteiten zou ook een aparte beursnotering van Nationale Nederlanden helemaal niet ondenkbaar hoeven te zijn.

Niets missen
Kortom, net zoals ik vorige week ook al schreef over TomTom, is er volgens mij ook nog het nodige te verwachten van de beurskoers van ING. Maar ik dwaal af want het ging over de hausse van de angst die plaats lijkt te vinden op verschillende Europese beurzen.

De angst om iets te missen op de beurs wint het nu van de angst voor tegenvallende bedrijfsresultaten.

U kunt het uzelf eenvoudiger maken door te stellen dat u het met uw aandelen op moet opnemen tegen het (risicovrije) rendement op staatsobligaties en dan blijkt de hausse van de angst misschien toch gewoon een hausse van het gezonde verstand.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 13 september 2012 15:54
    Je vraagt je af wat er aan het eind van de rit van ING over blijft. Een zak geld en een bank die bijna alleen in Nederland actief is? In een land waar iedereen al een creditcard, een hypotheek, een lening en een spaarrekening heeft en waar de bevolking nog amper groeit? In een land waar de verdienmogelijkheden voor banken met verve worden weggereguleerd? Ik zie dan nog bitter weinig groeiperspectief. Het wordt dan een soort KPN, hooguit een veredelde obligatie.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links