Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Bartsch' blik op Nederland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 september 2012 14:11
    Too much debt, will kill you.....

    Hoe je het went of keert, de schulden zijn te groot. Al is het maar alleen de buitenlandse schulden.

    Ook al schijnt 't dat het spaargeld niet is meegenomen, is het maar de vraag het gespaarde pensioen wel de waarde heeft, die de boeken vertegenwoordigen. Ik twijfel daar sterk aan.

    Met IFRS, is het boekhoud technisch er niet beter op geworden.
  2. [verwijderd] 10 september 2012 15:10
    quote:

    korbe007 schreef op 10 september 2012 15:09:

    Spaargeld? Na aftrek van spaargeld, wat blijft er dan over? Er zijn wel allemaal tegenstrijdige berichten omtrent de positie van NL wat het zo overzichtelijk maakt. teveel schuld, klopt wel. Teveel eigendunk ook.
    O ja, NL was niet altijd pro-EU dat begon pas met Lubbers.
  3. [verwijderd] 10 september 2012 18:47
    omdat je die twee zaken niet bij elkaar kunt optellen???

    tegenover elke euro schuld staat een euro bezit (per definitie).

    maar als meneer A 100.000 euro schuld heeft en meneer B 100.000 euro bezit en meneer A moet bezuinigen vanwege de hoge rentelasten en meneer B blijft evenveel uitgeven gaat de economie toch krimpen. zeker als meneer A ook nog werknemers heeft die hij noodgedwongen moet ontslaan. en dat heeft dan ook weer effect op het bedrijf van meneer C. etc.etc.

    hoge schuldenniveau's (en scheve verdeling van schulden met name) maken een economie kwetsbaar voor recessies en depressies.
  4. [verwijderd] 11 september 2012 02:49
    Quote:

    "Frans hoekje
    Nu zult u zeggen afbouwen die balans van de banken, dus. Maar dat betekent dan wel dat er nog minder aan bedrijven en consumenten geleend kan worden en dat heeft een sterk negatief effect op de economische groei."

    Dat ligt er maar aan waar banken in investeren. Er zijn genoeg banken die liever voor eigen rekening speculeren op bijvoorbeeld zilver, dan gewoon krediet te verstrekken aan een MKB-er.

    Er is onderzoek dat zeer sterk verband aantoont tussen GEDRAG van banken en de conjunctuur. Het gaat dan vooral om scheefgroei tussen speculatief geld en kredietverlening. Het laatste levert te weinig op. Dus moeten banken lagere winstgevendheid accepteren, vroegere winsten zijn geen referentiekader en gebaseerd op een failliet model. Je ziet echter bij basel3 ook hoe alle grootbanken wat proberen te marchanderen om zo winstgevend mogelijk te blijven.

    Er is een hele harde knuppel nodig en je moet er langdurig heel hard mee slaan voordat banken weer financiele "dienstverleners" worden en hun nutsfunctie voorop zetten.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.