Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Het einde van fundamenteel beleggen?

Welkom in de eurozone! De werkloosheid ligt er boven de 10%. Het maakt zich klaar voor een chaotisch vertrek van Griekenland, dat zich in de Global Competitiveness Index in de regionen van Gambia en Tadzjikistan bevindt. Hier worden grote banken overeind gehouden door de Europese Centralae Bank (ECB) en overheden.

In dit Europa steeg de toonaangevende Eurostoxx 50 de afgelopen drie maanden met bijna 20%.

Vergelijk dat eens met Singapore, waar de werkloosheid slechts 2% bedraagt, een structureel begrotingsoverschot wordt behaald en waar de belangrijkste beursgraadmeter slechts 8% steeg in de afgelopen drie maanden (en ook gemeten over de afgelopen twaalf maanden outperformde de Eurostoxx).

Bernanke Put
Dan weet u dat fundamentele analyse momenteel een kleine rol speelt op de financiële markten. In de Verenigde Staten wordt gesproken over de Bernanke Put: het verschijnsel dat de beurzen positief reageren op slecht economisch nieuws in de hoop op nieuwe steunmaatregelen.

Het geldinfuus dat de centrale banken steeds weer aan de verslaafde beleggers beloven heeft echter nog niet geholpen om de economie aan te jagen. Gebeurt dat wel, dan verschijnt direct het inflatiespook.

Het ingrijpen door centrale banken is echter niet de enige factor die beleggers blind maakt voor keiharde, fundamentele feiten. Het lijkt een tendens sinds de val van Lehman Brothers om niet te veel te letten op macro-economische trends en waardering.

Een aantal mogelijke oorzaken:

1. Indexbeleggen
Trackers, ETF’s en allerlei andere indexproducten zorgen voor mean reversion: individuele aandelen bewegen richting het marktgemiddelde. Als een Chinese fabrikant van batterijen voor elektrische auto’s (Chaowei Power) een winst- en omzetstijging van meer dan 100% bekendmaakt, dan kunnen indexbeleggers ervoor zorgen dat het aandeel toch minder hard stijgt dan de AEX.

Hoe dat werkt? De teleurgestelde en ongeduldige stockpicker verruilt zijn individuele parels voor een tracker op de AEX of MSCI World Index, waarin een midkapper als Chaowei niet vertegenwoordigd is. Bovendien verhandelt Chaowei op de beurs van Hongkong en die beurs is zelfs voor Chinezen moeilijk toegankelijk.

2. Arbitrage
Arbitrageanten maken dankbaar gebruik van statistieken, maar erg fundamenteel of analytisch gaat hun werkwijze er niet aan toe. Het interesseert een arbitrageant niet hoeveel winst een bedrijf maakt.

Hij of zij kijkt alleen naar correlerende reeksen en profiteert van minieme verschillen. Arbitrage draagt daarmee aanzienlijk bij aan de toenemende correlatie tussen financiële markten.

Het positieve nieuws is dat u van deze tendens kunt profiteren. Een nieuwe long-shortstrategie die ik heb ontwikkeld en momenteel test leverde in de afgelopen maanden steeds een netto rendement van meer dan 2% op.

Kwaltiteit
Deze strategie maakt dankbaar gebruik van het mean reversion-verschijnsel en werkt optimaal in turbulente markten. Zo’n strategie vereist, naast ingewikkelde berekeningen door een computer, een visie op dagbasis.

Iedere dag moet opnieuw bepaald worden of er geanticipeerd wordt op een daling of een stijging van aandelen en de volatiliteit. De echte langetermijnbelegger, met een horizon langer dan vijf jaar, doet er overigens verstandig aan om kwaliteit in de portefeuille te houden.

Ondergewaardeerde bedrijven met een stabiele winstgroei in nichemarkten worden momenteel misschien genegeerd door de massa en wellicht duurt dat nog enkele jaren. Ooit komt er echter een moment dat al het geld dat nu gecreëerd wordt z’n weg vindt naar de onbekende bedrijven en landen die wel groeien.

Dat moment wilt u niet missen.

Disclaimer: Long Chaowei Power


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

 1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
 2. apr '13 Keerzijde van succes 9
 3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 11 september 2012 13:19
  "In dit Europa steeg de toonaangevende Eurostoxx 50 de afgelopen drie maanden met bijna 20%.

  Vergelijk dat eens met Singapore, waar de werkloosheid slechts 2% bedraagt, een structureel begrotingsoverschot wordt behaald en waar de belangrijkste beursgraadmeter slechts 8% steeg in de afgelopen drie maanden (en ook gemeten over de afgelopen twaalf maanden outperformde de Eurostoxx)."

  En wat is je punt? De opgesomde feiten zeggen helemaal niets. Misschien is Singapore wel heel goed blijven liggen tijdens de afstort in April/Mei en komt er daardoor maar relatief weinig bij. Zuid-europese aandelen hebben een aardige afstraffing gehad en of dit nu een dead-cat bounce is of structureel, de opgesomde feiten zeggen op zichzelf niets.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: indexbeleggen

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 16 sep
  798,15
  +0,50% +3,96
 2. Euro Stoxx 50 16 sep
  4.169,87
  +0,58% +23,93
 3. 24.658,06
  -1,50% -375,15

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links