Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Deutsche Egberts

“De koers van het aandeel daalde na bekendmaking, maar dat had volgens de onderneming ‘weinig te maken met bekendmaking van de onregelmatigheden’, aldus de VEB in een verklaring.” Dit bericht vandaag AFM naar aanleiding van overleg tussen de VEB en D.E Master Blenders 1957 (DEMB) over de Braziliaanse boekhoudfraude.

Blijkbaar weet DEMB precies waarom beleggers kopen of verkopen, hoewel niemand ooit een officiële reden moet opgeven voor het hoe en waarom van een aan- of verkooporder op de beurs. AFM vervolgt: “Mochten beleggers toch schade hebben geleden, zou die niet verwijtbaar zijn aan de onderneming of partijen er omheen.”  

Daar zit ‘m de crux. DEMB is niet van plan om schadevergoeding te betalen aan beleggers. Dat is haar goed recht. Niettemin is het een goede gewoonte op de beurs dat bedrijven zich nooit expliciet over hun eigen koers uitlaten. Laat staan dat ze koersbewegingen gaan verklaren of interpreteren, zoals DEMB doet.

-5,69%
Want de koers deed wel íets:

  • Op 1 augustus nabeurs maakt DEMB de fraude bekend. Het aandeel sloot die dag nog op 9,585 euro. De volgende dag daalde de koers -5,64% (wat volgens DEMB dus niets met die fraude had te maken), waar de AEX -1,69% verloor
  • Gisteren sloot DEMB op 9,41 euro, ofwel +5,14% sinds 2 augustus. De AEX deed in die tijd +3,12%

Niets aan het handje dus? Lastig te zeggen. Doordat DE Master Blenders per 24 september in de AEX is er natuurlijke koopdruk ontstaan. Alle fondsmanagers en ETF-aanbieders die de AEX volgen moeten het aandeel kopen; volgens rekensommen van Deutsche Bank goed voor twee dagen extra omzet.

Juichend DB, zuinig GS
Kortom, als er al schade is of was, dan is die moeilijk aan te tonen. Dat was het verleden, nu de toekomst. Zeker nu DEMB in de AEX komt, staat het aandeel ook op de radar van de grote (zaken)banken. En die van mening verschillen! Neem vandaag bijvoorbeeld Deutsche Bank en Goldman Sachs.  

De Duitsers redeneren kort door de bocht als volgt: Jan Bennink maakt van Numico een enorm succes en doet dat met het door Sara Lee verwaarloosde ongetwijfeld weer. “We see many similarities with Numico and if DE can execute on its plan, as we think it will, there could be significant
upside from current levels.”

Hoe anders redeneert Goldman Sachs. Dat vindt samengevat het aandeel gewoon veel te duur: “We believe the current valuation premium is unjustified and expect the stock to derate going forward and underperform versus our European coverage.”

Analistenconsensus
Voorzichtig ontstaat er zo langzamerhand iets van consensus over DEMB… en er zijn niet veel aandelen die zo slecht bij de analisten liggen. De koop van Deutsche Bank is pas de eerste en het gemiddelde prijsdoel ligt ruim onder de huidige koers. 

    • Buy: 1
    • Hold: 2
    • Sell: 4
    • Gemiddeld koersdoel: 9,22 euro


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 september 2012 23:00
    quote:

    de breker schreef op 4 september 2012 21:54:

    Ik handel het fonds dagelijks, er zit een hele grote koper in die alle amerikaanse stukken opvreet. Binnenkort zal er wel een officieel bod oid komen want anders kan ik de kooplust niet verklaren. De koper was al actief lang voordat bekend werd dat DE in de aex zou komen....
    Denk toch dat de meeste koop interesse te verklaren is door de toevoeging aan de aex.
    Er wordt inderdaad wel bij vlage flink gekocht met behoorlijke aantallen, maar er staan ook heel veel fondsen uit en de freefloat is 90%.

    Denk dat richting de expiratie van september, omdat pas na expiratie september de toevoeging aan de aex plaats vind, de opwaartse druk door de toevoeging aan de aex zal aanhouden en het aandeel de 10 euro weer kan aantikken.

    Vind het overigens op dit niveau geen interessant aandeel omdat ik het te duur vind ook al weet ik dat de hele koffiesector zo duur is maar ook dat vind ik dan niet terecht, zo een k/w, waarom staan Kon Olie dan op zo een lage k/w, ik hou eerder op met koffie en thee drinken dan dat ik op hou met olie te gebruiken, of het nu benzine of plastic of 1 van de tientallen andere producten waar olie voor nodig is.

    Een overname verwacht ik niet omdat dit dan wel gebeurt was voordat het aandeel naar de beurs was gebracht en dan niet nu tegen een hogere koers zo vlak na de IPO.

    Dat er iemand nog een belang aan het opbouwen is is natuurlijk goed mogelijk en dat dit in combinatie met de toevoeging aan de aex voor de reeks van positieve dagen zorgt de laatste tijd.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links