Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Leve de vooruitgang!

De eenwording van Europa en de invoering van de euro wordt door velen (inclusief mezelf met de nodige mitsen en maren) als een vooruitgang gezien. Maar niet alle Europese regels zijn een vooruitgang.

U zult mij niet over de verhoging van de maximale snelheid horen zeuren, toch vind ik het verbod op de gloeilamp wel een vreemde. Nu viel het opblazen van de Philips-toren in Eindhoven bijna samen met het verbod op de gloeilamp. Ik weet niet of ze in Eindhoven zoveel gevoel voor theater hebben?

Alleen de grap is wel dat er na het opblazen nog steeds een groot deel staat. Maar even terug naar het gloeilampverbod. Ik heb het er wel eerder over gehad, dat dit een van de misdaden is die er gedaan wordt onder het mom van het milieu. De spaarlamp is als je het mij vraagt helemaal niet beter voor het milieu.

Ja, hij gebruikt minder energie maar omdat in elke lamp kwik en andere giftige stoffen zitten en de lampen helaas door de mensen gewoon in de vuilnisbak gegooid worden heb ik ernstige twijfels over het nut van de regel om de gloeilamp te verbieden.

Ook heb ik het eerder gehad over het feit dat de spaarlamp in veel gevallen de oude gloeilamp niet kan vervangen. Of niet efficiënt is. Ik zou dit verhaal ook over elektrische auto’s kunnen houden, maar laat ik me maar over andere dingen druk maken.

Hoewel... Het is wel een goede reden om even naar de grafiek van Philips te kijken. Philips heeft de afgelopen maanden een leuke rally achter de rug. Hoewel ik zelf geen positie heb zou ik winstnemen willen adviseren.

Als ik inzoom, dan zie ik namelijk een verkoopsignaal in de Twindicator. Een call schrijven op uw stukken of tijdelijk bescherming nemen lijkt zo kijkend naar de grafiek een logische actie.

In het kader van vooruitgang hebben we deze maand ook een verandering in de AEX. DE de Master koffiebranders komt in de AEX. We zien dat dit vraag naar de aandelen geeft. Dit heeft twee redenen:

  1. iedereen moet met een product gekoppeld aan de AEX het aandeel kopen, maar dat moet pas bij de datum dat het in de index komt
  2. het aandeel komt in de spotlight door deze toetreding

Ik zit ze zelf long maar dat was om andere redenen.

TomTom gaat eruit. Overigens bij het toevoegen van DE in mijn database kwam ik er achter waarom ze het geen DE noemen… Met DE krijgt je namelijk ontelbaar veel hits in de internetzoekmachines, want iedereen noemt zich 'De'.

Terug naar TomTom dit weekend las ik dat ze ook voor de Android-telefoon met een Apple-achtige functie gaan komen. Technisch ligt het aandeel nog goed en zou je een terugval als een koopmoment kunnen zien.

So bad (of zo bed)
In het kader van de vooruitgang. Er bestaan bed-banken en bad-banken en nu is er ook een Ikea Bank waar je niet op kan zitten maar wel geld op kan storten. Hoe verwarrend kan het leven zijn.

De landen die een bad-bank hebben, een bank waar ze alle slechte leningen in stoppen. Lekker handig want dan gaan tenminste niet alle banken failliet...

Het grappige is, en ik heb al eens eerder een koopadvies gegeven voor de Europese banken, dat de grafiek van de Europese bankenindex er alles behalve slecht uitziet. Ze staan nu nog steeds op een koop. Ik zit daarom nog steeds long in banken en dit ondanks het toch wat dreigende nieuws rond Spanje.

Niet alle financiële aandelen staan perfect op een koop. Neem Aegon dat heeft net een verkoopsignaal gegeven.

ING staat nog wel op koop maar is wel heel hard gegaan.

Het Franse Société Générale staat ook nog op een koop maar is net als ING wel toe aan een korte rustpauze.

Binck heeft weer een koopsignaal gegeven in de Twindicator maar moet nog wel een hindernis nemen. Maar het is zeker een aandeel om in de gaten te houden.

Nokia heeft na een behoorlijk herstel een kortetermijnverkoop gegeven in de Twindicator. Ik zit nog long en overweeg even uit te stappen.

Ik heb ook een verkoopsignaal in Royal Dutch Shell, ik heb zelf daarom even een call geschreven op mijn aandelen Shell.

Correlatie
Facebook krijgt elke dag nog steeds meer gebruikers en meer adverteerders, maar het aandeel blijft maar dalen. Je zou toch zeggen dat het na de huidige halvering ten opzichte de introductie, waar ik beleggers in paniek aan de lijn kreeg die geen aandelen op de opening hadden, dat er nu toch een einde aan de daling moet komen?

Anders zou een mislukte IPO van deze grootte, wel eens heel ander weer kunnen voorspellen en aangezien ik wel in een kleine correctie geloof maar nog geen drama verwacht. Zou een herstel dus eerder op zijn plaats zijn.

Ik zie dus een correlatie tussen Facebook en de rest van de markt en de markt kan niet omhoog zonder deze IPO.

Kortom, de toekomst zal het snel leren.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 september 2012 10:07
    Misschien staat de spaarlamp symbool voor de bezuinigingspakketten van regeringen? je weet toch iets is goed voor het milieu als het bovenaf gezegd wordt dat het zo is. denk maar aan loodvrije benzine. er zit geen lood in en daarvan was bekend dat het zeer giftig is. maar wat zit er in die loodvrije benzine? griekse olijfolie soms?
  2. [verwijderd] 3 september 2012 10:17
    "Ik heb ook een verkoopsignaal in Royal Dutch Shell, ik heb zelf daarom even een call geschreven op mijn aandelen Shell."

    Dit snap ik niet helemaal.

    Je schrijft zelf bijna elke week dat de VIX zo laag staat (en dus de optiepremies relatief goedkoop) en dan schrijf je calls op Shell (waar je relatief weinig voor vangt).

    Waarom niet gewoon een put of putconstructie?
  3. [verwijderd] 3 september 2012 11:06
    wat betreft Facebook zit ik te denken aan tzt een Turbo Long 15,08 of 12,5. Ik heb een Amerikaanse analist gelezen, die verwacht nog een verdere daling; zelfs nog beneden de 18 dollar, maar wel boven de $ 10,- blijvend! Edgar Loef darentegen(in DFT) zie nu ongeveer de bodem en adviseert pas long te gaan bij een dagslot boven $ 19,44. Ik wacht dus nog maar ff af voordat ik instap. Turbo short lijkt me nu toch te riskant.
    Cees, ben je het daarmee eens?
  4. EuroFool 3 september 2012 12:12
    @Gerry: er hangen nog twee gigantische hoeveelheid Facebook aandelen boven de markt uit eindigende lockups in de komende tijd. Zeker de hele grote (november, dacht ik) waarin medewerkers hun aandelen mogen verkopen zal er in gaan hakken, want dan verdubbelt minimaal de hoeveelheid 'free float' aandelen. Als je uitgaat van een 'normale' waardering van 15x de winst (geschat op $ 0,65) dan is dus circa $ 10 een juiste koers. Dus nu een (turbo) short lijkt niet onaardig.
  5. [verwijderd] 3 september 2012 17:50
    Als je bang voor kwik bent, kun je ook led-lampen kopen. Er bestaan ook spaarlampen zonder kwik. Over de hele lifecycle genomen komt er meer kwik vrij in het milieu als je gloeilampen gebruikt, vanwege de kwik die vrijkomt bij de productie van elektriciteit met kolencentrales.

    Een grotere misdaad is onwetendheid.
  6. [verwijderd] 3 september 2012 18:32
    Ik heb nog nooit 1 (één) “spaarlamp” gekocht,

    laat staan dat ik al dan niet op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de lidstaten van de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand vanwege een muntunie zonder politieke afspraken die door niemand in de hierbij betrokken lidstaten in het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen van de Eurozone en daarbuiten met de kennis van nu als vooruitgang wordt gezien omdat dit het leven van de doorsnee suffering people in de Eurozone in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden en vertrouwenscrises al dan niet met de duurzaam wel scorende oneliner “Marcel Tak for president!” er alleen maar verwarrender op maakte en niemand meer weet wat er allemaal voor nieuwe ellende boven de markt hangt en iedereen in de Eurozone gewoon even de tijd nodig heeft om te wennen aan goed informerende informatie van deskundige auteurs in deskundige artikelen als “De landen die een bad-bank hebben, een bank waar ze alle slechte leningen in stoppen. Lekker handig want dan gaan tenminste niet alle banken failliet...”

    een “spaarlamp” voor 1 (één) milliseconde heb laten branden, om de simpele reden dat het er uitziet alsof het oorlog is en er in de oorlog geen geld meer is voor normale lampen, zodat de overheid wel over diende te gaan tot rantsoenering van de lampen en iedereen thuis onder de “spaarlamp” permanent het gevoel kan hebben dat het oorlog is, wat ik zolang er op doorsnee dagen van crises normale lampen ergens in een lidstaat van de Eurozone voor een enigszins normale prijs te koop zijn, leve de vooruitgang!, graag duurzaam zo wil houden.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links