Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Spanning stijgt

Hoe zou zo'n Ben Bernanke van de Fed hier nou onder slapen? Verplaatst u zich eens in hem - ik zou geen oog dicht doen. Een woordje zus, intonatie zo, kuchje hier, verspreking daar om maar niet te spreken over een grapje dat slecht valt: voor je het weet vliegen de markten alle kanten op. À kweetniethoeveel dollar.

Hier lijkt het om te draaien in de komende dagen met die open Fed dag dit weekend - er komen allerlei (centrale) bankiers en economen - in Jackson Hole. Mocht de Fed toch stimuleren - de meningen lopen uiteen - dan moet u in principe aandelen, euro's, goud en olie hebben en geen AA(A)-staatsobligaties. En andersom.

In principe, want QE3 - zoals het mogelijke nieuewe rondje nieuw geld printen liefkozend heet - wordt nu al zo lang verwacht en er wordt door de markten zo smachtend naar uitgekeken, dat het intussen dubbel en dwars in de koersen zit. Misschien is zelfs wel een contra-beweging denkbaar. Lees: (flinke) correctie.

Zandzakken voor de deur

Wat heb ik nou aan zo'n advies, denkt u nu. Niks, maar wen er maar aan, want appeltje-eitjes zijn er nu eenmaal nooit op de beurs. Als ze u wel worden beloofd, wordt u bedonderd. Ga daar maar vanuit. Een beurskruikje kan zelfs heel lang te water gaan, maar eens breekt ie. OK, genoeg gepreek van schooljuf Kamp.

Vandaag is er een flinke reeks mid- en small capjes bij ons met cijfers, waaronder Grontmij en Beter Bed. Let verder met een half oog op het Duitse werkloosheidscijfers en de wekelijkse Amerikaanse uitkeringsaanvragen. Niet dat ze de koersen écht beïnvloeden, maar ach: u moet wat doen vandaag, hé? :-)

Verder gefeliciteerd Arcadis dat die dijken in New Orleans, waar het bedrijf aan mee heeft getekend, het hebben gehouden, maar het is wel zo dat orkaan Isaac veel minder errug was dan Katrina, die zoveel jaar geleden daar huis hield. Verder succes vandaag en verwacht denk ik geen vuurwerk op de markten.

 • De desinteresse druipt er af: de futures openen weer halfbakken. Kan nog alle kanten of juist geen enkele
 • StaanEU en VS vrijwel still, Azië bakt er weer helemaal niks van. Groeivertraging weet u wel
 • EUR/USD blijft een beetje rondstruinen zo halverwege de 1,25'ers
 • Goud, zilver en Brent lopen alweer een beetje op, maar WTI moet een tikkie terug
 • De Bund future opent in lijn met dalende aandelen net een beetje hoger. Maar nogmaals, die heeft vaak even nodig om op te starten voor echte bewegingen

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Hé, zaten de economische (en politieke) problemen niet vooral in de VS en Europa? Het zijn de anderen die bloeden... BRIC's bijvoorbeeld.

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Belangrijkste KW2-cijferkandidaten

Macroagenda

 • 09:55 Duitsland: werkloosheid augustus (consensus: 6,8%)
 • 11:10 Italië: obligatieveilingen
 • 14:30 VS: privé inkomen & uitgaven juli (consensus: +0,3% & +0,4%)
 • 14:30 VS: weekly jobless claims (consensus: 370.000)
 • 17:00 VS: Kansas Fed Index augustus (consensus: 5,0)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 02 jun Gezellig voorbeurs, dat was het schuldenplafond en nu er is weer kwartje 11
 2. 01 jun Het kan nog gekker: hoe Nederland gasimporteur en kolenexporteur werd 6
 3. 01 jun Het is groen voorbeurs en van plafond is het naar rentes en economie 2

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 30 augustus 2012 08:43
  goedemorgen mijnheer,
  zat net een artikel over M3 te lezen in HP en zag dat Mario een probleem heeft geschapen met zijn opdracht aan ons belastingbetalers en zijn salaris uiteraard. Helicopter B heeft hetzelfde alleen nog een graadje erger. ik denk dat er niet QE oplossingen komen. rente omhoog?
  ik ben short in de aex.
  prettige dag,
  Cees
 2. [verwijderd] 30 augustus 2012 10:33
  nog zo een leuk ding: ik las "The US Government is closing its Iron Curtain around everything. Not only are European banks throwing Americans out, HSBC will not deal with Americans in Asia, American Express will not issue any card to an American even working for a foreign company outside the USA. The Post Office will not allow you to mail any cash. European mutual funds are now refusing to accept American clients and US mutual funds are starting to retaliate refusing to accept Europeans. Even the Hedge funds are being put at risk from draconian US laws that any foreign entity who deals with an American, must report what that American is doing overseas or their own assets will be confiscated in the USA. "Dan maar weer short gaan?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links