Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duur, goedkoop & duurkoop

De AEX lijkt het best te vinden met die 330 op het bord. Eigenlijk al de hele maand sluit de index er een beetje boven of juist een tikkeltje eronder. Worden die 25 aandelen uit de index met die grote gemene delerpijs van 330 (een koers is tenslotte niets anders dan een prijs) nou duur of goedkoop betaald?

Misschien vindt u wel dat ze spotgoedkoop zijn, omdat in 2000 de AEX nog op ruim 700 stond. Of dat aandelen juist duur zijn, omdat volgens u EU en VS ten onder gaan en uiteindelijk wij allemaal, omdat Nostradamus en de Maya’s dat zo ooit voorspelden. Of misschien hebt u het idee dat ze juist keurig netjes zijn geprijsd.

Trailing twelve months earnings
Misschien is het beter en objectiever om naar de harde cijfers te kijken. De eerst aangewezen – maar niet de enige! - gemakkelijkste, eenvoudigste en populairste methode om te kijken of een index of aandeel duur is de koerswinstverhouding (kw). Helaas, de beurs kent kw’s in alle soorten en maten.

Om een paar te noemen: kw’s op basis van verwachte, op basis van gemiddelde winsten over de afgelopen tien jaar (de bekende kw van Robert Shiller), maar ook de kw over de trailing twelve months earnings zoals die in jargon heet, ofwel de kw gebaseerd op de winsten van de laatste twaalf maanden.             

Zeg maar welke uw favoriet is, maar IEX neemt de laatste en dan op maandbasis. Waarom? Dit is op basis van échte winsten (analisten slaan in hun verwachtingen soms de plank mis). Dit filtert voor dagelijkse ruis (idiote daguitslagen omdat beleggers hysterisch doen), maar vlakt niet zo bot af als de Shiller kw.

KW13,10: keurig
Helaas gaat de Bloomberg data niet verder terug dan 1993 (de AEX bestaat sinds 1983). Een periode van twintig is ook al heel wat, omdat hier de moeders aller bull- en bearmarkets in zitten van die jonge AEX. Zo bestaat de Dow Jones al sinds 1896, de S&P 500 sinds 1957 en de MSCI World Index sinds 1969.

Volgende week komt er een getalletje bij, maar vorige maand sloot de trailing twelve months earnings kw van de AEX op 13,10. U ziet in één oogopslag aan de grafiek dat dit duur noch goedkoop is. De grafiek loopt stijl op, ofwel bij voortzetting van de zomerrally begint de index historisch gezien prijzig te worden.

Of dit ook de reden is dat de rally bij AEX 330 stopte, zullen we helaas nooit weten. Dat de kw overigens zo snel oploopt is logisch: afnemende winsten en oplopende koersen. Conclusie: als de AEX verder oploopt wordt die duur en de index heeft volop ruimte om goedkoop of zelfs spotgoedkoop te worden.

KW 14,31: goedkoop!
Hoe ziet het beeld in de VS er dan uit, waar de markten het de afgelopen jaren (relatief) goed deden en sommige indices met zoveel jaars toppen stoeien? De trailing twelve months earnings kw (let wel, de grafiek loopt vanaf 1957) staat op 14,31. Dat is de laagste stand in ongeveer 25 jaar. Voor de VS is dat niet duur.

Wat hebt u aan deze wijsheid? Niks meer en minder dan dat Nederlandse aandelen historisch netjes geprijsd en Amerikaanse historisch goedkoop zijn. Het is niet zo dat de S&P 500 zeker gaat stijgen omdat die zo goedkoop lijkt en dat de kans groot is dat de AEX gaat dalen, omdat die keurige netjes lijkt geprijsd.    

Als u langere AEX-historie hebt, of u werkt liever met de verwachte winsten of met de tienjarige kw van Shiller, of u weet het beter dan IEX, be our guest. Laat u hieronder in de comments uw data en grafieken achter. Alstublieft: als lokkertje een Excel met de AEX kw’s sinds 1993 én die van de individuele fondsen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 29 augustus 2012 08:26
    Als je de k/w bespreekt moet je ook definiëren wat de w is. Is dat netto winst, bruto winst, EBITDA, BEIA, EPRA? Met andere woorden hoe w is de w? Meestal is 't EBITDA want enterprise en ROACE (return on average capital invested), kortom fried air winst. Vervolgens moet je de w afzetten tegen de rente en dan nog 'n keer 't div afzetten tegen zowel de rente, de koers als de w.
    Op basis van al die variabelen kan je, zonder hysterie, concluderen dat aandelen uitzinnig zijn geprijsd. Dat hoeft niet in te houden dat ze gaan dalen, want waar moet je met je pegels naartoe, maar dat beurzen ww gillend waanzinnig zijn geprijsd is een objectieve conclusie.
  2. Orca 29 augustus 2012 08:38
    De prijs van een aandeel moet vet op de botten hebben om tegenvallers, zowel binnen (afnemende winst) als buiten het bedrijf (macro, rente, beleidsveranderingen zoals bijv Basel-III etc enz) op te kunnen vangen. Er moet dus intrinsieke marge inzitten.
    Als je kijkt naar dé objectieve graadmeter, want "waardeloos" en "geen toegevoegde waarde", en ziet dat die keertje of 5 à 7 over de kop is gegaan afgelopen 12 jaar, dan geeft dat te denken over alles wat in fiat geld is geprijsd. Ik heb 't uiteraard over goud. Dat is een benchmark zoals er zoveel benchmarks zijn, alleen geeft deze benchmark aan hoe idioot veel geld in het systeem rondklotst. Dat de infla (nog) meevalt ligt aan de velocity, maar da's 'n ander verhaal. Los van allerhande definities van winst, als er zoveel geld rondklotst in een systeem, zonder prijsinflatie, is dat nog 'n indicatie dat alles wat is geprijsd in geld te duur is.
    Je hebt dus enerzijds alle definities van winst, waarbij de leipste worden gebruikt om de w in k/w aan te duiden, en je hebt de macro monetaire situatie die is geprijsd in goud. Beide geven aan dat beurzen ww zijn geprijsd op idiote niveau's, t.e.n.z.i.j. de velocity loskomt en we 'n prijsinfla spike krijgen. Kort door de bocht, als een broodje haring €80 kost is de AEX op 330 inderdaad heel goedkoop.
  3. Zim 29 augustus 2012 12:43
    Ik zou wel benieuwd zijn hoe dat kw-verhaal zich verhoudt tot de AMX en de ASCX.

    Als je naar de jaargrafiek kijkt, valt op dat de AMX het minder goed heeft gedaan dan de AEX (hij is vrijwel gelijk aan een jaar geleden). En de ASCX heeft het nog slechter gedaan, die staat nogal wat lager dan een jaar terug. Bij langere termijnen zwakt dit verschil wat af, maar de ASCX doet het altijd een stuk slechter dan de AEX en AMX. Nu kan dan "toevallig" aan de individuele aandelen liggen die in de verschillende mandjes meegenomen worden, maar dat lijkt me niet. Is hier een verklaring voor? Wellicht een idee voor een volgend artikel?

    Verder met plezier het stuk gelezen, goed stuk voor een amateur belegger als ik.
  4. [verwijderd] 29 augustus 2012 12:52
    Moeten we indexen niet logaritmisch presenteren en dan kantelen om te corrigeren voor inflatie? Of een stijgende trendlijn inpassen die op een reële gemiddelde inflatie vertegenwoordigt.
    In een eeuw verloor de USD bijvoorbeeld 96% van de koopkracht. Die indexen dicht bij ATH's zegt dan zo ontzettend weinig. Je verwacht om te BEGINNEN 2400% winst over de laatste eeuw. En dat is nog niet gecorrigeerd voor groei van bevolking en geindexeerde bedrijven.

    Of ben ik nu helemaal abuis?
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links