Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Wachtkamer

Het goede niews is dat voor het eerst sinds ik-weet-niet-hoe-lang de (Europese) yields amper bewogen. Volgens de boekjes hoort dat ook zo, maar u weet dat de praktijk sinds eind 2008 weerbarstig is. Houd het voorlopig op een incidentje, of stilte voor de stom als u dit leest. ECB versus BuBa weet u wel.

Japan waarschuwt voor groeivertraging en mogelijk zelfs een recessie en het lijkt er op dat vooral dit momenteel de koersen drukt. Wat dat betreft spant China helemaal de kroon: -66% vanaf de top in 2007! Deze eeuw nog wel een winstje. Eens te meer valt mij op dat hotte & hippe markten vaak de slechtste zijn.

Koffies
Vandaag? U moet in ieder geval niet uw luchtbedje uitrollen in de Golf van Mexico, want daar spookt het. Olieplatforms dicht, maar de olieprijs doet een stiff upper lippje. Heb ik na een week van grote temperatuurverschillen mijn espressomaling weer onder controle, is daar D.E Master Blenders 1753.

De cijfers die ik in mijn linkeroog voorbij zie rollen halen de verwachtingen niet, maar in hoeverre dat slecht is voor de koers weet ik niet. Verder komen Ordina en wat smallcappertjens langs. Crédit Agricole schrijft weer af op haar zeuro-portfolio, waar onze financials al met de staart tussen de benen zijn vertrokken.

Hm, zouden best wel eens koopjes tussen kunnen zitten... Er is een Spaans BBP-cijfer en het land doet obligatieveilingen, let op de Amerikaanse Case-Shiller huizenindex en op dat ECB M3-geldgroei cijfer. Consensus: +3,2%! Weet iemand waarom de geldhoeveelheid zo hard moet groeien als de economie stil staat?

Jackson Hole
Verder is het afwachten of er Fed-presidenten al of niet gaan hinten op overdrive bankbiljettenpersen, gelet op de open Fed-meeting dit weekend in Jackson Hole. Een naam waar we niet te veel over moeten nadenken. Hier in de EU zijn vast weer de nodige springveren die menen te weten hoe ze de crisis moeten oplossen.

Succes en laten we maar eens gaan kijken hoe onze bloedjes bewegen. Dalinkie, maar om nou te zeggen dat de indices de correctie weer opakken na dat mooie gestijg gisteren gaat wat ver. Om van een correctie te spreken trouwens ook... Het is momenteel meer zijwaarts.

 • De futures staan een paar tienden in de min. Punt. Zelfs als ik het met de beste wil van de wereld zou willen, dan nóg valt er niet meer over te zeggen
 • Shanghai doet het goed, Taiwan slecht en verder gebeurt er niet veel in Azië. Bescheiden daling Japan
 • Helaas, EUR/USD weet zich niet te handhaven boven 1,25
 • Goud en zilver moet een klein beetje terug na al dat gestijg en oliebenchmarks WTI en Brent staan stil (daar waar de orkaan giert)
 • De Bund future wordt geacht te stijgen als aandelen dalen (of andersom zo u wilt) en ja hoor, het klopt zowaar

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Fascinerend grafiekje: als deze trend zich doorzet maakt het over een paar jaar niet meer uit of u nou in de VS of EU belelegt. Bewegen hetzelfde.

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Belangrijkste KW2-cijferkandidaten

Macroagenda

 • 09:00 Spanje: BBP KW2 (consensus: -0,4%)
 • 10:00 Spanje: obligatieveilingen
 • 10:00 EU: ECB M3 geldhoeveelheid juli (consensus: +3,2%)
 • 15:00 VS: Case-Shiller huizenindex juni (consensus: +0,4%)
 • 16:00 VS: consumentenvertrouwen Conference Board augustus (consensus: 65,8)
 • 16:00 VS: Richmond Fed Index augustus (consensus: -11,0)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 07 feb Bescheiden herstel voorbeurs en de AI-race komt op gang
 2. 06 feb Het is echt niet leuk voorbeurs en de koersen zitten ook niet mee 2
 3. 05 feb Oh nee, wordt het tóch weer een week tussen hoop en vrees 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 28 augustus 2012 09:11
  Ik las gister over het zogeheten nocebo-effect. Voorbeeld: als op een medicijnverpakking staat 'kan erectie stoornissen veroorzaken' dan veroorzaakt het bij een groep mannen die 'stoornis'. Welnu, verander het label 'made in China' door 'made in China, possibly made in EU' dan worden produkten weer in EU gemaakt. Toch?
 2. Wij Rosario 28 augustus 2012 11:17
  re. Euro M3. Weet iemand waarom de geldhoeveelheid zo hard moet groeien als de economie stil staat?

  Er zijn een aantal onnozele economen die denken als je maar genoeg geld in de economie pompt dat er dan vanzelf meer welvaart komt. In Zimbabwe werkte het niet maar in Europa wel denken deze fantasten.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links