Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Verzwakking

De AEX heeft onder de jaartop van 337,20 een dubbele top gevormd bij 336,60. De eerste van deze twee toppen was te zien als terugtest van de bodemlijn van de voormalige stijgende wig die al eerder werd gebroken en daarmee geactiveerd.

De doorbraak  gisteren onder de bodem van de afgelopen dagen van 333,20 betekende een verdere verzwakking. De eerste weerstand ligt nu bij de gisteren geslagen neerwaartse gap tussen de 333,90 en 334,35. Zolang deze gap open blijft staan, mag al snel meer neerwaartse druk worden verwacht richting de steunzone van 329,50 – 330.

Als de gap vandaag wordt gesloten, lijkt er een langer durende consolidatie te ontstaan op hoog niveau. Pas een structureel slot boven de jaartop van 337,20 zorgt echter voor een verdere opwaartse beweging naar de 343 tot mogelijk direct de 350. Deze niveaus zie ik pas na een tijdelijke terugval ontstaan. Deze terugval zou dan een normaal aanloopje zijn voor een verdere stijging in een sterk stijgende trend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Junibodem
Ik gaf recent al aan dat ook een beweging naar de 375 nog tot de mogelijkheden behoort in de komende maanden. Buiten de gevormde en geactiveerde stijgende wig zijn er veel signalen die nog steeds wijzen op topvorming zoals de negatieve divergentie in de RSI en het verkoopsignaal in de MACD.

Mocht de opleving vandaag of morgen overigens rond de gevormde gap tot mogelijk de top van 335 (eerste schouder) tot stilstand komen dan lijkt er zelfs een klein hoofd-schouderpatroon in de afrondende fase te zitten. Er zou dan ook een lagere top worden gevormd.

Boven de 335 komt de dubbele top van 336,60 in zicht. Mijn richtpunt voor de komende mini-correctie blijft vooralsnog liggen bij de stijgende bodemlijn vanaf de junibodem die nu rond de 323 is te vinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Stijgende wig
Als nog even naar de Verenigde Staten kijken dan vormde de Nasdaq 100 een top nipt boven de zware weerstand en jaartop van 2.800. Hier lag ook de bovenkant van het stijgende trendkanaal van de afgelopen maanden en werd een bearish engulfing gevormd. Pas een structureel slot hierboven zorgt voor opheffing van het directe correctie-risico en creëert aanzienlijk meer opwaartse ruimte.

Voor de komende weken verwacht ik een beperkte terugval. Richtpunt ligt rond de 2.650. De S&P 500 testte gisteren de onderkant van de stijgende wig. Deze is vandaag te vinden bij 1.410 en daarmee wordt de speelruimte zeer klein. Hij zal dus binnen enkele dagen een richting moeten kiezen.

Boven de 1.422 (structureel) wordt ook hier een directe mini-correctie afgewend en ontstaat meer potentieel naar 1.450. Toch verwacht ik een dergelijke beweging pas na een klein aanloopje. Richtpunt voor een dergelijke terugval ligt bij 1.365.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

265 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 augustus 2012 09:25
    We zijn nu 12 weken aan het speculeren of de FED de QE3 gaat doorvoeren, nu is het waarschijnlijk zover en kunnen de koersen weer met 10% omlaag. Vervolgens gaat alle ellende weer opspelen, Griekenland, Spanje, etc...slechte macro...
    Dan komt er weer iemand die roept dat er misschien een QE4 aankomt en kunnen we weer 12 weken omhoog. Het is DE oplossing van de crisis.
    20% omhoog op speculatie, en 10% eraf bij de werkelijke stimulatie.
    Zo staan we toch aardig snel weer op de 400 of hoger....zucht
    Daarom gaat Bas waarschijnlijk gelijk krijgen met een correctie omdat de kogel nu door de kerk is. Ik zeg speculatie QE4 ergens in oktober?
  2. [verwijderd] 23 augustus 2012 09:41
    Een nieuwe, acute bedreiging voor de toch al zwaar onder druk staande wereldeconomie komt angstwekkend snel dichterbij: De COMEX (papieren) goudmarkt staat op instorten.

    Waarom is de prijs van goud gedaald terwijl iedereen met zijn gezonde verstand kon verwachten dat deze zou gaan stijgen? Het antwoord is simpel: Ten eerste is COMEX-goud is géén goud, en ten tweede omdat COMEX goud op een misleidende wijze 'de' prijsbepaler van écht goud pretendeert te zijn.
     
    Goud is goud, papier is papier. COMEX 'goud' is niets anders dan papier dat zich voordoet als goud en doet alsof het al het echte goud in de wereld reprensenteert. Maar nu wordt de COMEX goudmarkt eindelijk ontmaskerd.

    COMEX goud is dus niet het echte, reëele goud. COMEX goud is een vorm van schuld. Partij A belooft aan partij B op een bepaald moment in de toekomst een hoeveelheid goud (geld) te leveren. Zoals bij alle vormen van schuld is zo'n COMEX future contract net zo goed als de tegenpartij achter dit kontrakt. Op dit moment hebben -dankzij de lage marge vereisten- verkopers van deze goud futures voor slechts 10% van de uitgegeven kontrakten goud in de COMEX-goudopslagplaatsen liggen.
     
    De grootste verkopers van deze goud futures zijn de inmiddels niet kredietwaardige financiële instellingen. Daarom is het duidelijk dat COMEX goud enorme tegenpartij-risico's heeft. Als slechts een kwart van de uitgegeven contracten fysiek wordt opgeeist (m.a.w. omgezet moet worden in echt goud), dan is er een tekort, kan niet aan de leveringsverplichtingen worden voldaan en volgt een bankroet.
     
    Omdat een financiële instorting feitelijk het risico creëert van een totale wanprestatie (insolvente banken kunnen niet met het geeiste goud en geld komen), is COMEX goud absoluut geen veilige haven. En daarom dalen de COMEX goudprijzen, terwijl het échte goud van de markt verdwijnt.
     
    Vanwege de schaarsheid wordt het echte goud tegen enorme bedragen verkocht, tot wel 50% hoger dan de officiële COMEX goudprijs. De enorme extra premie die men bereid is te betalen voor echt goud betekent dat een groot aantal goudkontrakthouders waarschijnlijk in december hun kontrakt willen inwisselen voor echt goud.
     
    Dit betekent dat de marktperceptie van goud op slag enorm zal veranderen. Er zal een run op fysiek goud ontstaan, waar echter een enorm tekort aan is. Hierdoor zal de goudprijs binnen enkele dagen tijd 2 tot 3 x zo hoog worden. Ongetwijfeld heeft dit nieuwe faillissementen tot gevolg.
     
    Sommigen zijn van mening dat nu ook de goudmarkt zich ontrafelt, de VS minder dan een maand verwijderd is van een instorting van de dollar. De FED en het Amerikaanse ministerie van Financiën smijten met geld en garanties zodra er zich weer een nieuw financieel probleem voordoet, zonder rekening te houden met de konsekwenties. Er is geen politieke wil om een instorting van de dollar te voorkomen, omdat men weigert te geloven dat zoiets kan gebeuren. De krachten achter de financiële instorting zijn echter te sterk geworden om de val van de dollar nog te kunnen voorkomen.
  3. [verwijderd] 23 augustus 2012 09:42
    quote:

    chiappucci92 schreef op 23 augustus 2012 09:25:

    We zijn nu 12 weken aan het speculeren of de FED de QE3 gaat doorvoeren, nu is het waarschijnlijk zover en kunnen de koersen weer met 10% omlaag. Vervolgens gaat alle ellende weer opspelen, Griekenland, Spanje, etc...slechte macro...
    Dan komt er weer iemand die roept dat er misschien een QE4 aankomt en kunnen we weer 12 weken omhoog. Het is DE oplossing van de crisis.
    20% omhoog op speculatie, en 10% eraf bij de werkelijke stimulatie.
    Zo staan we toch aardig snel weer op de 400 of hoger....zucht
    Daarom gaat Bas waarschijnlijk gelijk krijgen met een correctie omdat de kogel nu door de kerk is. Ik zeg speculatie QE4 ergens in oktober?

    Niet echt hoor, Chiap. Er is duidelijk gemaakt dat verdere verslechtering moet optreden alvorens gaat ingrijpen. Men dreigt alleen maar en dat heeft de afgelopen tijd beter gewerkt dan het werkelijke ingrijpen opzich, want dat weet iedereen: dat werkt niet tot nauwelijks.
  4. Kinghe 23 augustus 2012 10:20
    quote:

    Truelies schreef op 23 augustus 2012 10:12:

    Mooie dag om short te gaan. September gestaag zakken richting 300-305. Denk ik......:-)

    Moet nu weg, eind vd middag weer tijd! Succes!
    Als we vandaag boven 331 sluiten betekent dit volgens mij einde mini-correctie.
    (Ik gok -0.11% zie gisteren)
  5. [verwijderd] 23 augustus 2012 10:39
    quote:

    mrsplm schreef op 23 augustus 2012 09:27:

    Goede morgen,

    Een gelukje voor de bulls. De vraag is hoe lang dat duurt.

    Ons boomklevertje AEX 333,33 zie ik weer. Grappig toch.

    Ik begrijp nog steeds niet waarom RDS steeds maar daalt. De olieprijs stijgt toch? TA?

    Happy trading!
    olie prijs is in dollar genoteerd, dollar omlaag tegen over euro,en RD koers met euro, omlaag dus!

    mvg.
265 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links