Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Fed biedt weerstand aan Trump en handhaaft Amerikaanse rente

De Federal Reserve heeft het belangrijkste Amerikaanse rentetarief ongemoeid gelaten. De markt verwacht nu ook een rentepauze in juni. De indices op Wall Street zijn na een volatiele rit hoger geëindigd.

Fed biedt weerstand aan Trump en handhaaft Amerikaanse rente
Beeld: © iStock

De Amerikaanse president Donald Trump zal er niet blij mee zijn: de Federal Reserve heeft voor de derde keer op rij op de pauzeknop gedrukt. De opvallendste punten:

  • Het belangrijkste Amerikaanse rentetarief, blijft 4,25% tot 4,50%.
  • Volgens de Fed zijn de risico's van een hogere werkloosheid en hogere inflatie toegenomen
  • Powell ziet het niet zitten om de rente preventief te verlagen om de economie te ondersteunen
  • De markt gaat ervan uit dat de rente ook in juni een pas op de plaats maakt
  • Desondanks is Wall Street na een volatiele rit hoger geëindigd
  • De goudprijs is met 1,9% gedaald nu het er naar uitziet dat de rente voorlopig niet omlaag gaat
  • De Amerikaanse tienjaarsrente is met 4 basispunten gedaald naar 4,27%

De Federal Reserve heeft, zoals algemeen werd verwacht, het belangrijkste Amerikaanse rentetarief niet gewijzigd. Het zogeheten federal funds rate blijft daarom 4,25 tot 4,50%.


Het besluit werd unaniem genomen. De Fed kondigt ook aan dat het verder gaat met het afbouwen van de balans: de forse portefeuille van staatsobligaties en door hypotheek gedekte waardepapieren. Dat gebeurt door aflopende leningen niet te vervangen door nieuw schuldpapier, maar te laten vervallen.

De Fed meldde in het persbericht en in de mondelinge toelichting dat de risico's van een hogere werkloosheid en hogere inflatie sinds de vorige vergadering in maart zijn toegenomen. Dat is niet zo vreemd, want er is in de tussentijd dan ook nogal wat gebeurd. Op 2 april, 'Liberation Day', presenteerde president Trump een lange lijst met importtarieven en nadat dit een schokgolf op de financiële markten had veroorzaakt, laste hij een gedeeltelijke tarievenpauze van 90 dagen in.

Markt verwacht ook in juni een rentepauze

Omdat nog onzeker is wat er met de tarieven gaat gebeuren en wat de impact op de economie zal zijn, wil de Fed graag afwachten hoe zich dat ontwikkelt alvorens in actie te komen. De economie is volgens Fed-voorzitter Jerome Powell veerkrachtig genoeg om die tijd te kunnen nemen.

Daar lijkt de markt zich bij aan te sluiten. Volgens de FedWatch-tool van CME gaan beleggers ervan uit dat de Fed ook bij de volgende vergadering op 18 juni een rentepauze inlast. Die kans is na het rentebesluit toegenomen naar 80,1%. Dat was eerder op de dag nog 68%.

De markt gaat er nu van uit dat de Fed de rente in juli wél gaat verlagen: die kans wordt ingeschat op 72%. Dit zijn wel dagkoersen: het beleid van Trump is zo grillig, dat de kaarten er morgen weer heel anders bij kunnen liggen.

Goudprijs omhoog en Wall Street grotendeels hoger gesloten

Het vooruitzicht dat de rente de komende maanden waarschijnlijk op het huidige vrij hoge niveau blijft hangen, lijkt niet goed uit te pakken voor de goudprijs: deze is met bijna 2% gedaald.

De aandelenmarkten lieten een grillig verloop zien. Direct na het rentebesluit daalden de belangrijkste indices, maar later veerden ze weer op. De slotstanden:

  • S&P500: 5.631,28 punten (+0,4%)
  • Nasdaq Composite: 17.738,16 punten (+0,3%)
  • Dow Jones-index: 41.113,97 punten (+0,7%)
  • SOX-index (chipaandelen): 4.386,36 punten (+1,7%)
  • Russell 2000-index (smallcaps): 1.989,66 punten (+0,3%)

Zoals u kunt zien waren vooral chipaandelen in trek, maar dat lijkt vooral te zijn ingegeven door een bericht van persbureau Bloomberg dat de Amerikaanse regering van plan zou zijn om nieuwe exportbeperkingen voor AI-chips in te trekken. Het betreft regels rond exportvergunningen voor Nvidia en andere chipbedrijven, die onder Trumps voorganger Joe Biden zijn aangekondigd. Deze zouden op 15 mei van kracht worden.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is met 4 basispunten gedaald naar 4,27%. De dollar is wat opgelopen.

***

Highlights persconferentie

Over de stand van de economie

  • De economie is nog altijd solide, ondanks de toegenomen onzekerheid. De werkloosheid blijft laag (nu 4,2%). De inflatie is de afgelopen jaren flink gedaald, maar nog wel iets boven de 2% die de Fed voor langere termijn tot doel heeft.
  • De risico's op een hogere werkloosheid en oplopende inflatie zijn de laatste maanden wel toegenomen.
  • De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal gekrompen. Dit cijfer werd volgens Powell beïnvloed door bedrijven die extra goederen importeerden met het oog op de invoering van importtarieven.
  • De consumentenbestedingen zijn gematigd toegenomen en investeringen van bedrijven wat hersteld van zwakheid in het vierde kwartaal.
  • Het sentiment onder consumenten en bedrijven is wel sterk verslechterd, door toegenomen onzekerheid over de economische vooruitzichten, als gevolg van zorgen over het handelsbeleid. Het is nog afwachten of en in in hoeverre die onzekerheid zich vertaalt lagere consumentenbestedingen en investeringen.
  • Een journalist wil weten waarom de Fed eerst wil afwachten of de verslechtering van het sentiment wordt vertaald in harde cijfers, en niet nu al ingrijpt. Powell wijst erop dat er in het verleden niet altijd een correlatie was tussen consumentenvertrouwen en consumentenbestedingen.
  • De marktverwachtingen voor de inflatie voor de korte termijn zijn verhoogd. Hierbij worden de handelstarieven als belangrijkste oorzaak genoemd. Maar de inflatievooruitzichten voor de langere termijn (lees: over een jaar) zijn stabiel en komen ongeveer overeen met de doelstelling van 2%
  • Powell wijst erop dat de verhogingen van de importtarieven tot nu toe groter zijn dan verwacht. De nieuwe Amerikaanse regering wil flinke beleidsveranderingen doorvoeren op vier terreinen (regelgeving, fiscale zaken, immigratie en handel). Dat proces is nog in volle gang. De impact hiervan op de economie is hoogst onzeker.
  • Als de forse verhoging van de handelstarieven die zijn aangekondigd standhoudt, zal dat waarschijnlijk leiden tot hogere inflatie, vertraging van de economische groei en een hogere werkloosheid, zo waarschuwt Powell.
  • Het effect op de inflatie kan tijdelijk zijn - dus een korte prijspiek - maar zou ook langduriger en harnekkiger kunnen zijn.
  • Zonder prijsstabiliteit is het niet mogelijk om ons doel van een sterke arbeidsmarkt te bereiken, waarschuwt Powell.
  • De Fed-voorzitter oogt vermoeid en verspreekt zich vaak.
  • Een journalist wil weten of Powell een zachte landing van de Amerikaanse economie mogelijk acht. Hij wil daar geen voorspeling over doen. Mochten de tarieven omhoog gaan na de rentepauze, dan zal het langer duren voordat de Fed haar doelen bereikt, zo waarschuwt Powell. Hij legt daarmee feitelijk de bal terug bij Donald Trump, overigens zonder zijn naam ook maar één keer te noemen.

Over het beleid van de Fed

  • Powell wijst meerdere malen op het dubbele mandaat van de Fed: zij streeft naar prijsstabiliteit (een inflatie van 2%) en maximale werkgelegenheid (een werkloosheid van maximaal 4%).
  • De Fed moet hier een balans in vinden. Mocht de situatie zich voordoen dat zowel de werkloosheid als de inflatie oploopt, dan zal de Fed kijken hoe sterk beide cijfers afwijken van het doel en aan de hand daarvan handelen. Om de inflatie te temmen moet de rente hoog blijven. Maar een hoge rente kan de Amerikaanse economie afremmen en leiden tot afkoeling van de arbeidsmarkt. Het is dus balanceren op een dun koord.
  • Een journalist wil weten of de Fed er zicht op heeft welke van de twee mandaten het eerst actie vereist. Powell antwoordt dat het nog te vroeg is om dat te zeggen. Er is nog teveel onzekerheid.
  • Met het huidige rentetarief is de Fed volgens Powell goed gepositioneerd om op tijd te kunnen reageren op economische ontwikkelingen. De Fed heeft geen haast om nu actie te ondernemen en Powell wil geen tijdpad geven voor verdere rentestappen.
  • De Fed-voorzitter ziet het niet zitten om de rente preventief te verlagen om de economie te ondersteunen, aangezien nog veel onzeker is.
  • Zit er eigenlijk nog wel een renteverlaging in? Powell wil daar geen concreet antwoord op geven.
  • Een journalist vraagt wat de invloed is van de oproep van Trump om het rentetarief te verlagen. Hierover is Powell kort: die invloed is er niet. De Fed doet wat het altijd doet: alle data bestuderen en daar het monetaire beleid op afstemmen.
  • Er klinkt kritiek dat de Fed zich ook bezighoudt met onderwerpen die buiten het mandaat vallen, zoals klimaatverandering. Powell bestrijdt dat: wij doen daar nauwelijks iets aan, zegt hij.
  • Powell geeft geen antwoord op de vraag wat hij ervan vond dat Trump dreigde hem te ontslaan.
  • De Fed ging vorige keer uit van twee renteverlagingen dit jaar. Moet die verwachting op de helling? Powell laat ook die vraag onbeantwoord: in de volgende vergadering in juni komt de Fed weer met nieuwe economische ramingen. Hij wil daar niet op vooruitlopen.

U kunt de persconferentie terugkijken via de onderstaande link:

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.