Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

QE3 en de koersen

Om 20:15 neemt de Fed een non-rentebesluit – de Fed Funds Rate blijft 0,00-0,25% - maar het gaat om QE3. Ofwel, besluiten voorzitter Ben Bernanke en de zijnen om voor de derde keer in een paar jaar tijd een nieuw rondje stimuleringsmaatregelen te nemen? Het hangt al maanden in de lucht, maar het is er nog niet van gekomen.

U kent het verhaal: de Amerikaanse economie hapert en in tegenstelling (officieel nog wel…) tot bijvoorbeeld de ECB bij wie inflatiebestrijding het voornaamste mandaat is, is de Fed ook verantwoordelijk voor economische groei. Bij QE1 en QE2 poogde Bernanke dit te doen met het opkopen van lange staatsobligaties.


Klik op grafiek voor leesbare versie

Aandelen, obligaties, goud en dollar
Het idee was – en wellicht ook voor QE3 – dat de vooral grote marktpartijen die die dingen normaal kopen een andere bestemming voor hun geld zoeken, wat weer goed is voor de economie. Populair gezegd heet dit de bankbiljettenpers laten draaien, want de Fed koopt die obligaties met geld dat ze ter plekke maakt.            

Wat betekenden QE1 en QE2 nou voor de verschillende assets? In dit artikel ziet u een reeks bij elkaar gegoogelde grafieken. Grof gezegd waren QE1 en QE2 goed voor aandelen en goud. Bij dollar en rentes is het minder eenvoudig te stellen.  

Andere zaken
Twee opmerkingen bij deze grafieken:

  • Bedenk wel dat niet alleen QE1 en QE2  de koersen beïnvloedden, maar dat er in de wereld ook nog wat andere zaken speelden. Te veel om op te noemen zelfs, maar denk bijvoorbeeld eens aan dwarsstraat EU 
  • QE3 hangt al zó lang in de lucht, dat het de vraag in hoeverre de impact daarvan al is ingeprijsd. Lastig te bepalen, maar wellicht dat goud en euro nog wat opwaarts potentieel hebben 


Klik op grafiek voor leesbare versie

Brussel
Zo en nu maar afwachten of dat QE3 er van komt vanavond. Of volgende week, of maand. Of dat het er eigenlijk überhaupt nog van komt… De oorzaak van de huidige wereldwijde economische teruggang ligt vooral in Brussel en misschien dat Bernanke tot dusverre daarom wel de hand op de knip hield.    


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 augustus 2012 17:37
    ik verwacht inderdaad dat Bernanke voorlopig de hand op de knip houdt.
    De eerste reden daarvoor is: afwachten wat Europa doet.
    De tweede reden is de juiste timing.
    Augustus is ook in US een vakantiemaand en het effect van stimuleringsmaatregelen dus gering.
    De juiste timing is gericht op een maximaal effect op de verkiezingsuitslag. En Romney is voor velen geen goed alternatief.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links