Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De corrupte drie-eenheid

U heeft vast wel gehoord van het LIBOR-schandaal, waarbij banken hebben gelogen over een rentestand om daar zelf van te profiteren. Bij Barclays heeft dat geleid tot het opstappen van verschillende topfiguren en flinke boetes.

Maar zijn de LIBOR-banken wel de enige schuldigen? Om dat te beantwoorden zal ik eerst uitleggen wat LIBOR is, wat het doet en waarom het zo belangrijk is.

LIBOR staat voor London Inter Bank Offered Rate. Het is een door een groep banken (332 in aantal) opgegeven rente waartegen ze bereid zijn aan elkaar geld te lenen. Belangrijker nog is dat LIBOR gebruikt wordt in de derivatenmarkt.

Al met al wordt LIBOR gebruikt als referentie voor minimaal 350 biljoen dollar ( 350.000.000.000.000, of wel minimaal vijf keer groter dan de gehele wereldeconomie!) aan financiële producten. Kortom, LIBOR reikwijdte is dus enorm; zowat ieder financieel product heeft er mee te maken.

Leugens en luchtbellen
Waarom banken hebben gelogen over LIBOR-niveaus valt direct te herleiden tot de producten waarbij LIBOR een rol speelt. Veel van deze producten staan op de balansen van de banken en de meeste hiervan nemen in waarde toe als de rente (LIBOR) daalt of laag staat.

Door LIBOR kunstmatig laag te zetten, konden banken hun balansen dus kunstmatig hoog houden (de beruchte bubbels/luchtbellen). De regeringen en de toezichthouders en de centrale banken waren hiervan volledig op de hoogte (of waren te incompetent om het te begrijpen).

De regering was blij, want hoe sterker de banken eruit zouden zien, hoe minder impopulaire staatshulp er voor de sector nodig zou zijn. Nog perverser is dat LIBOR ook de staatsschuldmarkt beïnvloedt. Veel landen hebben door een te lage LIBOR zelf ook leningen uitgegeven tegen een lagere rente dan normaal gesproken mogelijk is.

Draait om de piramide
De balansen en zelfs resultatenrekeningen van de overheden werden dus ook een handje geholpen. De toezichthouders vonden het prima zo, want de overheden (baas van een centrale bank) en haar leden (de banken) hadden profijt.

Het piramidespel kon zo dus nog even doorgaan. Dit hadden de banken nooit kunnen doen zonder medeweten van de centrale banken en, uiteindelijk, de regeringen. Deze destructieve drie-eenheid is ook een van de hoofdoorzaken van de huidige crisis. Door regulering in de financiële sector te veranderen, heeft er een explosieve groei van derivaten en andere financiële producten kunnen plaatsvinden.

Risicowegingen op EU-staatschulden was bijvoorbeeld nul, waardoor het voor banken beter was om te Griekse staatsleningen te kopen dan om aan Shell geld uit te lenen (hogere risicoweging). Pensioenfondsen mogen niet 100% cash gaan als ze een crash verwachten; ze mogen hooguit 10% cash gaan.

Hierdoor worden pensioenfondsen geforceerd om de maandelijkse pensioenpremies die binnenkomen te investeren tegen beter weten in. Zo zijn er een berg aan voorbeelden hoe de huidige wereldeconomie is omgetoverd tot een groot en lelijk piramidespel.

Politici, skeletten en oplossing
Het feit dat politici nu de bankiers proberen af te fakkelen is alleen maar voor de bühne en/of een spelletje “zoek de zondebok”. Als zij het LIBOR-verhaal zo schandalig vinden is dat, door hun eigen rol hierin, hypocriet te noemen.

Nu is het piramidespel zodanig groot en pervers dat er geen enkele oplossing pijnloos zal kunnen zijn. Pijnvermindering kan wel, maar dan moet er nu worden ingegrepen. Alle skeletten zullen dan uit de kast komen rollen.

Pas daarna kan er een nieuw begin worden gemaakt, maar dan wel eentje die de verderfelijke drie-eenheid van banken, staat, en toezichthouder doorbreekt.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. pcrs7 1 augustus 2012 12:35
  "Pensioenfondsen mogen niet 100% cash gaan als ze een crash verwachten; ze mogen hooguit 10% cash gaan.
  Hierdoor worden pensioenfondsen geforceerd om de maandelijkse pensioenpremies die binnenkomen te investeren tegen beter weten in."

  Regulering drijft dus geld richting de staatsleningen (laag risico) waar de regulators uiteindelijk van betaald worden. Die lui zijn alles behalve 'te dom' om te begrijpen wat ze reguleren. Als ze geld van onderdanen hun kant uit reguleren, komt dat echt niet omdat ze te dom zijn.

  Wat ook altijd opmerkelijk is, is dat libor een kleine manipulatie in het geheim was, terwijl centrale banken persconferenties geven over hoe ze openlijk de rente manipuleren met volle procenten.
  Als je iets gigantisch wilt verbergen, doe je dat tenslotte het best in het volle licht, midden in het centrum van de stad, waar iedereen het kan zien. The elephant in the room, heet dat geloof ik.

  Als je wilt weten hoe het wel goed kan werken en hoe je momenteel zelf bijdraagt aan je eigen besteling: lees/luister/kijk eens op mises.org en zoek eens op anarcho kapitalisme, voluntarisme of markt anarchisme.
 2. [verwijderd] 1 augustus 2012 13:26
  ASvE is het 4-letter woord voor de perfecte verwoording van het probleem en de corruptie die getolereerd én gecreërd worden door de overheden en de schimmige figuren achter de schermen. De renteonderdrukking, rentemanipulatie én de kunstmatig toegevoegde geldstromen zonder enige onderliggende waarde, zijn simpelweg NIET wat een gezond werkende kapitalistische economie tot stand brengt, integendeel, het leidt tot deze ponzi-fraude zonder enige gerechtigheid. In het Savings&Loans schandaal van enkele decennia geleden zijn +1500 bankiers achter de tralies geplaatst en aangezien de fraude, diefstal, manipulatie en corruptie simpelweg worden toegejuicht zijn dit symptomen van een verregaand zieke en kunstmatige globale economie met Londen en New York als epicentra van fraude en corruptie. Totdat de 99% volledig inziet dat zij door de 1% worden misleid en bestolen, zal deze groep doorgaan met een endgame met wellicht een invoering van SDR's door het IMF. Daarnaast spelen geopolitische gebeurtenissen ook een enorme rol in dit schaakspel, want de US$ wordt door o.a. BRICS en Iran stelselmatig buiten spel gezet en als de US$ haar positie als WRC verliest, ploft de ontmantelde economie van grootmacht USA volledig in elkaar. Ergens geloof ik ook dat dit onderdeel is van een plan waaraan 50 jaar is gewerkt. Hoe dit zal aflopen, valt te bezien. De centrale banken zullen deze week weer enige tijd kopen, de markt zal weer tijdelijk opbeuren, maar men is verre van een werkelijke structuele oplossing, massale sociale onrusten of zelfs complete volksopstanden zullen hopelijk regime-changes tot stand brengen, chaos creërt verandering, hopelijk ten goede. Dit systeem moet imploderen, want het is gebaseerd op fraude. Deze allesvernietigende en corrumperende megafraudeurs, centrale banken, wereldbanken, monetaire instituten en politiek verlamde (en omgekochte) overheden, die naties kunnen opkopen en diens bevolking tot de laatste cent zullen uitknijpen, moeten simpelweg met grof geweld worden berecht. Zolang de fraude en corruptie niet worden bestraft, zal uiteindelijk de massa reageren en zullen sociale onrusten in ernst toenemen. De wanhoop is van de gezichten af te lezen in Zuid-Europa, Engeland is een absoluut bankroet land met reeds lang vergane glorie en de Verenigde Staten van Amerika heeft uitsluitend haar Militair Industriële Complex, haar dreigende Full Spectrum Dominance beleid en de toenemende militaire dreiging richting het Midden-Oosten en Azië. China en Rusland zijn zich hiervan zeer bewust en hun acties m.b.t. het omzeilen van de US$ zijn de VS een doorn in het oog. Putin is niet voor niets terug en China trekt zich niet voor niets beetje bij beetje terug uit US$ posities en het opkopen van US Treasury Bonds. Het Amerikaanse Empire wankelt op haar voetstuk, maar zal niet zonder slag of stoot omvallen en dat beangstigt mij enorm.
  ASvE, ga SVP door met Uw bijdragen én journalistieke aanvallen om de corruptie en fraude aan het licht te brengen, want helaas, door apathie en afleidingen is de meerderheid van de bevolking zeer slecht geinformeerd en (internet) kranten zijn praktisch roddelbladen en diens journalistieke waarde neemt dagelijks af.
  Dank voor alwéér een uitstekende column!
 3. SpotGod 1 augustus 2012 15:08
  Alexander,
  Je stukjes tekst zijn regelrechte proza en lezen als een spannend verhaal waarin de gehele wereld vol zit met doctrine, list, bedrog en wereldwijde oplichting. Maar... Het was zo, het is zo en het zal helaas altijd zo blijven. Het is uiteraard goed dat je als een Don Quichot het financiele onrecht in de werled aan de orde stelt maar veel meer dan erover schrijven en via die weg je beklag doen is er helaas niet bij..
  Want Alexander; geeft het niet veel meer voldoening om er niet alleen over blijven schrijven maar om er ook echts aan te gaan doen? Start een beweging die opstaat tegenover jou financiele complottheorieen en maak jezelf daarmee wereldwijd onstervelijk. De gave van het woord heb je mee, de kennis en het netwerk ongetwijfeld ook.
  Sta op en kom in beweging! Woorden alleen zijn in dit geval niet genoeg!!
 4. pcrs7 1 augustus 2012 18:15
  quote:

  SpotGod schreef op 1 augustus 2012 15:08:

  Start een beweging die opstaat tegenover jou financiele complottheorieen
  Ik dacht dat dit gezeur over complot theorien betreffende LIBOR wel op zou zijn gehouden. Bij LIBOR kan je toch niet meer met aluhoedjes aanzetten om mensen weg te zetten? Dan lees je waarschijlijk alleen de staatscourant.
  Dat centrale banken de rente zetten toch ook niet? Dat pensioenfondsen via regulering in staatsschuld geduwd worden toch ook niet?

  Wat je er aan kunt doen is zelf stoppen met het vragen om wet en geweldsinitiatie van je heerschers elite.
 5. De top van 2018 1 augustus 2012 19:24
  Niet moeilijk doen of ben jij ook één van die bankdieten? What's in a name zou Dickens zeggen we zijn al jaren bedrogen en zullen ook straks weer bedrogen worden. Ons politieke systeem deugt niet. Niet het systeem van de bnken is corrupt het zijn juist de toezichthouders en politici die hun zakken vullen.

  Kennen jullie papa Woutertje Bos nog???? Een grotere leugenaar bestond er niet. Ras socialisten lullen links en vullen rechts. Verander daar eerst maar eens iets aan want voor je het weet krijg je Roemer als opvolger en die is net zo erg.
 6. [verwijderd] 1 augustus 2012 19:31
  quote:

  SpotGod schreef op 1 augustus 2012 15:08:

  Alexander,
  Je stukjes tekst zijn regelrechte proza en lezen als een spannend verhaal waarin de gehele wereld vol zit met doctrine, list, bedrog en wereldwijde oplichting. Maar... Het was zo, het is zo en het zal helaas altijd zo blijven. Het is uiteraard goed dat je als een Don Quichot het financiele onrecht in de werled aan de orde stelt maar veel meer dan erover schrijven en via die weg je beklag doen is er helaas niet bij..
  Want Alexander; geeft het niet veel meer voldoening om er niet alleen over blijven schrijven maar om er ook echts aan te gaan doen? Start een beweging die opstaat tegenover jou financiele complottheorieen en maak jezelf daarmee wereldwijd onstervelijk. De gave van het woord heb je mee, de kennis en het netwerk ongetwijfeld ook.
  Sta op en kom in beweging! Woorden alleen zijn in dit geval niet genoeg!!
  SpotGod, ik ben het volledig met je eens! Prima feedback!
 7. [verwijderd] 1 augustus 2012 20:57
  quote:

  OldAndWise schreef op 1 augustus 2012 19:58:

  Zitten zeuren om actie - van anderen en door anderen.
  Geweldige feedback inderdaad. Erg indrukwekkend.
  "Wat iemand zegt, doet zijn ware persoonlijkheid niet kennen. Alleen zijn daden onthullen haar, soms zelfs voor zijn eigen ogen."

  Gustave le Bon

  Frans socioloog en psycholoog 1841-1931

  "Alleen de daad werkt bevrijdend en ideeën zijn mislukte daden."

  Blaise Cendrars

  Van de laatste auteur zou ik je willen adviseren zijn boek te lezen: J'ai tué (Ik heb gedood)

  Mijnheer....OldAnd...Wise?


 8. [verwijderd] 1 augustus 2012 21:34
  Ik ben geen Bos fan, maar jij bent nog nooit in The City van Londen geweest. Cameron is slechts een marionet van de in pakken gehesen oplichters die iedere dag de wolkenkrabbers in Old street en Canary Wharf bevolken

  quote:

  crash2006 schreef op 1 augustus 2012 19:24:

  Niet moeilijk doen of ben jij ook één van die bankdieten? What's in a name zou Dickens zeggen we zijn al jaren bedrogen en zullen ook straks weer bedrogen worden. Ons politieke systeem deugt niet. Niet het systeem van de bnken is corrupt het zijn juist de toezichthouders en politici die hun zakken vullen.

  Kennen jullie papa Woutertje Bos nog???? Een grotere leugenaar bestond er niet. Ras socialisten lullen links en vullen rechts. Verander daar eerst maar eens iets aan want voor je het weet krijg je Roemer als opvolger en die is net zo erg.
 9. pcrs7 1 augustus 2012 21:58
  quote:

  Yeazzzy schreef op 1 augustus 2012 20:57:

  [...]

  "Wat iemand zegt, doet zijn ware persoonlijkheid niet kennen. Alleen zijn daden onthullen haar, soms zelfs voor zijn eigen ogen."

  Gustave le Bon

  Frans socioloog en psycholoog 1841-1931

  Mijnheer....OldAnd...Wise?
  De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
  Jou daad is .... een post waarin je goedkoop advies geeft.

  Net als die mensen die anderen adviseren te leven alsof het de laatste dag vna hun leven is. Wat de schrijver laat zien dat hij op de laatste dag van zijn leven andere van goedkope platitudes voorziet.
 10. [verwijderd] 2 augustus 2012 15:46
  Alexander,

  De geldmarkt zit al jaren op slot, banken geven elkaar helemaal geen geld en zeker niet de hele dag voor elke looptijd.

  Stel jij zit namens Bank A in de libor en/of euribor panel. De tarieven dus die banken betalen onderling op de geldmarkt. Hoe bepaal jij dan die tarieven zonder dat je daar op handelt? Lijkt me stuk interessanter dan al die artikelen over het wel of niet gemanipuleer.
 11. [verwijderd] 2 augustus 2012 19:10
  quote:

  pcrs7 schreef op 1 augustus 2012 21:58:

  [...]
  De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
  Jou daad is .... een post waarin je goedkoop advies geeft.

  Net als die mensen die anderen adviseren te leven alsof het de laatste dag vna hun leven is. Wat de schrijver laat zien dat hij op de laatste dag van zijn leven andere van goedkope platitudes voorziet.
  Beste pcrs7, ik zal er op toezien dat ik jou niet meer voorzie van commentaar, want je kijkt kennelijk niet naar de inhoud van mijn commentaar. Ik ben 38 en inmiddels 1,5 jaar in de gelukkige omstandigheid dat ik niet meer behoef te werken voor mijn geld. Als je wil weten waarom? Het lef gehad om 8 jaar geleden al mijn "woorden" om te zetten in daden!!

  Je reactie op "de schrijver" geeft mij aan dat je geen flauw benul hebt van de rijkdom waar je in leeft, laat staan dat je begrijpt waar zijn boek overgaat. Excuus voor mijn scherpte en doe ermee wat je wilt.

 12. [verwijderd] 3 augustus 2012 13:32
  "Door LIBOR kunstmatig laag te zetten, konden banken hun balansen dus kunstmatig hoog houden (de beruchte bubbels/luchtbellen). De regeringen en de toezichthouders en de centrale banken waren hiervan volledig op de hoogte (of waren te incompetent om het te begrijpen)."

  Sinds wanneer manipuleert de Centrale Bank dan niet de korte rente?
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links