Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Houd moed

Heb je hullie weer. Alsof Europa nog niet genoeg in de touwen hangt, komt Moody's hakkentrappen. Ik citeer persbureau AFN: "De vooruitzichten voor Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn negatief. Deze prognose maakte kredietbeoordelaar Moody's maandagavond bekend. De drie landen hebben nu nog AAA."

De koersen krijgen daar straks ongetwijfeld een tikkie van mee, maar wat maakt het in feite uit? Stel dat de drie inderdaad binnenkort een downgrade aan de broek krijgen, dan gaan obligatiekopers zich echt niet in ene met Grieks, Spaans of Timboektoe's staatspapier behangen in plaats van Duits, Nederland en Luxemburgs.

Nog meer Europees gehannes: IMF, ECB en EU (het trojka) zet vandaag voet aan grond in Athene om de grootboeken van het land om te spitten. Ik wens de drie veel succes en veel plezier er mee, maar ieder weldenkend mens weet op voorhand al wat ze daar aan treffen. Een zooitje en dat afspraken worden niet nagekomen.

Gekke bewegingen

Ongetwijfeld werpt de EU-crisis weer haar schaduw uit boven de beurs - welke Spaanse regio's blêren vandaag dat ze bij mama aan de fles moeten? - maar het is geen zekerheidje dat de markten weer dalen. Gekke bewegingen gisteren al met onder andere AA(A)obligaties die wat daalden, terwijl aandelen slaag kregen.

Wat doen we vandaag? Zoals gevreesd verlaagt KPN haar dividend van 0,90 naar 0,35 euro, hardcore hefboomhandelaren doen het met minder dan verwachte omzet van TomTom, kruipt de Chinese economie wat uit het dal en kijkt u verder bij het nieuws of er iets van uw gading bij is.

Let straks op de Europese inkoopmanagersindices, want die zijn hot dit jaar omdat ze zóóó slecht zijn. Voor de opblijvers zijn er om 22:00 cijfers van... Apple!

  • Nou, Moody's heeft ook wel eens wat meer impact gehad. De futures openen gewoon hoger :-)
  • Azië had net zo goed dicht kunnen blijven (Hongkong is toch open ondanks een gierende typhoon), want ik zie slechts lousy plusjes en minnetjes
  • EUR/USD trekt zich aan haar nagels boven 1,21 uit. Hou vol
  • Goud en zilver liggen stil, maar oliebenchmarks WTI en Brent herstellen na de dreun van gisteren
  • De Bund future opent overtuigend in de min. Tenzij er een Spaanse, Italiaanse of Griekse voetzoeker over de beursvloer gilt, denk ik long vandaag

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Lieve Mona, al die short-selling verboden op bankaandelen - zoals nu Spanje en Italië - helpt dat nou wat? Nou, beste lezer. Oordeelt u zelf. Ik heb hier een plaatje van de Eurostoxx Banking Index (oranje) versus de Eurostoxx 50 (groen). Als ik het goed heb, waren eind 2008 deze eerste verboden... Dream on.

Belangrijkste KW2-cijferkandidaten

Macroagenda

  • 09:15 Frankrijk: manufacturing & services PMI (consensus: 45,8 & 47,9)
  • 09:50 Duitsland: manufacturing & services PMI (consensus: 46,3 & 50,0)
  • 10:00 EU: manufacturing & services PMI (consensus: 45,3 & 47,3)
  • 10:30 Spanje: obligatieveilingen
  • 16:00 VS: Richmond Fed Index jul (consensus: -1,0)
  • 17:30 VS: obligatieveilingen

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links