Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bijgelovig

Bij Olympische spelen zullen we wel de nodige herhalingen gaan zien, maar gaan we op de beurs in Amsterdam ook een herhaling zien van de zomer van vorig jaar? Toen was er in augustus een forse daling. De AEX ging toen van 335 naar 265 in een paar weken tijd (net tijdens mijn vakantie in Spanje).

Het ging toen over het schuldenplatfond en in deze discussie werd toen Griekenland opnieuw opgerakeld. Nu heb ik weer begin augustus vakantie. Dus in dezelfde periode, maar ik blijf thuis om de AEX toe te juichen en om de omstandigheden niet gelijk aan vorig jaar te maken.

Bijgelovig
Ik had eigenlijk naar Marbella gewild, maar daar was ik vorig jaar ook en iedere handelaar is bijgelovig... De resultaten van de bedrijven zijn op dit moment best heel goed. Het probleem is alleen weer de focus op de rente in Spanje die weer iets oploopt en op verhalen dat Spanje toch nog meer geld nodig heeft.

Ook Griekenland beheerst weer in het nieuws. ik had een shortpositie op de Duitse Bund en had dan ook eigenlijk gedacht dat er een trek zo komen vanuit de Duitse obligaties en niet alleen die met langere looptijden ook de korte looptijd.

Ik dacht dat nu er geld toe moet worden betaald om geld te parkeren in de Duitse leningen de BOBL en Bund toch wel even terug konden. Alleen de geruchten uit Spanje en Griekenland gooien weer roet in het eten. Maar wie wil nu geld toe betalen voor het oppassen op zijn geld?

Wel in, niet uit
Ik geloof er eigenlijk (vandaag zondag) nog steeds in dat de AEX zijn patroon omhoog nog moet afmaken. Alvorens we aan dalingen kunnen denken. Vreemd genoeg ben ik tegen beter weten in nog steeds best positief gestemd.

Als Griekenland uit de euro stapt is dat volgens mijn nog steeds positief. Het feit dat de euro geen Hotel California is waar je wel in kan maar nooit uit, is al positief, toch? Of op korte termijn de boel al escaleert of we nog tot september blijven pruttelen weet niemand.

Ik ga morgen even kijken of ik iets met mijn turbo short op de Bund moet doen en met mijn Italië-longpositie. Als de rust toch weer niet wederkeert vrees ik met grote vrezen.

Toch denk ik dat los van de positieve stemming in de aandelen ook de commoditiy-prijzen invloed hebben op de rente in Amerika en dus ook op Europa moet hebben. Of gelooft u echt dat de commodity-prijzen maar tijdelijk hoog zijn?

Als ik op langere termijn kijk, staan de commodities nu wel erg hoog maar waar wij te veel regen hadden, hadden de Amerikanen het veel te droog. Wel grappig is dat nu pas de media wakker wordt en het over de maïsprijs (corn) heeft.

Olie is ook weer een beetje hersteld. Ik zie een hoger olieprijs overigens steeds ook in combinatie met een positieve beurs. Immers veel oliewaarden wegen nog steeds relatief zwaar in de diverse indices.

De AEX staat nog steeds heel positief pas als de koers onder de 313 gaat, moeten we ons zorgen maken.

De Eurostoxx 50 is al eerder aan de beurt met een negatief signaal als de koers onder de 2220 sluit of, om veilig te zijn, onder de 2200, hebben we ineens verkoopsignalen.

De Duitse DAX kent een draaimoment op 6522,36 als we de Twindicator moeten geloven.

Voor de Amerikaanse S&P 500 ligt het draaipunt op 1339, wat optisch verder weg ligt.

De Dow Jones beweegt mooi in een uptrend en heeft op 12.583 een draaipunt.

Kortom, eigenlijk is er nog niet heel veel aan de hand. U moet nog steeds long zitten en positief zijn. Pas als de koersen flink wegzakken krijgen we problemen en moeten we oppassen om niet dezelfde fout als vorig jaar te maken.

Toen heb ik een heel mooi resultaat verpest door te denken dat het wel meeviel en er een herstel zou komen...

De euro is nu ook geheel tegen mijn idee in nog steeds heel zwak. Ik had verwacht dat de Amerikanen de nodige problemen zouden hebben. Ik denk niet dat ze dit jaar weer met vuur gaan spelen en een discussie rond het schuldenplatfond laten escaleren.

Eindelijk mooi weer
Om dan ook nog te eindigen met een beursgezegde dat ik dit weekend in de krant las: Vrouwen bloot handel dood... En dit weekend was het op zondag ineens mooi weer.

Nu zijn we bij mijn bedrijf allemaal erg gek op mooi weer, maar als broker hoop ik dat de handel niet "dood" gaat. We waren met Today’s dan ook niet aanwezig bij de anti-regen mars in Amsterdam. Maar het heeft wel gewerkt en we zijn happy met eindelijk goed weer.

Nu we weten dat het werkt moeten we na de anti-regen mars ook een anti-crisis mars organiseren en een mars voor de euro kan ook geen kwaad. Kortom er is nog genoeg te doen zo in de vakantietijd.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. frank2you 23 juli 2012 09:52
    quote:

    korbe007 schreef op 23 juli 2012 09:42:

    [...]na regen komt zonneschijn. met shorts aan het strand?
    Si Senor, niet alleen vorig jaar was eind juli en aug. dramatisch...ook dat jaar ervoor...de spaanse rente zit al op 7,5 procent... nog ff en de politici mogen allemaal terugkomen van hun onverdiende veel te lange vakantie...stelletje prutsers..maar goed...doe je voordeel ermee.
  2. forum rang 6 am1993 23 juli 2012 12:04
    Beste Cees,
    Ik blijf ook thuis.
    Bedankt voor de statistieken.
    Met veel analisten op vakantie, hoop ik dat je deze statistieken en jouw mening wat meer wilt geven de komende weken.
    Zou ik heel blij mee zijn. Is voor mij in ieder geval leerzaam en kan ik e.e.a. proberen goed in te schatten.
    De longs die je hebt zou ik in ieder geval maar even wegdoen op een goed moment:)
    Bedankt alvast en veel mooi weer.
    AM1993
  3. forum rang 7 handyman6 23 juli 2012 15:48
    quote:

    handyman6 schreef op 23 juli 2012 10:48:

    Net terug van een weekje Duitsland,waar je elke dag op de tv kon horen dat de huidige rally (goedkope) cashgedreven is...dus klapt het zometeen wel omlaag,verwacht ik,mede omdat afgelopen week alle slechte berichten zijn genegeerd...eruit,mensen!Tot 307 zit je nog safe...
    H6
    U was gewaarschuwd! ;-)))H6
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links