Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Verkiezingen VS: de beurs wijst een duidelijke winnaar aan

7 vragen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen én de antwoorden.

Verkiezingen VS: de beurs wijst duidelijke winnaar aan
Beeld: iStock

Volgens de polls is het een nek-aan-nekrace tussen Donald Trump en Kamala Harris, maar volgens een indicator die het bijna altijd goed heeft, heeft de markt een duidelijke winnaar aangewezen. 7 brandende vragen over de misschien wel de spannendste Amerikaanse presidentsverkiezingen ooit.

1. Hoe belangrijk zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen eigenlijk voor beleggers?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen ongetwijfeld het wereldnieuws domineren en ook invloed hebben op de beurs. Over hoe groot die invloed is, zijn de meningen verdeeld.

Aan de ene kant wijst de geschiedenis uit dat de richting van de beurzen op langere termijn altijd opwaarts is, ongeacht wie het Witte Huis bewoont. Het zijn doorgaans andere factoren die de richting bepalen, zoals kwartaalcijfers, overnamefantasie, de rente, geopolitieke onrust, et cetera.

Daar komt bij dat de macht van de Amerikaanse president, zoals omschreven in de grondwet, relatief beperkt is, aangezien Amerikaanse staten veel regels zelf bepalen. Toch zitten er in het takenpakket van de Amerikaanse president zaken die een enorme impact op de hele wereld kunnen hebben. Zo is hij Commander-in-chief, onderhoudt hij betrekkingen met andere landen, mag hij voorstellen voor nieuwe wetten doen en kan hij mensen voordragen voor belangrijke functies, zoals het voorzitterschap van de Federal Reserve.

2. Welke aandelen doen het waarschijnlijk goed als Trump wint?

In aanloop naar de verkiezingen is veelvuldig gespeculeerd over zogeheten Trump- of Harris-trades: aandelen die het onder Trump of juist Harris goed zouden kunnen doen.

Donald Trump is een voorstander van fossiele energie. Hij juicht extra olieboringen in de VS toe. Dat is positief voor oil majors, zou je zeggen. Maar als onder Trump de importtarieven omhoog gaan, kan dat een tegenreactie oproepen, die de olie-industrie kan raken. Dat gebeurde ook tijdens de eerste termijn van Trump, toen de olie-export daalde omdat China de importheffingen invoerde op ruwe olie, het belangrijkste exportproduct van de VS.

Bedenk wel dat voor de oliesector meer zaken van belang zijn, zoals (vooral) de vraag naar olie, het aanbod ervan en bijvoorbeeld spanningen in het Midden-Oosten. Daarop heeft een Amerikaanse president slechts beperkte invloed.

Volgens analisten zal een overwinning van Trump ook positief kunnen uitpakken voor zorgverzekeraars als UnitedHealth en Humana, waar Biden de teugels voor heeft aangetrokken.

Ook regionale banken (die zo'n 90% van alle banken in de VS uitmaken) zullen de rentree van Trump in het Witte Huis toejuichen. Volgens ratingbureau Fitch zijn de procedures voor fusies en overnames in deze sector onder Biden een stuk stroperiger geworden. Trump wil de regels juist versoepelen, waardoor deals mogelijk sneller tot stand zullen komen.

Verder kan de defensiesector profiteren van de komst van Trump, omdat hij de defensiebudgetten wil ophogen.

Een andere sector die op de hand van Trump lijkt, is de cryptosector. Trump heeft beloofd van de VS de cryptohoofdstad van de wereld te willen maken. Veel crypto-investeerders hebben aan zijn campagne gedoneerd.

3. ... en welke hopen op een overwinning van Harris?

De Democraten zijn warm pleitbezorgers van de energietransitie. De Inflation Reduction Act subsidieert investeringen in zonne- en windenergie en batterijopslagsystemen, terwijl Trump daar het mes in wil zetten. Het zal geen geheim zijn op welke verkiezingsuitslag bedrijven in deze sector hopen.

Ook fabrikanten van elektrische auto's zullen de komst van Harris toejuichen. Zij hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van fiscale tegemoetkomingen om de aankoop van een EV te stimuleren en er zijn geen aanwijzingen dat Harris dit beleid gaat veranderen. Maar dat betekent niet dat er gegarandeerd gouden tijden aanbreken voor EV-fabrikanten. De verkopen van elektrische auto's staan in grote delen van de wereld onder druk en de concurrentie van met name Chinese bedrijven is moordend.

Trump zal waarschijnlijk een streep zetten door de fiscale voordeeltjes voor de aanschaf van EV's. Daar zullen General Motors en Ford, die nog relatief veel brandstofauto's verkopen, wat minder last van hebben dan andere autofabrikanten. Ook dreigt Trump met hogere importtarieven, ook voor Mexico, waar veel auto's worden gemaakt die in de VS worden verkocht. Dit zal vooral General Motors en Stellantis raken. Ford heeft minder exposure aan Mexico en Tesla heeft daar helemaal geen fabrieken.

Voor Tesla zal het niet veel uitmaken wie er wint. Het concern kan profiteren van het EV-vriendelijke klimaat onder Harris, maar ook van de goede band van topman Elon Musk met Donald Trump.

4. Voor welke sectoren maakt het niet veel uit?

Er zijn ook sectoren waar het om het even is wie straks wint. Donald Trump stimuleerde de productie van chips en auto's in de VS en Biden heeft dat beleid voortgezet. Bedrijven buiten de VS, zoals ASML, voelen nu al de pijn van de restricties voor de export richting China.

De monopoliepositie van Alphabet staat onder het presidentschap van Biden druk, waarbij zelfs opknippen van het bedrijf tot de mogelijkheden behoort. Ook bij andere bedrijven is discussie over hun machtige positie. Maar Harris lijkt iets anders in de wedstrijd te zitten. Zij wil enerzijds innovatieve technologieën, zoals AI, aanmoedigen en anderzijds consumenten beschermen.

5. Wie gaat winnen?

Deze vraag is natuurlijk nog niet te beantwoorden, aangezien niemand de beschikking heeft over een glazen bol. Volgens de polls belooft het een nek-aan-nekrace te worden tussen Trump en Harris:


Dit voorspelt een beursindicator die het bijna altijd bij het goede eind heeft

Het zou zomaar kunnen dat de beurzen het antwoord geven. Uit een inventarisatie van LPL Financial blijkt dat als de S&P500 in de drie maanden voor het sluiten van de stembussen oploopt, de kandidaat van de zittende partij wint. Daalt de index, dan verliest de zittende partij.

De reden hiervoor is dat beleggers meer onzekerheid verwachten als er een andere wind gaat waaien. Aangezien de S&P500 sinds begin augustus met 7% is opgelopen, zou dat een overwinning van Harris betekenen.

Het track record van deze indicator is goed: volgens LPL heeft S&P500 het in maar liefst 20 van de laatste 24 presidentsverkiezingen goed ingeschat. Zo ook in 2016, toen Trump, tegen de verwachting van velen in, er met de winst vandoor ging. De markt heeft dus bijna altijd gelijk. Soms niet. De stijging van de S&P500 in 2020 wees op een tweede termijn van Trump, maar hij moest het afleggen tegen Biden. Wel waren de omstandigheden toen uniek: de markt kwam net de coronadip te boven.

... en dit wordt de winnaar volgens een historicus met een sterk track record

De markt vindt overigens bijval van Allan Lichtman, een historicus, verbonden aan de American University in Washington, die de uitslag van negen van de laatste tien Amerikaanse presidentsverkiezingen correct heeft voorspeld. Dat deed hij aan de hand van 13 vragen (keys), bijvoorbeeld of er sprake was van een recessie of een schandaal.

Ook hij denkt dat Harris gaat winnen, al vindt hij het spannender dan ooit. De enige verkiezing die hij niet juist had voorspeld, was in 2000 toen het aantal stemmen op Al Gore en George W. Bush zo dicht bij elkaar lag, dat uiteindelijk het federale hooggerechtshof eraan te pas kwam om de uitslag te bepalen.

6. Wat is de ideale verkiezingsuitslag volgens Wall Street?

Behalve een nieuwe president, kiezen Amerikanen ook een nieuw Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 Senatoren. Die uitslag is misschien wel bepalender voor de beurs. Zakenwebsite Forbes zocht uit hoe de Dow Jones-index zich gedroeg onder verschillend politiek gesternte. Dat leidde tot een opvallende bevinding.

Ongeacht welke partij de president leverde, rendeerde de aandelenmarkt het best wanneer de macht in het Congres verdeeld was over beide partijen, dus bijvoorbeeld een door de Democraten gedomineerde Senaat en een door Republikeinen gedomineerd Huis van Afgevaardigden of vice versa. In die jaren stegen de koersen met gemiddeld 12,9% per jaar.

Dat kunt u zien in de onderstaande grafiek, die het gemiddelde rendement van de Dow Jones-index tussen 1946 en 2020 weergeeft onder een Democratische of Republikeinse president, een door een van beide partijen gedomineerde Senaat of Huis van Afgevaardigden en een verdeeld Congres.

De situatie waarin één politieke partij het volledige speelveld domineert, blijkt geen gunstige voor de beurs. In periodes waarin zowel het presidentschap als het volledige Congres in Republikeinse handen was, steeg de beurs met gemiddeld 8% per jaar. Een volledige blauwe golf leidde tot een gemiddeld rendement van 6,7%.

Een mogelijke verklaring voor het feit dat een verdeeld Congres tot hogere beurskoersen leidt, is dat beleggers liever zien dat een president in bedwang wordt gehouden dan dat die alle ruimte krijgt om te hervormen en daarmee voor onrust te zorgen.

Dat is ook de situatie waarin we nu zitten. Het Congres is verdeeld: de Republikeinen hebben een kleine meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Democraten een nipte meerderheid in de Senaat.

Als Trump wint, is de kans groot dat de Republikeinen in beide kamers een meerderheid krijgen. Wint Harris, dan is het afwachten hoe de vlag erbij komt te hangen. Omdat er in de Senaat meer Democraten dan Republikeinen zijn wier termijn afloopt, is de kans vrij groot dat de Republikeinen daar een meerderheid krijgen.

7. Hoe gaat Wall Street reageren na de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Omdat beide kandidaten zo dicht bij elkaar zitten in de peilingenm zou het zomaar kunnen zijn dat het nog even duurt voordat de uitslag bekend is. Of dat een van de kandidaten de uitslag aanvecht. Er zijn drie scenario's mogelijk:

  • Er wordt nog diezelfde avond een winnaar aangewezen en de verliezer hijst de witte vlag
  • De verschillen zijn zo klein dat nog enkele dagen moet worden gewacht tot de laatste stemmen in de swing states zijn geteld
  • De verliezer vecht de uitslag aan, waardoor er nog wekenlang onzekerheid is

Volgens de Amerikaanse website Barron's is een snelle uitslag (zoals gebeurde bij de herverkiezing van Bill Clinton in 1996 en beide verkiezingen van Barack Obama) goed voor de beurzen, want zoiets neemt veel onzekerheid weg.

Mocht de telling nog enkele dagen in beslag nemen, dan duurt het nog even voordat beleggers weten waar ze aan toe zijn. Volgens Barron's verwachten veel analisten een opluchtingsrally als de winnaar bekend is. Mocht dat Trump zijn, dan zal de beurs waarschijnlijk nog wat harder stijgen, omdat hij heeft aangekondigd de winstbelasting te willen verlagen, wat de bedrijfswinsten een boost kan geven. Harris wil die belastingen juist verhogen.

De uitslag kan ook impact hebben op de obligatiemarkt. De kans is groot dat met name onder Trump de staatsschuld verder toeneemt. Dat kan leiden tot hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties en in het spiegelbeeld hiervan dalende obligatiekoersen. Maar ook hierbij is de kleur van het Congres van cruciaal belang. Stel dat Harris wordt gekozen, maar zij op een verdeeld Congres stuit, dan is de kans groter dat plannen die leiden tot een verhoging van de staatsschuld worden afgeschoten.

Het vervelendste scenario is een zwaarbevochten uitslag. Dat gebeurde zoals gezegd in 2000. De S&P500 daalde met maar liefst 8,4% tussen de verkiezingsdag en de uiteindelijke uitspraak van het Hooggerechtshof op 12 december. Daarna trok de beurs weer aan.

Eén schrale troost: medio december moet de uitslag bekend zijn, al hebben we drie jaar geleden met de bestorming van het Capitool gezien dat dit geen garantie is dat de rust dan meteen weerkeert. Het kan dus nog lange tijd spannend blijven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.