Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

EY: ex-topconsultant daagt topcommissaris

Wouter van Gelderen voert al sinds zijn ontslag na een hoogoplopend arbeidsconflict een juridische strijd tegen EY.

EY: ex-topconsultant daagt topcommissaris

Vandaag daagt Wouter van Gelderen, ex-consultant van EY, in zijn strijd voor erkenning als klokkenluider ex-president-commissaris Pauline van der Meer Mohr van EY voor de rechter in Haarlem.

Van Gelderen voert al jaren een juridische strijd tegen EY na zijn ontslag per juli 2021 na een hoogoplopend arbeidsconflict. Hij was een van de topconsultants van EY, werkend voor CFO’s van Unilever, KPN, Philips, DSM, Heineken, Shell, TNT en Saudi Aramco.

Pauline van der Meer Mohr bekleedde functies bij Shell, NAM, TNT, ABN Amro, werd voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit, en vervulde commissariaten bij DSM, ASML, Ahold Delhaize, HSBC Holdings, ASMi en Nationale-Nederlanden.

Ze was er president-commissaris toen de conflicten tussen EY en de topconsultant speelden. Van Gelderen stelt haar aansprakelijk voor onrechtmatig handelen en ontslag door EY. Er spelen twee kwesties: de splitsing van EY in 2019 en het onjuist omzetten van contracten, en de vraag in hoeverre Van Gelderen de status van klokkenluider heeft.

Splitsing EY

In 2019 was er een afsplitsing van EY Advisory Netherlands LLP van EY Accountants LLP. De overdracht van contracten was volgens Van Gelderen onjuist en is recent pas rechtgezet. Daarmee zouden contracten met 200 partners en 600 overige medewerkers al jaren rechtsongeldig zijn. Deze formele kwestie wordt nu opgevoerd in een zaak die in feite veel uitgebreider is.

Van Gelderen stelt daarvoor ook de huidige EY-CEO Jeroen Davidson, diens voorganger Coen Boogaart en de huidige president-commissaris van EY, Richard van Zwol, aansprakelijk. Van Gelderen en zijn arbeidsrechtadvocaat Martine Lem spreken van “bedrog” en “kwade intenties”, omdat er “willens en wetens” onjuist gehandeld werd.

In haar conclusie van antwoord ontkennen Van der Meer Mohr en advocaat Arnold Croiset van Uchelen van Allen & Overy Shearman de beschuldigingen en spreken van “gekunstelde theorieën”. Van Gelderen moet bij de directie van de EY-bedrijven zijn.

Klokkenluider of niet?

Het conflict begin in 2018. Van Gelderen stelt problemen aan de kaak: intimidatie van hem en collega’s; aan concurrent Accenture uitgelekte informatie door een collega-partner. Het gevolg is straf voor hem met een negatief herziene beoordeling, verlaging van winstaandeel, en naar eigen zeggen schofferingen door zijn chefs.

EY schakelt advocatenkantoor Van Doorne in voor onderzoek naar de meldingen. Van Gelderen kreeg het rapport-Van Doorne niet ter inzage, maar de inhoud is volgens EY voldoende om de partnerovereenkomst met de sterconsultant per 1 juli 2021 te beëindigen.

Van Gelderen gaat een juridische strijd aan, en maakt aanspraak op de regelingen en bescherming als klokkenluider. Hij verwijt EY het overtreden van de klokkenluidersregeling na het doen van zijn meldingen: geen deugdelijk onderzoek, geen bescherming van de klokkenluider en geen vermelding in het jaarverslag.

EY ontkent echter dat Van Gelderen een klokkenluider is. Hij is echter van plan een e-mail te overleggen waarin de melding als klokkenluider wordt bevestigd. Van Gelderen in een telefonische toelichting: “Ik heb destijds twee uur met Van der Meer Mohr gesproken over mijn meldingen en zij was goed op de hoogte en aansprakelijk. Zij heeft zich ten onrechte geheel afzijdig gehouden.”

Arbitrage door NAI

De directie van EY beroept zich al jaren in diverse rechtszaken met Van Gelderen op het arbitragebeding in de partnerovereenkomst: beide partijen zijn gebonden aan de beslechting van geschillen door het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI). Van Gelderen vertrouwt dit NAI niet, naar hij zegt vanwege belangenverstrengeling van het bestuur van de NAI met de Big Four, waaronder EY.

Van Gelderen zegt dat kwesties inzake klokkenluidersregelingen voor de gewone rechter dienen te komen. Bovendien: als de contracten vanaf 2019 ongeldig waren, dan geldt ook het beding niet dat inschakeling van de NAI verplicht is

Alles goed en wel, zeggen de rechters echter tot nu toe, maar wij gaan niet op uw inhoudelijke bezwaren in, want u heeft getekend voor conflictbeslechting via het NAI. Dus Van Gelderen verloor zijn zaken.

Lem en Van Gelderen menen dat hun kansen keren. Als de rechter de splitsing, ongeldigheid van contracten en de aansprakelijkheid van Van der Meer Mohr vaststelt, zullen ze herziening van alle tot nu toe gevelde vonnissen eisen.

Bovendien vraagt Van Gelderen in Haarlem een voorlopige voorziening voor doorbetaling van salaris vanaf juli 2021, vermeerderd met 50 procent opslag. Dat komt neer op ruim 3 miljoen euro. “Ik vang al jaren niets en betaal hoge juridische rekeningen, dus als het verkeerd loopt moet ik mijn huis [aan de Herengracht in Amsterdam] verkopen.”

Ondertussen boekte hij een financiële overwinning. Advocaat Lem trok fel van leer tegen een exorbitante verhoging van het griffierecht van €34.000 door voorzieningenrechter Wouter Schoorlemmer in Den Bosch. Ze wonnen die zaak.

Groot personeelsverloop EY

EY Nederland kende een periode van forse teruggang van omzet en winst. Het moest in mei 2020 de circa 260 partners vragen om kapitaal te storten om de kasstroom aan te vullen. Ze konden een lening afsluiten bij Rabobank. De ‘capital call’ kwam na vette jaren met een jaarlijkse winstuitkering voor partners van zo’n €500.000 over een periode van acht jaar.

De financiële problemen gingen gepaard met bestuurlijke en arbeidsrechtelijke conflicten bij EY in heel Europa. Het verloop was groot. EY Advisory Netherlands LLP had over 2020/2021 19% personeelsverloop, over 2021/22 20%, en over 2022/23 12%. Binnen drie jaar haakte ruim de helft van het personeel van EY af.


De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of tot het doen van bepaalde aanbevelingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter Olsthoorn

Auteur:

Peter Olsthoorn is freelance journalist.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.