Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beer zonder shorts

Bij mij thuis zijn de kinderen bezig met de laatste lootjes van het schooljaar, maar de beurzen zijn al een beetje in de vakantiestemming. Ik weet anders niet wat ons zo vrolijk stemt. Oké in Amerika is het cijferseizoen begonnen en nam Alcoa de spreekwoordelijke aftrap.

Hoewel de cijfers meevielen was er kijkend naar die cijfers geen reden om heel positief te zijn. Nu kwam Schröders met het verhaal dat aandelen, kijkend naar het dividendrendement en naar waarderingen goedkoop zijn maar dat roeptoeter ik ook al een tijd.  

Alcoa is overigens kijkend naar de grafiek (ondanks een verkoopsignaal in de Twindicator) best een heel interessant aandeel. U koopt ze met een korte stoploss. Zakt de koers door de steun, dan moet u alsnog maken dat u wegkomt.

Als ik dan nog even bij de A blijf: ASML deed een miljardendeal met Intel. Een deal die 1200 banen oplevert in Veldhoven en die kunnen we goed gebruiken. Toch gebruik ik dit goede nieuws om winst te nemen. Voor mijn gevoel zit al het goede nieuws er nu wel in. Maar de trend is nog wel mooi omhoog.

Wie A zegt... Ik ben al een tijd veel positiever op de banken en brokers. Ik zit Binck reeds long met een calloptie, maar eigenlijk is het aandeel zelf een soort lange calloptie geworden.

Manipulatie
Ik geef nog steeds goede omzet aan Binck. Maar wie nog niet long zit zou kijkend naar het koerspatroon (met helaas een verkoopsignaal in de Twindicator) het aandeel moeten kopen met ook hier een korte stoploss (dus dicht bij de huidige koers).

Natuurlijk kunt u ook een calloptie kopen waarmee u een soortgelijke positie heeft. Omhoog komt u meer long en omlaag lopen de opties waardeloos af.

Een ander financieel aandeel dat ik interessant vind is ING. ING-klanten haalden het nieuws met de lage rente. Ligt dit aan het einde van de Libor-manipulatie? Nee het heeft meer te maken met de recente renteverlaging.  

Ik ben kijkend naar het stimulatiebeleid van de overheden overigens geen fan van variabele rentes. De Libor-manipulatie is goed nieuws voor de overheden. Zij krijgen weer miljarden aan boetes binnen. Manipulaties komen in iedere markt voor en hebben soms grote negatieve invloed op de consumenten.

Op mijn opmerkingen over de makelaars van vorige week dat zij executieveilingen manipuleren kreeg ik veel reacties van lezers; enkelen wezen  op de kwalijke rol van de notarissen. Iets voor de autoriteiten of de Autoriteit Financiële Markten.

Maar ik dwaal af, ING is dus nog een mooie koopkandidaat. Ook ik zit zakelijk long.

Een aandeel wat u niet long moet zitten is SBM Offshore. Althans volgens de Twindicator, maar als u naar het koerspatroon kijkt kunt u ook hier een long nemen met een stoploss eronder.

De koers van SBM had natuurlijk fors te lijden van het ontruimen van het boorplatform. De concurrentie wordt ervan verdacht het vuurtje op te stoken. Dit weekend werd ook bekend dat het mogelijk meevalt met de problemen. Als het niet meevalt wordt het koerspatroon mogelijk een down flag-patroon.

Kortom een versnelling omlaag. Maar nogmaals vooralsnog ga ik ervan uit dat het aandeel vanaf deze niveaus gaat opveren en dus dat u long kunt met een stoploss eronder.

Fugro doet meestal mee met de SBM-beweging, ondanks dat het nu heel specifiek nieuws was ben ik toch uit mijn laatste Fugro’s gestapt. Gelukkig was het een winstpakker.

Intel gaat dus fors investeren in ASML. Ondanks dit nieuws is de Intel-grafiek behoorlijk verzwakt. Ik zou niet short willen zitten in dit aandeel maar zuiver technisch gezien zou u dat wel moeten doen.

Sprekend over miljarden; JP Morgan Chase kwam met het bericht dat ze 5,8 miljard verloren en dat was een onsje meer dan de markt verwacht had. Desalniettemin ging de koers omhoog.

Mogelijk kan SNS iets met deze wijsheid. SNS doet dus wat fout en krijgt niet voor niets advies van Goldman. Althans de markt was helemaal niet blij met dit toch wel goede nieuws. Het is een koopkandidaat voor mijn crisisportefeuille (een aandeel om nu te kopen en dan een tijd niet meer naar te kijken).

Nog steeds een mooie short is Harley Davidson. Dus niet de banken maar luxe-goederen zou u moeten shorten, als u denkt dat het in China en de rest van de wereld iets tegen gaat zitten.

Maar wellicht bent u hier al te laat mee en had u mijn eerdere advies hierover moeten volgen. Ik weet dan ook niet heel veel shorts maar mogelijk ben ik gewoon toe aan vakantie... want een langetermijnbear die helemaal niets weet te shorten?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juli 2012 11:25
    Iemand die zich in alle bochten wringt om toch maar short te kunnen gaan, maar tegelijkertijd toegeeft dat aandelen goedkoop zijn: dan is er toch sprake van kortsluiting in de bedrading?
    Verder hoor je ook niet long te zitten, maar hoor je aan te geven dat je zojuist 100k van aandeel x gekocht hebt. Daar schieten andere aandeelhouders en bedrijven wat mee op, niet met dat derivaten-gepiel in de marge. Daarom shorters: geniet van een welverdiende vakantie, maar wel graag t/m 31 december 2012.
  2. [verwijderd] 16 juli 2012 15:10
    Beste Cees,

    Binck long?, werkelijk.
    Bij todays moeten toch ook wel de nieuwe rekeningen geopend worden met portefeuille overboekingen vanuit Binck?
    Dat hele TOM verhaal is een ramp voor klanten.
    Dat je je eigen orders niet kan zien dat kunnen ze nog wel oplossen maar het feit dat als jij een order via TOM inlegt en iemand legt later een order in met zelfde limiet op euronext en iemand anders koopt op euronext die optie tegen jouw prijs dan gaat dat ding tegen de latere order op euronext en niet tegen jouw eerdere order op dezelfde prijs op TOM.
    Andersom werkt het overigens ook zo, als je later zou liggen op TOM dan euronext en er komt een order op TOM dan wordt jij eerst uitgevoerd.

    Maar iedereen ziet euronext terwijl nog lang niet iedereen TOM ziet dus ik wil mijn order gewoon op euronext omdat de meeste kans nog steeds is dat een market maker de tegenpartij is en niet toevallig een andere particulier.

    Ik hoor in ieder geval dat bij andere online brokers er aardig wat rekeningen worden geopend van binck klanten die geheel of alvast gedeeltelijk overstappen afhankelijk van hoeveel je in opties handeld.

    De omzet in zijn geheel is niet veel, de met alle respect kleinere klanten hebben steeds meer geld nodig voor het normale rond komen...

    Vind ik nou niet bepaald een lekker aandeel.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links