Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Waterig zonnetje hangt boven het Damrak, maar later deze week regent het cijfers

Waterig zonnetje hangt boven het Damrak, maar later deze week regent het cijfers
Beeld: iStock

De AEX-index staat een fractioneel hogere opening te wachten, maar erg overtuigend is het niet. De agenda voor de rest van de dag is nagenoeg leeg, maar het is stilte voor de storm.

Het is duidelijk maandagmorgen. De futures kleuren lichtgroen, maar zo waterig, dat de meter ook zomaar de andere kant kan uitslaan. Er staan geen kwartaalcijfers op het programma en ook de macro-economische agenda is niet erg spannend.

Draai u dus nog maar even om in bed en geniet van de rust, want morgen en de rest van de week kunt u aan de bak. Maar liefst 138 bedrijven uit de S&P500 zijn aan de beurt om de boeken te openen. Hier zitten twee Magnificent 7-aandelen bij: Tesla en Alphabet. Ook in Nederland gaan we los, met onder andere de cijfers van ASMI, Besi, Unilever, AkzoNobel, Randstad en RELX.

Wat is het Biden-effect?

Maar dat is allemaal van later zorg. Vandaag is vooral de vraag hoe Wall Street zal reageren op de aankondiging van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Biden maakte zijn besluit gisteravond bekend via een brief op X.

In een ander bericht op X spreekt Biden zijn steun uit aan vice-president Kamala Harris, zijn running mate. Maar of zij Biden gaat opvolgen als presidentskandidaat, moet nog worden beslist. Het leidt hoe dan ook tot politieke onzekerheid en dat kan zorgen voor meer volatiliteit.

We hebben weinig vergelijkingsmateriaal. In 1968 stapte toenmalig president Lyndon Johnson volkomen onverwacht uit de race om het Witte Huis. Toen steeg de S&P500 de dag erna met 2,5% en liep de index in de maanden erna verder op. Maar volgens de Amerikaanse website MarketWatch zijn er drie belangrijke verschillen met toen.

Persbureau Bloomberg waarschuwt voor meer volatiliteit. De zogeheten Trump Trade-beleggingen (long op energiebedrijven, banken en bitcoin en short op EV-producenten en bedrijven in duurzame energie) zouden weleens aan momentum kunnen verliezen, nu de kaarten opnieuw geschud worden.

Azië kleurt rood, behalve Hongkong

Eerst Azië. Een onverwachte renteverlaging door de People's Bank of China om het economisch herstel vlot te trekken, heeft op de Chinese beurs niet geleid tot hogere koersen. De indexen in Shanghai daalden mee met de andere Aziatische beurzen. Eén beurs onttrok zich aan de malaise: die van Hongkong. Daar leken koopjesjagers actief om fors afgestrafte techaandelen voor een zacht prijsje op te kopen.

In China wordt met argusogen het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekeken. Ze hebben geen beste herinneringen aan Donald Trump, die de importtarieven op Chinese goederen fors verhoogde en daarmee een handelsoorlog uitlokte. Mocht hij worden herkozen, dan wordt gevreesd voor een herhaling van zetten. In Taiwan heerst onzekerheid over de houding van Trump ten aanzien van het conflict met China.

Hier ziet u de standen van de belangrijkste indices, geklokt om 08.00 uur:

  • Nikkei 225: -1,2%
  • TOPIX (Japan): -1,1%
  • Shanghai Shenzhen CSI 300: -1,1%
  • Shanghai Composite index: -1,1%
  • Hang Seng (Hongkong): +0,9%
  • Kospi (Zuid-Korea): -1%
  • Nifty 50: -0,1%

Techaandelen uit China lagen er vannacht prima bij, maar elders in Azië stond de sector onder druk:

  • Alibaba: +0,9%
  • Baidu: +1,1%
  • Prosus-deelneming Tencent: +2,5%
  • Samsung: -1,7%
  • Advantest: -3,8%

Wall Street sluit beursweek met verlies

Wall Street is er vrijdag niet in geslaagd om dagwinst te boeken. De S&P500 daalde met 0,7%, de Dow Jones-index verloor 0,9% en de Nasdaq eindigde 0,8% lager.

Het verhaal van de dag was natuurlijk de computerstoring die zich wereldwijd voordeed; een van de grootste ooit. Het ging mis door een update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike. De problemen deden zich alleen voor bij systemen die draaien op Windows. Wereldwijd ging het om ongeveer 8,5 miljoen computers. De storing leidde tot een enorme chaos op luchthavens, in ziekenhuizen en het openbaar vervoer en bij banken. 

De koers van Microsoft daalde met 1%, maar de schuldige, CrowdStrike, moest ruim 11% prijsgeven.

Daarnaast ging het cijferseizoen natuurlijk gewoon door. De resultaten werden overwegend lauw ontvangen. Bij American Express was het glas halfvol. Het creditcardbedrijf verhoogde de outlook, maar de omzet stelde teleur, waardoor de koers met bijna 3% daalde.

Oliedienstverlener SLB (bij u waarschijnlijk beter bekend als Schlumberger) wist de cijferpublicatie te verzilveren met een koerswinst van 1,9% maar branchegenoot Halliburton moest 5,5% inleveren.

De resultaten van Netflix waren op bijna alle fronten uitstekend. Er kwamen ruim 8 miljoen nieuwe abonnees bij en de omzetprognose voor 2024 ging omhoog. Toch daalde de koers met 1,7%.

Akzo Nobel-concurrent PPG Industries (3,2%) werd verbannen naar de koopjeskelder. Het bedrijf had onder andere last van de malaise in de auto-industrie, een belangrijke afnemer. Komende week opent Akzo Nobel de boeken.

Robotchirurgiebedrijf Intuitive Surgical (+9%) kreeg beleggers wél op de banken na de cijferrapportage.

De indicatoren:  

  • De futures duiden op een hogere opening van de beursweek in Europa.
  • In Azië trokken de meeste beurzen vannacht zuidwaarts, op Hongkong na.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) loopt verder op naar 16,52. Het gaat hard de laatste dagen.
  • De euro noteert 1,0886 ten opzichte van de dollar.
  • De Amerikaanse tienjaarsrente is met 1 basispuntje gedaald naar 4,22%. De Nederlandse noteert 2,75%.
  • De goudprijs staat fractioneel in de min op $2.399 per troy ounce.
  • De olieprijzen staan zo'n 0,3% hoger. Voor een vat WTI-olie betaalt u $78,99 en voor een vat Brent $83.
  • De bitcoinkoers schoot na de terugtrekking van Biden aanvankelijk flink omhoog, maar nu resteert een bescheiden plusje van 1,1% op $67.741,44.

Nieuws, shorts, adviezen en agenda

De huizenprijzen zijn vorige maand weer fors opgelopen en China heeft enkele rentetarieven onverwacht verlaagd:

  • 07:55 AEX start handelsdag groen gekleurd
  • 07:42 Aziatische beurzen noteren overwegend in het rood
  • 07:23 Chinese centrale bank verlaagt rente
  • 07:20 Prijzen bestaande koopwoningen Nederland blijven flink stijgen
  • 07:09 Europese beurzen openen naar verwachting hoger
  • 06:28 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 06:27 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 06:27 Beursagenda: macro-economisch
  • 21 jul Joe Biden stapt uit Amerikaanse presidentsrace
  • 21 jul Biden stapt uit race om presidentschap, bitcoinkoers loopt op
  • 21 jul Cijferseizoen komt op gang
  • 21 jul Microsoft: computerstoring trof wereldwijd 8,5 miljoen computers
  • 21 jul Elliot bouwt aanzienlijk belang op in Starbucks

IEX maakt ook elke ochtend een overzicht van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Het volledige nieuwsoverzicht vindt u hier.

De AFM meldt deze shorts.

Shortposities 8 juli 2024

Adviezen

Ook zakenbanken starten rustig op. Slechts één koersdoelverhoging op deze ochtend:

  • WDP: €34 van €32 en kopen - KBC Securities

Agenda deze week: ASMI, Besi, Tesla, Alphabet en PCE-inflatie VS

Er wordt een stortvloed aan bedrijfscijfers en macro-economische cijfers over de beursvloer uitgestort. Onder andere ASMI, Besi, Unilever, Flow Traders, AkzoNobel, Tesla en Alphabet laten weten hoe het afgelopen kwartaal is verlopen. De belangrijkste macro-economische cijfers zijn de Duitse Ifo-index, het Amerikaanse BBP over het tweede kwartaal en de Amerikaanse PCE-inflatie.

  • Maandag 22 juli: Chicago Fed en cijfers SAP

De agenda van vandaag is vrijwel leeg. De huizenprijzen zijn al bekendgemaakt. Vanmiddag verschijnt de Chicago Fed-index en vanavond laat opent SAP de boeken over het tweede kwartaal.

  • Dinsdag 23 juli: ASMI, AkzoNobel, Randstad, Alphabet en Tesla

Voordat de beursgong morgen luidt zijn Randstad, AkzoNobel, Wereldhave, CM.com, Acomo en het Franse luxegoederenbedrijf LVMH al langs geweest met cijfers. Na de lunch volgen Coca-Cola, General Motors, Lockheed Martin, UPS en Philip Morris. Nabeurs komt ASMI. En na sluiting van Wall Street is het de beurt aan Alphabet, Tesla, Texas Instruments en Visa.

Tussendoor staan in de VS de bestaande woningverkopen op de rol. Ook neemt de Turkse centrale bank een rentebesluit.

  • Woensdag 24 juli: KPN, UMG en inkoopdata

Ook woensdag komen er weer diverse cijfers. In de vroege ochtend onder andere van KPN en Deutsche Bank, na de lunch van AT&T, nabeurs van UMG en na sluiting van Wall Street van IBM.

In Japan, Europa en de VS verschijnen er samengestelde inkoopmanagersindices: een voorlopende indicator.

  • Donderdag 25 juli: Besi, Unilever, Flow Traders, Aalberts en Amerikaans BBP

Donderdag bent u als de beurs opent wel aan koffie toe, want dan heeft u de cijfers voorbij zien komen van onder andere Unilever, Besi, RELX, Flow Traders, Vastned, Air France-KLM, BAM, Aalberts en Arcadis. Na de middagboterham zijn Amerikaanse bluechips als AbbVie, American Airlines, Honeywell en Harley-Davidson aan zet. En na sluiting van de Amsterdamse beurs volgt Euronext.

Die dag staat ook de Duitse Ifo-index op het programma, die het vertrouwen van ondernemers weergeeft.

In de VS kan het BBP over het tweede kwartaal mogelijk voor vuurwerk zorgen. In het vierde kwartaal van 2024 was nog sprake van een economische groei van 3,4% op jaarbasis. In het eerste kwartaal was de groei afgezwakt naar 1,4% op jaarbasis. Voor het tweede kwartaal houden economen rekening met een BBP-groei van 2% YoY.

Hierbij is slecht nieuws eigenlijk goed nieuws: een afkoelende economie kan de Fed ertoe aanzetten niet te lang te aarzelen met een eerste renteverlaging. Een rente die onnodig lang hoog blijft kan de VS alsnog in een recessie storten.

  • Vrijdag 26 juli: Basic-Fit, Vopak en Amerikaanse PCE-inflatie

Rustig het weekend in glijden is er niet bij, want ook vrijdag staan er veel cijfers op het programma. In de ochtend hebben onder andere Basic-Fit, Heijmans, Vopak, WDP en Signify corvee. En nadat u de lunch heeft weggespoeld met een kop koffie volgen 3M, Chevron, Exxon Mobil en Colgate-Palmolive.

In de VS wordt het 'kleine' consumentenvertrouwen (gemeten door de Universiteit van Michigan) bekendgemaakt. Maar het cijfer dat de markt het meest in beweging kan zetten is de PCE-inflatie, de belangrijkste inflatiemaatstaf voor de Federal Reserve.

De Amerikaanse inflatie is duidelijk op de terugtocht. In mei kwam de PCE-kerninflatie (zonder de prijzen van voedsel en energie) uit op 2,6% op jaarbasis, tegen 2,8% in april:

De algemene prijsindex was ook licht gedaald, van 2,7% in april naar 2,6% in mei. Dit is nog wel boven het streefcijfer van 2% van de Fed.

Op maandbasis was de kern-PCE-inflatie met 0,1% gestegen, terwijl de reguliere inflatie pas op de plaats maakte.

Economen verwachten dat de PCE-inflatie in juni iets is opgelopen. Dit zijn de verwachtingen:

  • Kern-PCE-inflatie: 0,2% op maandbasis (tegen 0,1% in mei)
  • Reguliere PCE-inflatie: 0,1% op maandbasis (tegen 0% in mei)

Eerder deze maand bleek dat de CPI, een ander inflatiecijfer, ook op de terugtocht is, maar nog wel boven het streefcijfer van 2% uitkomt.

De vraag is wel hoe erg dat is. Diverse Fed-officials hebben laten doorschemeren dat die 2% niet heilig is. De Fed wil wel bevestiging hebben dat de inflatie duurzaam naar het gewenste niveau beweegt voordat de rente omlaag kan. Het komende PCE-cijfer kan hiervoor bepalend zijn. Mocht de inflatie onverwacht fors opflakkeren, dan is een eerste renteverlaging in september - waar de markt nu nog vanuit gaat - een stuk minder waarschijnlijk.

Hierbij de agenda voor de rest van de week:

MAANDAG 22 JULI 2024

    00:00 Prijzen bestaande koopwoningen juni (NL)
    14:30 Chicago Fed activiteitsindex juni (VS)
    22:00 SAP Q2-cijfers

DINSDAG 23 JULI

    06:30 Consumentenvertrouwen juli (NL)
    06:30 Investeringen mei (NL)
    07:00 Acomo Q2-cijfers
    07:00 AkzoNobel Q2-cijfers
    07:00 CM.com Q2-cijfers
    07:00 Randstad Q2-cijfers
    07:00 Wereldhave Q2-cijfers
    07:00 LVMH
    13:00 Coca-Cola Q2-cijfers
    13:00 General Motors Q2-cijfers
    13:00 Lockheed Martin Q2-cijfers
    13:00 Philip Morris Q2-cijfers
    13:00 UPS Q2-cijfers
    16:00 Consumentenvertrouwen (UvM) juli vlp. (VS)
    16:00 Bestaande woningverkopen juni (VS)
    18:00 ASMI Q2-cijfers
    22:00 Alphabet Q2-cijfers
    22:00 Tesla Q2-cijfers
    22:00 Texas Instruments Q2-cijfers
    22:00 Visa Q3-cijfers
    23:00 Turkse centrale bank - rentebesluit

WOENSDAG 24 JULI

    00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex juli (Japan)
    07:00 KPN Q2-cijfers
    07:00 BNP Paribas Q2-cijfers
    07:00 Deutsche Bank Q2-cijfers
    07:00 UniCredit Q2-cijfers
    07:00 Kering Q2-cijfers
    08:00 Consumentenvertrouwen (Dld)
    09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex juni (VK)
    10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex -juli (eur)
    10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex juni (eur)
    13:00 AT&T Q2-cijfers
    13:00 Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex juli (VS)
    16:00 Nieuwe woningverkopen juni (VS)
    16:30 Olievoorraden - wekelijks (VS)
    18:00 Marel Q2-cijfers
    18:00 UMG Q2-cijfers
    22:00 IBM Q2-cijfers

DONDERDAG 25 juli

    00:00 MotorK Q2-cijfers
    07:00 Aalberts Q2-cijfers
    07:00 Arcadis Q2-cijfers
    07:00 BAM Q2-cijfers
    07:00 Besi Q2-cijfers
    07:00 Flow Traders Q2-cijfers
    07:00 Vastned -Q2-cijfers
    07:00 Hermès Q2-cijfers
    07:00 Argenx Q2-cijfers
    07:15 Air France-KLM Q2-cijfers
    08:00 RELX Q2-cijfers
    08:00 Unilever Q2-cijfers
    08:45 Ondernemersvertrouwen juli (Fra)
    10:00 Ifo ondernemersvertrouwen juli (Dld)
    13:00 AbbVie Q2-cijfers
    13:00 American Airlines Q2-cijfers
    13:00 Dow Q2-cijfers
    13:00 Harley-Davidson Q2-cijfers
    13:00 Honeywell Q2-cijfers
    14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    14:30 Economische groei tweede kwartaal (VS)
    18:00 Euronext Q2-cijfers

VRIJDAG 26 juli

    00:00 Ctac Q2-cijfers
    07:00 Basic-Fit Q2-cijfers
    07:00 Heijmans Q2-cijfers
    07:00 Signify Q2-cijfers
    07:00 Vopak Q2-cijfers
    07:00 WDP Q2-cijfers
    07:00 Proximus Q2-cijfers
    07:00 Umicore Q2-cijfers
    08:45 Consumentenvertrouwen (UvM) juli vlp (VS)
    13:00 3M Q2-cijfers
    13:00 Chevron Q2-cijfers
    13:00 Colgate-Palmolive Q2-cijfers
    13:00 Exxon Mobil Q2-cijfers
    14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie juni (VS)
    16:00 Consumentenvertrouwen (UvM) juli def. (VS)

 Veel succes en vooral plezier vandaag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.