Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
De zon gaat weer schijnen op de Japanse beurs
Beeld: iStock

De zon gaat weer schijnen op de Japanse beurs

De Japanse aandelenbeurs lijkt opwaarts uit te breken. Met een nieuw koersrecord wordt het oude all-time high rond 41.087 punten van 22 maart aangescherpt. Hiermee wordt bovendien het aarzelende koersverloop van de afgelopen 4 maanden beëindigd. 

De Japanse Nikkei heeft bovendien de koerstop van 1989 op 38.957 punten overtuigend achter zich gelaten. 

De Nikkei-index heeft sinds het low van 6 oktober rond 30.487 punten, pas één echte stap teruggedaan. Dat was de aprildip naar 36.733,06 (bodem van 19 april). Dit impliceert dat de Japanse aandelenbeurs drie stappen vooruit heeft gezet, tegenover slechts een mager stapje terug.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de Japanse beurs er ontzettend sterk bijligt. Begint dit jaar waren de technische kaarten al duidelijk positief geschud. De Nikkei heeft het YTD goed gedaan met een koerssprong van bijna 25%. Ook in 2023 had de Japanse beurs uitstekend gepresteerd met een winst van ruim 28%. 

Vandaag beoordeel ik de Japanse aandelenbeurs op basis van de korte- en langetermijngrafieken. Verder bekijk ik het technische verloop van de Nikkei vanaf 1980. Omdat beleggers in Japan een valutarisico lopen, eindig ik deze blog met het technische plaatje van de euro versus yen. 

Japanse beurs breekt door

De Nikkei 225-index zet de opmars van de afgelopen weken door. De Nikkei 225 index komt er technisch bezien beter bij te liggen, nu de voormalige top (van eind maart) rond 41.087,75 is gebroken. Aan de bovenkant is er ruimte richting 43.000 punten en tevens het berekend koersdoel. De steun hebben we opgetrokken naar 37.617,00 (bodem van 30 mei).

Een springplank is gelegd

De Nikkei 225-index heeft de afgelopen maanden wat geaarzeld. Maar nu de horde rond 41.087,75 punten nipt wordt gebroken gaat de zon weer schijnen. De recente hogere koersbodems signaleren dat beleggers op hogere niveaus (bij-) kopen, wat op een verbetering duidt. Het technische beeld trekt pas echt aan indien de recente top overtuigend en blijvend wordt gebroken.

De bodem rond 36.733,06 punten (van 19 april) zien we als een katapultbodem. De Nikkei 225 index biedt, na een overtuigende uitbraak boven de horde rond 41.087,75 punten, een eerste berekend koersdoel rond 45.000 punten. De Nikkei heeft eind 2023 ook al een hogere bodem gevormd boven de toppen van 2021 rond 30.714 punten. Met deze perfecte pullback is de springplank gelegd voor de sprong van de afgelopen vijf maanden.

Nadat ook de tussenliggende horde rond 33.772,89 punten (toppen van eind 2023 is gebroken, is eveneens een barrière opgeruimd. Afgezien van het ontbreken van een bevestiging van de uitbraak, is het lange termijn technische plaatje uitstekend.  De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert het positieve technisch plaatje van de Japanse beurs. 

Nikkei 225 koers

Meerjarengrafiek: katapultbodem

Op onderstaande meerjarengrafiek is het all-time high van 1989 rond 38.957 goed zichtbaar. Deze heeft ruim 35 jaar stand weten te houden. Nu deze horde overtuigend gepasseerd is, is de druk van de ketel. Opvallend op de grafiek hieronder zijn de succesvolle pullbacks rond A en B. Deze hebben prima standgehouden. De eerste  pullbackbodem is van begin 2022 op 24.681 punten.  

De tweede pullbackbodem van eind 2023, ligt boven de voormalige horde rond 30.714 punten (top van begin 2022). Deze pullback is nog aan de gang, gemarkeerd met de letter B. Uitermate positief is de katapultbodem bij C. Deze geeft veel gretigheid onder beleggers weer en functioneert als een sterke springplank naar hogere koersen.

De komende maanden kan de Japanse beurs zeker richting 45.000 oplopen. Op wat langere termijn zijn nog veel hogere niveaus niet uitgesloten. De draai in de markt is goed te zien. Sinds 2008 zijn er voortdurend hogere bodems gevormd.  

Euro/yen breekt uit

De EUR/JPY had de opmars hervat nadat de top van eind vorig jaar rond ¥164,31 werd gebroken. Nu ook de top van mei rond ¥171,60 (top van 3 mei) is gepasseerd, wordt ¥204 het volgende berekende koersdoel. Om het positieve plaatje intact te laten, is het van belang dat steun ¥160,21 (bodem van 15 maart) intact blijft.

De stijgende lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft de correcties goed opvangen. Dit bevestigt de positieve technische conditie.

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. Op defensie-aandelen moet je goed richten: welke liggen er technisch het best bij?
 2. Amerikaanse banken liggen op koers
 3. De zon gaat weer schijnen op de Japanse beurs

Gerelateerd

Reacties

60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 10 juli 2024 08:59
  EM in Deutschland:

  Gisteravond konden de Fransozen naar La Maison.. > Au!! Revoir a Mbappie y Les Enfants..

  En vanavond zal de Lamme tegen de Blinde Voetballen..

  Wat de Uitslag ook zal worden Spanje wordt 'gewoon' Europa Meister Zondag a.s.

  Koekoek Koeman moet zijn 'Vizier' maar gaan richten op het WK over 2 jaar..

  Want ook kleine Jongetjes kunnen GROOT worden..-;))

  Toegevoegd:

  1 na mooiste Wedstrijd von das EM en weer was Espana daar het overgrote Deel bij betrokken..

  In Spanje voelt iedereen zich nu Pedri en in La France voelen ze zich allemaal Depri..

  Alléz het kan verkeren..:))
 2. forum rang 7 handyman6 10 juli 2024 09:29
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 10 juli 2024 08:59:

  EM in Deutschland:

  Gisteravond konden de Fransozen naar La Maison.. > Au!! Revoir a Mbappie y Les Enfants..

  En vanavond zal de Lamme tegen de Blinde Voetballen..

  Wat de Uitslag ook zal worden Spanje wordt 'gewoon' Europa Meister Zondag a.s.

  Koekoek Koeman moet zijn 'Vizier' maar gaan richten op het WK over 2 jaar..

  Want ook kleine Jongetjes kunnen GROOT worden..-;))

  Toegevoegd:

  1 na mooiste Wedstrijd von das EM en weer was Espana daar het overgrote Deel bij betrokken..

  In Spanje voelt iedereen zich nu Pedri en in La France voelen ze zich allemaal Depri..

  Alléz het kan verkeren..:))
  Inderdaad,wat een eerste helft! Daar komt ons Jan Klaessen( WoutjeW) en Katrien( Koebeest) klompen 11 tal niet eens bij in de buurt...
  Het zou me overigens niet eens verbazen als het lang 0-0 bleef ,vanavond en de Engelsen dan in de laatste minuut met een omhaal......
  Afijn ,u begrijpt
  London is calling the long shots
 3. forum rang 6 ttroo 10 juli 2024 10:10
  Als de Yen instort, stijgt je beurs. Niet de best communicerende vat.
  De Europese beren blijven goed bezig. Hermes duwen ze steeds wat lager.
  Heineken begint er wat minder goed bij te liggen.
  De IJslandse banken kunnen weer gedrukt gaan worden. De rebound zit er aardig op. Wie weet nog wat Europese banken naar beneden drukken. En zo storten de vrienden van de Non BRICS Amerika langzaam maar zeker in. Japan. Munt weg. Europa. Beurzen steeds meer in controle van de beren. Tijd om de Amerikaanse bedrijven wat minder te waarderen op hun beurzen. Allang Tijd daarvoor. VIX is er klaar voor.
 4. forum rang 7 Doptieman 10 juli 2024 10:45
  quote:

  Doptieman schreef op 10 juli 2024 08:39:

  Wederom vlak , futures min 0.1 % rond 08.00 uur dat zal dan wel het meeste opbrengen
  voor de beursgoeroes denk ik dan maar.
  Maar of dat bericht klopt dat zien we straks , ik denk 935 in de ochtend sessie.... Succes.
  Komt er vast aan die 935 en hoger maar de AEX mag niet te snel omhoog want dan
  gaat het geld kosten en dat is niet de bedoeling natuurlijk van de Witboordjes!

  Tot 933 is nog net gratis t.a.v. de AX2 calls ... dus even stapje terug... geduld aub...Ciao.
 5. forum rang 7 handyman6 10 juli 2024 10:55
  Elke beursdag spit ik zo tot lunchtijd 3 effecten sites door met een Morning call:IEX,StWa en de AanHou,voor bedrijfsnieuws,update op winstwaarschuwingen,rente,inflatie,en hun podcasts,etc.
  De meeste andere effekten sites,zitten vooral vol met meningen,push en plugartikelen,die laat ik meestal aan me voorbij gaan.
  Één MorningCall cq podcast springt er intussen fors uit,imo.
  ;-)
60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.