Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Beursdag 24 juni: jaarcijfers Prosus, een smakker in Frankrijk en meer

Slotcall: AEX op z'n gemakje in het groen en staat de VIX op uitbreken?

De AEX (+0,1%) is de laatste beursweek van het tweede kwartaal voorzichtig begonnen. Beleggers trekken zich weinig aan van tegenvallend macro-economisch nieuws. De blik lijkt vooral gericht op de Amerikaanse PCE-inflatie op vrijdag. Uiteindelijk sluit de AEX op 926,40 punten.

De aandacht gaat vandaag vooral uit naar de publicatie van Prosus' jaarcijfers. In de vroege ochtend bleek al dat Prosus de omzet met 19% zag stijgen. De e-commerceportefeuille werd winstgevend en het verlies daalde fors: van $586 miljoen naar slechts $118 miljoen. Het aandeleninkoopprogramma creëerde $32 miljard aan waarde, wat een toename van 8% van de intrinsieke waarde per aandeel opleverde.

Bij de presentatie van de cijfers bleek dat AI een topprioriteit blijft voor Prosus. "De expertise met AI die we in huis hebben en onze invoering van AI in de praktijk over de hele portefeuille zijn duidelijke concurrentievoordelen. AI is enorm waardevol bij onze inspanningen om te bouwen aan en te investeren in de volgende golf van technologieleiders." Net bij zoals veel andere bedrijven, is Artificiële Intelligentie (AI) ook bij Prosus inmiddels niet meer weg te denken.

En u kon dat al weten. In dit artikel beschreven we al hoe belangrijk AI is in de dagelijkse gang van zaken bij de tech-investeerder. "Groei is tegenwoordig zelfs onmogelijk zonder de huidige vormen van generatieve kunstmatige intelligentie", zo zegt Euro Beinat - Global Head of AI and Data Science bij Prosus. Om die groei ook bij Prosus te zien, ontwikkelde een team van 30 specialisten een eigen AI-tool genaamd Toqan

Een verdacht stabiele S&P 500

Dan naar Wall Street, dat vanmiddag licht hoger opende. Funfact: de S&P 500 heeft nu al 377 dagen geen daling van meer dan 2% per dag gekend. Dat is de langste periode sinds de Grote Financiële Crisis is, zo blijkt uit FactSet-gegevens samengesteld door CNBC. Een knap staaltje stabiliteit, nietwaar? Ytd doet de S&P 500 al +15%. Deze stabiliteit gaat gepaard met een historisch lage VIX.

Natuurlijk weten we niet wanneer de volatiliteit weer op zal lopen, maar historisch gezien zien we wel dat dergelijke perioden vaak gevolgd worden door een terugkeer van volatiliteit, zoals in 2018 toen de VIX boven de 50 steeg na een jaar van uitzonderlijk lage volatiliteit. Vooralsnog maken beleggers zich nog weinig zorgen. Hieronder ziet u de actuele (17.30u) tussenstand op Wall Street.

Wall Street

Wat brengt de tweede jaarhelft voor beleggers?

De zomerperiode lijkt nu echt te gaan beginnen. En als we het doen, doen we het goed met temperaturen die oplopen tot bijna 30 graden. Toch is het voor beleggers geen moment om rustig achterover te leunen. Medio juli gaat het cijferseizoen weer van start, wat vaak leidt tot hogere volatiliteit. Komt daar dan het einde van die ellenlange periode van stabiele volatiliteit?

Bloomberg concludeerde al dat de tweede jaarhelft een stuk minder dynamisch belooft te worden dan de eerste. De meeste fund managers en hedgefunds lijken ervan uit te gaan dat de grootste winsten nu wel behaald zijn. Een andere interessante conclusie is de kans op een correctie in de tweede jaarhelft. Daarover leest u in onderstaande analyse. 

Airbus onterecht afgestraft om Franse verkiezingen?

Airbus bleef op de beurs niet gespaard na de verkiezingen voor het Europees Parlement en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen in Frankrijk. In Frankrijk doken de financiële markten omlaag na de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement, gevolgd door het uitschrijven van vervroegde verkiezingen.

De CAC40, de belangrijkste graadmeter van de Franse beurs, verloor ongeveer 5%. Hoe gevoelig is de vliegtuigbouwer voor de politieke onrust in Frankrijk en is de recente daling van de koers gerechtvaardigd? Dat leest u in onderstaande analyse van Teun Verhagen. 

En dat was alles? Nee, zeker niet. Er is namelijk nog een flinke afstraffing te bespeuren in Frankrijk. Waar de CAC40-index groen kleurt, geldt dat allesbehalve voor het aandeel Eurofins Scientific (-16,6%). Het aandeel Eurofins Scientific daalde hard, nadat short-seller Muddy Waters Capital de betrouwbaarheid van de resultaten van het Franse bedrijf in twijfel trok en de CEO en oprichter van de laboratoriumdienstengroep beschuldigde van het wegsluizen van geld.  

Top 3 stijgers en dalers

De stijger van de dag is Pharming, geflankeerd door Sif en Basic-Fit. 

Een andere flinke stijger, die het rijtje stijgers trouwens niet eens haalt, is Signify (+2,2%). IEX ging met de CSO in gesprek over het businessmodel, de merknaam Philips en de recente reorganisaties. Benieuwd naar het interview? Kijk dan hieronder. 

Rentes

De rentes doen vandaag per saldo niet veel. De Nederlandse vergoeding op tienjaars-staatspapier bedraagt nu 2,75%.

Brede markt

De euro stijgt ten opzichte van de dollar tot 1,0728. Een vat WTI-olie wordt vandaag een procentje duurder en kost nu $81,35. De goudprijs stijgt gezellig mee met 0,3% tot $2.329. Zilver doet in mindere mate mee en mag 0,1% bijschrijven. Bitcoin kleurt rood vandaag en noteert op $61.182. 

Verder op het Damrak   

  • Wil London Tunnels een notering aan de Amsterdamse beurs. London Tunnels wil geld ophalen om een ondergronds tunnelcomplex uit de Tweede Wereldoorlog toegankelijk te maken voor toeristen. 
  • Kijken Vopak en Gasunie met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar mogelijkheden om de energieterminal in Eemshaven langer te blijven gebruiken, niet alleen voor LNG, maar ook voor een toekomstig energiesysteem met waterstof en opslag van CO2.
  • Legt Heineken een brouwerij in Vietnam stil.
  • Verhoogt Deutsche Bank het koersdoel voor ASML van €1.000 naar €1.100 euro en met handhaving van het koopadvies.

Klik hier voor een compleet overzicht van alle koersdoelveranderingen. 

Agenda: dinsdag 25 juni 

  • 00:00 Alumexx - Jaarvergadering
  • 14:30 Chicago fed activiteitsindex - Mei (VS)
  • 15:00 Case Shiller huizenprijzen - April (VS)
  • 16:00 Consumentenvertrouwen CB - Juni (VS)
  • 22:00 FedEx - Cijfers vierde kwartaal (VS) 

En dan nog even dit

Tóch twee renteverlagingen?

Or simply don't care...

Zegt u Shein of She-in?

Zet u schrap!

Rustig aan nu, zegt zelfs Euronext CEO


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.