Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schone euroschijn

Schone schijn, maar wat maakt het uit. Want de euro-dollarkoers (EUR/USD) stijgt, en dat is waar het ons om te doen is. De ontwikkeling van dit paar houdt ons nu inmiddels meer bezig dan de toekomst van onze aandelenindex, de AEX, lijkt wel.

Dat is toch wel bijzonder want de toekomst van de euro en daarmee onze bestedingskracht is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de verhouding tegen de Amerikaanse dollar. Sterker, de ontwikkeling tegen de dollar is er op dit moment niet één die uit overtuiging van kracht in de euro stijgt.

Zwakte in de dollar dan? Nou tijdelijk dan, want de beweging opwaarts is nog steeds correctief zolang de koers onder de 1,30 blijft zoals u weet. Voordat de koers überhaubt daar aankomt geldt dat 1,27+ nog een belangrijke rol speelt

Sterkste van de drie
Vandaag sta ik stil bij andere ontwikkelingen in valutaland, die duidelijk maken hoe het gesteld is met de ontwikkelingen omtrent de euro. Eerst het positieve nieuws. In de vergelijking tussen de euro, dollar en de yen blijkt duidelijk dat de dollar de sterkste is voor de langere termijn.

Dat blijkt uit de dalende trend in de euro-dollar en uit het beeld van de dollar-yen (USD/JPY). Daarin is begin dit jaar de downtrend van een jaar of tig gebroken en heeft de koers het uitbraakniveau begin deze maand met succes getest.

Deze pullback is nu ook afgerond waardoor de dollar-yen opwaarts focust voor de korte en de lange termijn. De euro-dollar is op het korte time frame aan het corrigeren tegen de downtrend in die voor de langere termijn geldt.

Dezelfde euro maar dan afgezet tegen de yen (EUR/JPY) bevindt zich in een zijwaartse langeretermijnbeweging waarbij ook hier een kortetermijncorrectie opwaarts is gestart. Dat maakt de euro voor de komende weken de sterkste van de drie en de yen de zwakste van allemaal.

Schaduw
Zoals gezegd dat is de zonnige kant van de medaille. Minder mooi is de ontwikkeling tegen een paar andere munten. Deze vergelijkingen zijn één voor één weliswaar minder belangrijk op het wereldtoneel maar bij elkaar genomen zegt dat toch wel iets.

Het werpt in ieder geval een schaduw op de glans die we eind vorige week dachten te ontwaren. Ik begin met de euro versus Zweedse kroon (EUR/SEK).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Eigen munt eerst
Kansloze exercitie die eurotop en de oplossingen die eruit zijn voortgekomen, zo blijkt de mening van de Zweden. In plaats van de euro te kopen is hier het omgekeerde bewaarheid geworden. De Zweden kiezen voor de eigen munt en niet zo’n beetje ook.

Het proces was al een tijd aan de gang maar is nu versneld in de afgelopen week. De horizontale lijn die de koers nu op een haar na is genaderd is het laagste punt dat ik in de grafieken kan ontwaren tot 2000. Millennium lows in het verschiet tegen de Zweedse Kroon dus, link heftiger dan het is maar toch, hoog is anders.

Aangezien de euro-dollar hoger staat zijn de Zweden ook niet overtuigd van de yanks zo blijkt. Nee, de oplossing blijkt inwaarts te focussen voor de Zweden.

Steeds erger
Dan de andere kant van de wereld. De euro tegen de Australische dollar (EUR/AUD), wat gebeurt er daar?


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook hier geldt dat het er alleen maar erger op is geworden sinds vorige week. De Aussies hebben behoudens eerder dit jaar, sinds 1990 niet meer zo sterk gestaan versus de euro.

Fiducie, geloof, overtuiging? Dacht het niet. In beide crosses geldt natuurlijk dat er een oversold-stand is bereikt en dat er een opleving mogelijk is. Maar ook voor beide verhoudingen geldt dat de grote jongens links gelaten worden en dat men op eigen kracht bouwt.

Procesmatig wel te verstaan en zeer zeker niet incidenteel.

Is daarmee de kust veilig voor de euro? Dacht het niet, de beweging in de euro heeft geen overtuiging in de breedte maar profiteert van het iets afnemende wantrouwen, en de kinkjes in de kabel bij andere grote munten.

Meer niet voorlopig, want er is geen breed gedragen front dat de euro boven alles wil zetten. Aan de andere kant, euro-dollar is dus schone schijn maar wat maakt het uit. Het oog wil ook wat en de meeste mensen kijken naar dit valutapaar.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Bernardo 6 juli 2012 09:56

    Beste Gokhan,

    in deze colum www.eremplusnikken.nl/index.php/compo...
    Schrijf je geen positieve dingen voor de euro te kunnen vinden.
    Is het niet zo dat in vergelijking met de diepste Euro bodem in Juni de RSI gisteren dieper ging met een hogere koers van de Euro.
    Wat als positief te zien is?
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links