Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt
Beeld: iStock

De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt

Op de komende IEX Beleggersdag, die op 28 juni plaatsvindt, zal ik bespreken hoe beleggers de komende jaren de beste resultaten kunnen behalen.

U kunt zich hier aanmelden voor dit belangrijkste evenement voor beleggers van het jaar. Ik geef mijn presentatie ´Het begin van een nieuwe bullmarkt´ van 12.05 uur tot 12.35 uur. Verder neem ik deel aan het ´Slotdebat tussen beleggingsexperts´ van 16.20 tot 17.00 uur onder leiding van Jort Kelder. 

Ik kan niet wachten om mijn verhaal te vertellen, want we staan pas aan het begin van een nieuwe bullmarkt. Technisch bezien is er nog een hele weg te gaan. Posities vasthouden en bijkopen op dips is het devies.

30% opwaarts potentieel voor de S&P500

Een van de sterkste technische plaatjes die ik afgelopen jaren heb gezien, is die van de S&P500-index. Op de lange termijn hebben wij een koersdoel berekend rond 6.900, wat nog bijna 30% opwaarts potentieel oplevert. 

Dit jaar staat de S&P ruim 15% in de plus. Sinds het intraday low rond 4.104,60 punten van 27 oktober is de S&P zo'n 30% gestegen. En dan te bedenken dat de Amerikaanse centrale bank de rente nog niet eens heeft verlaagd. Een renteverlaging zou volgens verwachtingen pas tegen het einde van dit jaar waarschijnlijk zijn. 

Uiteraard kijk ik als technisch analist niet naar de fundamentele omgevingsfactoren. De markt verdisconteert die in de koersen. En het koersverloop van de meeste aandelenbeurzen, dus ook die van de S&P500 is extreem positief. 'Het bullmarktfeestje gaat beginnen', schreef ik hier een paar weken geleden.

Deze keer leg ik de focus op de  S&P500, aangezien deze de belangrijkste bedrijfstakken van dit moment vertegenwoordigt. En als die feestvieren, dan kan de rest ook de dansvloer op.

Veel gretigheid in de markt

Het belangrijkste positieve technische kenmerk van dit moment zijn de katapultbodems, die veel gretigheid in de markt aangeven. Beleggers zijn blijkbaar erg ongeduldig in hun koopgedrag. Het principe van de katapultbodem leg ik onderaan deze column uit. 

Ik bekijk van de S&P500 index achtereenvolgens de lange termijn (vanaf 2020), de meerjarengrafiek (vanaf 2017) en de superlange grafiek (vanaf 1982).

Overigens kunnen Nederlandse beleggers gewoon dicht bij huis blijven, door in Europese aandelen te beleggen. Op de komende IEX Beleggersdag zal ik uiteraard concrete  beleggingstrategieën bespreken. 

S&P 500 vormt bullish katapultbodem

Deze brede Amerikaanse aandelenindex volgt het koersverloop van de 500 grootste aandelen op Wall Street. Elke essentiële economische sector is erin opgenomen. Goed vertegenwoordigd is tech/AI, met aandelen als Apple (7%), Microsoft (7%), Amazon (3,5%), Nvidia (3%) en Alphabet (1,77%).

Verder zien we financials als Berkshire Hathaway (1,6%) en JP Morgan Chase (1,25%) en gezondheidszorg zoals United Health (1,2%). Zelfs de fossiele sector is met onder andere Exxon Mobile (1%) vertegenwoordigd. 

Het technische plaatje van de S&P500 is zeer positief. Nadat het all-time high rond 4.818,40 punten (van januari 2022) werd gebroken, is een langetermijn koopsignaal opgetreden. Normaal gesproken zou de index nog éénmaal moeten terugkeren naar het uitbraakpunt rond 4.818,40 punten. 

Omdat de bodem op 4.954,96 punten (van 19 april) ver boven het uitbraakpunt rond 4.818,40 punten is gevormd, kunnen we spreken van een uitermate positieve katapult bodem. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een sterke technische conditie.

De doorbraak van het tussenliggende hobbeltje op 5349,88 (top van 23 mei) bevestigt de start van de volgende opwaartse fase.

Er is in eerste instantie ruimte tot een berekend koersdoel van 6.000 punten.  Maar op langere termijn kan de index doorstomen naar 6.900 punten. In de tweede en derde grafiek hieronder bespreek ik de meerjarige koersdoelen.

S&P 500-index koers


Vanaf 2017: meerjarig koersdoel rond 6.900 punten

Op de grafiek van de S&P500 vanaf 2017 zijn meerdere koopsignalen zichtbaar, waarmee koersdoelen berekend kunnen worden.

Koopsignaal 1:

 • Eind 2020 werd de pré-coronatop B gepasseerd, waarmee een koopsignaal is opgetreden
 • Deze uitbraak is pas in 2022 gevalideerd door een hogere katapult bodem bij E
 • De ruimte tussen top B en bodem E is op de grafiek gemarkeerd met de blauwe eerste cirkel
 • Indien we de procentuele afstand tussen de coronabodem optellen boven het uitbraakpunt, dan is het koersdoel pas in 2024 bereikt bij punt H, rond 4.818

Koopsignaal 2:

 • Bij de doorbraak boven top A is begin dit jaar een nieuw koopsignaal opgetreden
 • Deze uitbraak is in april gevalideerd door een hogere katapult bodem bij F
 • De ruimte tussen top A en bodem F is op de grafiek gemarkeerd met de tweede blauwe cirkel
 • De nieuwe koopconditie is recent bevestigd door de uitbraak boven H
 • De laatste uitbraak geeft een berekend koersdoel aan rond 6.900, op de grafiek gemarkeerd met punt C

Vanaf 1980: dertienjarige weerstandsbarrière doorbroken

In 2013 is op een dertienjarige weerstandsbarrière gebroken, toen de S&P de toppen van 2000 (rond 1.552 punten) en 2007 (rond 1.567 punten) passeerde. Deze toppen zijn op de grafiek gemarkeerd met A en B.

Dit lange termijn koopsignaal is gevalideerd door een hogere katapultbodem rond 1.810 punten. Eind 2016 werd vervolgens een vlagpatroon afgerond, waarmee de uitbraak van 2013 is gevalideerd. De uitbraak uit het vlagpatroon is gemarkeerd met E. 

Dit koopsignaal viel indertijd samen met meerdere langetermijn uitbraken op veel andere beurzen, waaronder op de Nederlandse AEX. Dat was begin 2017 aanleiding om het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' uit te brengen.

Ook het koopsignaal op de S&P500 is in dit rapport aan bod gekomen, zie het screenshot daarvan onder de grafiek.

 

Screenshot S&P 500 uit rapport 'AEX naar 1.000 punten'

De uitbraak boven de toppen 1.552 en 1.567 punten is uitvoerig aan bod gekomen in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' . Er is toen een eerste berekend koersdoel rond 3.000-3.200 punten aangegeven.

Hieronder een screenshot van grafiek bij de betreffende analyse in het TA-rapport 'AEX naar 1.000 punten':

Uitleg katapult-bodem

De katapultbodem is één van de meest positieve koerspatronen die we kennen. De essentie ervan is dat het gretigheid onder beleggers blootlegt. Uit de katapultbodem blijkt dat beleggers ongeduldig zijn in het aangaan van nieuwe posities. De grote haast onder beleggers zorgt voor die fors hogere bodem. De katapult bodem komt vooral voor in de gedaante van een pullback.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally naar punt H, dus een hogere top. Na top H valt de koers terug. In 80% zakt de koers terug naar de voormalige weerstand A-B. Dan spreken we van een succesvolle pullback. 

Onderzoek wijst echter uit dat in circa 15% van de gevallen de koers de volledige correctie niet afmaakt. Dan wordt de dip hoger opgevangen, ruim boven het uitbraakpunt (dus ver boven lijn A-B).

Dip wordt springplank

Indien bodem C ruim boven de voormalige weerstand A-B komt te liggen, wijst dit op gretigheid onder beleggers. Deze hebben dus grote haast en wachten niet de volledige correctie naar de voormalige weerstand rond A-B af. Hierdoor wordt de dip opgevangen ruim boven het uitbraakpunt.

Doorgaans vormt een fors hogere bodem bij C een springplank voor de volgende sterke rally. Die rally wordt als het ware omhoog gekatapuld. Hoe verder bodem C boven de voormalige weerstand A-B komt af te liggen, des te  groter wordt de volgende rally.

De katapultbodem wordt voltooid indien de hoogste top van dit patroon, punt H, breekt. 

In feite zijn er drie koopmomenten op deze grafiek te herkennen:

 • Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal).
 • Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. Een katapultbodem is tijdens de vorming altijd lastig te herkennen.
 • Het derde koopmoment treedt op nadat ook top H wordt gebroke

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 21 juni 2024 09:00
  quote:

  tradersonly schreef op 21 juni 2024 07:55:

  “En dan te bedenken dat de Amerikaanse centrale bank de rente nog niet eens heeft verlaagd.”

  De markt kan er zomaar op vooruitlopen. Bovendien is de hele up move gedreven op AI. Een barstje in de verwachtingen en je staat zo tiental(len) % lager.
  De Aenix of de Subindex van de Chippers..

  It's still Confusing..?!?!
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 21 juni 2024 09:03
  Goedemorgen,

  Nvidia zal best een goed bedrijf zijn maar in vrij korte tijd opgewaardeerd naar 334 biljoen dollar, dus (334.000.000.000.000), dan kan je naar mijn idee wel spreken over een gigantische bubbel en waar in 2000 de dot.com hype leidde tot een opmerkelijke stijging heet dat nu AI met zijn vele mogelijkheden maar ook vele gevaren.
 3. forum rang 7 handyman6 21 juni 2024 09:19
  Pré-Corona staat ook de AEX nominaal nog steeds op 685-700 punten: heeft niks gewonnen want die 245 punten naar de 930 is gewoon de inflatie van onze koopkracht...
  Laat je niet gek maken met1000 punten hot air. Dat is de A.I.worst die beleggers wordt voorgehouden.
  QE maakt meer kapot dan ons lief is!
  En er zijn wat $$$ en €€€ bijgedrukt en aan het volk gegeven,onvoorstelbaar veel.
 4. forum rang 7 Doptieman 21 juni 2024 09:25
  quote:

  tradersonly schreef op 21 juni 2024 07:55:

  “En dan te bedenken dat de Amerikaanse centrale bank de rente nog niet eens heeft verlaagd.”

  De markt kan er zomaar op vooruitlopen. Bovendien is de hele up move gedreven op AI. Een barstje in de verwachtingen en je staat zo tiental(len) % lager.
  Ja AI regeert in de financiele wereld dat denk ik ook maar AI en het precies bijhouden
  wat er totaal uitstaat aan index opties en andere derivaten
  stuurt de beurs nog steeds omhoog omdat daar
  gewoon het meeste geld ( lees winst) ligt.
  Heel simpel hoor het verklaren van de AEX richting !! Succes...
 5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 21 juni 2024 09:48
  Triple Witching Crash Hour Today..??!

  Toegevoegd:

  Een uitgebluste Koeman gaat 'de Bus parkeren' in en rond het Eigen Strafschopgebied..

  Zegt weinig goeds..

  Hij heeft ook al eens 'de laatste Trein' gepakt naar Barcelona en we weten allemaal hoe dat is afgelopen..-:))
 6. forum rang 7 Doptieman 21 juni 2024 10:12
  En vandaag net voor het weekend zal het wel weer een strepentrekkers dagje
  worden dus een kleine AEX range tav het slot van gisteren dat
  zorgt namelijk voor maximale premiesloop
  en daar is iedere dag weer hele grote behoefte aan ! Toch??
  Ik ga maar wat nuttigs doen en ga vanmiddag nog eens kijken naar de
  tellerstanden.... denk ik.. Toedels en succes.
 7. forum rang 6 d' Aandelen ' 21 juni 2024 10:27
  quote:

  handyman6 schreef op 21 juni 2024 09:53:

  Frankrijks eco krimpt,de Duitse groeit minder dan verwacht,Japan staat stil......
  Maar hun beurzen knallen door het dak?
  Hmmm.....
  Er is veel te veel geld in omloop dat schreeuwt om een goed rendement en jaagt de beurs omhoog totdat het weer kantelt.