Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Technische analyse Nederlandse en Franse beurs

Nederland-Frankrijk: 1-0

De technische conditie van Nederlandse beurs is prima, met steeds hogere koersbodems. Die van de Franse beurs is belabberd, de CAC40 is recent zelfs door een steun gezakt.

Technisch bezien zet de AEX de uptrend voort, dit jaar staat de Nederlandse beurs op +17,5%. De Franse CAC40 maakte afgelopen week een flinke sliding, waardoor de jaarwinst nagenoeg is verdampt tot een zeer mager half procentje. De onrust in Frankrijk is ontstaan na de recente Europese verkiezingen, waarvan uitslag ronduit teleurstellend was voor de Franse president Emmanuel Macron. 

RN, de partij van zijn politieke opponent Marine Le Pen werd in het Europees parlement ruim twee keer zo groot als de partij van Macron. Tot ieders verassing heeft Macron meteen besloten om vervroegde Franse verkiezingen uit te schrijven. Door de abrupt gestegen kapitaalmarktrentes leverden vooral bankaandelen fors in. Dit zorgde voor een flinke schuiver op de Franse aandelenbeurs. 

De CAC40 in Parijs bungelt dit jaar onderaan in het klassement van Europese aandelenmarkten, terwijl de Nederlandse beurs trots de lijst aanvoert. Ik constateert wederom dat de technische conditie van de Franse beurs beroerd is, terwijl onze nationale trots de ene na het andere record neerzet.

Als dit indicatief is voor de prestaties van de nationale voetbalteams op het EK, dan zit Nederland op rozen. Ik gok voor morgen op 1-0 voor Nederland. Deze keer een analyse van de AEX en de CAC40. 

AEX zet opmars door

De AEX beweegt in een fraaie uptrend. Het eerstvolgende koersdoel ligt op 950. Op wat langere termijn lonkt de 1.000-grens. Technisch bezien ontwikkelt de Nederlandse beurs zich volgens het boekje:

 • In januari werd de weerstandszone rond de top van juni 2023 rond 795,20 punten gebroken
 • Vervolgens werd het vorige all time high op 829,66 (top van 18 november 2021) gepasseerd
 • Na deze uitbraken is een serie hogere bodems tussen 840 en 850 achtergelaten
 • Begin mei de AEX is de weerstand rond 894,52 punten (top van 12 april) gesneuveld
 • Na deze uitbraak is op 4 juni een hogere bodem gevormd op 897,69
 • Vervolgens werd het topje van 23 mei op 918,85 gebroken
 • De laatste bodem is die van 14 juni op 916,05

Dit verloop heeft geresulteerd in een mooi patroon met steeds hogere bodems. Het wat oudere stijgende trendkanaal, van oktober vorig jaar, is nog steeds geldig. Technisch biedt de 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) ook steun.

AEX koers

 

CAC40 maakt flinke schuiver

De technische conditie van de Franse beurs ligt mijlenver achter op de Nederlandse beurs. Recent is de CAC40 onder de steun 7.900,48 (bodem van 1 maart) gezakt, wat verkoopdruk in de markt signaleert. Kort daarvoor was er al een vlag omhoog gegaan nadat er een tweede koerspiek was gevormd rond 8.253,05 (gevormd op 2 april 2022). Technisch bezien heeft dit een dubbele top opgeleverd, een potentieel negatief koerspatroon.

De steun 7.558,23 (bodem van 5 februari) lijkt stand te houden. Technisch kan de schade beperkt blijven indien deze steun standhoudt. De vermoeide conditie van de Franse beurs wordt bevestigd door de neerwaarts gedraaide 26-dagenlijn (glooiende rode lijn).

CAC 40 koers

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 MD2018 20 juni 2024 09:48
  quote:

  Toerist schreef op 20 juni 2024 09:29:

  [...]

  en nog eens op 728,is genoeg en laat ze maar gaan....ik heb geduld
  We knallen zo nog lekker verder in de AI bubbel!!! ongekend eigenlijk wie er nog kopen toch? Maar goed de puts gaan door de WC verliezen zijn giga.. Ik snap niet dat de euforie van 6 verlagingen rente FED nu naar MAX 1 of zelfs geen nog een bodem is om te blijven stijgen. Iemand moet toch echt die algo's even nakijken voor het instort.. En ja volumes laag... Rente hoog. En vraag naar chips zal echt niet opeens gaan stijgen. Denk eerder dat door lagere verkopen electrische auto's, de ophanden van een import tarieven oorlog tussen EU en china de vraag zal verminderen.. Maar goed, ik zit al heeeeel lang scheef.

  Succes allen!
 2. forum rang 7 Doptieman 20 juni 2024 09:53
  Nou kijk eens aan na een dag leegloop modus van 929 naar een slot van 925
  zijn we vandaag weer geopend in de oppompmodus en na een uur alweer terug op 929 !

  Alleen is er per index contract in 24 uur even dik 150 euro tijdwaarde verdampt in
  de zakken van de regie... Conform de doelstelling dat wel....
  Vandaar dat er bijna niemand iets kan verdienen met gekochte index calls of puts..
  Het tijdwaardeverlies is altijd groter dan de behaalde winst en zo niet dan springt
  de VIX wel even bij die dan ineens weer een puntje hoger of lager staat.
  De realiteit is dus dat de Optie Kopers eigenlijk hardwerkende kansloze sponsors zijn!!
  Niet vergeten hoor ! afblijven...beter opties schrijven... Succes op naar de 935..
 3. forum rang 7 Doptieman 20 juni 2024 10:31
  quote:

  handyman6 schreef op 20 juni 2024 10:03:

  Makkelie liet de Duitsers wel heel makkelijk winnen van de Hongaren: duwen,trekken maakt niet uit ,zij moesten door( van VAR en dus de Fifa)?
  Zo gaat dat in grote toernooien
  Ik weet nog wel een groot toernooi waar al vast staat wie de winnaar moet en
  gaat worden... Jij ook wel denk ik.... Hahahaha... Lagguh woar... Succes.
 4. forum rang 7 Doptieman 20 juni 2024 12:58
  quote:

  MD2018 schreef op 20 juni 2024 11:38:

  Zo 930 aangetikt, nu weer de boel omlaag regiseren en de premie sloop volledig zijn werk laten doen!

  Man man wat een lucht wordt er toch in de beurs gepompt!
  De beursmannen ( ,,Het Kapitaal ,,) zal winnen en de ingelegde premies binnen harken en
  verder gaat het helemaal nergens om.....
  De Fa Schraap zet zich met zijn hebzucht wel voor aap maar dat boeit niet.

  En nu weer op naar de 935 !! en hoger ?
  Ik ga maar eens afbouwen hier ik heb het onderhand wel gezien hoe het hier
  werkt en moet er een beetje van Br.k.n Succes...
 5. forum rang 6 MD2018 20 juni 2024 14:10
  22 Miljard +1.6 Miljard loopt de overheid mis door klappen deal Tennet.. Ja dit is geweldig toch. Beurs verder omhoog want ja een gat van 23.6Miljard op je begroting, who cares! go with the flow, the sky is the limit...... Nu nog even half drie afwachten en dan staan we weer op +1% ongeacht wat de cijfers in US zijn...

  (Even mijn frustratie van mij afschrijven!
 6. forum rang 6 Newg77 20 juni 2024 14:20
  quote:

  MD2018 schreef op 20 juni 2024 14:10:

  22 Miljard +1.6 Miljard loopt de overheid mis door klappen deal Tennet.. Ja dit is geweldig toch. Beurs verder omhoog want ja een gat van 23.6Miljard op je begroting, who cares! go with the flow, the sky is the limit...... Nu nog even half drie afwachten en dan staan we weer op +1% ongeacht wat de cijfers in US zijn...

  (Even mijn frustratie van mij afschrijven!
  heerlijk toch
 7. Bubbletrader 20 juni 2024 16:24
  Bizarre bubble. Worden deze fake opgepompte koersen dan echt pas gecorrigeerd na de verkiezingen in de US in november? Renteverlagingen en A.I. zijn al VET ingeprijsd.
  Het aantal reacties op dit draadje zijn i.t.t. de beurskoersen schrikbarend teruggelopen. Toch niet allemaal in de puts hopelijk......
 8. forum rang 7 handyman6 20 juni 2024 16:34
  Beurzen stijgen nog obv een paar grote bedrijven,lees ik en de overige aandelen in indices doen niks of dalen eigenlijk al maanden. Wat te doen? Verkopen? Beschermen?
  Je porto beschermen tegen een daling van ,zeg maar tot 85% met dure putopties?
  Nou nee,dat kan al met een paar OTM dec'24 :500 a€5 putopties.
  Of beter nog: omzetten naar bonds,staats/bedrijfs en omschakelen naar thema etf's als defensie,voeding,vastgoed,medicijnen,etc.....
  Timen is ondoenlijk maar voorzichtigheid is de moeder vd porseleinkast?
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.