Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
ASML breidt fors uit in Eindhoven
Beeld: iStock

ASML breidt fors uit in Eindhoven

De gemeenteraad van Eindhoven heeft groen licht gegeven voor een ambitieuze uitbreiding van chipmachinefabrikant ASML. Het bedrijf krijgt toestemming om een nieuw complex te bouwen op een stuk grond van 50 hectare naast het vliegveld. 

Met de nieuwe campus zal ASML in staat zijn om nog eens 20.000 werknemers aan te trekken, bovenop de 23.000 medewerkers die al in Nederland werkzaam zijn. Dit brengt niet alleen een aanzienlijke toename van werkgelegenheid met zich mee binnen ASML zelf, maar zal ook een domino-effect hebben op de regio. Er wordt verwacht dat toeleveranciers en ondersteunende bedrijven tienduizenden extra banen zullen creëren, wat het totale aantal nieuwe banen op ongeveer 70.000 kan brengen.

Economische impuls

De uitbreiding van ASML zal een significante economische impuls geven aan de regio Eindhoven. De toename van arbeidsplaatsen zal zorgen voor een hogere vraag naar woningen, diensten en infrastructuur, wat op zijn beurt de lokale economie verder zal stimuleren.

De komst van duizenden nieuwe werknemers kan ook leiden tot een bloeiende gemeenschap van hoogopgeleide professionals, wat Eindhoven nog aantrekkelijker maakt voor bedrijven en investeerders.

Bezorgdheid

Ondanks de positieve economische vooruitzichten, zijn er ook zorgen geuit over deze snelle groei. De belangrijkste zorg is of Eindhoven de toestroom van nieuwe bewoners wel kan accommoderen. De woningmarkt staat al onder druk en de vraag of er voldoende woningen beschikbaar zullen zijn en of deze betaalbaar zullen zijn, blijft een prangende kwestie.

Daarnaast zijn er zorgen over de infrastructuur en de druk op de lokale voorzieningen. Kan Eindhoven de groeiende vraag naar transport, onderwijs en gezondheidszorg bijbenen? Dit zijn belangrijke uitdagingen die aangepakt moeten worden om ervoor te zorgen dat de uitbreiding van ASML niet alleen economische voordelen oplevert, maar ook een duurzame en leefbare omgeving blijft voor huidige en toekomstige bewoners.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. Lees-, kijk- en luistertips voor de zomer
  2. Nadert een recessie in de VS? Dit zegt de verrassend accurate Walmart-indicator
  3. Podcast live: 2 ceo's aan tafel en wat er misging bij Alfen en Ebusco

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.