Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Technische analyse: Europese beurzen haperen

Europese beurzen in de pitstraat

Europese beurzen maakten woensdag een flinke spurt, met winsten tot wel 1,5%. Desondanks staan de meeste aandelenmarkten om ons heen in de pitstraat. Alleen de Nederlandse beurs racet verder in een stijgende trend. Europese beurzen hebben blijkbaar een onderhoudsbeurt nodig. Binnen de lange termijn stijgende trends, hebben de beurzen om ons heen wat technische schade opgelopen.

Opvallend is dat de Nederlandse beurs, als enige in Europa, in topvorm is. De AEX blijft hogere bodems blijft vormen. Bovendien zet de AEX ook de snelste rondetijd neer, met deze week een nieuw all time high op 934,59. Gaat daar verandering in komen, kunnen wij blijven stijgen, als de buren de pitstraat staan?

De AEX is dit jaar met een plus van ruim 18% nog steeds, één van de best presterende Europese aandelenmarkten. De Eurostoxx50 blijft achter, met in 2024 een plus van ruim 11%, de DAX is 9,6% gestegen. De CAC40 in Parijs won zo´n 4,25%. De Belgische beurs is sinds begin januari bijna 5,5% gestegen.

De bandenwissel op de Europese markten is al een tijdje aan de gang, ik wees er een paar weken geleden ook al op. Ik zie dat bij enkele Europese indices er wat technische schade is. Dat is ook het geval bij de Nederlandse AMX en ASCX, die de kleinere aandelen volgen. 

Ik wil overigens onderstrepen dat de lange termijn technische plaatjes nog uitstekend zijn. De zwakte is dus alleen op de korte termijn zichtbaar. Vandaag bekijk ik de kortetermijnplaatjes bij enkele Europese aandelenindices: AEX, Eurostoxx50, DAX, CAC40, Bel20. Ik kijk deze keer ook naar de kleinere Nederlandse indices: AMX en ASCX. 

AEX blijft stijgen

De AEX-index oogt technisch prima. Nadat eerst de horde rond 894,52 punten (top van 12 april) is gebroken is vervolgens de de top van 23 mei rond 918,85 gepasseerd. Zolang de AEX hogere bodems blijft vormen, is er niets aan de hand. De uptrend is intact. 

Technisch bevestigt de stijgende 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) de positieve technische conditie. 

AEX koers

Midkap zakt weg

Technisch verzwakt de AMX-index. Nadat de lows van april en mei zijn gebroken, is er naar beneden ruimte gemaakt. Er ligt steun op 872,84 (bodem van 17 januari). De weerstand bevindt zich op 965,46 (gevormd op 3 april 2023).

Smallcaps

ASCX-index heeft de horde (van 29 september 2023)  rond 1.269,98 aangetikt. Technisch rijdt de Nederlandse smallcapindex op versleten banden, want de koers doet al een week of drie helemaal niets meer.

Het neutrale technische plaatje krijgt pas een nieuwe positieve impuls, indien de laatste koerstoppen gebroken worden. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. Na een uitbraak boven 1.269,98 wordt 1.327,05 (top van januari 2023) het volgende opwaartse koersdoel.

De steun van ASCX-index ligt er pas rond 1.166,36 (bodem van 5 maart).

 

Euro Stoxx 50 ligt stil

De Europese beursindex staat al sinds maart in de pit. De Eurostoxx 50 blijft kwakkelen onder de top van 2 april rond 5.121,71 punten. De schade op de Euro Stoxx 50-index is te overzien zolang laatste koersbodem rond 4.884,12 punten (bodem van 19 april) standhoudt. De vlakke 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) bevestigt het recente gekwakkel. 

Euro stoxx 50 koers

CAC40 vliegt uit de bocht

De Franse beurs is uit de bocht gevlogen, met flinke technische schade als gevolg. Het technische plaatje van de CAC 40 index signaleert redelijk wat verkoopdruk in de markt.

Ten eerste is er de dubbele top rond 8.253,05 (gevormd op 2 april 2022). Vervolgens is de steun 7.900,48 (bodems sinds 1 maart) gebroken, wat het technische plaatje verder heeft ondermijnd. De neerwaarts draaiende 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) onderstreept de zwakke conditie van de Franse beurs.

CAC 40 koers

DAX weet polepositie niet vast te houden

De Duitse beurs weet de voormalige koppositie niet uit te buiten. Het korte termijn technische plaatje loopt krasjes op, nu de top van april de dip niet goed weet op te vangen. De Duitse beurs verlaat bovendien de opwaartse trend, die al eind 2023 was ingezet. De 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) buigt neerwaarts af, dit signaleert een iets minder positief technisch plaatje.

DAX index koers

Belgische beurs loopt schade op

De Bel 20-index is in de bandenstapel beland. Ten eerste is de Belgische beurs afgeketst op de horde rond 4.031,77 (gevormd op 18 mei 2022). De Bel 20 index heeft bovendien de stijgende trend achter zich gelaten. Verder is de Belgische beurs onder de laatste bodem rond 3.900 gezakt.

Tenslotte heeft de Belgische beurs lagere koerspiekjes gevormd, die verkoopdruk aangeven. Op korte termijn mag een zwak koersverloop worden verwacht. Het dalende trendje van de Belgische beurs heeft steun op 3.774,50 (bodem van 16 april). Weerstand ligt op 4.031,77 (gevormd op 18 mei 2022).

De index is onder de 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) gezakt, die bovendien neerwaarts krult. Dit valideert zwakte in het technisch profiel.

BEL 20 koers

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

108 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 juni 2024 08:53
  Goedemorgen,

  " Wir schaffen das." zei Angela Merkel toen zonder oog te hebben voor de sluimerende onvrede onder een groot deel van de bevolking die Duitsland overspoeld zag worden met immigranten en zeker niet allemaal echte oorlogsvluchtelingen.
  De overheden van Frankrijk, Spanje, Italië en ook Nederland zetten de deur open zonder dat ze een idee hadden hoeveel mensen richting Europa zouden komen en hoe de bevolking zou reageren op deze toestroom van grote aantallen vluchtelingen waaronder ook heel veel economische "vluchtelingen".

  Wanneer je gewoon rationeel nadenkt, zonder beschuldigd te worden dat je xenofoob bent, lijdt aan islamofobie of racistisch te zijn, moet je toch vaststellen dat Nederland overvol is en aan alle kanten vastloopt.

  Ik kan deze ontwikkelingen niet los zien van de invloed die dit zal hebben op de beurzen, vooral in Frankrijk en Duitsland.

  Nee ik heb niet op rechts gestemd.
 2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 13 juni 2024 09:36
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 13 juni 2024 08:53:

  Goedemorgen,

  " Wir schaffen das." zei Angela Merkel toen zonder oog te hebben voor de sluimerende onvrede onder een groot deel van de bevolking die Duitsland overspoeld zag worden met immigranten en zeker niet allemaal echte oorlogsvluchtelingen.
  De overheden van Frankrijk, Spanje, Italië en ook Nederland zetten de deur open zonder dat ze een idee hadden hoeveel mensen richting Europa zouden komen en hoe de bevolking zou reageren op deze toestroom van grote aantallen vluchtelingen waaronder ook heel veel economische "vluchtelingen".

  Wanneer je gewoon rationeel nadenkt, zonder beschuldigd te worden dat je xenofoob bent, lijdt aan islamofobie of racistisch te zijn, moet je toch vaststellen dat Nederland overvol is en aan alle kanten vastloopt.

  Ik kan deze ontwikkelingen niet los zien van de invloed die dit zal hebben op de beurzen, vooral in Frankrijk en Duitsland.

  Nee ik heb niet op rechts gestemd.
  Dat 'Rariteiten Kabinet' wat er nu 'pas' in Holland zit heeft waarschijnlijk ook géén lange Levensduur..

  En wat ook Supergevaarlijk is is de aanstaande Handelsoorlog van Duitsland met China betreffende de Auto industrie..

  Met GROTE DANK aan Ursula von der Leyen, Merkel, Scholletje en de rest van de Pluche-Zitters..!!

  Toegevoegd:

  Maar wat maken we ons druk als we tóch al in WO !!! zitten..

  Kan zo maar verder escaleren no doubt..!
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 juni 2024 10:07
  [quote alias=In Holland stond een Huis... id=15332409 date=202406130936]
  [...]

  Dat 'Rariteiten Kabinet' wat er nu 'pas' in Holland zit heeft waarschijnlijk ook géén lange Levensduur..

  Dat weet je niet maar ze zullen heel veel werk hebben aan wat "extreem links" heeft achtergelaten , ik ga die erfenis lijst maar niet opnoemen.

  En wat ook Supergevaarlijk is is de aanstaande Handelsoorlog van Duitsland met China betreffende de Auto industrie..

  Onze gezamenlijke hebzucht van bedrijven en particulieren door werkelijk alles heel goedkoop in China te laten produceren heeft China machtig gemaakt en Europa verzwakt en veel te afhankelijk van China gemaakt, Europa zal zich moeten herpakken

  Met GROTE DANK aan Ursula von der Leyen, Merkel, Scholletje en de rest van de Pluche-Zitters..!!

  Toegevoegd:

  Maar wat maken we ons druk als we tóch al in WO !!! zitten..

  Wat moet je daar van zeggen WO III , laten we maar hopen dat het niet escaleert

  Kan zo maar verder escaleren no doubt..!
 4. mgr 13 juni 2024 10:13
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 13 juni 2024 10:07:

  Dat weet je niet maar ze zullen heel veel werk hebben aan wat "extreem links" heeft achtergelaten , ik ga die erfenis lijst maar niet opnoemen.

  alsof ons vorig kabinet links was..

  Onze gezamenlijke hebzucht van bedrijven en particulieren door werkelijk alles heel goedkoop in China te laten produceren heeft China machtig gemaakt en Europa verzwakt en veel te afhankelijk van China gemaakt, Europa zal zich moeten herpakken

  ik denk idd dat hebzucht/ongebreideld kapitalisme ons meer ellende brengt dan goeds..

 5. forum rang 6 ttroo 13 juni 2024 10:20
  CAC begint langzaam aan grote problemen te krijgen.
  Te veel fondsen die niet lekker lopen. Air Liquide bijvoorbeeld, maar ook een Vinci.
  DAX begint hetzelfde te ontwikkelen. Volkswagen en BMW bijvoorbeeld.
  AEX heeft nog de Chippers die uitzonderlijk presteren, maar een Arcelor Mittal doet niet mee. Meer en meer problemen in de koers van Arcelor Mittal.
  Lastige is dat al deze fondsen wellicht eerst een rebound moeten bewerkstelligen voordat het negatieve duidelijk zichtbaar wordt, maar des te langer nu ze het niet meer doen, des te weinig kracht de rebound er op, des te meer de negatieve koerskracht die er na komt.
 6. opa 13 juni 2024 11:40
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 13 juni 2024 08:53:

  Goedemorgen,

  " Wir schaffen das." zei Angela Merkel toen zonder oog te hebben voor de sluimerende onvrede onder een groot deel van de bevolking die Duitsland overspoeld zag worden met immigranten en zeker niet allemaal echte oorlogsvluchtelingen.
  De overheden van Frankrijk, Spanje, Italië en ook Nederland zetten de deur open zonder dat ze een idee hadden hoeveel mensen richting Europa zouden komen en hoe de bevolking zou reageren op deze toestroom van grote aantallen vluchtelingen waaronder ook heel veel economische "vluchtelingen".

  Wanneer je gewoon rationeel nadenkt, zonder beschuldigd te worden dat je xenofoob bent, lijdt aan islamofobie of racistisch te zijn, moet je toch vaststellen dat Nederland overvol is en aan alle kanten vastloopt.

  Ik kan deze ontwikkelingen niet los zien van de invloed die dit zal hebben op de beurzen, vooral in Frankrijk en Duitsland.

  Nee ik heb niet op rechts gestemd.
 7. opa 13 juni 2024 11:53
  [quote alias=opa id=15332709 date=202406131140]
  [...]
  [/quote

  Hallo Daan, het Nederlandse volk heeft wel massaal op rechts gestemd dus er is werkelijk stront aan de knikker, er is enorm veel rotzooi meegelift uit die zogenaamde oorlogslanden, kijk eens in Duitsland daar valt haast iedere dag een dode door die doorgedraaide asielzoekers, en geloof toch niet dat die allenmaal aan het werk gaan met die ruime beloningen en goede woningen die ze krijgen.
  Ik had veel vertrouwen in Omtzigt maar ja we zien wel
 8. forum rang 7 handyman6 13 juni 2024 12:04
  " zonder dat ze een idee hadden ,hoeveel mensen er wel niet onze kant op zouden komen"
  Nou,dat hadden ze wel degelijk imo hoor,want het ontbrak toen ook al giga aan personeel in het grootbedrijf,( vlees) industrie,schoonmaak,produktie,winkels etc veelal werk waar wij Europeanen geen trek meer hadden.
  Bovendien konden zonder al die " gastarbeiders" onze ziekenhuizen,verpleeghuizen,bejaardenoorden jaren geleden al dicht en dan mn in Duitsland....
  Janee,Frau Merkel wist heel goed wat ze daar deed en alle ambtenaren,bestuurders,burgemeesters en medewerkers met hun vet betaalde pluche baantjes zaten ijverig JA te knikken: die worden nml ook wel es ziek of bejaard en wensen dan hulp aan bed en schone straten,steden,scholen.
  Dat er ook veel tuig meekwam ,nam men voor lief: hun oplossing voor handen aan bed en ons probleem in ter Apel!
 9. forum rang 9 Calimero 13 juni 2024 12:39
  quote:

  Calimero schreef op 24 augustus 2021 12:23:

  [...]

  Theoretisch gezien zouden we een Globale Epidemie krijgen .... met daarbij de nodige ellende en gevolgen zoals diverse beperkingen voor de mensheid .. waardoor ze tegen elkaar in opstand komen ....

  www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12329297...

  Dit gelardeerd met Natuurrampen (Aardbevingen/Overstromingen, Vuur etc.) brengt Hongers-/Watersnood en dus weer meer vluchtelingen naar goede gebieden .... reden voor nog meer opstanden ..

  www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13219104...

  en dan kan het verdere affikken beginnen .. :)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13180014...
  :)

  Tostradamus ... www.iex.nl/Artikel/733472/Tostradamus...
 10. sims 13 juni 2024 13:03
  Mooi stukje, Cali
  In 1919, the English economist John Maynard Keynes called inflation a means by which "governments can confiscate, secretly and unobserved, an important part of the wealth of their citizens." If allowed to run out of control, the falling value of currency turns "the process of wealth-getting...into a gamble and a lottery."
 11. forum rang 9 Calimero 13 juni 2024 13:05
  quote:

  sims schreef op 13 juni 2024 13:03:

  Mooi stukje, Cali
  In 1919, the English economist John Maynard Keynes called inflation a means by which "governments can confiscate, secretly and unobserved, an important part of the wealth of their citizens." If allowed to run out of control, the falling value of currency turns "the process of wealth-getting...into a gamble and a lottery."
  Just Cycles ... :)
108 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.