Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
AFM waarschuwt voor te veel enthousiasme op de beurs

AFM waarschuwt voor te veel enthousiasme op de beurs

De aandelenbeurzen breken record na record en dat is niet zonder risico. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het gevaar van overwaardering op de loer ligt, met name bij Nederlandse aandelen. Als de aandelenkoersen abrupt dalen, kan ook de financiële stabiliteit in het geding komen, schrijft de toezichthouder in een nieuw risicorapport.

Voor in Nederland genoteerde aandelen zijn beleggers bereid bijna 36 keer de winst (lees: the cyclically adjusted price-to-earnings ratio, commonly known as CAPE (of Shiller P/E) te betalen, schrijft de AFM. Ook de Amerikaanse technologieaandelen zijn relatief duur op dit moment. In zowel Nederland als de VS liggen de koers/winstverhoudingen dicht bij het niveau van de zogenoemde dotcom-bubbel.

Toen stegen de koersen van internetondernemingen hard, maar de aandelen verloren niet veel later fors aan waarde toen bleek dat de verwachtingen wat betreft winstgevendheid niet realistisch waren. 

Hoge waarderingen op aandelenmarkt vergroten risico marktcorrecties

Beleggers blijven onvermoeid positief over de toekomst en hebben hoge verwachtingen van het toekomstige verdienpotentieel van bedrijven, vooral gedreven door AI. Het is volgens de AFM nog maar de vraag of AI aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen.

“Ook zijn de aandelenkoersen gestegen omdat beleggers over het algemeen verwachten dat de belangrijke centrale banken de beleidsrentes verlagen. Maar tegenvallers over de mate waarin de leenkosten omlaag gaan, kunnen ook voor een dalende koers zorgen”, aldus de AFM. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. Lees-, kijk- en luistertips voor de zomer
  2. Nadert een recessie in de VS? Dit zegt de verrassend accurate Walmart-indicator
  3. Podcast live: 2 ceo's aan tafel en wat er misging bij Alfen en Ebusco

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Inion 12 juni 2024 10:54
    Altijd wat lachen als dit soort clubs oordelen over beleggingen. Denk bv aan de enorme schade, die het wanbeleid van de DNB heeft toegebracht aan de pensioenfondsen en de gepensioneerden cq opbouwers met hun absurde rekenrente verhaal. Eigenlijk is het niet lachen, maar in en in triest. Misschien kan de Hoge Raad ook es kijken naar het wanbeleid van de DNB in deze.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.