Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Gaat de AEX dit jaar nog naar 1.000 punten?
Beeld: iStock

Gaat de AEX dit jaar nog naar 1.000 punten?

De AEX heeft dit jaar de 800- én de 900-puntengrens doorbroken. En we zitten nog altijd in de eerste helft van het jaar. Toegegeven: de 800-puntengrens was niet nieuw, die is in 2021 ook al gepasseerd. Maar kan de AEX na deze stijging de magisch klinkende grens van 1000 punten dit jaar al doorbreken?

Vorig jaar zijn de optietips van start gegaan: iedere week een nieuwe. De allereerste, een AEX-tip, is tot op heden een groot succes, met een plus van zo’n 800%. Maar een AEX boven de 1000 is voor deze positie minder goed nieuws. Vandaar de interesse in de mogelijkheid van een stand van 1000 punten of meer. Maar natuurlijk ook omdat het een bijzonder moment zou zijn voor de Nederlandse beleggers.

De huidige trend

Sinds eind oktober heeft de AEX er zo’n 210 punten bij weten te krijgen. In iets minder dan 8 maanden tijd dus. Dat wil zeggen: meer dan 100 punten per vier maanden.

Als die lijn door zou zetten vanaf de huidige stand van iets meer dan 925 punten, dan zou de AEX begin september al rond de 1000 punten kunnen staan. En in een rechte lijn omhoog volgt 1100 punten in december. Dan zou er dus de rest van het jaar geen noemenswaardige correctie moeten plaatsvinden, én het stijgingstempo moet constant blijven.

Waardering

Maar hoe zit het met de waardering, is een AEX op 1000 punten wel realistisch? Voor dit jaar wordt er een wpa (of eigenlijk totale gewogen wpa, zeg maar winst per index) verwacht van €56,81. Op 1000 punten zou dat een k/w betekenen van 17,6. De gemiddelde k/w van de AEX was de afgelopen 10 jaar 16,8.

AEX k/w afgelopen 10 jaar
Afbeelding: Bloomberg

Een k/w van 17,6 hoeft dus zeker niet als onoverkomelijk hoog gezien te worden. Een gemiddelde is maar een gemiddelde. Regelmatig staat de AEX er een stuk onder, bijvoorbeeld rond de 12, maar het kan ook richting 20 gaan. In het uitstekende beursjaar 2021 eindigde de AEX op een k/w van 19,1 op basis van de gerealiseerde winst over dat jaar (€41,71).

Koersdoel AEX op basis van koersdoelen individuele aandelen
Afbeelding: Bloomberg

De aandelen

Wil de AEX naar 1000 punten gaan, dan zullen de aandelen in de index het uiteraard over het algemeen goed moeten blijven doen. Zwaargewicht ASML staat dit jaar al zo’n 40% hoger. Maar bijvoorbeeld Bank of America heeft niet zo lang geleden het koersdoel verhoogd naar €1302. Een procent of 10 erbij voor ASML in de rest van 2024 zou zeker mogelijk zijn als BofA gelijk krijgt. Ons koersdoel voor ASML leest u hier.

Een andere zwaargewicht, Shell, staat op een k/w van ongeveer 8 à 9. Dat is ten opzichte van de koersgeschiedenis en in verhouding tot Amerikaanse concurrentie relatief laag. Als een deel van dat gat gedicht wordt, kan er zo 10 tot 20% bij komen. Ook Unilever staat ondanks de koersstijging nog op een waardering die niet echt hoog genoemd kan worden.

De drie genoemde aandelen zijn samen goed voor zo’n 45% van de AEX. Als ze het goed blijven doen, kunnen ze 40 of wel 50 punten toevoegen aan de index. Dan moeten alle andere aandelen nog 25 tot 35 punten bijdragen om tot 1000 te komen. Dat betekent dat die met gemiddeld 5 tot 7% moeten stijgen. Uiteraard zouden het ook juist deze aandelen kunnen zijn die de kar trekken de rest van het jaar, in plaats van de grote drie.

Ten slotte: de gemiddelde twaalfmaands koersdoelen van analisten leiden tot een AEX-koersdoel van 1022 volgens Bloomberg. In 12 maanden zijn we 2024 uit, maar het maakt duidelijk dat 1000 punten gegeven de koersdoelen van de individuele aandelen haalbaar zou moeten zijn.

Statistieken

Volgens onze eigen berekeningen is de kans dat de AEX eind dit jaar 8% (of meer) zal zijn gestegen en de 1000 punten haalt vanaf de huidige stand zo’n 44%. De kans dat het níet gebeurt is dus groter, maar niet veel.

1000 punten

Kortom: het is bijna een 50/50-scenario dat de AEX dit jaar nog op 1000 punten komt te staan. Fundamenteel is het zeker mogelijk en statistisch is de kans vrij aardig. De halfjaarcijfers in juli en augustus zouden duidelijk kunnen maken of de genoemde verwachte winst voor de AEX (€56,81) inderdaad haalbaar is. Een verbetering zou helemaal welkom zijn.

Er zijn natuurlijk, zoals altijd, allerlei bedreigingen die roet in het eten kunnen gooien. Het inflatiespook kan de kop weer opsteken, met een guurder renteklimaat tot gevolg. Geopolitieke ontwikkelingen kunnen de uptrend verstoren, of een economische verslechtering. En dan kan er natuurlijk ook nog iets uit onverwachte hoek komen.

Woensdag kan er al veel duidelijk worden: dan worden de jongste Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt én natuurlijk het rentebesluit. Die zullen het beursklimaat op de korte termijn beïnvloeden.


Disclaimer: Dit artikel mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies. Voor meer informatie, zie de volledige disclaimer. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag aan de auteur? Stuur een mail naar beleggersdesk@iexgroup.nl.

Hildo Laman is Hoofd Beleggersdesk bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Laman kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Hildo Laman

Hildo Laman is sinds 1 juli 2023 Hoofd Beleggersdesk van IEX. Hildo is na zijn studie Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg eerst aan de slag gegaan als optiehandelaar. Daarna is hij gaan werken bij Beleggers Belangen met als specialisme techaandelen. Hij heeft de CFA-opleiding in 2013 afgerond.

Meer over Hildo Laman

Recente analyses van Hildo Laman

  1. Netflix blijft abonnees scoren
  2. Is Nedap weer koopwaardig na koersdaling?
  3. Zal het Sligro lukken om de marge op te krikken?

Gerelateerd