Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Bitcoin in ademnood door barrière rond all-time high

Bitcoin in ademnood door barrière rond all-time high

Op de korte termijn neemt Bitcoin afstand van het all-time high rond $73.782,40 (van 14 maart). Het patroon met hogere koersbodems wordt verlaten. In het technische plaatje zien we de eerste zwakke signalen. 

Afgezien daarvan zit de Bitcoinkoers al ruim vier maanden gevangen in een consolidatiefase tussen $56.528,55 en $73.782,40.

Scenario's

Technisch bezien zijn er op de korte termijn de volgende scenario´s mogelijk: 

1. Komende weken: Bitcoin blijft gevangen in de consolidatiefase van de afgelopen vier maanden.

Het all-time high van 14 maart rond $73.782,40 is te zwaar, waardoor speculatieve beleggers teleurgesteld raken en posities liquideren. Hierdoor glibbert de koers weg, mogelijk richting $60.000.

2. Komende maanden: Bitcoin breekt alsnog opwaarts uit. 

De koers passeert de barrière rond 73.782,40 (top van 14 maart).  Het technische beeld klaart hierdoor verder op en er wordt ruimte gecreëerd voor verdere koersstijgingen. Daarna wordt 80.000 het eerstvolgende koersdoel. 

3. 10% kans: Bitcoin laat de opwaartse trend van de afgelopen tien maanden achter zich.

In dat geval treedt een serieuze verzwakking op met het risico dat de kortetermijnsteun rond $56.528,55 (bodem van 1 mei) wordt gebroken.

Schaduw

Op de een of andere manier blijft het het all-time high van eind 2021 rond $68.776 voor problemen zorgen. Het vlakke consoliderende koersverloop van de afgelopen maanden in de buurt van die top bewijst dat. 

De sprong van $40.000 naar $73.782,40 van begin dit jaar, bijna 80% omhoog, is vooral aangewakkerd door de lancering van de eerste spot-Bitcoin-ETF’s

Overigens denken wij dat Bitcoins op de langere termijn, dus na het tweede scenario, nog veel hogere kan dan die $80.000. Technisch bezien is $100.000 niet uitgesloten. Maar eerste moet het koersrecord van 2021 wel overtuigend gebroken worden. 

Een van de prikkels voor een opwaartse uitbraak zou een lagere rente op de kapitaalmarkten zijn, wat Bitcoins aantrekkelijker maakt. Helemaal onderaan deze blog een overzicht van de verschillende invloeden op de cryptokoers. 

In deze blog kijk ik naar het technische plaatje van Bitcoin, op de korte en lange termijn.

Korte termijn: Bitcoin buigt uptrend om

Bitcoin laat het kopje even hangen. De koers is er niet in geslaagd de weerstand $73.782,40 (top van 14 maart) te passeren. 

Thans wordt het patroon met hogere bodems gevormd (blauwe lijn) verlaten. Nu dit potentieel positieve patroon is gebroken krult de koers weer neerwaarts om. 

Thans zet Bitcoin de ultrakorte steun rond $66.611,01 (bodem van 31 mei) onder druk. Na een doorbraak daarvan kan de koers verder dalen, mogelijk richting $56.528,55.

Afgezien van de korte termijn koersdruk laat Bitcoin al enkele maanden een zijwaarts verloop zien, 

Voordat we weer naar boven kijken, moet eerst de verkoopdruk verwerkt worden. Deze is ontstaan doordat speculatieve beleggers teleurgesteld raken en posities liquideren. Hierdoor glijdt de koers weg.

Het 26-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) een buigt wat af, terwijl de koers eronder zakt. Dit wijst op een iets minder positieve technische conditie.

Bitcoin koers

Lange termijn: Bitcoin doet een stapje terug

De Bitcoinkoers maakt pas op de plaats. Thans wordt de stijgende bodemlijn van de afgelopen zes maanden getest. Op de grafiek is deze bodemlijn gemarkeerd met de bovenste blauwe lijn.

Indien deze breekt, verzwakt het technische plaatje. In dat geval zou de koers, binnen het consoliderende koerspatroon, flink kunnen terugvallen, mogelijk zelfs richting steun $56.528,55 (bodem van 3 mei). 

Een opwaartse uitbraak boven de weerstand op $73.782,40 (gevormd op 15 maart) zit er op de korte termijn niet in. Deze uitbraak is noodzakelijk om de opmars te hervatten. 

Het is niet onwaarschijnlijk dat de uitbraak boven de top van 15 maart enkele maanden op zich laat wachten. Daarna ligt eerst berekend koersdoel ligt rond $80.000. Het volgende koersdoel bevindt zich rond $100.000. 

De stijgende 200-dagenlijn, terwijl de Bitcoinkoers erboven beweegt, geeft wel een positieve technische conditie weer. 

Bitcoin koers

 Ontwikkelingen die invloed hebben gehad op de Bitcoinkoers

Ontwikkelingen waar de cryptomarkt technisch bezien op heeft gereageerd:

 • In het voorjaar van 2023 brak Bitcoin uit de dalende trend, na de implosie van de Silicon Valley Bank. Toen was er ook onrust bij enkele Europese banken. Alleen al omdat speculanten zich indekten tegen nieuwe onrust in de bankensector is de Bitcoinkoers snoeihard opgelopen.
 • In de zomer van 2023 was er koersdruk in de Bitcoinmarkt. Elon Musk, die bekendstaat als liefhebber van crypto's, had zijn Bitcoinportefeuille afgewaardeerd. 
 • Bitcoin stond in het afgelopen najaar in de belangstelling toen vermogensbeheerders BlackRock Inc. en Fidelity Investments werden genoemd in de race om de ETF´s op de markt te brengen.
 • Dit voorjaar heeft vierde Bitcoin halving plaatsgevonden, waarbij de beloning voor het minen van Bitcoin wordt gehalveerd. De vorige drie keer vond zowel voor als na de halving een flinke stijging van de koers plaats. 
 • Er worden ook fundamentele redenen aangevoerd voor de opmars: zo verwachten beleggers later dit jaar een lagere rente op de kapitaalmarkten, wat Bitcoins aantrekkelijker maakt.
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 12 juni 2024 09:17
  quote:

  vliegend circusss schreef op 12 juni 2024 09:12:

  'mogge..

  eerste gok van vandaag...15 sec

  ;)
  De eerste klap is een daalder waard en dat ging zeer snel ;-)

  Maar wel genoeg geld achter de hand en geen last van emoties is wel een eerste vereiste bij handelen in index futures neem ik aan, voor mij als pensionado te spannend.
 2. forum rang 7 handyman6 12 juni 2024 11:08
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 12 juni 2024 08:59:

  Goedemorgen,

  Jasperien van Weerdt verwacht dat beleggers een afwachtende houding aannemen in verband met belangrijk nieuws van de FED vanavond.

  Dan zal het wel een rustige dag worden op de beurs.
  Yep. En weer plukje Chinese Bonds CNY gekocht op 5,65:CYBE
 3. forum rang 7 Doptieman 12 juni 2024 11:08
  quote:

  Newg77 schreef op 12 juni 2024 09:54:

  [...]

  die pakken ze niet meer af
  longs binnen
  geloof t wel
  circus vandaag
  precies calls AX2 gesloten graantjes binnen en verder zal het wel wat horizontaal
  gekeutel blijven totdat er nieuws van de FED is.... denk ik zo...
  beetje premiesloop... Ciao..
 4. forum rang 7 handyman6 12 juni 2024 11:24
  Even zomaar wat over goud en zilver....
  Goud zou massaal gekocht worden door mn landen in het oosten om samen met een nieuwe munt een tegenwicht naar de$ te worden: imo onzin,want is al zo'n n oud verhaal....
  Zilver zou heel schaars zijn en mn nodig zijn in de transitie naar groene energie: ook lariekoek. Veel kiezers lieten € papa wijd merken er eigenlijk geen trek in te hebben,de fossiele industrie al helemaal niet en de politici loopt het dun door de broeken,hè Makron,Scholz ea.
  Koper is ander verhaal.
44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.