Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Technische analyse: de Japanse Nikkei-index
Beeld: iStock

Japanse Nikkei talmt

De Japanse aandelenbeurs reageerde met een gematigde correctie op het besluit van de Bank of Japan om de rente ongemoeid te laten. De Nikkei-index fluctueert al een paar maanden zonder duidelijke richting. De beurs talmt in de buurt van het oude all-time high uit 1989 rond 38.957 punten.

Desondanks is het technische langetermijnplaatje van de Japanse beurs prima. Een eventuele grote correctie zou zelfs een mooie pullback opleveren, dus in potentie een koopkans bieden.  

Er bevindt zich een zeer sterk vangnet rond de voormalige barrière 33.772,89 punten. Als dat een eventuele daling zou weten op te vangen, is het pullbackscenario intact. De waarschijnlijkheid van dit scenario ligt rond 35%.

Het jongste all-ime high is nu de top van 22 maart rond 41.087,75. Sindsdien is de Nikkei met 7,25% gedaald; in mijn vorige overdenkingen ging ik nog uit van substantiëlere winstnemingen op de Japanse aandelenbeurs.

Kopers bijven actief

Blijft deze correctie uit, dan zou ook een ander scenario mogelijk worden. En dat is dat de kopers actief blijven, waardoor de Japanse beurs zijwaarts blijft consolideren. In dat geval zou het recente low rond 36.733,06 punten (van 19 april) de springplank voor de volgende rally opleveren. Dan zou er sprake zijn van een katapultbodem (zie uitleg onderaan). Dat is een koerspatroon dat in potentie zeer positief is. De waarschijnlijkheid van dit scenario ligt rond 65%.

Ik beoordeel de Japanse aandelenbeurs op basis van de korte- en langetermijnplaatjes. Ik eindig dit artikel met een technische beoordeling van de euro en de dollar versus de yen. 

Korte termijn: Japanse beurs vormt lagere toppen

De Nikkei 225-index oogt op de korte termijn kwetsbaar, nu er mogelijk lagere toppen worden gevormd. De eerste lagere top rond 39774,82 punten is van medio april.

Dit signaleert verkopers in de markt. De Japanse beurs maakt neerwaarts ruimte voor een diepere correctie richting steun 36.733,06 punten (bodem van 19 april). Weerstand ligt op 41.087,75 punten (top van 22 maart).

Nikkei 225

Lange termijn: Japanse beurs in dubio

De Nikkei 225-index consolideert al sinds februari binnen de stijgende trend. De weerstand ligt rond 41.087,75 punten (gevormd op 22 maart). Enerzijds geeft de hogere koersbodem bij 36.733,06 punten van 19 april aan dat er bij correcties nog altijd op hogere niveaus wordt ingestapt.

De Japanse beurs ontwikkelt in potentie een katapultbodem, als de steun rond 36.733,06 punten standhoudt (zie uitleg onderaan). Op de grafiek is de katapultbodem gemarkeerd met de steun bij B, ver boven de voormalige weerstand bij A. De waarschijnlijkheid van dit scenario ligt rond 65%.

Anderzijds is er een kleine kans dat de mogelijke lagere top bij 39.774,82 punten wat verkoopdruk in de markt signaleert. Kortom, technisch is de Japanse beurs in dubio.

Mocht de koersbodem bij 36.733,06 breken, dan zal de voormalige horde rond 33.772,89 punten als nieuw vangnet functioneren. Hier zal dan waarschijnlijk een gewone pullbackbodem komen te liggen. De waarschijnlijkheid van dit scenario ligt rond 35%.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert het positieve technische plaatje van de Japanse beurs. Bovendien weet de 200-dagenlijn de correcties van de Nikkei steeds goed op te vangen. 

Euro/yen breekt uit

De EUR/JPY had de opmars hervat nadat de horde rond ¥164,31 (gevormd op 17 november 2023) werd gebroken. 

De recente hapering vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top rond ¥164,31 weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Het proces van hogere bodems signaleert koopkrachtige vraag. 

 Weerstand ligt rond ¥171,60 (top van 3 mei). Na een uitbraak daarboven wordt ¥204 het volgende berekende koersdoel.

De stijgende lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft de correcties goed opvangen. Dit bevestigt de positieve technische conditie.

Japanse yen euro

Dollar/yen geeft positieve signalen

De dollar/yen is doorgebroken. USD/JPY heeft met de doorbraak boven de horde  ¥151,95 (gevormd op 21 oktober 2022) een positief signaal gegeven. Hierdoor heeft de dollar de stijgende trend versus de yen weten te hervatten.

Een technische verbetering is opgetreden, met een eerste berekende koersdoel rond ¥170. De hogere pullbackbodem rond ¥152 van begin mei heeft de uitbraak bevestigd.

Zolang het valutapaar hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. De stijgende 200-dagenlijn valideert de positieve technische conditie.

Japanse yen dollar

 

Uitleg katapultbodem

De katapultbodem is een van de meest positieve koerspatronen die we kennen. De essentie ervan is dat het gretigheid onder beleggers blootlegt. Uit de katapultbodem blijkt dat beleggers ongeduldig zijn in het aangaan van nieuwe posities. De grote haast onder beleggers zorgt voor die fors hogere bodem. De katapultbodem komt vooral voor in de gedaante van een pullback.

Op de onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally naar punt H, dus een hogere top. Na top H valt de koers terug. In 80% van de gevallen zakt de koers terug naar de voormalige weerstand A-B. Dan spreken we van een succesvolle pullback. 

Onderzoek wijst echter uit dat in circa 15% van de gevallen de koers niet de volledige correctie afmaakt. Dan wordt de dip hoger opgevangen, ruim boven het uitbraakpunt (dus ver boven lijn A-B). 

Komt bodem C ruim boven de voormalige weerstand A-B liggen, dan wijst dat op gretigheid onder beleggers. Die hebben dus grote haast en wachten niet de volledige correctie naar de voormalige weerstand rond A-B af. Hierdoor wordt de dip opgevangen ruim boven het uitbraakpunt.

Doorgaans vormt een fors hogere bodem bij C een springplank voor de volgende sterke rally. Die rally wordt als het ware omhoog gekatapult. Hoe verder bodem C boven de voormalige weerstand A-B komt te liggen, des te groter de volgende rally wordt. De katapultbodem wordt voltooid als de hoogste top van dit patroon, punt H, breekt. 

In feite zijn er drie koopmomenten op deze grafiek te herkennen:

 • Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal).
 • Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. Een katapultbodem is tijdens de vorming altijd lastig te herkennen.
 • Het derde koopmoment treedt op nadat ook top H wordt gebroken

Katapultbodem uitleg

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. Obligaties kruipen uit het dal. Worden ze weer interessant?
 2. Paniekbarometer begint te trillen
 3. Tech versus smallcaps op Wall Street

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 juni 2024 09:21
  MC van IEX

  Dreigt er opnieuw een eurocrisis?

  Frankrijk is momenteel een brandhaard op de financiële markten na de voor de zittende partijen in Frankrijk vernietigende uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Eurocrisis 2.0?

  Toegevoegd:

  Who Cares Uw dagelijkse Portie Stijgende Koersen op de Beurzen is en blijft gewaarborgd..

  Hoe zieker de Wereld hoe mooier de Stijging..

  Altijd gezegd: WO III groene Koersen..!

  Till we die..?!
 2. forum rang 7 handyman6 18 juni 2024 10:10
  Goeiemorgen. Stijgende koersen ,want stijgende inflatie? Want nog steeds verruiming,QE, om de burgers te paaien,hier en in de US?
  Als shorter zou ik me kaarten op nov zetten, na de verkiezingen,dan is het helicopter geld feestje over...
  Rechts kiezen in Frankrijk ,de zwarte zwaan in Europa?
 3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 18 juni 2024 10:17
  quote:

  vliegend circusss schreef op 18 juni 2024 10:09:

  zonder vibraties, passer, liniaal of sterrenkijkert..;)
  Ja, heerlijk tussen al dat wazige gedoe.

  Klasse, de markt leent zich ervoor en je pakt je kansen, adde parvum parvo magnus acervus erit. ;O)
 4. forum rang 7 handyman6 18 juni 2024 10:21
  Het wil maar niet lukken met Chinees vastgoed, nog steeds dalende huizenprijzen en beurzen...
  Overigens dat verhaal van B' man onlangs dat Azie goud en zilver aan het inslaan is? Hmm: de moderne rijkeren weten intussen ook best hoe je met aandelen, vastgoed, $$$,Bitcouins etc vermogen en kapitaal vergaart imo.
  Goud als zekerheid is zo jaren 1960....
 5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 juni 2024 10:43
  Zomaar een Voorbeeld:

  De Grafiek van vandaag lijkt (tot nú toe) heel erg op die van gisteren..

  De Aenix van gisteren had een OK van 923.12 en een SK van 923.12..

  Toegevoegd:

  Achterlijk Intelligentie , Bots & Algoo's lijken 'uitgeput' te raken vwb de Koers variatie's..

  Say No More..
 6. forum rang 6 MD2018 18 juni 2024 10:52
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 18 juni 2024 10:43:

  Zomaar een Voorbeeld:

  De Grafiek van vandaag lijkt (tot nú toe) heel erg op die van gisteren..

  De Aenix van gisteren had een OK van 923.12 en een SK van 923.12..

  Toegevoegd:

  Achterlijk Intelligentie , Bots & Algoo's lijken 'uitgeput' te raken vwb de Koers variatie's..

  Say No More..
  Verwacht jij dan wederom dat het corrigeert omhoog? Het moet toch een keer over zijn met de pret.

  Wanneer gaan de luiken open. Volumes zijn laag en stijgingen zijn niet groot gedragen. Ik blijf het echt vreemd vinden dat de AEX toch de stijgende lijn blijft aanhouden..
 7. forum rang 6 MD2018 18 juni 2024 11:06
  Nasdaq wordt ook lekker op door gepompt.. Hoe lang gaat dat nog goed.

  CPI EU hoog te hoog om de rente verlaging te verantwoorden. Voor de zuidelijke landen was het misschien nodig, maar de inflatie jagen ze lekker aan zo. Ook de salarissen stijgen nu vele malen harder dan de inflatie in NL. Let maar op, inflatie gaat na de zomer weer terugkomen en zal je zien dat ze dan de deksel op hun neus krijgen. Zie het dan maar weer te stoppen.

  Voor nu is het allemaal fragiel omhoog. Maar ja het is ten minste wel omhoog.
 8. forum rang 7 am1993 18 juni 2024 11:20
  quote:

  MD2018 schreef op 18 juni 2024 10:52:

  [...]

  Ik blijf het echt vreemd vinden dat de AEX toch de stijgende lijn blijft aanhouden..
  Komt m.i. door de weging. Koop ASML, Shell en Unilever en je hebt al 45% te pakken. Makkelijk hoog of laag zetten zo. Deze AEX weging is complete waanzin en gebrek aan werkelijkheid. Helemaal niet wegen is een veel eerlijkere koersweergave.
 9. sims 18 juni 2024 12:45
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 18 juni 2024 10:43:

  Zomaar een Voorbeeld:

  De Grafiek van vandaag lijkt (tot nú toe) heel erg op die van gisteren..

  De Aenix van gisteren had een OK van 923.12 en een SK van 923.12..

  Toegevoegd:

  Achterlijk Intelligentie , Bots & Algoo's lijken 'uitgeput' te raken vwb de Koers variatie's..

  Say No More..
  Zomertijd, iedereen naar warmere streken, bots op "automatische piloot", mooier kunnen ze het niet maken, wel makkelijker
 10. forum rang 9 Calimero 18 juni 2024 14:41
 11. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 juni 2024 14:49
  quote:

  MD2018 schreef op 18 juni 2024 10:52:

  [...]

  Ik blijf het echt vreemd vinden dat de AEX toch de stijgende lijn blijft aanhouden..

  Ik ben het he-le-maal met jou eens..

  Alleen 'de Markt' NIET..!!

  Ik weet niet of je de Grafiek er wel eens bij pakt maar er zijn tóch nog best wel wat momenten om..

  Te shorten > probeer die dan te pakken..

  Toegevoegd:

  The Big Short kan vandaag komen of ooit ergens in de Toekomst..

  Maar timen is onbegonnen werk..
 12. forum rang 9 Calimero 18 juni 2024 15:39
  quote:

  Calimero schreef op 12 juni 2024 15:39:

  [...]
  Grafiek SP500 ... ziet er bijna hetzelfde uit ...

  www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15330440...

  ik zou pas nadenken bij .. 5472 .. indexstand .. mvg

  www.profinance.ru/chart/sp500i/max/
  Geloof van wel .. mvg

  www.youtube.com/embed/dkqQE6juqos?rel...
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.