Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gesqueezed

Vandaag beginnen we aan de tweede handelshelft van 2012. De trends zijn in alle tijdsframes opwaarts gericht. Op de weekgrafiek testte de AEX enkele weken geleden bijna de sinds 2009 stijgende bodemlijn. Ook is duidelijk te zien dat de dalende toppenlijn recentelijk werd gebroken (eindsignaal correctie) en er een piercing line werd gevormd.

Dit soort bewegingen zijn terug te zien in veel meer indices. De langetermijntrend is dus opwaarts gericht en de koers beweegt nog steeds onderin het trendkanaal, genoeg opwaartse ruimte dus voor de komende maanden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Terugtest
Op de daggrafiek zagen we ook de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn tegelijk met de afronding van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. De recente terugval en tijdelijke beweging onder de neklijn, zie ik als terugtest van deze neklijn (296).

Het eerste te berekenen koersdoel ligt bij 313 en dat niveau naderen we in een gestaag tempo. Na de vorming van de tweede hogere bodem bij 293 werd een enorme short-squeeze ingezet. Opvallend was dat deze bodem veel overeenkomsten vertoonde met de bodem daarvoor rond de 289.

Dagenlange consolidatie met de nodige omkeerpatronen (veelal hammers) waarna ineens de opwaartse koersbeweging plaatsvond. Ook nu vond een enorme opwaartse beweging plaatst, waarbij de openingsgap grotendeels in stand bleef.

Indicatoren
Ook werd een volgende hogere top op de borden gezet. De technische indicatoren hebben in de afgelopen week ook een terugtest doorgemaakt, waarbij de RSI en MACD een hogere bodem vormde.

  • De RSI testte daarbij precies de voormalige toppenlijn terug.
  • De VIX vormde een volgende lagere top en testte de neklijn van een groot hoofd-schoudertoppatroon terug.

Aanloopje
Toch is de kans naar mijn mening aanwezig dat de AEX in de komende dagen een tijdelijk topje plaatst en even een pas op de plaats maakt. De AEX brak boven het 200-daags gemiddelde, maar test een oude zone tussen de 308 en 309, waarbij zelfs een test van het eerste kortetermijnkoersdoel van 313 haalbaar blijft.

Dit doel ligt in de weerstandszone van 312,40 tot 313,40. Een pas op de plaats zou betekenen dat de AEX een poging na een dergelijke top kan ondernemen om de gevormde gap tussen de 298,90 en 301,90 deels te sluiten of alleen de bovenkant te testen.

Tussenliggende steunniveaus liggen bij het 200-daags van 305,30 en de vorige top van 304,70. Dit zijn ook potentiele draaipunten bij een eventuele kleine terugval.

De trend is sterk en opwaarts gericht. Een kleine terugval zou volgens mij resulteren in een volgend aanloopje om de 313 uiteindelijk te slechten in de komende weken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: koopsignaal
Verder brak de DAX als laatste index opwaarts door de dalende toppenlijn afgelopen vrijdag, Maar de DAX moet nog boven de 6430 komen om een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon af te ronden. Deze kans acht ik groot in de komende dagen.

Dat levert dan een sterk koopsignaal in het middellangetermijnbeeld op. Opvallend was dat de terugval van afgelopen week resulteerde in een island reversal.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bund: lagere top
Het is verder spannend wat de Bund gaat doen, zoals ik recent al aangaf wordt de neerwaartse druk verder opgevoerd nadat opnieuw een lagere top werd gevormd en de 140,50 intraday werd gebroken.

Het laatste steunpunt ligt nu bij de stijgende bodemlijn sinds april vorig jaar bij 139,80. Een kleine opleving voordat hij een definitief verkoopsignaal geeft, acht ik groot.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

233 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 2 juli 2012 09:51
    quote:

    Atats schreef op 2 juli 2012 09:43:

    Gaat nog een flinke afstort komen dat willen gij niet weten!
    Na november, eerder niet. Wij hebben net alle zuidelijk landen gered voor het eerste half jaar. We gaan pas afstorten als de pinautomaat leeg is. Duurt niet zolang maar een half jaar tot een jaar houden die domme hollanders en domme duitsers dat wel vol. Daarna zijn ze zelf aan de beurt.
233 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links