Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lof der Europese zotheid

De EU en eurozone zitten zwaar in de problemen. De economie is tanende, werkeloosheid stijgende, staatsschuldposities bij veel lidstaten zijn te hoog en overal zijn er begrotingstekorten. Daarom valt de één na de andere politicus over elkaar heen om een oplossing aan te dragen. Probleem is alleen dat de meeste van deze politici denken dat er pijnloze oplossingen zijn. Deze personen zijn vergeten dat er een verschil is tussen de papieren wereld en de echte (fysieke) wereld; door het papier de realiteit niet zien. Nou zult u misschien denken wat ik hiermee bedoel, dus daarom een paar voorbeelden.

Noodfondsen
Het EFSF en ESM zijn beide goede voorbeelden van waar papier boven de realiteit gaat. De noodfondsen worden door garanties dan wel een marginaal gestort kapitaal voorzien. De twee noodfondsen moeten dan in de markt gaan lenen met het verhaal dat er harde garanties liggen. Ten eerste zijn deze garanties ook afgegeven door de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje).

Daarvan zijn er al drie afgevallen want die moesten zelf van de hulp gebruik maken. Tot nog toe was dat geen groot probleem want de landen waren klein. Maar nu Spanje wankelt, wordt het een ander verhaal. Zo ook met Italië. Op papier lijkt het leuk zo’n noodfonds, maar de realiteit is dat het niet werkt. Politici denken met wat garanties en weinig moeite de markten tot kalmte te bedaren, maar een zeer koude kermis wacht op ze.

Spaanse overheidsschuld 
Erger is nog dat deze noodfondsen voorbij gaan aan de echte oorzaken van de problemen. In plaats van de slechte schulden te saneren, het eurogebied in te krimpen (of beter, geheel ontmantelen) en dergelijke, hebben politici gekozen om diegenen te redden die last hebben van deze slechte schulden: de banken. Hoe deze slechte schulden tot stand zijn gekomen daar hoor je de politici niet over.

Dus wanneer de Spaanse overheidsschuld door de komende nationalisatie van de bankensector omhoog gaat zullen de europolitici zeggen dat er meer bezuinigd moet worden of dat er juist meer moet worden uitgegeven. Maar beide voorstellen zijn onzin want ze raken de kern, de realiteit niet. Spaanse banken hadden door de euro en slappe bankregulering teveel toegang tot te goedkope leningen. Deze hebben tot een vastgoedbubbel geleid die nu voor alle problemen zorgt. Meer of minder uitgeven door de overheid gaat hier niets aan veranderen.

ECB interventies
Nog een voorbeeld is de SMP. Via deze SMP koopt de ECB staatsschulden van de PIIGS in de markt op. Hiermee willen ze een opwaarts prijseffect sorteren, want als staatsbondjes stijgen, daalt impliciet de rente daarover. Als dat gebeurt, zal iedereen denken dat alles weer koek en ei is in de eurozone, althans dat is de gedachte van de politici achter dit beleid. De realiteit is natuurlijk dat de markt de boel terecht niet vertrouwd.

Ze zien de financiën van de PIIGS en de kernlanden verslechteren. Ze zien ook dat de eurozone (en al helemaal de kiezer) altijd te verdeeld zal zijn om de schulden van de ander over te nemen (schuldenunie). Maar in plaats van dit te erkennen wordt er getracht om de papieren prijs van PIIGS staatsschulden omhoog te manipuleren door de ECB (het zogenaamde bastion van price stabiliteee). Hiermee wordt alleen getracht een illusie te creëren; echte oorzaken (realiteit) worden niet aangepakt.  

Papier versus realiteit
De gedachte is dus dat de papieren wereld de realiteit kan veranderen en dit is gewoon zot. De echte oorzaken zoals te weinig kapitaalsinvesteringen, slechte educatie, slechte bankreguleringen, te veel schulden, te veel belastingdruk, slecht monetair beleid, te weinig innovatie, te veel bureaucratie, inefficiënte overheden en een fout opgezette eurozone worden niet aangepakt.

Binnenkort zal voor iedereen duidelijk worden dat de economische voorspoed die we achter de rug hebben grotendeels een illusie is geweest (gebaseerd op geleend geld=papier). Dat de papieren wereld de realiteit niet kan veranderen betekent dus niet dat de realiteit niet de papieren wereld kan veranderen. De politici zouden zich dus bezig moeten houden met de realiteit om zodoende de papieren illusies af te breken. Dit gezegd hebbende, besef ik mij dat ik u net een papieren illusie heb laten lezen…


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 19 juni 2012 11:25
    Beste Alexander, ik ben het met uw analyse eens ik mis alleen het noemen van de hoofdoorzaak; het wegsaneren van alle productie en bedrijvigheid door de invoer van duizenden regels, subsidies, etc . Met name de kleinere bedrijven zijn hiervan de dupe geworden. Kortom er is bijna niemand meer die nog iets nuttigs produceert.
  2. Alexander Sassen van Elsloo 19 juni 2012 11:28
    @Wij Rosario, impliciet zit dat er in. In een schuldgedreven economie worden productie automatisch naar andere economieën gedrukt. Een economie waar leverage zeer beperkt is en waar sparen usance is zal naar mijn mening ook meer productie hebben (dmv aantrekken capitaal en innovatie).
  3. Wij Rosario 19 juni 2012 11:35
    @ betaallater,

    een oplossing:

    Veel, veel meer ruimte voor burgers om iets te produceren en te ondernemen waar de overheid zich niet meer mee bemoeit en geld lenen veel duurder maken om investeringen aan te wakkeren. Hiermee bedoel ik dat particulieren die kapitaal bezitten dat rechtstreeks in hun of in een ander bedrijf kunnen investeren zonder daar door de overheid voor gestraft te worden middels heffingen, belastingen, vergunningen, etc.
    Het is natuurlijk waanzinnig dat geld uitgeleend werd aan particulieren die dat alleen maar consumeerden. Het uitlenen van geld moet beperkt worden tot ondernemers.
  4. [verwijderd] 19 juni 2012 11:50
    Alexander,

    Bedankt voor de link. Stoutmoedig plan, zal een enorme schok geven als overgang maar ik ben het met je eens dat de zaak teveel is opgeblazen. Hiervoor zijn geen zachte oplossingen, het zal pijn doen.

    Rosario,

    Inderdaad produceren we te weinig. Komt echter niet alleen door regels, ook omdat we teveel willen verdienen. Dit gaat niet met produktie als er goedkope Aziaten als alternatief zijn. Tot nu toe is meer te verdienen met het heen en weer schuiven van geld en dergelijke. Particuliere consumptie duurder maken (= moeilijker geld lenen voor niet ondernemers) zal alleen averechts werken.

    Edwin.
  5. Wij Rosario 19 juni 2012 12:22
    @ betaallater,

    We verdienen niet te veel maar de overheid wil een veel te groot deel van wat we verdienen. We hebben de eer de hoogste lasten te hebben ter wereld, dat geldt natuurlijk alleen voor degenen die werkelijk iets produceren. Als dat drastisch verlaagd zou worden dan kunnen we ook weer concurreren.
  6. [verwijderd] 19 juni 2012 12:49
    "It's only a gambling problem if you're losing".

    Wat ik bedoel te zeggen; iedereen ziet het probleem wel, en velen weten ook wel een oplossing. Maar een schuldaflossing gaat niet als je minder verdient dan je uitgeeft.

    Als het weer goed zou gaan met de economie, klaagt niemand en maken weinigen zich zorgen over bubbles en verkeerd opgezette unies.

    Zonder schulden waren we nooit zo rijk geweest als dat we nu zijn. Feit. En of je nu papier gebruikt of goud, het gaat om vertrouwen. Als "men" meer zou vertrouwen zouden we weer meer uitlenen tegen een betere rente en ontstaan er mogelijkheden om meer geld te verdienen en kunnen schulden afbetaald worden.

    Het is geen crisis voor mensen met een vaste baan. Bij heel veel mensen gaat het dus best goed. Laten we daarop vertrouwen, vertrouwen leidt tot nieuwe middelen tegen een goede prijs, leidt tot groei, leidt tot mogelijkheden om af te betalen of te saneren.

    Het middel maakt me niet zo uit als het leidt tot vertrouwen. Als het eenmaal beter gaat... dan moeten we keuzes maken die pijn doen. Nu extra pijn gaan leiden omdat het goed is... geloof ik niet in.

    Alexander: we lezen (hier) geen papieren illusie. Niet hier. Hooguit een digitale illusie :-) Tegenwoordig geldt: Als het niet digitaal is, bestaat het niet.
  7. pcrs7 19 juni 2012 12:54
    Goed artikel, maar ik denk dat de psychologie bij de bankenregulering anders werkt dan je schrijft. Het is niet zo dat banken aan zwervers zonder onderpand lenen, omdat ze onvoldoende gereguleerd worden door een overheid die bakken geld naar zwervers brengt. Denk maar na:zelf hoef je ook niet gedwongen te worden door vadertje staat om niet aan zwervers en drugsverslaafden geld te lenen.
    De realiteit in de VS is zelfs dat met de community reinvestment act de banken juist door de regulators gedwongen werden slechte leningen aan te gaan. Hun risico werd weggenomen door garanties van Fanny en Freddy government sponsored enterprises.
    De libertarische ontdekking is dat juist doordat winsten voor de banken zijn en verliezen voor de belastingslaaf, die banken opeens wel aan zwervers zonder onderpand gaan lenen. Niet het gebrek aan bankregulering, maar een overschot aan belastingslaaf regulering is de oorzaak. Gedwongen deelname aan depositogarantiefondsen nodigt natuurlijk ook uit tot extra risico nemen en de kosten afwentelen op deelnemers die voorzichtiger zijn.
    Dus het probleem is niet te weinig dwang, maar teveel. Meer regulering zal alleen maar tot meer slavernij leiden.
  8. test66 19 juni 2012 13:00
    Beste Alexander, de schuld is tweeledig. Een terechte opmerking is de overheidsschulden. Deze zouden weg moeten. Probleem is inderdaad dat politici hier niet toe in staat is. De tweede echter is de hebzuchtige burger. Overkreditering van vastgoed is niet enkel de fout van de bank maar ook van de hebzuchtige burger die willens en wetens meer leent dan ze kan betalen. Nu de economie instort de overheid enkel aantoont dat ze alleen weten wat graaien bij de burger is en niet durft te kijken in de eigen bestedingen komen deze mensen versneld in de problemen. Gevolg faillissement wat doorwerkt in de economie. Deze cirkel moet doorbroken worden. Ik weet nog niet hoe maar dat bezuinigen noodzakelijk is lijkt logisch. Onze overheid doet dat echter niet!
  9. [verwijderd] 19 juni 2012 16:10
    Ik had slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving altijd ergens het idee, het zal wel aan mij liggen, dat de auteur van het artikel op de een of andere grondige de crisis inpratende manier met een selffulfilling prophecy,

    dus volgens een website op “Wikipedia” die ik als andersdenkende niet-brandweerman

    - wat moet kunnen in een doorsnee feitelijk vooralsnog niet in de woestijn maar feitelijk aan de Noordzee gelegen democratie annex lidstaat van de Europese Unie waarvan de politieke vertegenwoordigers

    - anders dan bijvoorbeeld de politieke vertegenwoordigers van de lidstaat Engeland, die hier niets van moesten hebben –

    een handtekening plaatsten onder de verdragen van Maastricht en Lissabon, zodat deze lidstaten van de Europese Unie waarvan de politieke vertegenwoordigers een overzichtelijke, niet door scorende oneliners in naam van de vrijheid weg te praten handtekening onder deze verdragen plaatsten sindsdien overzichtelijk zijn overeengekomen om het voortaan met een nieuwe munt van een monetaire unie zonder politieke afspraken beter te doen, zodat het bijvoorbeeld voor de lidstaat Nederland transportland in de Eurozone mogelijk wordt om bijvoorbeeld zonder barrières van landsgrenzen en devaluaties van de munteenheid van de lidstaat van de Europese Unie met vrachtwagens vol met tulpen van hot naar her in de Eurozone te rijden met op een gegeven moment het zichtbare overzichtelijke gevolg van een op een niet door politieke afspraken bewaakt ogenblik ontstaan van een brand vanwege een oververhitte motor in de lidstaat Griekenland alsmede in de lidstaten Portugal en de lidstaat Ierland en de lidstaat Spanje en het wachten in de Eurozone slechts is op de volgende lidstaat waar op een niet door politieke afspraken bewaakt ogenblik een brand vanwege een oververhitte motor is ontstaan,

    in de Eurozone, die anders dan doorsnee brandweerlieden die

    - het kan niemand in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis in de Eurozone ontgaan zijn –

    op tijd ladingen van deskundige rapporten naar Brussel hebben gestuurd om de mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand tijdig te blussen niet voor het blussen van doorsnee mogelijk over de rest van de wereld uitslaande branden heeft doorgeleerd –

    met de zoekmachine “Google” op het internet vond

    nl.wikipedia.org/wiki/Selffulfilling_...

    “Een zelfbevestigende voorspelling of zichzelf waarmakende voorspelling (selffulfilling prophecy) is een voorspelling die zichzelf direct of indirect waarmaakt.”

    de goudprijs omhoog aan het praten was, dus hoe groter de puinhoop in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand in de Eurozone voor de suffering people in de Eurozone, hoe hoger de goudprijs, wat voor iemand die in de Eurozone een goudrekening heeft voor een eventuele vrije val van de euro waardoor het voor de BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China op grond van de wet van vraag en aanbod mogelijk wordt om alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone voor een appel en ei op te kopen niet verkeerd kan zijn, maar misschien is dit niet zo, hoe dan ook, ik kan me slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving goed vinden in de op vertrouwen gerichte reactie van HenriKoppen, waarbij ik tevens slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving nogmaals mijn vertrouwen erover uitspreek dat pcrs7 in de Eurozone of daarbuiten een solide op de toekomst gericht plan B zal weten te vinden.
  10. [verwijderd] 19 juni 2012 16:13
    quote:

    korbe007 schreef op 19 juni 2012 12:10:

    Ach, geef maar de schuld aan alles en iedereen binnen de EU. Men was nogal lichtvaardig in sommige opzichten. Edoch, het Nederlands voetbalelftal redt het niet tegen die van de PIIGS landen. Een voorbode?
    Nederland heeft alleen gespeeld tegen portugal.
    Daar verliezen we meestal wel van.
    We hadden ws van Ierland ook nog verloren in dat opzicht heb je een punt.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links