Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Officiële correctie

Met het korter worden van het lijstje van eurolanden dat direct geld nodig kan hebben of elk moment gedowngrade kan worden door een rating agency zien we dat valutaland stabiliseert. Hier doet een oud beurswijsheid opgeld, namelijk: bezit van de zaak, einde der vermaak.

In dit geval vermaak van de dollar-haussiers en euro-baissiers, en misschien wel leedvermaak over vele belastingcenten die in rook op zijn gegaan. Vertoonde een jaar geleden een land of vijf (op zijn minst) risico, denk daarbij aan de PIIGS, is nu een deel van dat verhaal bekend.

Weer 100 miljard de deur uit afgelopen week, en Spanje en de banco’s massaal gedowngrade. Maar goed dat onderwerp laat ik aan vriend Sassen over, dat is een andere boeg waar ik me met de grafieken niet aan waag.

Verdisconteringsmechanisme
Alles went, wordt wel eens gezegd en dit proces van gewenning heet in technische termen dan ook het verdisconteringsmechanisme van de financiële markten. Het afnemen van onzekerheid doet de marktpartijen duidelijker de mogelijke gevolgen inprijzen.

Inmiddels weet u, het ergste wat een markt kan overkomen is onzekerheid. Dat geeft erratische bewegingen en koerssprongen die nergens op gebaseerd lijken te zijn. Ik gebruik bewust het woord lijken, want er is echt wel een grond voor hevige bewegingen, en dat is het beste samen te vatten in het woord verrassing.

Als iets de markten verrast, en in dit geval in negatieve zin, dan werpt dat vragen op en dan is posities sluiten vaak het enige alternatief tot de stofwolken opgetrokken zijn. Maar inmiddels geldt dat we van alles verwachten en rest ons vanzelf minder verrassingen.

Minder onduidelijkheid
Wanneer een deel van het mogelijke verrassingseffect bewaarheid wordt, dan geldt dat de onduidelijkheid vanzelf minder wordt zonder dat daarbij de situatie er per se beter op wordt. Maar duidelijker is het wel, en dat is ook wat waard.

Wat nu duidelijk wordt in de grafiek van de gezamenlijke munt afgezet tegen de dollar (EUR/USD), is dat de impuls neerwaarts binnen de dalende langetermijntrend beëindigd is. De kortetermijntrend is gebroken op het moment dat de Spaanse informatie naar buiten kwam, waarna zelfs met een pullback de eerste hogere low gerealiseerd is.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Correctie omhoog
De RSI is daarmee uit de oversoldzone teruggeveerd en is naar mijn analyse op weg naar hogere koersen middels een proces van hogere toppen en bodems op een timeframe lager dan die van de grote downtrend.

Dus een correctie opwaarts binnen de dalende trend, en die is dus net begonnen. Dat blijkt uit de vorige keren dat in dit paar een correctie heeft plaatsgevonden. De blauwe lijnen in de RSI geven de minimale reikwijdte van de correcties aan in het recente verleden waarbij ook grote dalingen hebben plaatsgevonden.

Conctreet gesteld: de RSI stijgt minimaal tot de 60 in beide voorgaande keren en nu staat die net aan op 40. Er is inmiddels aan alle voorwaarden voldaan die nodig waren om de neerwaartse impuls te doen uitputten.

Bobbing around
De daling heeft drie maal de oversoldzone opgezocht. Bobbing around oversold, op z’n Engels. Ook aan de voorwaarde van de benodigde tijdsduur van twintig handelsdagen sinds het begin van de eerste oversoldmeting is voldaan.

Vervolgens is de trend gebroken in de koersgrafiek. Met deze info op zak is het nu zoeken naar de weerstanden op weg naar boven. Door de snelle en grote daling zijn ze ver te zoeken: 1,30 is de eerste die ik kan ontdekken op basis van oude steun.

De fibonacci-techniek biedt daarbij uitkomst om de normale reactie na een dergelijke trendbreuk in te kunnen schatten. De 50%-retracement ligt bij 1,28 en dit is dan ook het eerste koersdoel in deze analyse.

Het hoeft niet daarbij te blijven, van 1 cent hoger op 1,29 ligt het tweede koersdoel dat wordt opgeworpen door de 61,8%-retracement van de voorgaande daling.

Beperkingen
Dat zijn de richtpunten om mee te beginnen waarbij gezegd moet worden dat het wel opletten blijft. Het is namelijk een correctie binnen de downtrend en die heeft zo zijn beperkingen. De onzekerheid neemt af, maar echt veel beter ziet de toekomst er nog niet uit.

Het is een tijdelijk verschijnsel dat op termijn kan verworden tot een groter proces met meer potentie, maar ik begin bij het begin en deze correctie is nu eindelijk officieel begonnen.

We moeten het daarmee doen, maar net als een 1-0 overwinning op Duitsland vanavond, ik ben er blij mee. De rest zien we daarna wel weer.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 juni 2012 20:32
    "einde der vermaak", vermaak is onzijdig (HET vermaak). Als men dan oude naamvalsvormen wil gebruiken, schrijf dan "einde des vermaaks"

    En ik maar de centrale banken de schuld geven, die de Europese indexen zouden steunen via het hoger zetten van de euro. Blijkt het gewoon een normale schommeling in het koopgedrag te zijn.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links