Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Waar bent u veilig?

D.E Master Blenders 1753 - inderdaad, zónder puntje achter de E - is de officiële naam van Douwe Egberts, waarvan vandaag de as if when issued/delivered notering van start gaat. Zeg maar grijze handel. Op 9 juli gaat de échte handel los. Wat is een leuke vloernaam voor DE: naast Olies en Unies nu ook Koffies?

Niettemin mag Amsterdam in haar handjes kijpen dat ze er zo'n mooie, grote wereldspeler bij krijgt. Hopelijk wordt het ook een mooi aandeel. Het management barst in ieder geval van de ambities, zodat DE wellicht spannender wordt dan het defensieve, veilige (dividend)aandeel waar je als belegger intuïtief aan denkt.

Wie gaaan wij vandaag weer eens redden? De markt is niet echt overtuigd dat het nu helemaal goed gaat komen met die Spaanse banken, om een understatement te gebruiken. Intussen is het wel lastig, want wat is op korte en middellange termijn nog een veilige plek voor uw geld?

 • Sparen? Misschien nog wel de veiligste plek tot 100.000 euro. Wel erodeert uw geld door inflatie en foprente en moet u hopen dat uw bank niet omvalt en de overheid het depositogarantiestelsel kan en wil nakomen
 • Aandelen? Nee, hoewel het collectieve bedrijfsleven mean & lean is en verrassend goed blijft presteren ondanks de crisis, moet u er altijd rekening mee houden dat de koersen kunnen kelderen
 • Commdities? Zelfde verhaal als aandelen
 • AA(A)-obligaties? Zitten nog de meeste garanties op, maar de rente is niet echt lekker. U loopt door die enorme rally wel een groot koersrisico

Kapitaalbehoud

Kies maar! Valt niet mee. Door die tsunami aan geld die overheden en centrale banken uitstrooien valt eigenlijk nergens rendement te maken, of het moeten wat nichemarkten, special opportunities of gewoon handel zijn. Kapitaalbehoud is misschien verstandig, maar dat is ook niet eenvoudig.

Geen spannende items (lees: Spaanse en/of Italiaanse obligatieveilingen) vandaag in de agenda. Sterker nog, er is helemaal geen agenda. Dat is ook helemaal niet nodig, want de AEX heeft anno nu al aan een half gerucht of semi-waarheid al genoeg om alle kanten uit te vluchten en te speren. Behalve de goede kant natuurlijk :-)

 • De Europese futures openen een tikkie lager en de Amerikaanse staan een ietsie hoger. Jaja, dat ziet u ook wel, maar wat valt er verder nog voor zinnigs over te zeggen?
 • Azië deelt in de malaise. Op Australië en India na overal vervelende minnen
 • EUR/USD donderde net zo spectaculair weer in, als het valutapaar steeg. Kruipt nu richting 1,25
 • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent delen in de EU-aandelenmalaise
 • Valt mee, de Bund future opent maar net hoger. Het ultieme cliché, maar het kan nog alle kanten uit vandaag. Intuïtief opteer ik voor up-dagje, maar zet u geld niet op mijn intuïtie :-)

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Ah, zo ging dat dus bij de beursgang van Facebook.

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas Daalder (Robeco en IEX) wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken verzameld? "Best of the web vandaag goed gevuld. Van pensioenen tot Spaanse reddingen, vermogens VS en Japanse banken (ouch), goud blijkt geen goede crisis-hedge te zijn. Griekse crisis, de hoge equity risk premie en meer."

Macroagenda

 • 10:00 Nederland: ABU uitzendcijfers week 17-20
 • 14:30 VS: im & exportprijzen mei (consensus: -1,1% & +0,1%)
 • 17:30 VS: obligatieveilingen
 • 19:00 VS: obligatieveilingen
 • 20:00 VS: Federale begroting mei (consensus: -125,0 miljard dollar)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 13:16 Aandeelhouders steunen Shell, maar niet zonder slag of stoot 3
 2. 08:10 Ja, weer zo'n ochtend, gaat u er goed voor zitten 3
 3. 23 mei Geniet er van, gaat lekker voorbeurs en wie durft te bellen?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 12 juni 2012 08:32
  Oef, helemaal gemist: TomTom!

  De data voor de nieuwe kaartenapplicatie van Apple wordt geleverd door de Nederlandse maker van navigatiesoftware TomTom.
  www.z24.nl/ondernemen/artikel_356511....

  Lijkt me héél goed nieuws voor TomTom. Garmin gisteren -8,5% om u een idee te geven...

  Arend Jan
 2. Miele Bauknecht 12 juni 2012 08:34
  De nieuwe apple iOs map applicatie meld: Data by tomtom and others:
  www.theverge.com/2012/6/11/3078987/ap...

  Apple kon uiteindelijk maar bij 2 kaartleveranciers terecht: Nokia en Tomtom, dus de keuze voor tomtom was gemakkelijk. Het is op de iphone natuurlijk ook een directe concurrent voor tomtoms eigen navigatie app, dus of het uiteindelijk qua omzet goed nieuws is voor tomtom blijft de vraag.
 3. Orca 12 juni 2012 09:01
  Veilig moet je niet verwarren met waarde. Er is veel te veel geld in het systeem dus is alles te duur. Dat is de prijs. Waarde is wat je overhoudt ná 'n reset. Bij een huis is dat grond + stenen, bij 'n kilo goud is dat 1.000 gram, bij een aandeel is dat de toekostige cashflow, etc enz.
  Veilig bestaat niet. Relatief veilig, in de zin dat je iets overhoudt, bestaat wel. Je moet echt die klik maken.
 4. aquarius57 12 juni 2012 09:09
  Het enige wat nog een beetje veilig is zijn fysieke bezittingen. Dingen die je kunt aanraken.
  Alles wat te maken heeft met virtuele bezittingen zijn niet meer dan getalletjes in computers en zijn per definitie onveilig.
  Beste investering op dit moment? Een wijnkelder opzetten voordat de BTW verhoging ingaat. Zelfs als de waarde ervan daalt heb je er in ieder geval plezier van.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links