Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Zo wordt een sluipende daling vanzelf een bearmarkt

Slotcall: Zo wordt een sluipende daling vanzelf een bearmarkt

We schrijven de vierde dalingsdag op rij bij voor de AEX-index. Die sloot vandaag 0,7% lager op 721,43.

Aan weerszijden van het koersenbord valt af te lezen dat de rente vandaag boosdoener nummer één is: financials bovenin, tech-aandelen, oftewel de chippers, gezusterlijk onderaan. De Nederlandse tienjaarsrente zette vandaag intraday weer een nieuwe hoogste stand in de laatste tien jaar neer. 

In Amerika staat de rente ook op de hoogste stand in tijden. 'Langer hoger' is het thema van het moment en naarmate het besef dat we voorlopig nog echt niet zijn verlost van deze hoge rentestanden indaalt, brokkelt het sentiment op de beurs stukje bij beetje af. Zo lijkt het althans.

Stukje bij beetje, maar als je die beetjes bij elkaar optelt kom je zomaar ineens in bearmarkt-regionen terecht. ASML voldoet bij het slot vandaag al aan die definitie, want het sluit 20% onder de laatste top. 

Outlookverhoging ASMI

Gelukkig hebben we nóg twee chippers in de AEX en die staan er dit jaar een stuk beter voor dan ASML. ASMi (+59%) en Besi (+55%) zijn year-to-date nog altijd met afstand de beste performers in de hoofdindex, waar ASML, veelzeggend ingeklemd tussen KPN (+9%) en Ahold (+7%) slechts een middenmoter is.

ASMI kwam vandaag maar weer eens met een outlookverhoging, als aftrap voor een beleggersdag. Die verhoging was niet verrassend, de markt verwachtte eigenlijk niets anders en dus bleef beloning in de vorm van koerswinst uit - al deed ASMI het nog wel duidelijk beter dan ASML en Besi. Analist Hildo Laman dook vandaag de nieuwe cijfers in en zijn conclusie - en advies - leest u hier.

Drie chippers? Vaak vergeten we dat Nederland nóg een semiconductor-grootmacht in huis heeft. Apple-topman Tim Cook bracht deze week een bezoek aan Eindhoven en dat was niet bij ASML. Cook was te bewonderen op het dak van chipmaker NXP, genoteerd aan de Nasdaq en daarom soms wat buiten beeld, maar ook een belangrijke sleutelspeler in deze markt. 

Beleggers in NXP maken tot nu toe ook een prima jaar mee, met nog wat dollarmeewind ook, al is de koers de laatste maand - net als bij de andere chippers - aan het afkalven. Dit aandeel staat uiteraard ook op de radar bij Laman:  

De brede markt

Als chippers onderaan bungelen betekent dat vaak dat de 'tech-heavy' AEX een van de zwakste performers in Europa is, maar vandaag doen Brussel, Frankfurt, Milaan èn de EuroStoxx 50 het allemaal slechter.

 • Lagere koersen op Wall Street, de Nasdaq zelfs op -1,4%
 • Eurodollar zet zijn langzame zweefduik richting pariteit voort, nu op $1,0572
 • Sterke dollar is geen best nieuws voor bitcoin en goud, die allebei dalen
 • De olieprijs (WTI) was even onder $90 gezakt, maar daar inmiddels weer boven

 

Stijgers & dalers

De Top-3 en Flop-3 van het Damrak

 • Aperam herstelt en is stijger van de dag
 • Vandaag uitspraak in de woekerpoliszaak, nog niet op de wires gesignaleerd, maar NN Group ligt hoe dan ook goed. ASR (-0,4%) iets minder
 • Bij Ordina, onder bod, worden de laatste aandelen binnengeharkt, met zowaar wat koersbeweging tot gevolg
 • Chippers dus onderaan in de AEX, u las het hierboven.
 • Just Eat Takeaway is aan het najojo-en na het sprongetje eerder deze week
 • Sif ligt al langer slecht door onrust in de markt voor windenergie. Overdrijft de markt? Peter Schutte dook in de cijfers voor deze analyse van vandaag.

De agenda voor morgen

 • 14:30 VS orders duurzame goederen aug (consensus -1,6% MoM)
 • 16:30 VS olievoorraden
 • 22:00 Micron Q4-cijfers (gebroken boekjaar)

En dan nog even dit

Waarom mensen staken in de VS

Amazon durft de strijd met Nvidia aan 

Hoe zeg je met Brits gevoel voor understatement dat het niet goed gaat met het pond sterling? 

Het Amerikaanse schuldenprobleem

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 11:15 'Er moet nog veel gebeuren in de energietransitie'
 2. 30 nov Een dubbel afscheid
 3. 23 nov Slotcall: AEX stijgt zonder hulp uit Amerika, ASML trekt aan de bel

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. treasury t 26 september 2023 20:20
  Er is geen alternatief voor de US markten.Vergeet China en Europa is 'te versnipperd' om qua liquiditeit als alternatief te fungeren.Daarnaast is het zeer aantrekkelijk US treasury bills/bonds/notes te kopen.Kortom wie kopen er nu nog Nederlandse obligaties/aandelen???Vermoed verzekeraars en pensioenfondsen....en allerlei fondsmanagers die slechts omzet creëren om er aan te verdienen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links