Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Japanse sprookje

Het Japanse sprookje
Beeld: iStock

In Japan wil men een einde maken aan de lage rente en hoopt men tegelijkertijd dat de inflatie weer gaat stijgen. Veel gekker moet het toch niet worden. De Japanse aandelenmarkt behoort tot de best presterende beurzen. De Nikkei 225 index steeg in de afgelopen weken ruim 6% vanaf de bodem rond 31.275,25 van 18 augustus), terwijl de rest van de wereld kwakkelde

YTD steeg de Japanse beurs ruim 27%, dat is ruim twee keer zoveel als het Europese beursgemiddelde de Eurostoxx 50 (+11,9%) en bijna twee keer de S&P500 (+15,3%).

Ik hoor dat het leven in Japan spotgoedkoop is en de inflatie er al jaren structureel laag is. Mijn dochter woont in Tokio in een luxe appartement voor minder dan de helft van wat zij in Nederland hiervoor uitgaf. Zij gaf overigens aan dat de lonen daar lager zijn dan in het "westen". 

De Japanse centrale bank gaf recent aan een einde te willen maken aan de negatieve rente in Japan, op voorwaarde dat de inflatie weer gaat stijgen. De BOJ mikt op een inflatie van twee procent. 

Door stevige renteverschil is de Japanse yen de afgelopen jaren fors gedaald. Begin 2021 ontving je nog bijna 100 yen voor een dollar. Eind vorig jaar was dit opgelopen naar bijna 150 yen. Een dollar levert nu 147 yen op.  In 2020 kreeg je nog 115 yen voor elke euro, thans is dat 158 yen.  

Aandelen bijna door het dak

Terwijl westerse landen proberen de economisch groei aan te zwengelen, lijkt die van Japan wind in de rug te hebben.  

Afgelopen jaren gingen Japanse aandelen door het dak. Na een dieptepunt rond 6.994,90 punten in 2008 is de beurs ruim 4 keer over de kop gegaan. Thans staat de Nikkei op 33.240 punten. Sinds de bodem van begin 2020 is de Japanse beurs bijna verdubbeld. 

Eind mei had ik het sterk verbeterde technische plaatje al besproken. 

Vandaag bekijk ik de Japanse aandelenbeurs. Ik begin met de technische plaatjes van de yen versus dollar en euro.  

Dollar/yen nadert koersdoel

USD/JPY nadert binnen de opwaartse trend het koersdoel rond weerstand 151,95 (gevormd op 21 oktober 2022). De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra het valutapaar USD/JPY boven die weerstand weet te breken. Daarna mag men een verdere koersstijging verwachten.

De USD/JPY heeft pas steun rond 137,24 (bodem van 14 juli).

De 200-dagenlijn van het valutapaar USD/JPY laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. 

 

Euro/yen stabiliseert binnen de uptrend

De EUR/JPY weet de stijgende trend te handhaven, hoewel er op korte termijn wat stabilisatie optreedt. De doninante uptrend wordt weer opgepakt indien de tussentijdse horde op 159,77 (top van 30 augustus) wordt gebroken. 

Steun ligt rond 151,41 (bodem van 28 juli). De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wijst bij het valutapaar EUR/JPY op een positieve technische conditie.

 

Japanse beurs heeft belangrijke hordes gebroken

De Nikkei 225-index heeft recent een vlagpatroon (tussen de twee blauwe lijntjes) opwaarts afgerond. Met deze doorbraak is het eerdere koopsignaal bevestigd. 

De Nikkei 225 index heeft eerder een hogere bodem gevormd boven de voormalige horde rond 30.795 punten (gevormd op 14 september) De Nikkei 225 index heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging. Een tussenliggend koersdoel bevindt zich rond 37.600 punten. 

Ons volgende koersdoel ligt op 38.957 (top van 29 december 1989, tevens het all-time high van de Japanse beurs). 

Omdat de hogere bodem rond 31.275,25 (bodem van 18 augustus) ruim boven de voormalige horde rond 30.795 punten ligt, kunnen we spreken van een solide bevestiging van het koopsignaal en een fraaie pullbackbodem  (zie ook uitleg pullbackbodem  hieronder).

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt de positieve technische conditie van de Japanse beurs. 

Nikkei 225 koers

Meerjarengrafiek sinds 1983

De grafiek vanaf 1983 laat het koersverloop van de Japanse aandelenbeurs in de afgelopen 40 jaar goed zien.

Technisch is eind 2020 een twintigjarige weerstand WS rond 24.000 doorbroken. Lijn WS verbindt de toppen van 1996 en 2020. Met de  uitbraak boven WS is een langetermijn koopsignaal opgetreden.

Deze uitbraak is bevestigd door een hogere bodem (groene pijl) rond de 24.681 punten, waarin we een klassieke pullbackbodem herkennen (zie ook uitleg pullbackbodem  hieronder).

Vervolgens zijn ook de toppen van 2021 rond 30.715  punten zijn gebroken. Omdat vervolgens rond 31.275,25 (bodem van 18 augustus) een hogere bodem is gevormd, ruim boven de voormalige horde 30.715 punten, kunnen we spreken van nieuwe hogere pullbackbodem. 

Feitelijk zijn nu twee succesvolle pullbackbodems gevormd. 

Het eerste opwaartse koersdoel berekenen we rond 37.600 punten. Rond  38.957 punten ligt het volgende en ultieme referentiepunt, gevormd door het al- time high van 29 december 1989.  

 

 

Uitleg pullbackbodem

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Vervolgens treedt een rally op.

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt. Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B).

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback.

Positief is dat bodem C boven steun a-b wordt gevormd.

Pullbackbodem

 

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 109
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

78 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 handyman6 20 september 2023 09:10
  Hmmmm...
  Als China ook zo'n 20 jarige korrektie voor ze kiezen krijgt als Japan ,van 1990-2010.......
  Totaal over the top gefinancieerd zijn ze immers daar ook ,met al die omvallende bouwgiganten,die met tovergeld luchtkastelen bouwden tot komplete spooksteden!
  Krijg je ervan ,als je " groei" afdwingt met QE printing
 2. forum rang 7 ttroo 20 september 2023 09:17
  Japanse autobouwers liggen wel heel erg in een sprookje.
  Net als India Tech. Maar wellicht kunnen zij Dutch Tech overnemen voor een prijsje. Adyen - dramatisch. Van 1500 naar 1100 naar 800 naar 650. Dutch NighMare. Niet de eerste, niet de laatste uit de Nederlandse Nachtmerrie Serie.
  Ze blijven zeer goedkoop. Maar dat is al 2 a 3 weken geen trigger om een rebound te starten. Wie weet vandaag.

  Europese banken daar zit nog steeds genoeg in het vat voor genoeg hoger.

  Amerikaanse indices neigen nog steeds naar lager. Geen bodem in zicht daar.
  Maar wie weet kan de FED wonderen verrichten vandaag.

  ASML. Een bodem lijkt in zich. Zolang ze zich gedragen als de afgelopen dagen, is er een bodem op maandag. Een duidelijk groen laat de bodem zien van ASML.

  Heineken ligt er nog steeds zeer goedkoop bij. Net als Pernod Ricard.

  Zeer grotendeels een herhaling van zetten van mijn eerdere postings.
 3. forum rang 7 Unimog 20 september 2023 09:25
  quote:

  ttroo schreef op 20 september 2023 09:17:

  Japanse autobouwers liggen wel heel erg in een sprookje.
  Net als India Tech. Maar wellicht kunnen zij Dutch Tech overnemen voor een prijsje. Adyen - dramatisch. Van 1500 naar 1100 naar 800 naar 650. Dutch NighMare. Niet de eerste, niet de laatste uit de Nederlandse Nachtmerrie Serie.
  Ze blijven zeer goedkoop. Maar dat is al 2 a 3 weken geen trigger om een rebound te starten. Wie weet vandaag.

  Europese banken daar zit nog steeds genoeg in het vat voor genoeg hoger.

  Amerikaanse indices neigen nog steeds naar lager. Geen bodem in zicht daar.
  Maar wie weet kan de FED wonderen verrichten vandaag.

  ASML. Een bodem lijkt in zich. Zolang ze zich gedragen als de afgelopen dagen, is er een bodem op maandag. Een duidelijk groen laat de bodem zien van ASML.

  Heineken ligt er nog steeds zeer goedkoop bij. Net als Pernod Ricard.

  Zeer grotendeels een herhaling van zetten van mijn eerdere postings.
  voor wanneer je in sprookjes gelooft staat Disney op ongeveer 10yr low
 4. MrMarket 20 september 2023 09:32
  Goedemorgen allemaal!

  Voor mij zou het sprookje zijn dat vandaag olie volledig door het putje gaat, (short shell) en dat Jerommeke de 10Y omlaag laat kukelen zodat onze chippers dat op kunnen vangen met een sterk stijgende AEX morgen en vrijdag.

  DOT plot met mogelijke rente verlagingen is het belangrijkste denk ik vanavond, we gaan het zien.

  Succes allemaal, mijn posities zijn ongewijzigd tov van vorige posting, alleen wat Arcelor long toegevoegd op 24.95 met kd 25.4-25-5 weer
 5. forum rang 6 Doptieman 20 september 2023 09:48
  Weinig beweging in de AEX amplitude om 09.15 slechts 0.30 pnt Openingstijd ??
  en nu weer in de strepentrekkers modus rond 735.5

  Het is wel weer duidelijk dat het systeem toch veel meer gespecialiseerd is
  in de premie leegloop dan in premie oppomp van de index opties.
  Maar een aantal forumleden hebben een totaal andere mening. Nou ja...
  Straks vast weer 742 op de teller Ciao.
78 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links