Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandelen zoeken grond onder de voeten

Aandelen zoeken grond onder de voeten

Aandelen zoeken wereldwijd naar steun. Op vrijwel alle beurzen is er al een paar weken sprake van correcties, met neerwaarts gerichte koerspatronen, maar op korte termijn zoeken markten naar steun.

Afgelopen week werd het terughoudende sentiment bevestigd door berichten dat de Federal Reserve bereid is om de rente nogmaals te verhogen tenzij de inflatie duurzaam daalt. De Amerikaanse centrale bank is blij met de vooruitgang die is geboekt in het terugdringen van de inflatie, maar er is "nog een lange weg te gaan". 

Hoewel marktkenners niet verwachten dat de rente dit jaar daadwerkelijk nog één keer verhoogd zal worden, blijft de stemming onder beleggers bedrukt. 

In Europa daalde de Eurostoxx50-index sinds de highs van begin augustus met zo'n 5%. De AEX was hier met -7% een van grootste dalers deze maand. In Azië daalden de beurskoersen sinds begin augustus met gemiddeld 7%; de grootste daler was de Hang Seng-index met -11%. Op Wall Street viel de SOX Semiconductor Index afgelopen weken op met -10%; de andere Amerikaanse beursindices daalden met gemiddeld 4%.

Wereldwijd technische correcties

Technisch ontwikkelen de meeste beurzen zich op korte termijn in correctieve neerwaartse trends, maar op korte termijn zoek markten naar steun.

Vandaag bekijk ik enkele belangrijke beursindices: de AEX, Eurostoxx50, MSCI World, S&P500, Nikkei en Hang Seng.

AEX-index stabiliseert boven de steun 

De AEX-index veert wat op vanaf steun 727,93 punten (bodem van 24 maart). De dalende trend is nog niet voorbij. Deze wordt voortgezet als de Nederlandse beurs onder deze laatste bodem breekt.

Dan mag men verdere koersdalingen verwachten richting 710,89 punten (bodem van 20 maart). De AEX-index heeft weerstand rond 796,12 punten (gevormd op 13 januari 2022).


Euro Stoxx50-index zoekt steun

De Euro Stoxx50-index laat een licht dalende trend zien. De verkoopdruk is beperkt, omdat de toppen en bodems in elkaar beginnen over te lopen. We blijven echter negatief. We handhaven de steun rond 3.767,26 punten (bodem van 20 december 2022).

Alleen als de Euro Stoxx50 erin slaagt boven weerstand 4.402,09 (gevormd op 10 augustus) te breken, klaart het beeld op.

S&P 500-index zakt richting steun 4.329,38

De S&P 500-index is verzwakt nu de julibodem is doorbroken. Eerder al werd de opwaartse fase naar onderen gebroken. Ook wordt nu een mogelijke lagere top gevormd, hetgeen wijst op verkopers.

Er ligt wel steun op 4.329,38 punten (bodem van 26 juni), waarboven nu wat stabilisatie plaatsvindt . Weerstand ligt op 4.818,40 punten (gevormd op 4 januari 2022).

Nasdaq Composite-index laat stijgende trend achter zich

Nu de Nasdaq de stijgende trend heeft gebroken, oogt het technisch beeld minder sterk. We verwachten een consoliderend koersverloop boven steun 13.161,76 punten (bodem van 18 augustus). Na een doorbraak wordt 12.415,85 punten het volgende neerwaartse koersdoel.

De weerstand ligt op 16.212,23 punten (gevormd op 26 november 2021). Wees alert, want een doorbraak en slotstand onder steun 13.161,76 genereert een nieuwe verzwakking. Dit is een opmaat voor verdere koersdaling. 

Bij de SOX-index blijven de verkopers dominant

Technisch ligt de halfgeleiderindex SOX er zwak bij sinds de bodem van medio juli is gebroken. Eerder al was de opwaartse trend gesneuveld.

De zwakte is bevestigd door een lagere top vorige week. Er is naar beneden ruimte richting steun 3.091,29 punten (bodem van 24 mei). De weerstand bevindt zich op 3.875,17 punten (top van 31 juli).

Nikkei 225-index maakt pas op de plaats boven steun 25.520,23

De Nikkei 225-index laat op de korte termijn een grillig koersverloop zien. Omdat er lagere koerstoppen worden gevormd, is de verkoopdruk blijkbaar nog niet uit de markt.

Die is in de Japanse beurs niettemin beperkt. Hoewel de koersbodems en de koerstoppen lager liggen, lijkt het erop dat de daling niet intens is.

Wij blijven op de korte termijn behoedzaam. We zien steun rond 30.558,14 punten (bodem van 25 mei). Weerstand ligt op 38.957,00 punten (gevormd op 29 december 1989).

China Shanghai Composite-index blijft zwak

De China Shanghai Composite heeft alle kortetermijn-steunniveaus gebroken. Er vormt zich nu een lagere top onder de voormalige bodems.

Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 3.031,54 punten (bodem van 23 december 2022). De weerstand ligt rond 3.322,13 punten (gevormd op 31 juli).

Op de beurs van Hongkong blijven de verkopers dominant

Technisch ligt de beurs van Hongkong er zwak bij nu de bodems van de voorgaande maanden rond 18.000 punten zijn gebroken. Er is naar beneden ruimte richting steun 14.597,31 (bodem van 31 oktober 2022). De weerstand bevindt zich op 20.361,03 punten (top van 31 juli).

MSCI World-index verzwakt

De MSCI World-index breekt een serie van hogere koersbodems neerwaarts af. Hiermee trekken zich wolken boven de beurs samen.

Verkoopdruk op de wereldbeurzen neemt toe. Recent is de herstelfase afgebroken. Aan de onderzijde zien we steun rond 2.779,26 punten (bodem van 4 mei). Weerstand voor de MSCI World-index ligt op 3.064,30 punten (top van 31 juli).

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 109
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 29 augustus 2023 08:04
  (ABM FN-Dow Jones) Maker van elektrisch aangedreven bussen Ebusco heeft van Zero Emission Services drie nieuwe orders ontvangen. Dit maakte de beursgenoteerde bussenbouwer uit Deurne dinsdag bekend, zonder verdere financiële details te verstrekken.

  Het gaat om een Discharge Station, een Charging Station en maximaal vijftien Docking Stations. Van die laatste zijn er vijf nog in optie.

  ZES levert verwisselbare energiecontainers voor nieuwe en bestaande binnenvaartschepen.

  Financiële details meldde Ebusco dinsdag niet.
 2. MrMarket 29 augustus 2023 08:09
  Goedemorgen,

  Renteval gaat door, uitstekend nieuws voor de bulls. Azie lijkt ook langzaam te herstellen. Rustig omhoog dus tot donderdagmiddag.

  Prosusjes hopelijk in de 65-66 range vandaag, dan gaat helft eruit.
  Aexjes mikken we helft eruit rond 752 vandaag of morgen.

  Succes allen
 3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 29 augustus 2023 08:32
  quote:

  JoostVLS schreef op 29 augustus 2023 08:04:

  Ebusco drie nieuwe orders ontvangen.
  Kom regelmatig in Deurne en kan op verzoek het aantal lege parkeerplaatsen (gecorrigeerd voor geparkeerd staande en af te leveren bussen) trendmatig bijhouden.
 4. forum rang 7 Unimog 29 augustus 2023 09:14
  quote:

  JoostVLS schreef op 29 augustus 2023 08:04:

  (ABM FN-Dow Jones) Maker van elektrisch aangedreven bussen Ebusco heeft van Zero Emission Services drie nieuwe orders ontvangen. Dit maakte de beursgenoteerde bussenbouwer uit Deurne dinsdag bekend, zonder verdere financiële details te verstrekken.

  Het gaat om een Discharge Station, een Charging Station en maximaal vijftien Docking Stations. Van die laatste zijn er vijf nog in optie.

  ZES levert verwisselbare energiecontainers voor nieuwe en bestaande binnenvaartschepen.

  Financiële details meldde Ebusco dinsdag niet.
  Mooie order. Voor de scheepvaart is er een hele inhaalslag te maken om minder te vervuilen.
 5. [verwijderd] 29 augustus 2023 09:37
  quote:

  JoostVLS schreef op 28 augustus 2023 23:12:

  [...]

  Jij bent blij met je Tesla Eric ? Prima toch ?
  Ik heb een optie genomen dit weekend op een Tongqi, voor mijn gevoel meer auto !
  Ik ben super tevreden met m'n Tesla.

  Tongqi, nooit van gehoord. Als ik het Google krijg ik een hele vreemde omschrijving :)

  Goedemorgen overigens
 6. forum rang 6 Doptieman 29 augustus 2023 09:51
  en na het oppompen van de aex naar 746.6 weer snel terug voordat de calls
  te veel in waarde stijgen en het geld gaat kosten voor de Witboordjes.
  Ik ben ze in ieder geval weer kwijt die kortlopende AX1 troep... je moet wel snel zijn daar !!
  Straks eens kijken voor ax2 of sep calls...
 7. forum rang 7 ttroo 29 augustus 2023 10:30
  Er is grond genoeg onder de voeten, maar de voeten zijn onzeker.

  ASML kwam zelfs met een extended low. In principe nieuwe poging om te rebounden.
  Daar is genoeg ruimte voor.

  Adyen leek de bodem te hebben gezet, maar hun voeten zijn ook onzeker met een 773 nu.
  Kan ook zoweer omhoog naar een 800 euro toe.

  Zolang Italianen de kar trekken, komt alles goed.

  Een Unilever zou moeten bij gaan dragen aan een betere AEX.

  DAXie doet het keurig goed - en dat houden ze voorlopig vol. CAC doet het best prima.

  Op weg naar meer zekere voeten, op weg naar hoger. Wel in de vorm van een rebound.
 8. forum rang 5 ONN 29 augustus 2023 10:49
  quote:

  Pannenkoek schreef op 29 augustus 2023 09:37:

  Tongqi, nooit van gehoord. Als ik het Google krijg ik een hele vreemde omschrijving :)
  :)

  Heb ik zowaar weer een mooie tip voor Joost: www.marketwatch.com/investing/stock/0...

  Tesla short/Hongqi long :)

  Ik ga zo in m'n oude Peugeot naar de golfbaan. Werk ze nog Joost, het zou weer een lange dag voor je worden.
 9. forum rang 7 Unimog 29 augustus 2023 11:33
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 29 augustus 2023 11:22:

  [...]

  Zouden ze begrepen hebben er alleen (bij een kans) intraday in te handelen?
  Die er in zitten zijn allemaal lange termijn beleggers geworden. Bijkopers en koopjesjagers zijn uitgespeeld en de paniek is wel over. Probeer maar eens te bedenken hoe het sentiment gedraaid kan worden en de koers kan stijgen.
111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links