Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gasprijzen stuiten op weerstand

Gasprijzen stuiten op weerstand
Beeld: iStock

De Nederlandse gasprijs is recent weer flink opgelopen. De Dutch TTF Gasfuture steeg van €35/MWh naar €44,80/MWh, om daarna fors terug te zakken. Gisteren, woensdag, viel de Gasfuture bijna 15% terug. De dagrange was enorm, die lag tussen  €35,02/MWh en  €42,90/MWh. De gasprijs wist de weerstand in de zone €37/MWh-€42/MWh niet te breken.

Marktpartijen zijn bang dat er minder aardgas beschikbaar komt vanwege stakingen in Australië. Australië is een van de grootste leveranciers van vloeibaar gas. Op diverse locaties in Australië waar vloeibaar aardgas wordt geproduceerd dreigt het personeel met stakingen voor betere arbeidsvoorwaarden.

Overigens is West-Europa geen grote afnemer van Australisch gas. De grootste afnemers zijn Aziatische landen, maar die zullen mogelijk gaan concurreren met Europa als de pijplijn uit Australië wordt afgeknepen.

De prijs van Natural Gas (aardgas) ondervindt vooralsnog geen gevolgen van de productieproblemen in Australië. Hij is de afgelopen weken zelfs iets teruggevallen, nadat de weerstand $2,82 (top van 3 maart) te zwaar was gebleken.  

In dit artikel bekijk ik de grafieken van de Bloomberg Commodity-index, van aardgas en van de Dutch TTF Gasfuture. Omdat belangrijke grondstoffen doorgaans in dollars noteren, bespreek ik ook het technische plaatje van de Amerikaanse dollar.

Bloomberg Commodity-index nog steeds bezig met bodemvorming

De Bloomberg Commodity-index is technisch bezien bezig met bodemvorming en  komt er beter bij te liggen nu de dalende trend is gebroken.

De mogelijke hogere koersbodem rond $29.85 ignaleert aantrekkende vraag. De verbetering wordt bevestigd bij een doorbraak en slotstand boven weerstand $32,81 (gevormd op 21 april). De steun $29,85 (bodem van 12 juni) laat een hogere koersbodem zien en geeft koopkrachtige vraag aan. Dit bodempatroon wordt voltooid als de weerstand op $32,81 (gevormd op 21 april) wordt gepasseerd. 

Een overtuigende doorbraak boven $32,81 zou opwaarts ruimte vrijmaken, in eerste instantie richting $35,64, de top van eind 2022. Belangrijk is dat de steun van $29,15 (de bodem van 2 juni) intact blijft. Zie ook de uitleg van bodemformatie onderaan deze column.

De 200-dagenlijn van de Commodity-index (rode glooiende lijn) laat een hockeystickpatroon zien. Dit bevestigt de verandering in de technische conditie.

Grondstoffen koers prijs Bloomberg Commodity-index


Dollar kruipt uit het dal

De USD/EUR kruipt weer boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Het patroon met lagere toppen is nog niet gebroken. Dat de koers terugkeert boven de mei-bodem rond €0,90 geeft wel aan dat het aanbod boven de markt afneemt.

De weerstand bevindt zich rond €0,94 (gevormd op 2 juni). De steun ligt rond €0,89 (bodem van 21 juli). 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een neerwaarts verloop zien, terwijl de koers er steeds op afketst. Dit wijst op een negatieve technische conditie. 

USD/EUR


Aardgas in proces van bodemvorming

Natural Gas lijkt na het verlaten van de dalende trend rond $2,47 een mogelijke hogere koersbodem op de grafiek achter te laten. Er komen weer kopers in de markt. Een doorbraak boven weerstand $2,82 (top van 3 maart) zou de verbetering bevestigen en opwaarts ruimte vrijmaken.

Na een uitbraak ligt een tussenliggend koersdoel net iets onder $5 (dikke rode lijn). Het volgende koersdoel bevindt zich pas op $7,34 (de top van 2 december 2022).

Belangrijk voor een bodemformatie is dat steun $2,47 (bodem van 4 augustus) intact blijft. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert dat de technische conditie nog niet definitief is gedraaid.

aardgas prijs 2023


Lange termijn: Dutch TTF Gasfuture stuit weer op weerstand 

Onderstaande grafiek van de Dutch TTF Gasfuture is gebaseerd op de wekelijkse slotkoersen. Daardoor kunnen er afwijkingen optreden. De Gasfuture  is bezig met een proces van bodemvorming boven de langetermijn-steun tussen €23/MWh en €25/MWh.

De Dutch TTF Gasfuture is rond €25/MWh zelfs al een mogelijke eerste hogere bodem aan het vormen. De trenddraai is nog aan de gang, dus nog niet voltooid.

Thans staat de weerstand rond punt WS onder druk. Om de bodemformatie te voltooien, moet nu die top gebroken worden. Verdere uitleg vindt u onderaan deze column. Na een uitbraak wordt €55 het eerstvolgende koersdoel. 

Dutch TTF gasfuture


Korte termijn: Dutch TTF Gasfuture weet uitbraak niet vast te houden

Onderstaande grafiek van de Dutch TTF Gasfuture is gebaseerd op de dagelijkse slotkoersen. Daardoor is deze veel gedetailleerder dan bovenstaande weekgrafiek en kunnen er afwijkingen optreden in de steun- en weerstandniveaus. 

Belangrijk in het technische profiel is dat de dalende trend achter ons ligt. De Dutch TTF Gasfuture is al mogelijke hogere bodems aan het vormen: een signaal dat er weer volop wordt gekocht. 

Na bodem S1 rond €23/MWh zijn hogere bodems gevormd rond S2 (€25/MWh), S3 (€26/MWh) en S4 (€33,50/MWh). De bodemformatie wordt voltooid als weerstand A (€42,50/MWh) wordt gebroken. 

De eerste poging, deze week, om boven A te breken is niet geslaagd. Gezien het verbeterende technische profiel is een uitbraak niettemin zeer waarschijnlijk.

Dutch TTF gasfuture

 

Uitleg bodemformatie

Het voltooien van een bodemformatie voltrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. De bodemformatie wordt voltooid als weerstand A-B wordt gebroken.

Het is niet noodzakelijk dat er twee toppen gebroken worden om een bodemformatie te completeren; het kunnen er ook meer zijn, en ook de doorbraak van één top volstaat om een bodempatroon te voltooien.

Het is ook niet noodzakelijk dat de gebroken toppen op gelijke hoogte liggen.

Pullback

In het voorbeeld hieronder stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie en valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). Dat is dan een perfecte pullback.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond lijn A-B een hogere bodem gevormd: de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

Hoe hoger bodem C boven oude weerstand A-B komt te liggen, des te sterker is de rally die verwacht mag worden.

Pullbackbodem

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Bitcoin is on fire 60
 2. 07 dec Vers kapitaal ondersteunt AEX-stijging, terwijl de rente daalt 47
 3. 06 dec Goud ketst af op all time high van 2020 96

Gerelateerd

Reacties

124 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. MrMarket 24 augustus 2023 08:12
  Goedemorgen,

  Eerst de rentes gisteren, nu TA bij gasprijzen, come on Royce! Veel te gevoelig voor ' externe beslissingen ' door bepaalde partijen om daar ook maar iets van TA op los te laten.

  Voor de rest hoop ik dat de AEX minimaal tot 750 komt vandaag, ben ik blij dat ik niet short gegaan ben op chippers en hoop ik Prosus rond de 65-66 te verkopen.

  Good luck everyone
 2. forum rang 6 JoostVLS 24 augustus 2023 08:59
  quote:

  Remykat schreef op 24 augustus 2023 08:51:

  Zou het alleen maar omhoog blijven gaan? Ongelofelijk toch wat een markt, gaat echt helemaal fout.
  Alleen maar omhoog ?
  Met de AEX hebben we juist net een correctie achter de rug.
  In juli noteerde de AEX 795. Paar dagen geleden nog 730, dat is een daling van ruim 8%
  Dus kunnen we nu weer omhoog
 3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 24 augustus 2023 09:35
  quote:

  MrMarket schreef op 24 augustus 2023 08:12:

  Eerst de rentes gisteren, nu TA bij gasprijzen, come on Royce! Veel te gevoelig voor ' externe beslissingen ' door bepaalde partijen om daar ook maar iets van TA op los te laten.
  Als er iets in kaart kan worden gebracht door TA is het de rente wel.
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 24 augustus 2023 09:39
  Goedemorgen,

  AEX is geopend boven de RG+ = 744,51 op 748,18 punten, daarboven liggen de TB = 753.33 en RB = 759.64 doelen die volgens de DanielCode bij een opening boven de RG+ haalbaar moeten zijn, zo in eerste instantie lijkt het er nu nog niet op maar het kan verkeren.

  Bij Adyen zijn er partijen die blijkbaar de handdoek in de ring gooien en hun aandelen dumpen, drukt natuurlijk in geringe mate de stijging van AEX want zo zwaar is de weging van Adyen nu ook weer weer niet.
  Vanmorgen 2 turbo long AEX en S&P met kleine winst gesloten maar turbo long Adyen houd ik aan.

  Grafiek 30 min AEX index

  invst.ly/115rvp
 5. forum rang 7 Unimog 24 augustus 2023 09:58
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 24 augustus 2023 09:42:

  [...]

  Adyen nog €40 te gaan.
  Bij een koers van 750 wil k misschien wel de 650 put december schrijven. Half jaar wachten op de komende cijfers en kan weinig bedenken waar het management nu mee kan komen om de koers te draaien.
 6. forum rang 7 Unimog 24 augustus 2023 10:19
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 24 augustus 2023 10:06:

  [...]

  Laat maar, leidt alleen maar af van de handel.

  Hou bovendien niet van gokken; zo'n portefeuille als die van Joost, zou d'r stapelgek van worden.
  Ligt een aantal turbo's zo rond de 640. K denk dat ze die gaan halen. Ieder zn ding. K neem me wel voor minder risico te nemen maar dat lukt niet altijd.
124 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links