Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Dit is de grootste blunder die ik ooit heb gemaakt"

"Dit is de grootste blunder die ik ooit heb gemaakt"

Het begrip "gratis winsten" viel deze week al even in de media. De beleidsrente van centrale banken gaat omhoog, maar dit zien we nog niet terug in de rente op onze spaarrekening. Mede daardoor maken ING, ABN Amro en de Rabobank dit jaar mooie winsten. Is de ophef hierover terecht, of is het terecht dat banken nog even wachten met het verhogen van de rente?

Hierover gaan we het onder andere hebben in de IEX BeleggersPodcast. Het is een speciale uitzending geworden, want te gast is Job Mantz. Hij is Country Manager van MeDirect Nederland. MeDirect is een groeiende Europese onlinebank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren en bedrijven.

Tips hoe je een betere belegger kan worden

We geven onze gast altijd de mogelijkheid om een onderwerp aan te dragen en Mantz koos voor de emotie van beleggen. Een goed gespreksonderwerp, omdat beleggers veelal verkeerde keuzes maken, aangezien zij hun emoties moeilijk in bedwang kunnen houden. Wij leggen een aantal valkuilen voor en geven een paar tips over hoe je een betere belegger kan worden.

Verder komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • De zwakke economische data uit China
 • Wel of geen windfall taks?
 • Prima cijfers van ABN Amro, maar koers omlaag
 • Een anticlymax bij Ahold
 • Waarom we zo graag in laag gewaardeerde waarde-aandelen beleggen
 • Het belang van een sterke vrije kasstroom
 • Het debacle Atos
 • Is het een goed moment om in India te beleggen?
 • De grootste beleggingsblunder van Niels
 • Kiek op de grafiek: hoe staat het technisch plaatje van Aegon ervoor 

 

Kiek op de Grafiek: Aegon 

TA-analist Tom Nederhoff over het technische plaatje van Aegon:

"Aegon heeft de afgelopen jaren wat weten te verbeteren na de gigantische koersval van het afgelopen decennium. De waarde van het aandeel zakte op het dieptepunt tot ongeveer €1,50, waar de koers uiteindelijk dan toch van wist op te veren. Groter herstel laat echter nog even op zich wachten.

Het aandeel zit al anderhalf jaar gevangen in een neutrale bandbreedte tussen de steun rond €3,80 en weerstand rond €5,40. De laatste maanden beweegt Aegon overtuigend opwaarts richting weerstand.

Een opwaartse doorbraak maakt ruimte vrij voor een groter herstel, al wacht er rond €6 opnieuw een hardnekkige weerstand. Een doorbraak boven deze zone zal zodoende pas echt wat ademruimte geven, met mogelijk tevens een instapmoment voor de langetermijnbelegger."

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
 2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
 3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. klebel 11 augustus 2023 16:34
  quote:

  Peter schreef op 11 augustus 2023 14:49:

  Ik wil de Podcast graag volgen....maar hoe (?)
  Heeft u een link....

  Ik ben het ook zat met die Ned. traditionele banken die over de ruggen van de normale Nederlander zulke grote winsten maken
  Bijna alle bedrijven doen het, olie, supermarkten, bouwmaterialen, bedenk het het en zal zien dat er heel veel TE duur is geworden. En alles onder het mom van Corona, oorlog Oekraïne. Alle materialen komen tegenwoordig daar vandaan. Het is zo dat het duurder wordt maar zie het aan de beurs: minder verkopen maar wel meer omzet en meer winst....!
 2. Troef 11 augustus 2023 17:19
  Wil even mijn grote waardering uitspreken voor de podcast. Vind het bijzonder dapper dat Niels misser bij Alfen erkent. Echt dit vind ik bijzonder dapper!!! Al heeft Alfen mij dit jaar het grootste verlies in mijn portefeuille opgeleverd, is het heel onterecht Niels hierop aan te kijken. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn eigen beleggingen (AJ heel juist opgemerkt) en daarom zeg ik al zou ik in deze met een vinger naar Niels wijzen (wat dus heel onterecht is), wijzen er nog drie naar mijzelf.
 3. forum rang 9 objectief 11 augustus 2023 18:45
  quote:

  wiegveld schreef op 11 augustus 2023 17:38:

  Volgende week graag de top 5 missers van Niels!
  1) Alfen
  En dan graag de nummers 2,3,4 en 5.
  Knashebbers: Cm.com, Bayer, JET, Bristol Myers en ???
  Ik volg liever de winnaars en dat zijn er veel en veel meer. Miet Niels als analist is eigen onderzoek overbodig.
 4. GoedeDag 11 augustus 2023 19:53
  quote:

  objectief schreef op 11 augustus 2023 18:45:

  [...]

  Ik volg liever de winnaars en dat zijn er veel en veel meer. Miet Niels als analist is eigen onderzoek overbodig.
  Geeft inderdaad een mooie onderbouwing. Dan kan je nog zelf extra zoeken als je wil en dan moet je zelf kiezen. Is nog altijd je eigen keuze in welk verhaal je het meest gelooft. Niet alles draait altijd uit zoals de analyses want anders was iedereen rijk.
 5. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 12 augustus 2023 13:58
  Ik heb de podcast beluisterd en merkte al snel dat crypto meerdere malen als een hype en een bubbel werd voorgesteld en dat terwijl jullie je daar geen van allen in verdiept hebben. Dat is nu een typische confirmation bias. We hebben er niet naar gekeken, we hebben geen vragen gesteld, we zijn niet nieuwsgierig geweest, we hebben ook niet vanuit de tegenovergestelde positie geargumenteerd, maar toch weten we 100% zeker dat het niks is en nooit wat zal worden. Er werd zelfs gesuggereerd dat mensen die er niets van weten, dat is dus evenveel als jullie, toch al hun spaarcentjes in een haast willekeurige munt stoppen. Werkelijk jongens, denken jullie dat mensen zo dom zijn?

  Daarnaast is er een verschil tussen een visie hebben, op basis daarvan een verwachting formuleren, en misschien op basis daarvan een investering doen, en een confirmation bias. De confirmation bias wil zeggen dat je onwelgevallig nieuws wegfiltert en alleen nieuws tot je neemt wat je visie bevestigt. Als Arend-Jan risico's ziet bij de Indiase roepie, maar niet bij de euro of de USD, dan is dat een confirmation bias. Als Formule 1 auto's reclame hebben voor crypto-netwerken (en niet voor Ahold) en je concludeert op basis daarvan dat het een bubbel is, dan is dat een confirmation bias omdat je positief nieuws hebt weggefilterd.
 6. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 12 augustus 2023 14:42
  Over bubbels.

  De meesten zullen zich de tech & internet bubbel van de late jaren 90 kunnen herinneren toen allerlei dot.com bedrijven voor krankzinnige waarderingen over de toonbank gingen terwijl tegelijkertijd geen enkele dot.com winst maakte. In 2000 knapte de bubbel en verdwenen er plotseling een heleboel namen van de ticker. Anderen daalden 80%.

  Desalniettemin stammen de grootste bedrijven uit die tijd: Amazon, Apple, Google & Microsoft.
  www.visualcapitalist.com/top-100-bran...

  Maar ook onze eigen tulpenbollenbubbel heeft er toe geleid dat Nederland, tot op de dag van vandaag, het mondiale centrum is voor bloemenhandel.

  Maw, de gedachte dat een bubbel een eenmalig fenomeen is waarna het opgebubbelde goedje de vergetelheid in verdwijnt mag wel enige bijstelling.

  Bovendien beweren sommigen dat bubbels te maken hebben met easy money beleid van centrale banken. Al dat geld moet ergens naartoe. En het easy money beleid van de afgelopen decennia is vooral geïnvesteerd in aandelen en onroerend goed. Ik hoop het niet, maar als die bubbel gaat knappen, dan kon er wel eens wat meer gaan knappen. Niet dat dit het einde zal zijn van aandelen en onroerend goed. Alleen, de komende tijd even niet.
 7. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 12 augustus 2023 16:23
  Voor de emotie kuddegedrag heb ik hier dit plaatje: www.elliottwave.com/Economy/-/media/9...

  We zien de enorme hoeveelheden M2 die de VS de wereld heeft ingeslingerd tijdens covid en we zien een recente daling in de geldgroei die eigenlijk altijd tot een flinke depressie leidt.

  Ook de Buffett-indicator laat zien dat aandelen, in de VS althans, nu niet bepaald een koopje zijn.
  www.longtermtrends.net/market-cap-to-...

  Onroerend goed: www.longtermtrends.net/home-price-vs-...

  Iets zegt me dat de emotie 'angst om te verliezen' wat meer geactiveerd mag worden.
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links